|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2006
|
![]() Dosta puta sam ćuo za ovu vrsu bankarstva ali nikad nisam skužio što to je.. Može li mi netko malo to objasniti i kako sve to ide.. HVALA
![]() |
#2 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
odes u banku, potpišeš ugovor, dobiješ token ![]() (kako u kojoj banci, negdje je kartica preko usb-a) i njime generiraš brojeve za autorizaciju, po shemi koja je samo njima poznata.... tako da banka bude sigurna 101% da si to ti s druge strane ekrana, da smanji mogucnost da netko drugi upadne u cijelu pricu... ![]() preko weba placas sve kao da si u banci... prednost je sto mozes spremiti naloge, pa kasnije samo iznose mijenjas(ako placas rezije ili slicno..) e da, i nema provizije, recimo kupujes komp od 10 000 kn, provizija na salteru bi bila 100 kn, a ovako to tebi u djepu ostane ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
zavisi cije oces? pretpostavljam da biti to uzeo kao građanin ![]() ja ti osobno mogu ponuditi demo opciju od volksbank d.d. https://vbebank.volksbank.hr/cgi/PregledRacuna.html inace to ti pruzaju sve banke ![]() ako imas kakvih pitanja slobodno pitaj ![]() i da sto se tice provizije toga nema ali se naplacuju nalozi volksbank d.d ima ovu shemu: 1kn minimalno za nalog tolko ce te kostati 20kn maksimalno postotak ti je 0,20% ![]() idem na rucak pa ako ce biti pitanja to cu kasnije obijasniti ![]() tomi: kartica i minikeyevi i slicno idu samo za pravne osobe aka.tvrtke jer mora biti sigurnije...radi se o certifikatima i uredajima koji razmjenjuju "kljuceve" sa serverima gradani dobijaju token imas user name, passowrd i OTP (one time password) to je onaj broj kojeg ti generira token ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Spermich Termich
Datum registracije: Feb 2005
|
jednostavnije je od odlaženja u banku, imaš uvid u sve plačene račune (koji su zaprimljeni i nisu), nemožeš pogriješiti prilikom utipkavanja broja računa. u svakom slučaju, stari je kupio, naučio sam plačati račune putem neta i full je jednostavno ![]()
![]() |
#5 |
Pod naletima kopita zla
|
možeš pogriješiti kako nebi mogao ![]() ako pogrijesis a uplacivao si na tekuci racun gradana..reko pa pa novcima..jerbo ti si potvrido i digitalno potpisao taj nalog..ako osoba na ciji si racun to stavio skine novac nema ti nikavu obvezu taj isti novac vratiti..drugim rijecima sam si si kriv ![]() e da pitao si kako to ide: pa otprilike ovako: dodes u banku.. ti: dobar dan ja bi internet bankarstvo banka: za građane ili pravne osobe ti: za građane banka: imate li otvoren tekuci racun ti: ne (pretpostavljam) banka: da bi koristili internet bankarstvo morate imati tekuci racun bio to za stalne ili neredovite priljeve 32 redoviti 31 neredoviti ti: u redu ja bi (e sada dali si zaposlen i dali ces primati placu na njega itd..ako ce biti tako onda ce ti dati racun 32XXXXXXXX (ovi 8x ti je ostatak racuna..broj racuna se sastoji od 10x brojeva) banka: ok otvorit cu vam taj i taj racun ti: ok. banka: potpisite ovaj ugovor o koristenju racuna ti: potpises banka: sada cu vas unijeti u sustav internet bankarstva ti: ok i tu potpises neke ugovore banka: da ti tvoj prijavni instrument, manual i jos par necega..kutijica..cd itd i ugovor ti: hvala i dovidenja banka: hvala i dovidenja ti: dodes doma, raspakiras sve..RTFM..spoji se na net...RTFM opet kako se nalog popunjava...i ugodno koristis svoje internet bankarstvo sve u svemu jako jednostavan proces ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Znaci mogu placat racune Tele2 bez provizije 5kn na posti ili 3 na FINAi? Moram sad provjerit bi li mi naplacivalo internet bankarstvo jer vec imam Visa Electron u Splitskoj, a i ziro racun te tekuci racun sa sredjenim nalogom da prebacuje sa ziro na sebe :clap: OK recimo da to sve proucim... ono sto mene zanima je (lagani OT) 1.kad placam web shopovima kao sto je diskont24, kakvu potvrdu ja imam da sam uplatio novac? Kod papirnate verzije bi uvijek ostala jedna kopija... 2.Ako ne stigne naručeno i plaćeno, kako dokazat da nije stiglo? Možda jesam malo paranoičan, ali nisam radio s tim prije pa ne znam : sweating |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
1. pa isto kao i kad placas karticom preko neta... ne ostane ti nikakav pisani trag. ali sebi za dusu okines screenshot i spremis ga, tako ja kad nekome privatno uplacujem za nesto(pojacalo i slicno) onda mu na PM posaljem screenshot, pa on salje postom to kaj kupujem prije neg ide do banke dic to s racuna(posto ih malo koristi net banking) 2. e, misle ducani na sve, jednostavno ne mozes nis dobit dok ne potpises kod dostavljaca... a prekontroliras sadrzaj paketa(trebao bi) i onda se kasnije ne mozes ni zaliti da nesto fali. kad si potpisao, to je to- oni su svoj dio posla obavili. tako da otpadaju igre tipa.. uzmes paket i onda zoves njih, da di je.. da salju opet ![]() a ako mislis da ce tebe netko zeznut, uzet pare a nis nece poslat.... hebiga, kupuj u provjerenim ducanima. ne mirko&marco.co, i nemaš beda, sve to vec uhodano vrlo dobro....
![]() |
#8 |
Pod naletima kopita zla
|
ljudi o cem vi pricate? pa imate potvrde o nalogu koji je zaprimljen i o nalogu koji je proveden..barem u volksbank d.d. bankarstvu..za ostala ne znam tako da se to lako vidi...lijepo se vidi di je novac otisao i dali je proveden nalog..tako da ti nitko ne moze reci da njemu novac nije stigao jer imas potvrdu..u ostalom ako ti i dalje kenja..s potvrdom na muriju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pod naletima kopita zla
|
nebi se slozio s tim da je jako rijetko ![]() dosta ljudi grijese...a da vidis onda tek panike ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
internet bankarstvo je odlicna stvar. preoporodio sam se otkad imam taj token. evo vidi demo od zabe: http://www.zaba.hr/info/pb/pc/e-zaba_gradani/index.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
nisam ja mislio ništa otvarat, bar ne za sad, već sam dosta puta ćuo za to pa me zanimalo kako to ide.. hvala
![]() |
#14 |
Premium
|
Ja koristim u PBZ net bankarstvo i kao fizička osoba možeš i bez tokena radit. Naknada je 1kn mjesečno, ali bez tokena imaš ograničenje na 1000kn dnevno. Inače je korištenje krajnje jednostavno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Ja sam na zabi. Što se potvrde tiče, možeš isprintati svaki nalog kojeg si dao, a na printu se vidi sve živo, uključujući i broj transakcije. Ja imam instaliran PDF creator, koji se windowsima predstavi kao print driver. Jednostavno ispišem nalog na PDF printer i imam ga u pdf-u. Inače, taj pdf je biti dovoljan za svakodnevnu upotrebu (kad sam kupovao Windowse, poslao sam Spanu pdf kao dokaz da sam platio i nije bilo problema), ali službenu potvrdu (o izvršenoj transakciji) koja se prizna na sudu bla,bla...ćeš u zabi platiti 5kn. Što se dadžbina tiče, u zabi je ovako: ako plaćaš nešto unutar zabe + još nekim firmama (HT, zagrebačko komunalno i sl), naknada je 0kn, u suprotnom je 1kn (bez obzira na iznos - ovo treba provjeriti, nisam platio ništa preko 300kn).
![]() |
#16 |
Dr. Gonzo
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
SWIFT je za međunarodne transakcije između banaka. Stara ima internet bankarstvo od Erste banke. Full je jednostavno. Dobiješ karticu sa x šifara posloženih u stupce i redove i kod logiranja te pita za jednu od njih (stupac y, red x). Odeš na transakcije i unosiš cifre i brojeve računa. Kad ispuniš obrazac za jednu transakciju, klikneš na Provjeru i tamo dobiješ pored broja računa ime vlasnika tog računa tako da si siguran kome plaćaš. Kada si siguran da je to taj, klikneš na Prihvati i tek onda se transakcija ostvaruje. Što se tiče potvrda, dobiješ mail kada pošalješ transakciju u banku i kada je naplaćena. Svaka transakcija ima svoj jedinstveni broj s kojim možeš ti ili netko drugi na njihovom besplatnom broju tražiti potvrdu o tome. Mjesečna naknada za uslugu je 5 kn.
![]() |
#20 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
kod PBZ-a ima opcija da "Pisana potvrda" i ona kosta 5kn. Takodjer se moze skinuti u pdf-u dokument da si platio. Uzimaju 1kn provizije kod placanja, dok kod uplate iz PBZ u PBZ ne naplacuju nista.
![]() |
#21 |
Pod naletima kopita zla
|
tako je swift je vezan uz deviznu doznaku uglavnom...ovaj topic bi mogao fino prezivjeti kao "helpdesk" za internet bankarstvo. edit: malo mi je cudno da ti naplacuju potvrdu o provedenom nalogu..znam da se to naplacuje ako oces to u banci na pismeno..ali ovak prek neta mi je jako cudno tako je kada se radi unutarbankovna transakcija ona je besplatna..tj.nema provizije ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
|
piše sve, samo treba volje, koga zanima naci ce... zaba (zagrebacka banka) http://www.zaba.hr/info/pb/pc/ezaba_gradani.htm izdvojeno: •plaćanje u korist računa fizičkih osoba bez naknade (a ovo najcesce i radim ![]() • plaćanje u korist računa poslovnih subjekata u Banci 0,50 kn po nalogu • plaćanje u korist računa izvan Banke 1,00 kn po nalogu (inace na šalteru provizija 100kn na jedan komp od 10k kn, platio frend pa sam zapamtio vrlo dobro) • plaćanje u korist računa Grupe Zagrebačke banke i Allianz Zagreb d.d. bez naknade • Narudžba potvrde o izvršenom plaćanju 5,00 kn • Kupnja i prodaja deviza bez naknade • Konverzija valuta bez naknade
![]() |
#23 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Moja stara ima u Splitskoj to nema nikave provizije ima token i to makar je neki nekvalitetni već 2 puta mjenjala. Al su rekli nabavit nekaj novo umjesto tokena e sad kaj neam blage
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: May 2005
|
vjerojatno ce banka koristit TANove, daju u banci daju papir gdje su ti brojevi , a kad ih potrošiš dobiš novi papir s brojevima ![]() Ja osobno koristim token vec jedno 4 godine i nije mi pravio nikakve probleme.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Pod naletima kopita zla
|
nije vezano za internet bankarstvo..ali Šibenčani oprez ![]() Oko 500 osoba koje su uzimale novac s bankomata Jadranske banke na Trgu kralja Držislava u Šibeniku prijavilo je banci da je s njihova računa ukraden novac ŠIBENIK- Neslužbeno je riječ o iznosu od oko 1, 5 milijona kuna. U Jadranskoj banci nisu prijavili to kažnjivo djelo, no kad je saznala za prijevare, policija je zatražila njihovo očitovanje, rekao je Ivica Kostanić, načelnik Ureda načelnika šibensko-kninske Policijske uprave. Cjelovito izvješće Jadranske banke policija očekuje sutra. Pinovi i brojevi računa kartica građana koji su novac dizali na tom bankomatu snimani su, te je novac s tih računa podizan u bugarskom glavnom gradu Sofiji. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|