Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Članci
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.10.2015., 16:01   #1
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Corsair RM850i test

Testirali smo Corsair RM850i.
krešo je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2015., 16:07   #2
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Super članak ko i uvijek, bravo alvin za testiranje.

Na RM1000 meni osobno je bilo fakat teško za ugurat 24pinski u napajanje kažu da su svi iz RM serije takvi.
Thermaltake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.10.2015., 16:12   #3
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Kad ćete rame testirati?

I'm excited
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2015., 21:38   #4
lobo64
Premium
Moj komp

lobo64's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Dobar test, kao i samo napajanje.

Pitanje za Alvina: dali bi (ubuduće) u tablicu iskoristivosti bilo moguće ubaciti iskoristivost kod npr. 5% opterećenja, ili recimo kod 60 W, barem za napajanja jača od 650 W ?

Naime, zbog sve štedljivijih komponenti, mislim da 80+ standard ne prati potrošnju (čitaj zastario ili se "vendorima" nije htio zagorčati život) baš kako bi trebalo.
Današnje kante prosječne snage troše u idlu i na malom opterećenju (surf, jubito, video, f-buk itd.) cca 50tak W (ispravite me ako fulam, ovo je moj šacung).

Sigurno bi bilo interesantno vidjeti iskoristivost u takvim slučajevima...
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2015., 22:57   #5
gin.tonic
Premium
Moj komp

gin.tonic's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
gin.tonic je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2015., 23:14   #6
Hawker
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2014
Shilka je lik kojeg se slusa kad su napajanja u pitanju.
Hawker je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2015., 02:11   #7
tole_
Casual Racist
Moj komp

tole_'s Avatar

Datum registracije: Jul 2006
RM i RMi nisu ista napajanja.
Dobar članak ekipa, sviđa mi se napajanje, ali 1000+kn za slabiju verziju od 650w uhhh...Šteta što nemaju 450w verziju kao u prijašnjoj RM seriji.
tole_ je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2015., 10:10   #8
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor gin.tonic Pregled postova
Stara Chiconyeva platforma, Corsair se prebacio na CWT sa 750 i 850 W modelima

Uostalom ovo je RMi koja ima CWT, bas kao i RMx, a sada imas i obicne RMv2 na CWT-u.
krešo je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2015., 09:55   #9
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor lobo64 Pregled postova
Dobar test, kao i samo napajanje.

Pitanje za Alvina: dali bi (ubuduće) u tablicu iskoristivosti bilo moguće ubaciti iskoristivost kod npr. 5% opterećenja, ili recimo kod 60 W, barem za napajanja jača od 650 W ?

Naime, zbog sve štedljivijih komponenti, mislim da 80+ standard ne prati potrošnju (čitaj zastario ili se "vendorima" nije htio zagorčati život) baš kako bi trebalo.
Današnje kante prosječne snage troše u idlu i na malom opterećenju (surf, jubito, video, f-buk itd.) cca 50tak W (ispravite me ako fulam, ovo je moj šacung).

Sigurno bi bilo interesantno vidjeti iskoristivost u takvim slučajevima...
Ma može se to napraviti ali neznam ako ima smisla?
80+ je upravo radi toga i uveo u testove opterećenje od 10%(prije 20%).
moram priznati da sam malo ispao što se tiče desktopa, ali za naša mjerenja bi imalo to smisla ako bi imali konfiguraciju koja u max loadu troši 800w dok pri manjjim opterećenjima je potrošnja 50w. Imamo li takav slučaj na novim platformama?
S druge strane, razlike u efikasnosti na tako malim snagama u smislu neke uštede su stvarno minimalne. Drugim riječima ako računalo troši 50w čak i u ekstrenim razlikama od 10% razlika u konačnoj potrošnji je 5w. Za krajnjeg korisnika(juzera, jel ) efikasnost je bitna upravo u suprotnom scenariju, na većim snagama jer isti postotak na 1kw je 100w, što već nije zanemariva stavka.
Ako se pokaže opravdanim i u praksi realnim možemo to ubaciti, nikakav problem.

S obzirom na mogućnosti mjerne opreme dosta mogućnosti su još otvorene,nama zanimljive bi mogle biti;
Current harmonics analysis (CE certifikat)
Inrush current analysis (peak input current when power is turned on.)
Switching loss analysis (power and energy losses of switching device)
Alvin je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2015., 22:07   #10
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp

Drvoje's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Slikica venta isto ne bi bila na odmet, s podatkom o veličini venta, brzini i tipu ležaja.

Mrzim kineske sleeve odrone s 30.000 MTBF (bikoz of ušteda), s priko 1200 rpm da iritiraju sluh

Inače pohvale na članku

Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.10.2015., 23:16   #11
lobo64
Premium
Moj komp

lobo64's Avatar

Alvin - Puno hvala na odgovoru. Shvatio sam poantu.

Drvoje - vent je Corsair (ustvari čip čajniz) FDB odron. Mogao bih shvatiti da se to radi u buđet serijama gdje se pazi na svaki cent.
Ali, na top seriji napajanja kao ova koju k tome i masno naplaćuju?

Nekada sam se zaklinjao u Corsair (imao VX550) danas više ni pod razno.

Koliko sam pratio, još su vrlo rijetki oni koji ugrađuju HQ DBB ventove (SF, EVGA (čitaj SF), XFX, Seasonic, Silverstone i to samo u nekim serijama) te još neki kojih baš i nema u EU (Andison, Cyonic, Etasis, PC P&C...)
Staro 24.10.2015., 23:50   #12
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp

Drvoje's Avatar

Sami sebi kopaju jamu.

Odvale 5-6 god. gare i onda umisto (npr. ball bearing/double ball bearing) ADDE, Sunona, Delte ili nekog 4. Tajvanca (ne mora baš bit Japanac ), štede sa kineskim sleeve ili FDB (podmazanim sleeve) jeftinjarama - pa kad prašina, "naopaka" orijentacija venta i temperature dođu po svoje....

Slično je i sa ventovima na grafama (prašina, ista orijentacija i još veće temp.), na grafe od par iljada kuna stave smeće od venta koje je dovoljno dobro za laboratorijske uvjete ili bar za one 2. god gare šta ih daju.

Dovoljno sam se mrtvih grafa i napajanja nagleda baš radi crknutih ventova, a održavanje je moguće samo kompresorom zbog jamstvenih naljepnica.

Ventovi taman izdrže garu, a onda ode sve u 3 "pljačke materijalne"....

Dodouše fetivi seljober će kompresorom napravit i poprilično štete, ako npr. ugašeni vent zavrti na 4000-5000 okretaja

Pomelo mi sig -.-
Staro 25.10.2015., 11:08   #13
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor Drvoje Pregled postova
Slikica venta isto ne bi bila na odmet, s podatkom o veličini venta, brzini i tipu ležaja.

Mrzim kineske sleeve odrone s 30.000 MTBF (bikoz of ušteda), s priko 1200 rpm da iritiraju sluh

Inače pohvale na članku
Da, sada vidim da fali slika, izgleda da se nisu sve digle na onedrive. Nadodao sam je.
http://1drv.ms/1i4LWC8
Fluid Dynamic Bearing
Da, trebalo bi mjeriti razinu buke, za sada nemam instrument za to.
Za sada bar s moje strane nevidim da je bilo nekog velikog interesa za ovakva testiranja. A ipak ne radim ih radi sebe. Vidjeti ćemo kako će se stvari razvijati pa ću prema tome odlučiti hoću li nabaviti takvo što jer ipak, taj instrument bi koristio samo i isključivo za testiranja napajanja, do sada mi je sve bilo dostupno pa su mi testiranja napajanja onako, usput.

Citiraj:
Shilka je lik kojeg se slusa kad su napajanja u pitanju.
Kratko ću se osvrnuti na ovo;
Tekstovi koji stoje uz mjerenja su tamo radi boljeg razumjevanja prosječnog čitatelja kojem su te nekakve crte koje idu gore dolje nejasne pa se mora osloniti na tekst autora i njegov zaključak.
Ako imamo rezultate mjerenja pod pretpostavkom da su točni a metodologija da ne odstupa od propisane, bilo koji lik koji piše zaključak i njegovo osobno mišljenje je manje bitno bez obzira na njegov autoritet.
Odnosno, pozivanje na autoritet ne dokazuje kvalitetu napajanja već rezultati testiranja.
Alvin je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2015., 19:17   #14
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp

Drvoje's Avatar

Citiraj:
Autor Alvin Pregled postova
Da, sada vidim da fali slika, izgleda da se nisu sve digle na onedrive. Nadodao sam je.
http://1drv.ms/1i4LWC8
Fluid Dynamic Bearing
Za sada bar s moje strane nevidim da je bilo nekog velikog interesa za ovakva testiranja. A ipak ne radim ih radi sebe. Vidjeti ćemo kako će se stvari razvijati pa ću prema tome odlučiti hoću li nabaviti takvo što jer ipak, taj instrument bi koristio samo i isključivo za testiranja napajanja, do sada mi je sve bilo dostupno pa su mi testiranja napajanja onako, usput...
Evala majstore, dabogda svi na forumu (i šire) popravljali "ardwer" u tebe

Čak ako i ne bude test razine zvuka, dovoljna je i slika te specifikacije venta, da se vidi je li proizvođač ciganija i u tom dijelu (ka šta odvale po drugim dijelovima napajanja - kineski kondići, papirnati PCB, završna obrada, količina heatsinkova, omotane/zvučno izolirane zavojnice......)

Pomelo mi sig -.-
Staro 26.10.2015., 13:42   #15
lobo64
Premium
Moj komp

lobo64's Avatar

Vent je tih, barem u početku. Ali, što nakon dvije god. ako napajanje visi upsidedown u kućištu ili ako je okruženje u kojem radi relativno prašnjavo (kanta pod stolom, kućni ljubimac itd...)?
Staro 26.10.2015., 16:19   #16
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Što je "bugovita aplikacija"?
Staro 26.10.2015., 17:29   #17
lobo64
Premium
Moj komp

lobo64's Avatar

Citiraj:
Autor driftwood Pregled postova
Što je "bugovita aplikacija"?
WTF?
Staro 27.10.2015., 00:55   #18
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Zaključak
Corsairova je RMi serija zaslužila same pohvale. Riječ je o iznimno kvalitetnim, potpuno modularnim napajanjima, koja donose izvrsne performanse i visoku funkcionalnost. Kabela (konektora) ima sasvim dovoljno i dovoljno su dugački, a Corsair je pazio i na sleeve + flat kombinacije. Performanse su stvarno odlične s iznimno niskim ripple-om, malim padom napona, odličnim hold up vremenom, visokom efikasnošću itd. S hvalama bi mogli nastaviti i dalje da nije malo bugovite aplikacije koja bi mogla imati i malo više funkcionalnosti. Ipak, ako izuzmemo ovu “sitnicu” RM850i je zaslužilo čistu peticu. Čak je i cijena sasvim u skladu s konkurencijom (oko 1.300 – 1.400 kuna).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ba.jpg‎
Views:	598
Size:	26.5 kB
ID:	15483  
Staro 31.10.2015., 19:26   #19
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Alvin Pregled postova
Ako imaš kakav smartfon da nije neki šroteks kažem zato jer kvaliteta mikrofona igra ulogu dosta, aplikacija sound meter ti je super i dosta precizna ako poželiš mjerit jaču buke na bilo čem.
Thermaltake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno