Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Članci
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.05.2016., 09:03   #1
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
NaturalPoint TrackIR 5 test

Testirali smo jedan ne tako novi, no vrlo koristan dodatak igrama - NaturalPoint TrackIR 5.
krešo je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2016., 10:13   #2
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
Ovaj review je ugodno iznenađenje moram priznati.

Kao korisnik TiR 5 već preko 5 godina, ova razlika u preciznosti TrackClip-a u odnosu na TrackClipPro je zanemariva. Najveća razlika je da li se igra po danu ili po noći jer je TrackClip jako osjetljiv na sunčevu svijetlost (i žar cigarete iz nekog razloga kad žena zapali na kauču iza mene dok letim lol). Tako da LED vadim jedino po danu kad mi se ne da zamračivati sobu.

Od simulacija i igri koje ste spomenuli, bilo bi dobro spomenuti da je ovo ko budali šamar za sve igrače ArmA serijala koji ima dugogodišnju podršku za TiR i tamo se mogu voziti svakakva vozila, da ne spominjem neovisno okretanje glave u odnosu na tijelo dok se leži u zaklonu.

Najveća prednost nad nadolazećim i hypanim virtualnim headsetima tipa Oculus je u tome što i dalje imaš kontrolu nad tipkovnicom u avio simulaciji a hardware zahtjevi su nebitni, nema zahtjeva za 60 FPS-a itd.

YT playliste: IL-2 Sturmovik: Great Battles | Duxford Flying Legends
T}{OR je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.05.2016., 11:01   #3
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Eto sve si rekao

BTW. Sad tek vidim ovaj kokpitu u sigu, svaka cast
Staro 10.05.2016., 11:20   #4
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
UNTI... nisam ni ja zamjetio, stvarno svaka čast
syss je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2016., 14:37   #5
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Hvala.

Staro 10.05.2016., 18:24   #6
Mac_F
Pauk mrežar
Moj komp

Mac_F's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Da li je tko od vas probao EDTracker?
Meni se to čini kao bolja opcija, čak i ako zanemarim cijenu koja je manja barem 10 puta (uz pretpostavku da znate zalemit četri žičice i flešat firmware na arduino) pa ako ima netko realnu usporedbu neka se javi.
Nisam imao pravi trackIR u rukama, ali sam koristio jedno vijeme diy freetrack na koji sam popizdio jer me zezao kad sam igrao po danu.
Igram WarThunder i ne treba mi 6DOF, a EDtracker mi radi savršeno. Bez nekakvog head trackinga je simulator mod u WT-u jednostavno nemoguća misija.
Staro 10.05.2016., 18:36   #7
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Citiraj:
Autor Mac_F Pregled postova
Bez nekakvog head trackinga je simulator mod u WT-u jednostavno nemoguća misija.
Ja sam dugo godina igrao stari IL2-1946 isključivo sa POV hatom na tako zvanim "full switch" serverima gdje si zaključan u kokpit bez mogućnosti korištenja vanjske kamere. Treba malo navikavanja ali definitivno se može. Snap view je ključ. Ne koristiti pan view.

Nemam iskustva s EDTrackerom, ali glavna prednost TiR je plug-and-play. Toliko je jednostavan za podesit da je sve drugo zafrkancija u usporedbi. I software se nadopunjuje novim naslovima i slično. Nedavno su skužili da je bio bug sa nVidia grafičkim karticama koje se nisu vrtile na max frekvencijama sa zadnjim driverima - ispravljeno. Sad mi je temp grafe kad vrtim novi IL2:BOS 5 stupnjeva više.

Ako ti je cijena problem, probaj nać rabljeni TiR 4. Koristi isti software od 5ice a sigurno se može naći po osjetno nižoj cijeni.

---

Još jedna stvar vezano uz review: TrackClipPro s LEDicama je dosta "flimsy". Lako se strga i treba biti oprezan s njime. Iz tog razloga se na netu može naći dosta DIY rješenja koja em nemaju kabel, em su izdržljivija.

Staro 11.05.2016., 09:56   #8
Heisenberg
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2013
Probao nisam, ali mislim da ovo baš i nema nekog smisla. Glavu da vrtim u svim smjerovima, a oči da držim fiksno na monitoru... morao sam komentirati jer mi se čini smiješno.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	eyes.JPG‎
Views:	258
Size:	20.7 kB
ID:	16571  
Heisenberg je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2016., 11:22   #9
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

S obzirom da se koristi već preko 10 godina itekako ima smisla.

Ne moraš glavu okrenuti za 180° da bi gledao iza sebe na monitoru, točan otklon si sam podesiš u profilu. U pravilu je to do nekih 50°. Toliko da su ti oči i dalje na ekranu bez puno muke.

Privikavanje je brzo. No za potpuno navikavanje na TiR meni je trebalo jedno 2 tjedna uz normalno korištenje (par dana u tjednu).

Također, preporuka je i staviti dead zone oko centra jer ti glava nikad nije baš na jednom mjestu a u žaru borbe ne želiš da ti nišan bježi po ekranu.

Staro 11.05.2016., 11:23   #10
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Citiraj:
Autor Heisenberg Pregled postova
Probao nisam, ali mislim da ovo baš i nema nekog smisla. Glavu da vrtim u svim smjerovima, a oči da držim fiksno na monitoru... morao sam komentirati jer mi se čini smiješno.
Jako je prirodno i jako se brzo priviknes, bar je meni bilo tako u FSX-u.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.05.2016., 14:38   #11
Heisenberg
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2013
Dobro, očito treba isprobati. hehe
Heisenberg je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2016., 02:44   #12
Blue Spirit
Premium
Moj komp

Blue Spirit's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Problemi virtualne stvarnosti u igrama

http://gameperspectives.hr/reboot-de...osti-u-igrama/

/connect 185.107.96.125:28990

server rcon: oldschool

COD2 PCekspert ekipa https://discord.com/invite/zZ4PeqVpBv
Blue Spirit je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2016., 22:06   #13
Zvonimir_s
Premium
Moj komp

Zvonimir_s's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Ja sam uzeo neku kinesku opciju s kamerom za 35 dolara + 100 kn carine..i stvar se pokazala jako dobra...Ne znam da li je track IR toliko bilji koliko je skuplji? Inace ovo je jako jednostavno za napraviti s kamerama koje se mogu otvoriti i ubaciti komadic filma ili diskete (ak se ne varam ukloniti neki drugi filter)..za par kuna kupiti dijelove i polemiti sve...
Zvonimir_s je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2016., 11:56   #14
goldfinger35
Registered User

goldfinger35's Avatar

Datum registracije: May 2016
Imam TrackIR 6 godina (kupljen zbog DCS Ka-50 i A-10) i jako dobro funkcionira. Naravno, investicija u dobar joy je obavezna tako da igra sa svim tim dodacima dodje 2.000 kn
goldfinger35 je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2016., 12:42   #15
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Citiraj:
Autor Zvonimir_s Pregled postova
Ja sam uzeo neku kinesku opciju s kamerom za 35 dolara + 100 kn carine..i stvar se pokazala jako dobra...Ne znam da li je track IR toliko bilji koliko je skuplji? Inace ovo je jako jednostavno za napraviti s kamerama koje se mogu otvoriti i ubaciti komadic filma ili diskete (ak se ne varam ukloniti neki drugi filter)..za par kuna kupiti dijelove i polemiti sve...
Najveći problemi sa drugim rješenjima koja koriste kamere tipa FreeTrack su podrška i možebitni zahtjevi jer kamera jede malo resursa. Ako se dobro sjećam FreeTrack je koristio dio softwarea, odnosno koda od TiR pa je blokiran u nekim naslovima.

TiR je plug and play i nemaš brige. Izuzetno jednostavan. Dosta ekipe s kojom letim je nakon dugo godina alternativnih rješenja uzelo TiR i nisu požalili.

Citiraj:
Autor goldfinger35 Pregled postova
Imam TrackIR 6 godina (kupljen zbog DCS Ka-50 i A-10) i jako dobro funkcionira. Naravno, investicija u dobar joy je obavezna tako da igra sa svim tim dodacima dodje 2.000 kn
Osim ako nisi HC pacijent kao ja, onda x3 ili x4 toliko. TiR je još najjeftiniji dio opreme.

Staro 13.07.2016., 09:33   #16
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Malo oživljavam temu, nadam se da nećete zamjeriti.

Citiraj:
Autor Heisenberg Pregled postova
Evo par primjera iz prakse kako to izgleda. Igra je IL2: Battle of Stalingrad, malo eksperimentiram s novom grafom i ShadowPlayem:

Zadnje izmijenjeno od: T}{OR. 13.07.2016. u 15:08.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno