Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.10.2003., 14:50   #1
Dechec
Premium

Dechec's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
LCD monitor - važno ???

Bok, imam namjeru u skoroj budučnosti kupiti lcd moniotor, neznam još dali 15" ili 17", međutim, neznam što prvenstveno trebam gledati kod kupnje. Dali kontrast, dali osvjetljenje ili nešto treče (ili četvrto), a da to bude ono pravo. Znači da se može gledati na njega sve a ne da se eventualno nešto ne vidi. (divx ili nešto slično)
Svaka je informacija dobrodošla....
bokac
Dechec je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2003., 15:14   #2
marac
Premium

marac's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Najvise treba gledati na response time, zatim na kontrast, garanciju na mrtve piksele, i na širinu kuta gledanja!
marac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.10.2003., 15:22   #3
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Uz sve to šta ti marac rekao.

Za šta ti treba divx?!

Hm, response time ti škodi brzim promjenama. Dakle i s najboljim LCDom nije ok kada je brza promjena. Evo ja sam upravo na DELLOvom, u uredu. Nisam probao gledai Divx, no ne sviđa mi se previše...

Jer teoretski nije za ništa, osim ako malo malo koristiš komp !
Kova je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2003., 15:37   #4
marac
Premium

marac's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Kova
Jer teoretski nije za ništa, osim ako malo malo koristiš komp !
Čekaj malo! ja ne kuzim ovu rečenicu... dali to znaci da je dobar za ucestalu upotrebu ili da je dobar ako samo malo koristis komp????

Ja sam imao prilike imat NEC-ov LCD 15" na par dana mogu rec da Divixe i igrice (FPS) bez problema vrtis na njima, jedino sto me je smetalo malo slabiji kontrast odnosno malo slabije vjernosti boja (npr: crna nije drito crna nego neka štakorsko siva)
Staro 16.10.2003., 15:37   #5
Dechec
Premium

Dechec's Avatar

Imam u planu uzeti eventualno nešto od samsunga model od 15" ili 17", nije da mi treba za divx nego da mogu možda pogledati koji film na kompu, imam i tv out pa nije da mora biti baš za to.
Kad kažete da treba gledati nešto, molio bi da mi kažete u ciframa tako da se mogu orjentirati u specifikacijama svakog pojedinačnog lcd-a. Išao bi u Italiju jer mi se čini da su tamo dosta jeftiniji.
Staro 16.10.2003., 15:40   #6
marac
Premium

marac's Avatar

Citiraj:
Originally posted by vsantek5
Imam u planu uzeti eventualno nešto od samsunga model od 15" ili 17", nije da mi treba za divx nego da mogu možda pogledati koji film na kompu, imam i tv out pa nije da mora biti baš za to.
Kad kažete da treba gledati nešto, molio bi da mi kažete u ciframa tako da se mogu orjentirati u specifikacijama svakog pojedinačnog lcd-a. Išao bi u Italiju jer mi se čini da su tamo dosta jeftiniji.
preporuka za LCd bi isla definitivno nekom NEC-u, po mom mišljenju a i mšljenju mnogih drugih (dakako slabijih od mene) uvjerljivo je najbolji za DIVXe i Igre odnosno stvari koje trebaju jako dobar response time da nebi bilo prelijevanja sličica.

BTW: kupnja negdje vani mi je rizična prvenstveno zbog dead pixela
Staro 16.10.2003., 16:37   #7
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Pošteni LCD bi morao:
ne imati "mrtvih" pixela,što manji response time, i OBAVEZNO DVI konektor.
Ovo sa garancijom na krepane pixele je ok. ali u pravilu kod nas se možeš slikat s time...dakle kupiti u startu monitor koji ih nema.

I da -kut u kojem ti je slika "normalno vidljiva", kaj širi to bolje.
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2003., 18:17   #8
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Marac, ma malo glumim Svrtana hehe

Ma da imam para odmah bi ubo LCD

Malo me u biti smeta (crna slova na bijeloj podlozi), kontrast i nerealne boje, no to nije razlog za ne kupnju

vsantek isto ti preporučam šta i Marac...
Staro 16.10.2003., 20:30   #9
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Marac, ma malo glumim Svrtana hehe

Ma da imam para odmah bi ubo LCD

glumis sta?

a koliko si blesav se vidi po ovom postu..naime ti bi ubo (valjda kao iglom,kopljem,nozem..nema puno ubodih alatki oruzja i sl) lcd a onda nam se poslije zalio kako ima mrtvih pixela???

a ma jok..
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2003., 20:41   #10
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Hm Svrtiću, lakše malo s izrazima...
Blesav i u šali nije baš lijepo.. (dečki, rekao mi je da sam blesav, šmrc)

A glumim te u picajzliranju.....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.10.2003., 21:46   #11
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by msvrtan
glumis sta?

a koliko si blesav se vidi po ovom postu..naime ti bi ubo (valjda kao iglom,kopljem,nozem..nema puno ubodih alatki oruzja i sl) lcd a onda nam se poslije zalio kako ima mrtvih pixela???

a ma jok..
miro, miro, miro...

Ti se nemas sto javljati kada je rijec o monitorima, cak ni kao off-topic. Kao danas se sjecam tvojih tvrdnji da nema razlika izmedju jeftinih 17" CRT monitora (za 1500kn), i onih profesionalnih 19"-22" CRTova od 10.000kn navise.
Staro 16.10.2003., 21:54   #12
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Re: LCD monitor - važno ???

Citiraj:
Bok, imam namjeru u skoroj budučnosti kupiti lcd moniotor, neznam još dali 15" ili 17", međutim, neznam što prvenstveno trebam gledati kod kupnje. Dali kontrast, dali osvjetljenje ili nešto treče (ili četvrto), a da to bude ono pravo. Znači da se može gledati na njega sve a ne da se eventualno nešto ne vidi. (divx ili nešto slično)
Svaka je informacija dobrodošla....
bokac
Uh, ti bi zapravo savrsen LCD.

Problem je sto prvo moras definirati za sto ti treba, i s cime mozes zivjeti.

Od cijenom pristupacnih bih preporucio NEC i Samsung (ovaj drugi zbog garancije koju daju na mrtve pixele - navodno ne smije biti niti jedan).
Ako trazis savrsen monitor, a cijena nije u pitanju, na um mi pada jedino IBM i Apple (pogotovo u zadnjih pola godine). Jedini tko im je blizu je Eizo, ali je i nesto jeftiniji. U BUG-u broj 131 (zadnjem trenutno) na 63. stranici su opisali Eizo FlaxScan L557 17" LCD, i tvrde da su bili odusevljeni s njime. Cijena mu je 5000kn.
Staro 16.10.2003., 22:19   #13
msvrtan
..

Citiraj:
Hm Svrtiću, lakše malo s izrazima...
Blesav i u šali nije baš lijepo.. (dečki, rekao mi je da sam blesav, šmrc)

A glumim te u picajzliranju.....
ok sori za blesav ali mi nije imalo nikakvog smisla "glumljenje"..a to sto ja na svemu picajzliram me vec previse kosta...stoga moj savjet je da se ne siplati i to nikako..mislim picajzlirati
Staro 16.10.2003., 22:23   #14
msvrtan
..

Citiraj:
Originally posted by gpremec
miro, miro, miro...

Ti se nemas sto javljati kada je rijec o monitorima, cak ni kao off-topic. Kao danas se sjecam tvojih tvrdnji da nema razlika izmedju jeftinih 17" CRT monitora (za 1500kn), i onih profesionalnih 19"-22" CRTova od 10.000kn navise.
ne nego sam tvrdio da ne postoji tako nesto kao profesionalni monitor!

that a bigggggg difference..
Staro 16.10.2003., 22:24   #15
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Ok Mirek sve 5, no daj malo spoji 2 i 2 tako da... hm..
To si mogao shvatiti iz konteksta...
I znam da se ne isplati, prvo odu živci, a onda pare hehehe
Staro 17.10.2003., 01:29   #16
Dechec
Premium

Dechec's Avatar

Grazie amici, ali nitko mi nije napisao vrijednosti u kojima bi se trebao kretati jedan dobar lcd.
Meni ne treba za neku profi stvar ali nebi opet za cca 3 milje kuna kupio neko sr....pa da onda moram po njemu brojiti neke mrtvace i tome slično.
Staro 17.10.2003., 23:11   #17
Majestic
Devil

Majestic's Avatar

Re: Re: LCD monitor - važno ???

Citiraj:

Od cijenom pristupacnih bih preporucio NEC i Samsung (ovaj drugi zbog garancije koju daju na mrtve pixele - navodno ne smije biti niti jedan).
Susjed kupio cijelu konfu u Kvarku sa Samsungom. Ja mu sve to pospojim i upalim ga kad ono blizu sredine plava tockica odnosno mrtvi piksel. I dosta je uocljivo. U servisu mu tip veli da proizvodac tolerira do 3 mrtva piksela:confused:. Sad neznam je tip sere il je glup. Mislim ono das 3 kile za monitor i onda dobis shit. Crt je zakon.
Majestic je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2003., 23:38   #18
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
ne nego sam tvrdio da ne postoji tako nesto kao profesionalni monitor!

that a bigggggg difference..
Zapravo, to je ista tvrdnja.

Mislim da ta tvoja izjava zasluzuje samostalni thread.
Staro 17.10.2003., 23:50   #19
marac
Premium

marac's Avatar

Citiraj:
Zapravo, to je ista tvrdnja.

Mislim da ta tvoja izjava zasluzuje samostalni thread.
A svrtan će:

Ej zašto ste se okomili na me........................

Staro 18.10.2003., 00:02   #20
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Grazie amici, ali nitko mi nije napisao vrijednosti u kojima bi se trebao kretati jedan dobar lcd.
Meni ne treba za neku profi stvar ali nebi opet za cca 3 milje kuna kupio neko sr....pa da onda moram po njemu brojiti neke mrtvace i tome slično.
Problem kod kupnje LCDa je sto je najsigurnije isprobati primjerak koji ces odnijeti doma jos prije nego ga platis.

Apsolutno najveci problem su mrtvi pixeli, a svaki proizvodjac monitora ima drugaciju taktiku oko mrtvih pixela i tolerancije.

DVI ili VGA prikljucak? Moj savjet bi bio DVI, ali kako si napomenuo cifru od 3000kn, bilo bi pametnije da uzmes model bez DVIa, posto on (zapravo bezrazlozno) povecava cijenu (trebalo bi biti obratno). Radije uzmi model samo s VGA prikljuckom. Zauzvrat uzmi model s boljim odazivom (sve ispod 30ms bilo bi OK, iako sami proizvodjaci znaju lagati o tom podatku), boljim bojama i kontrastom.

Osobno mi se NECovi modeli posebno svidjaju (po karakteristikama i cijeni), a i dobro su ocijenjeni po webu.
Staro 19.10.2003., 21:12   #21
Dechec
Premium

Dechec's Avatar

Ne kužim te mrtve pixele, kako to može biti ??
Valjda bi novi lcd trebao biti-Novi, ili ? Svašta, sve si nešto razmišljam da ne srljam još u nikakvu kupovimu, jer ste me zgrozili, pa sam u banani jer dati 3 milje i onda gledati mrtvace...
a opet, neznam, lijepo ga je vidjeti na stolu i nekako lakše za oči, ne?
Staro 19.10.2003., 22:06   #22
marac
Premium

marac's Avatar

Citiraj:
neznam, lijepo ga je vidjeti na stolu i nekako lakše za oči, ne?
Ovo u potpunosti stoji!
Staro 19.10.2003., 23:12   #23
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Ne kužim te mrtve pixele, kako to može biti ??
Valjda bi novi lcd trebao biti-Novi, ili ? Svašta, sve si nešto razmišljam da ne srljam još u nikakvu kupovimu, jer ste me zgrozili, pa sam u banani jer dati 3 milje i onda gledati mrtvace...
a opet, neznam, lijepo ga je vidjeti na stolu i nekako lakše za oči, ne?
Mrtvi pixeli se (nazalost) mogu razviti vremenom. Mrtav ne znaci crn, on moze biti i bijel, plav, crven...
Sve krece od toga da se jedna tockica na monitoru (i CRT i LCD) zapravo sastoji od tri: plave, crvene i zute (CMY), a njihovom kombinacijom upaljenih i ugasenih se dobivaju ostale boje i ne- boje (zelena, ljubicasta, crna, bijela,...).
Kod CRTa nema mrtvih pixela, ali i oni imaju svoje mane (geometrija, ostrina, velika potrosnja struje, zracenje,...).
LCDi zbog prirode rada (tehnologija i procesi proizvodnje) za sada imaju visu cijenu i neke nedostatke (glavni su mrtvi pixeli, losije boje, losiji kontrast, samo jedna "prava" rezolucija).

Problem s mrtvim pixelima (kada ih imas) je sto iritiraju do boli, a garancija ovisi o samom proizvodjacu.
Neki toleriraju i do desetak kompletno mrtvih pixela (ponekad to pise i kao 30 sub-pixela), dok neki ne toleriraju niti jedan pokvareni sub-pixel. Pa tako ako je garancija 3 godine, a pojavi se mrtav pixel nakon dvije i po godine, takav proizvodjac ce zamijeniti monitor. Istina je da vecina (gotovo svi) proizvodjaca ima garanciju u kojoj tolerira po nekoliko mrtvih pixela.

Iako su danas LCDi dosli do trenutka kada ih vise nema tako mnogo s mrtvim pixelima, sve je pitanje slucajnosti.
Staro 23.10.2003., 21:47   #24
Andjelko
Premium

Arrow

Ne znam, evo već pola godine gledam u H550, 15" Hansolov monitor i zadovoljan sam, btw, u BUGu je krivo navedeno vrijeme odaziva.
DivX i igrice se može sasvim zadovoljavajuće gledati. Puno veći problem su loše učinjeni DivX, no to je nešto drugo.

Stvar je u tome da sada imam slobodan radni stol.
Isto, na poslu, gledam u 17" Samsunga, veći je, ali 1024 x 768 je premalo za optimalnu oštrinu. Jer pixeli su "zakucani", no većinu vremena ipak imam Internet i statične tekst stranice i LCD mi je (subjektivno) odmor za oči.

Uz-želim li se silno brze i kvalitetne slike, CRT je doma na drugom stolu.

Trenutno je dobra kupovina CRT monitora. Molim vas, kada je bilo za tako malo novaca toliko krasnih, velikih CRT monitora?

Osim toga, sva logika upućuje kako je CRT monitor zahtjevniji i skuplji za proizvodnju, transport.
Današnje cijene poluvodičkih monitora formira tržište. Samo zato su skuplji. Stara priča. Prvi kalkulator sa 4 operacije sam platio 180$. Davno, 1972. Pet godina kasnije sam kupovao scientific, za 12$.
Sve u svoje vrijeme...
Staro 24.10.2003., 11:56   #25
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Andjelko
...Osim toga, sva logika upućuje kako je CRT monitor zahtjevniji i skuplji za proizvodnju, transport....
Nazalost, za sada to još nije isuvise tocno, barem sto se tice proizvodnje. Previse je lose izvedenih matrica, pa je u cijenu jedne ispravne uracunata i cijena jedne (ili vise) neispravnih.
Staro 24.10.2003., 15:47   #26
sbp
PC Ekspert

Datum registracije: Sep 2000
Samo da podjelim svoje iskustvo (i zbog specificnosti posla kojeg radim)...

Naime, vec ca 2 mjeseca, na poslu radim na Dell-u 1900FP (19''), i nakon prvotnog "negativnog" dojma (Ko sto Kova, Marac i ostali kazuju, kontrast, toplina i "nestvarnost" boja itd.), malo kalibracije itd, sad istinski uzivam...

Sve kristalno jasno/bistro, ne bole oci, kontrast nastiman do savrsenstva, boje manje-vise odgovaraju CRT-u.

Ono kaj je bitno je da radim ko designer (web/windows UI, a ne graficki) (ajmo sad, popljuv kaj imam LCD :P), i cito sam reviewe/reakcije skvadre po netu, i bio jaaako skeptican prema cijeloj stvari. No stvar se moze poriktat i zapravo bit mrak. Recimo da mi je JAKO bitno dobro razlucivat gradiente boja i slicne gluparije, koje nisam mogo na CRT-u, a na ovom to radim bez ikakvog beda. Jedina stvar je da jos uvijek imam i CRT (i switch), tak da sve kaj radim ipak provjerim i na CRT-u. Mogu rec da me iskljucivo zivcira sam 1 stvar (ok, i nema pomoci, no ipak...) su druge rezolucije osim defaultne. Posto moram smanjivat cesto rezu na 800x600 ili 1024x768 ili 1152x864 i slicno, slika u tim slucajevima je jeziva, tak da u zadnje vrijeme konstantno switcham na CRT i tam obavljam resolution checkove (eto kolko to dalko ide...)

Ovo i nisu nekakve informacije koje si trazio, nego samo iskustvo, no nadam se da ti je i to od nekakve koristi...

P.S. Nisam gledo filmove/igro se
sbp je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2003., 23:46   #27
Andjelko
Premium

Arrow

Kazes gpremec:

Nazalost, za sada to još nije isuvise tocno, barem sto se tice proizvodnje. Previse je lose izvedenih matrica, pa je u cijenu jedne ispravne uracunata i cijena jedne (ili vise) neispravnih.

A sto mislis da je katodnu cijev tih specifikacija lako napraviti?
Pa, i je. Kada je rijec o seriji koja se sve manje prodaje, koja ne moze vise donositi velik profit, koju pravi najjeftinija radna snaga na svijetu, ciji se razvoj davno pokrio.

Zaboravi komercijalne bajke o mucnom odabiru "rijetko uspjelih" poluvodickih ekrana. Ta se prica proteze jos iz doba 8 bitnika, jer eto, bjese puno skarta u memorijama.
Joj, smrc, ah, da je boljih, cistijih wafera...

Cijenu odredjuje: 1. trziste 2. trziste 3. trziste...

Proizvodnja je davno otisla u najprofitabilnije krajeve. Ne samo HW, nego i SW. Znanja, svega. ETF u Osijeku financira Siemens.
Indijci ne putuju u U.S. Programiraju doma.
Ima nesto razlike u kvaliteti, sve manje. Kod nas kupis komadic priozveden u PRC. Sve manje ROC. Japan ...oh yes, poljski Sony, mađarski Quantum...

Desetljecima sam lemio kablove, konektore. Posla k'o u vinogradu.
Danas isto kupim za smijesnu cijenu: tko li je sve zaradio na tom?
Staro 26.10.2003., 00:49   #28
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Cijene CRTa opako su niska zadnjih godinu dana, a kvaliteta je na sasvim zadovoljavajucem nivou. Kako monitori, tako i televizori.

LCD-i za sada jos drze cijenu. Slazem se da je u tu visoku cijenu umjesano i pravilo trzista, ali za sada je zaista skuplje proizvoditi LCD od CRTa. Mozda se to i okrene za godinu-dvije, tko zna.

Inace, cijena proizvodnje plazmi je puno niza od LCDa, cak stovise, slicna je cijeni CRTa, samo sto ne postoji tako masivna proizvodnja (a i inzistira se na 32" i vise).

Smatram da ce prije doci tehnologija koja ce (cijenom i kvalitetom) zamijeniti LCD, nego sto ce LCDi biti jeftiniji za proizvodnju od CRTa.
Staro 26.10.2003., 02:04   #29
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Smatram da ce prije doci tehnologija koja ce (cijenom i kvalitetom) zamijeniti LCD, nego sto ce LCDi biti jeftiniji za proizvodnju od CRTa.
Veri posibl.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 26.10.2003., 14:21   #30
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
A možda i ne
Izgleda da će se raditi sve veći broj LCD TV-a...to bi moralo srušiti cijene.
Jelc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno