Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.12.2005., 13:44   #1
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Skladatelji hoće namet na hardver???

Vidio sam naslov neki dan ali nisam proćitao članak.

Dakle-gamad od Rvackih skladatelja i ostatak branše traži ni više ni manje nego namet na hardware???: suicide

"U ime zaštite autorskih prava, HDS želi naknade na uvoz uređaja i opreme koji mogu poslužiti za reprodukciju teksta, slike i zvuka, a zbog kojih bi ta roba i dvostruko poskupjela. Država to baš i ne bi.

Ministarstvo gospodarstva smatra neprihvatljivom namjeru Hrvatskog društva skladatelja da samostalno utvrđuje visine naknada cjenikom koje plaćaju proizvođači praznih nosača zvuka, slike ili teksta jer je to veliko i nepredviđeno novčano opterećenje i za poduzetnike i za građane.

Po tom cjeniku pojedini proizvodi poskupili bi i do 200 posto, na primjer prazni audionosači i videonosači zapisa (CD, DVD i ostali mediji), a ostalim bi se skupinama proizvoda, kao što su računala, memorijske kartice, TV prijamnici, mobiteli s ugrađenom memorijom i slične naprave, odredila čvrsta naknada koja bi se obračunavala s obzirom na veličinu memorije.

Tako bi se, primjerice, na nabavnu cijenu praznog CD-a od oko 0,65 kuna zaračunavala naknada od 1,26 kuna pri njegovu uvozu ili gotovo 200 posto više od nabavne cijene.

Za računala koja mogu snimati na prazne CD-e ili DVD-e također bi bila povišena naknada pa bi, primjerice, za prosječno računalo od 80 GB memorije na tvrdom disku i DVD snimačem iznosila 100 kn pri uvozu komponenata ili računala.

Ministarstvo također drži neprihvatljivim da se taj cjenik naknada za reproduciranje autorskih djela za osobnu ili drugu vlastitu uporabu primjenjuje od 30. listopada 2003. jer u zadnje dvije godine ta naknada nije bila uvrštena u cijenu proizvoda za krajnjeg korisnika. To bi, smatraju u Ministarstvu, bilo nepremostivo financijsko opterećenje za trgovačka društva bez novčanih pričuva.

U Ministarstvu podsjećaju kako takvu naknadu nemaju ni Irska, Malta, Luksemburg, Portugal, Slovenija, BiH, Srbija i Crna Gora, a zemlje slične Hrvatskoj - Poljska, Češka, Slovačka, Estonija i Litva - utvrdile su čvrstu stopu od šest do devet posto na nabavnu cijenu proizvoda.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban podsjetio je kako cjenik nisu predložili samo skladatelji nego i filmski redatelji, producenti, izvođači, kamermani, tekstopisci i drugi.

"Po Zakonu o autorskom pravu imamo pravo naplatiti uporabu praznih medija kao što je hard-disk, CD, DVD i sve drugo što bilježi zvuk i sliku", izjavio je Šaban. "

HINA|IskonInternet
http://www.iskon.hr/novac/page/2005/12/06/0361006.html
06.12.2005.

:confused: :confused: :confused:
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 14:10   #2
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Kakvi kreteni,pa oni nisu normalni
Pa jel to mogu normalni ljudi tražiti,ovako što : "U ime zaštite autorskih prava, HDS želi naknade na uvoz uređaja i opreme koji mogu poslužiti za reprodukciju teksta, slike i zvuka"
Znači nije zbog pirata negi i zbog originalnih medija,em treba dati 120kn za cd od 10 pjesama plus još 200% više platiti uređaj koji če mi to reproducirati,e pa mamicu im j****
Veki-os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.12.2005., 14:14   #3
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Totalni idiotizam...

Kolko sam skontal, oni oce uzimati dio novca od svakog praznog CD/DVD ili kaj vec, kad mi to kupimo!?
Sjecam se tog clanka, pisalo je da bio nasi glazbenici time dobili 15mil. kuna godisnje!!
Onda ce se kod nas isplatiti najvise biti glazbenikom!

Pa da pisu/pjevaju bolje pjesme, onda bi i kupio njihov album...al ovo je stvarno bedastoca...
Staro 07.12.2005., 14:17   #4
Jelc
Super Moderators

Obratite pažnju na " kao što su računala, memorijske kartice, TV prijamnici, mobiteli s ugrađenom memorijom i slične naprave, odredila čvrsta naknada koja bi se obračunavala s obzirom na veličinu memorije."

Fotić, mobitel, hard, CD i DVD uređaji itd...

Ziher će lupiti namet i na "kajdanke"
Ne bi me čudilo.
Staro 07.12.2005., 14:30   #5
4444josip4444
Premium

4444josip4444's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Ne bude do toga nikada došlo, i ovako nitko ne sluša hr mjuzu, svi su na srbima a filmovi su sa zapada :-), koji su to kreteni od ljudi, nije ni čudo zašto je ovako država sjebana....
4444josip4444 je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 14:36   #6
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
kao sto su racunala.
budale primitivne. bash je shaban.
atha je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 14:50   #7
Dawar
OMG, thats the funky shit
Moj komp

Dawar's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Pa to je totalna gluparija pa ne sluze samo prazni CDi/DVDi za piratiju mi na njih i snimamo slike s mora, razne dokumente pa neću da Seve i ostala kompanija dobiva pare od mojih slika s mora pa nek se hebu u uho. A što ako ja kopiram pjesme od stranih izvođača isto tako i igre ne kopiram ja od igra samo serious sam
Staro 07.12.2005., 14:58   #8
McG
-------

Skužili si naši ''pjevači'' i ostala popratna ''mašinerija'' da ih niko ne ferma 5% i ovo im je još samo jedan od pokušaja da namaknu pare, a da pritom (ko i dosad) ne mrdnu prstom.
Jad i bijeda...
McG je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 15:37   #9
ćiber_manija
CyberSky

ćiber_manija's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Oni idu poskupljivati prazne medije odnosno da spuste cijenu orginala!
Ja bi bez pol frke dao kakvih 70kn za neki program koji obično košta po 200kn.
ćiber_manija je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 16:18   #10
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Originally posted by ćiber_manija
Oni idu poskupljivati prazne medije odnosno da spuste cijenu orginala!
Ja bi bez pol frke dao kakvih 70kn za neki program koji obično košta po 200kn.
Amen!! To i ja kazem! Ta zabavna industrija je tako glupa da to nije normalno, nista oni ne kuze.

Uglavnom... koliko sma ja cuo, od tih nameta 70% bi trebalo ic van iz drzave, za strane skladatelje, izdavace etc., a 30% nasima... e sad... to je jos gore!
JC Denton je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.12.2005., 17:37   #11
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Taj cd od neke tvoje fav grupe ili to ti uopće ne košta toliko....to je pumpanje cijene, taj umjetnik čije su pjesme na albumu dobije možda cca ~30kn ako cd koša nekih ~150....
naravno da bismo rađe svi imali original....
Staro 07.12.2005., 18:15   #12
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Vidio neki dan na Dnevniku. Ma budalama padne ideja za usrat se. Kolko god glupa i primitivna vlada bila to nemoze prihvatiti, pa tako ni ova nije.

Dizat cijene HDD -u zbog autorskih prava je apsurd LOL LOL LOL
mann je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 18:21   #13
Dawar
OMG, thats the funky shit
Moj komp

Dawar's Avatar

Pa trebali bi i onda na diskete, na mobitele pa na sve živo čak i na oči i uši jer da nema njih nebi bilo ni muzike a ni filmova
Staro 07.12.2005., 20:52   #14
Smarty
Premium
Moj komp

Smarty's Avatar

Datum registracije: May 2005
Hehe pa oni nisu normalni, cak i na monitore bi digli cjenu????
Smarty je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 21:35   #15
speedy-3
Premium
Moj komp

speedy-3's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
totalni idiotizam,,,,,,,,, a i kkve krete u vladi i svemu imamo to bi jos i moglo proci jer kao neke "EUROPSKE" zemje su to uvele,,,,,, heh,,,,,, sada se vec po sve zivo ide u bosnu na ARIZONU sa cemo uskoro HG spot, ve-mil, links, i druge zamijeniti arizonom mozda:confused:

gluposti,,,,,,,a ionako neznam stvarno tko bi normalna i piratski CD uzeo sa pjesmama nasih izvodaca sve jad i bjeda uzas,,,,,,,,
speedy-3 je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2005., 23:53   #16
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Izvrsno. Napokon su nam i sami rekli: "Piratizirajte nase proizvode. Lova ionako ide nama!". Sada mogu mirne duse dilati okolo Tresnjevacke malisane i Klince s Ribnjaka...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2005., 02:33   #17
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

'

Kao bivsi clan HDS i HGU-a mogu samo reci da ovo nije ni prvi ni zadnji put da pojedinci sanjaju ovakve nebuloze. Nista novo.

Imali su oni kojekavke ideje tokom godina posebno na temu javne difuzije i kojekakvih restrikcija u "naplacivanju slusanja" u otvorenim prostorima.

Kazes da ne volis generalizirati Jelc a kad tamo > "gamad od Rvackih skladatelja" < nisu bas svi gamad, to valjda znam iz prve ruke.

Oni koji ovo guraju obicno su daleko od tog zvanja i struke u punom stvaralackom smislu. Doduse, tamo sjedi puno besposlicara pa im je ovo u interesu.

Kad bi ovo stupilo u primjenu zakona bilo bi ravno ludilu.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2005., 08:59   #18
Perki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
Da je blesavo, je. Ali sam zahtjev HDS-a nije sporan i nema veze sa piratstvom. Sve po zakonu... Naime kaj.

Članak 32 Zakona o autorskom pravu kaže:

"(1) Kad se autorsko djelo može reproducirati bez autorovog odobrenja u skladu s odredbama članka 82. ovoga Zakona, autor djela za koja se, s obzirom na njihovu prirodu, može očekivati da će bez njihova odobrenja biti reproducirana fotokopiranjem ili snimanjem na nosače zvuka, slike ili teksta za privatno ili drugo vlastito korištenje, ima pravo na odgovarajuću naknadu od prodaje tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike ili teksta.

(2) Autori imaju, osim prava iz stavka 1. ovoga članka, i pravo na odgovarajuću naknadu od fizičke ili pravne osobe koja uz naplatu obavlja usluge fotokopiranja.

(3) S fotokopiranjem su izjednačene sve druge tehnike reproduciranja, a s uređajima za zvučno i vizualno snimanje izjednačeni su drugi uređaji koji omogućavaju isti učinak.

(4) Naknadu iz stavka 1. ovoga članka plaćaju proizvođači uređaja za tonsko i vizualno snimanje, proizvođači uređaja za fotokopiranje, proizvođači praznih nosača zvuka, slike ili teksta te solidarno s njima uvoznici uređaja za tonsko i vizualno snimanje, uređaja za fotokopiranje, praznih nosača zvuka, slike ili teksta, osim ako se radi o uvozu malih količina namijenjenih za privatno i nekomercijalno korištenje kao dio osobne prtljage. Ako se navedeni uređaji i predmeti ne proizvode u Republici Hrvatskoj, naknadu plaća uvoznik.

(5) Obveza plaćanja odgovarajuće naknade iz stavka 1. nastaje:

1. pri prvoj prodaji u Republici Hrvatskoj ili uvozu u Republiku Hrvatsku novih naprava za tonsko i vizualno snimanje,

2. pri prvoj prodaji u Republici Hrvatskoj ili uvozu u Republiku Hrvatsku novih praznih nosača zvuka ili slike,

3. pri prvoj prodaji u Republici Hrvatskoj ili uvozu u Republiku Hrvatsku novih naprava za fotokopiranje."

S tim u svezi članak 82:

"Fizička osoba može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje, kao i reproducirati autorsko djelo u obliku fotokopije i za drugo vlastito korištenje, koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili pristupačno javnosti. Nije dopušteno reproduciranje cijele knjige osim ako su primjerci te knjige rasprodani najmanje dvije godine, grafičkih izdanja glazbenih djela (u daljnjem tekstu: notni materijal), elektroničkih baza podataka, kartografskih djela kao ni izgradnja arhitektonskog objekta, ako ovim Zakonom ili ugovorom nije drukčije određeno."
Perki je online   Reply With Quote
Staro 08.12.2005., 09:24   #19
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

na svu srecu, ministar je sa negodovanjem primio obavijest o ovim shabanovim ispadima.
Staro 08.12.2005., 09:44   #20
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
Shaban Saulic i Lepi Mića su prodali preko 20 MILIJUNA cd-a!
pa se nisu sluzili ovako prljavim stvarima :clap:
Staro 08.12.2005., 09:55   #21
Trek
Premium

Trek's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
jos se smijem kad se sjetim da mi stara mora placat pristojbu jer u obrtnickoj radnji ima radio koj MOZDA cuju ljudi koji dodju nesto kupit kod nje, uglavnom ako ona recimo pusta CD kad joj kupac udje MORA ga ugasit jer nema pravo na javnu reprodukciju ili mora placat neku smjesnu pristojbu 12-15 kn neznam tocno... Znam da sam se polomio od smjeha kad mi je ispricala to
nesjecam se vise jel to bio netko iz udruge skladatelja il neke slicna organizacija

Inace oni nemogu dizat cijene racunalne opreme, bar ne vecine, jer tko kaze da cu ja na svojem stroju obradjivat zvuk ili video?
Staro 08.12.2005., 10:19   #22
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

nece to zazivjeti, jer bash kako kazesh, odkuda njima pravo da oni pretpostavljaju za sto ja koristim svoje racunalo? ja ga placam i radim sa njime sto radim. amen.

sto se tice te pristojbe, cak je i veca, npr u kaficima se placaju dobrano te pristojbe, a kontrole su dosta ceste. u shogorov kafic su jednom uletjeli i otvorili ladicu, a unutra przeni cd. 3k kuna ako se ne varam.

kaufland u rijeci do nedavno nije placao tu pristojbu pa su vrtili one midi pjesme od kojih mi se svaki put iznova povracalo i tjeralo me da sto prije obavim shoping.

od pred 15ak dana, i kaufland placa pristojbu, i vrti cd-e i fm.
Staro 08.12.2005., 10:39   #23
Perki
Premium
Moj komp

Na žalost, bude zaživjelo. Pitanje je jedino u kojem obliku i koliko će te naknade iznositi. Ministar ih je otperjao zato kaj nisu njega konzultirali pri izradi cjenika te kaj traže novce za dvije godine unatrag, otkad je zakon stupio na snagu.
Staro 08.12.2005., 14:06   #24
Jelc
Super Moderators

Bez politike molim
Ni države ni ....

Držite se teme.
Staro 08.12.2005., 14:30   #25
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Originally posted by Visage
Kazes da ne volis generalizirati Jelc a kad tamo > "gamad od Rvackih skladatelja" < nisu bas svi gamad, to valjda znam iz prve ruke.
Malo si to izvukao iz konteksta ali dobro...

Da, gamad.
Ups, zaboravio sam spomenuti ZAMP.
Ovo se nije izmislilo preko noći nego se radilo tri godine.

Za to vrijeme nisam vidio niti jedan komentar po novinama od dotičnih (bilo koga) da predloženi zakon nije u redu.

Gospoda su krenula linijom manjeg otpora.

Valjda po principu koji koristi moj susjed kad dila "tehniku" po Hreliću-kao nema veze kaj je lupio cijenu od 1500 kuna za nešto vrijedno 1000, lako on to spusti...

OVO kaj je predloženo je nebuloza.
Staro 08.12.2005., 14:39   #26
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Originally posted by Perki
osim ako se radi o uvozu malih količina namijenjenih za privatno i nekomercijalno korištenje kao dio osobne prtljage.

Hmmm...malo se zakon krajca sam sa sobom.
Dakle-kutija CD-a ili DVD-a je za moje osobne potrebe ako ih kupim npr. u SLO (a hoću).

Kaj je onda sa hardom, pržom, mem. karticom.
Koje ću isto kupiti po komad???

Onda-fotokopiranje, po toj logici bi drapali namet i na papir, papir za printere i slično???

Poljska koja je za razliku od nas u EU ima PUNO manje namete.
Ne vidim razloga zakaj bi mi imali veće.
Staro 08.12.2005., 15:21   #27
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc Malo si to izvukao iz konteksta ali dobro... Da, gamad.
Hm, sjeti se kad si jednom na ratne teme skocio i rekao da nije dobro generalizirati.

Tko sad generalizira?

Ti znas pouzdano da su svi koji tamo sjede gamad?

Puno ljudi je upisano u HGU samo radi lakseg carinjena opreme i olaksica koje mogu dobiti papirom o potvrdi bavljenju glazbom kako jedinom i osnovnom profesijom. Puno ljudi samo koristi prava
koja dobivaju kad su vec u toj profesiji. A osim ako nece letiti u DC kongres preko bare i tamo zastititi notaciju onda im je i dalje od koristi HDS, jer razni *.uljići na svakom koraku cekaju da drpe neciju kompoziciju pa ih negdje treba i zastititi.

Puno ljudi se ne slaze sa ovim ali ne mogu nista napraviti jer kao i u drugim sferama oni koji odlucuju imajo debelo zaledje iz sebe i obicno samo guraju ono sto je vec odluceno od $ gospodara.

Nije dobro generalizirati.
Staro 08.12.2005., 15:47   #28
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Originally posted by Visage
Nije dobro generalizirati.
Kažeš ti.

Koji generaliziraš i soliš pamet svakom tko želi kupiti audio sistem koji tebi nije po volji.

Koji generaliziraš po pitanju ukusa u slušanju muzike, kaj se sluša, na čemu se sluša...

A voliš solit pamet i svima koji nemaju prehrambene navike kao ti (u najmanju ruku)

Da ne idem dalje.

A to:
"Puno ljudi je upisano u HGU samo radi lakseg carinjena opreme i olaksica koje mogu dobiti papirom o potvrdi bavljenju glazbom kako jedinom i osnovnom profesijom. Puno ljudi samo koristi prava
koja dobivaju kad su vec u toj profesiji. A osim ako nece letiti u DC kongres preko bare i tamo zastititi notaciju onda im je i dalje od koristi HDS, jer razni *.uljići na svakom koraku cekaju da drpe neciju kompoziciju pa ih negdje treba i zastititi.

Puno ljudi se ne slaze sa ovim ali ne mogu nista napraviti jer kao i u drugim sferama oni koji odlucuju imajo debelo zaledje iz sebe i obicno samo guraju ono sto je vec odluceno od $ gospodara."

neću ni komentirati, to je klasična Rvatska spika-prava ćemo uzeti, a za ostalo-bože moj...tak-i-tak se ne može napraviti ništa...

Da ti ne bi netko kome se zamjeriš slučajno sjeo na ta-prava

Da rezimiram-svi imaju kaj za reći kad su sigurni da im nitko neće dirati u njihova j****a prava, čim misle da će im neka seljačina koja odlučuje o tim pravima to zamjeriti i uzeti ih na zub...šute ko kurve.

Jer, jebiga-od nečeg se mora i živjeti...kaj ja tu mogu napraviti i kaj se to mene na kraju krajeva tiče...
Staro 08.12.2005., 16:09   #29
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc Kažeš ti. Koji generaliziraš i soliš pamet svakom tko želi kupiti audio sistem koji tebi nije po volji. Koji generaliziraš po pitanju ukusa u slušanju muzike, kaj se sluša, na čemu se sluša, A voliš solit pamet i svima koji nemaju prehrambene navike kao ti (u najmanju ruku) Da ne idem dalje.
Ja vidim da ti jednostavno nisi u stanju prevazici epizodu sa Zderonjama i koristis svaku prilku da bi mi rekao : VISAGE MI IDE NA ZIVCE !

Nacuo sam za taj gnjev ali nisam znao da je ovoliki?

Kome ja to solim pamet i koji su to svi ???

Malo si mene ovdje opisao a vise (zacudjen sam) koliko te iritiram.

Iznosim moje argumentirano misljenje u audio temi i nikoga ne ukrasavam epitetom gamadi zbog toga.

Svaka argumentacija je za tebe quote "Kvazi Intelektualno izdrkavanje"

Gdje sam ja to nekoga napadao za glazbu koju slusa?

Gdje ja to nekoga napadam sa prehrambenim navikama na forumu? Jedan post na Zderonjama te toliko moze razljutiti da se nemozes izdignuti iznad ovakvog spustanja?

Obrisao si ga sa foruma ali vidim iz pamcenja nikako?

Cemu to pobogu i to jos kolega Amigas?

Meni je ego do poda i evo da ti bude lakse.

VISAGE JE BUDALA , JELC u pravu, Jelcova je zadnja.

Do groba se ispricavam sto sam usao u tvoju temu i usudio se postati i narusiti stoljetni red.

Valjda sad mozemo nastaviti dalje u normalnom tonu.
Staro 08.12.2005., 17:42   #30
Perki
Premium
Moj komp

OK. dečki, lakše malo. Evo svakom pom

Dakle,

Poanta je u tome da ti smiješ kopirati, presnimavati, backupirati i sl. ono što si kupio. Isto tako, autor ima pravo na naknadu za takvu vrstu korištenja njegovog autorskog djela. I do tud je više-manje sve u redu. No, kako je apsolutno nemoguće utvrditi tko je, koliko i koje autorsko djelo kopirao, zakonodavac se, valjda radi jednostavnosti, odlučio za naplatu naknade putem prodaje uređaja i medija na kojima se takvo što može napraviti. S obzirom na takvu "solidarnu" prirodu naplate, pretpostavljam da je namjera bila da naknada bude čisto simbolična i da ju krajnji korisnik niti ne osjeti u cijeni. To kaj su Šaban i ekipa malo lakomi drugi je par rukava i ti njihovi iznosi su totalna bedastoća. Imaju pravo na novce, al ne baš tolike. Ministar zasad ni popušil foru...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno