|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Particija na dva diska
Pomislit cete, opet debil koji se na zna organizirati vlastite particije na disku.. Ali nije tako. Naime prilikom kupnje kompa uzeo sam Samsunga od 320 gb i njega sam podjelio onak klasično 50 gb System 150 gb Mp3 50 gb data 50 gb backup. Prilikom te podjele nisam uopce razmisljao u igrama i filmovima jer mi to i nije bilo primarno vazno. I onda sem neplanirano dosao u posjed jednog WD-a od 500 gb. Stavio sam ga u komp i onda sam se mjesec dana mučio s clockanjem, sređivanjem kablova, diskovi su se punili i sad mi je lagani kaos i reko doslo vrijeme da to sredim.. I plan je sljedeci: Samsung: 50 gb system (xp i programi) 200 gb mp3 (glazba) 50 gb backup (driveri) Western Digital: 70 gb download (ovo je zamisljeno kao trenutna lokacija za sadržaje s neta) 70 gb data (slike i slično) 120 gb video (filmovi i video) 150 gb games (naravno igre) 60 gb other ( sta nem kud ide ovdje) I sad par pitanja. Naime na particiji games bi imao imao igre (setup) i tu bi ih instaliravao. Jel bi to sve radilo ok? Negdje sam procitao da jedan disk moze imati 4 particije, a da za vise treba raditi neke dodatne radnje? Slobodno prokomentirajte raspored particija. Kako sam vec rekao diskovi su se vec lagano zapunili i sad je problem kako napraviti particije na njima. Uskoro cu na samsunga stavljati win i napravit cu ove particije(osim ako ne cujem neki dobar prijedlog pa se predomislim ![]() Ne moram napominjat da sam uvijek kod ovakvih radnji izgubio par Gb slika koje sam imao samo ja, tj. otisle u nepovrat. Pa bi jos trebao savjet za program kojim to kvalitetno napravit? puno hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
8 particija? glupost. pa sta je tesko puknuti mp3 u jedan folder, slike u drugi i slicno? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#4 |
Premium
|
Vidim da je moj sistem particija naisao na negodovanja. Priznajem, mozda je malo puno, ali sve je to stvar navike zar ne? ali ajd smanjit cu malo ![]() Samsung: 50 gb system (xp i programi) 200 gb mp3 (glazba) 50 gb backup (driveri) Western Digital: 70 gb download (ovo je zamisljeno kao trenutna lokacija za sadržaje s neta) 190 gb data (slike, filmovi,video i slično) 150 gb games (naravno igre) 60 gb other ( sta nem kud ide ovdje) e da, jos je tu jedan od 80 gb u icyboxu i on ima 2 particije ![]() ![]() Ovako mi je sve lijepo pregledno i brze pristupam odrđenim sadrzajima. Dajte neke svoje eventualne prijedloge..Mozda mislite da sad malo kompliciran, ali jako sam pedantan i volim da mi je sve lijepo posloženo, jer kad se to sve jednom nakrka podacima, onda ce biti puno teže radit promjene. I s kojim programom da napravim particije iz windowsa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Uzalud ti to kaj ti sebe smatraš pedantnim kad si neorganiziran. Ovaj disk od 320GB si složi po principu 10-20GB (Win, igre, programi), 50/100GB (backup) i 200/250GB (muzika). Disk od 500GB ostaviš ko skladište i organiziraš sve po folderima. Tri-četiri foldera na takvom disku su IMHO dosta za sve kaj ti treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Zašto to misliš? sad ste me zbunili i ne znam sta da radim.. Meni je to sve neke bolje kad je fino na particijama, al cjenim vase misljenje pa sam sad u nedoumici.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#8 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Zato jer vidim kaj pišeš u ovim prijašnjim postovima. Tebi je možda sve to fino i pedantno i imati masu particija ti možda daje dojam preglednosi i lakšeg pristupa podcima. Ali kad pogledaš malo bolje, ti sam ne znaš kaj hoćeš, ne znaš kaj ti bitnije, ne znaš kolki kapacitet da staviš za određene podatke, gubiš se i misliš da je rješenje u većem broju particija. Spetljal si se već sad, kamoli da se neš spetljal prilikom kreiranja svih tih particija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
srale, mislim da ipak malo pretjeruješ s particijama...dobro ti je rekao Iggy, nije ti potrebno tolko sjeckanja, iako ja to znam nekad radit sa svojim diskovima... ![]() evo kak ja trenutno imam raspoređene particije na svom 500 gb samsungu: C: => 20 GB (win + apps) D: => 40 GB (igre + veće aplikacije) E: => 200 GB (MP3) F: => 200 GB (sve ostalo) G: => 6 GB (Swap) i da nisam tolki frik za muzikom ove 2 particije od 200 GB ne bi sjeckao, al sam ih ipak odvojio jer imam već sad preko 100 GB mjuze pa da se ne miješa mi to... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
LOL i vase partcioniranje. Daj ovaj od 320gb podjeli na 160gb download (temp) i 160gb sistemski. Ovaj 500gb ostavio u komadu kao storage. Kriste da si sam neznas podesit tih parsto gigi nego tu stvaras ovakve teme. Srami se. I koristi foldere. ako oces da ti bude neznam vidljivo i uočljivo zamjeni ikone folderima. Kuzim jos da neznas kako organizirati muziku, ali ovako nesto elementarno... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Hvala svima na trudu i komentarima... na karju ce to otprilike izgledati ovako: Samsung: 50 gb system 200 gb mp3 50 gb backup Western Digital: 150 gb games 350 gb sve ostalo ali ako ste primjetili nitko mi jos nije odgovorio kako da napravim particije iz windowsa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Citiraj:
Kod mene to izgleda ovako: Seagate I 20 OS 30 tmp (ostavio za dual boot, ali trenutno i linux i vistu vrtim u VMWareu) 254 arhiva Seagate II 200GB backup WD /USB backup (da, obozavam backup :-) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Pa ima smisla raditi vise particija jer je poslije brze uraditi defragmentaciju manje particije. A raditi defragmentaciju mp3-ca ili video materijala bas i nema smisla, pa kad se one pomjesaju sa silnim fajlovima iz igara eto ti 2-3 sata cekanja na defragmentaciju! |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
evo konacno nekog tko nije popljuvao veći broj particija..s razlogom.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja npr nikad ne defragmentiram particije s podacima, samo one s programima/sistemom, neznam koji k bi išao defragati particiju na kojoj su mp3ce ili filmovi, mislim da tamo neću imati problema sa brzinama i opterećenjem diska... ![]() Ja bi na manjem disku napravio 40GB za sistem i igre (ako imaš vistu ili više igara) i ostatak nabio na jednu particiju za podatke i backu (Acronis image ili ghost ili kaj već koristiš) a drugi bi ostavio u komadu... Sličan princip imam godinama i radi kako treba, nisam find koristio na svom kompu ne pamtim od kada jer sve odma spremam di mu je mjesto pa znam i di mogu to naći - po folderima naravno...
![]() |
#17 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
korea:/# df -m /dev/sda6 Filesystem 1M-blocks Used Available Use% Mounted on /dev/sda6 95290 6220 89080 7% /var korea:# xfs_db -c frag -r /dev/sda6 actual 35248, ideal 35143, fragmentation factor 0.30% Gore je apache2, mysql, psgsql, postfix, par teskih Alfrescota i jos more CMS-ova i srodnih prijatelja.
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
Razlog svega ovoga je to da se izbjegne fragmentacija diska. Kako znamo, defragmentacija je proces koji diska boli i reba ga izbjegavati. Uz to i traje neko vrijeme bez potrebe. Bolje je,brže i sigurnije to izbjeći.
![]() |
![]() |
#19 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ja sam isto za više particija, ali tu dolazi jedan problem, a to je premalo slovnih oznaka za njih. Naime, trenutno imam 6 particija (Windows XP, Windows Vista, Games, Swap, Multimedia i Documents), 4 stalno prisutna removable drivea (od čitača kartica), jedan fizički i jedan virtualni optički pogon i 7 mrežnih diskova. Kad se to sve zbroji, ispadne 19 slova od mogućih 26. Tih 26 se umanjuje za A i B jer to ne mogu koristiti pa mi ostane slobodno 5 mjesta. Sad ako spojim USB stick, vanjske diskove,... sve se popuni i onda moram jedno po jedno koristiti.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Creates, deletes, or lists a volume mount point. MOUNTVOL [drive:]path VolumeName MOUNTVOL [drive:]path /D MOUNTVOL [drive:]path /L path Specifies the existing NTFS directory where the mount point will reside. VolumeName Specifies the volume name that is the target of the mount point. /D Removes the volume mount point from the specified directory. /L Lists the mounted volume name for the specified directory. Primjerice, trenutno na mojoj masini: mountvol /L \\?\Volume{162ddd65-6c0e-11dc-8e1c-806d6172696f}\ I:\ \\?\Volume{7f8ad36a-6d03-11dc-a127-0019d1316681}\ H:\ \\?\Volume{162ddd62-6c0e-11dc-8e1c-806d6172696f}\ C:\ \\?\Volume{162ddd61-6c0e-11dc-8e1c-806d6172696f}\ D:\ \\?\Volume{1e64975f-d3cd-11dc-a1cc-0019d1316681}\ *** NO MOUNT POINTS *** I onda recimo: mountvol c:\usb1 \\?\Volume{1e64975f-d3cd-11dc-a1cc-0019d1316681}\ ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
Jos jedno pitanje u vezi "pravog Backupa". Ja ovo sto sam nazvao particiju backup, to nema veze s pravim backupom, meni je to naziv za particiju za drivere i slicne stvari. Pa ako imas malo volje da mi objasnis kako to radi (pravi backupi kako da si to slozim). I s kojim programom da napravim iz wina particije na disku? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
diskmgmt.msc
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Citiraj:
c:WinXP (8Gb) Samo za instalaciju windowsa. Čak bi i User profile stavio na E: D:Install (8 ili 12 ili 24 Gb) Samo za instalacije programa. Veličina ovisi o količini instaliranih programa, a najviše o tome imaš li igrice i kakve. Recimo da CoD2 sam zauzima i 5Gb sa custom malama, pa ti 8 Gb ne bi bilo dovoljno. e:Ostalo (ostatak od 320Gb diska) Za user profile, back up, download, radni i sl. f:Arhiva (490 Gb) Ime sve govori. MP3, filmovi i sl. s:Swap (1,5-2x radna memorija) Gore stavljaš swap. Mislim da je sve jasno. Napomena. Ovaj disk od 500 Gb možeš podijeliti na više particija, prema osobnim afinitetima. Nije važno na koliko, ali gledaj da su slova u nizu. Možeš ga držati i kao eksterni s time da onda swap particija ide na interni disk. Bubba ti je rekao kako se formatira disk unutar windowsa. To je jedini pravi način za formatiranje diska. Nije dobro koristiti 3rd party programe jer obično rade probleme. Valjda virus sam najbolje zna kakve mu particije najbolje odgovaraju. Samo prva particija treba biti primary. Ostale i kompletan veliki disk neka bude extended. Ukratko, tako se particionirau SVI diskovi za WinXP. definitivno su tako najbrži i najstabilniji.
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
|
Hvala Rak. ![]() Tako cu i napravit. naravno, moram napravit neke preinake. D:instal cu stavit 128 gb jer tu ce ici svi programi(office, photoshop, premier i sl) i naravno igre. Imam instalirani 5-7 igrica i to je nekih skoro 60 gb a nisam jos sve instalirao tako da mislim da mi je tu prostor potreban..jel to ok? koliko sam shvatio, nakon ovoga ni jedan program, tj nista vise ne ide na C:? Objasni jos sta je taj swap i cemu sluzi? i naravno veliko hvala.. (i tako se to radi, a ne to je glupost, idotarija i sl. Da si se bar Rak prije javio) Citiraj:
hvala Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.02.2008. u 01:48. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#29 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
1. WINDOWS XP : (30 GB) 2. DATA (OSTATAK) 3. STORE : (30 GB) Više nije potrebno. Windowsi se instaliraju, driveri i osnovne provjerene aplikacije. Pobere se image. I onda redovno jednom tjedno spremati u novi image stanje particije, recimo core_appz. Data se ne dira. Igrice i programe instaliravaj na System particiju. I ja sam napravio priču da mi igre i programi idu na posebnu particiju, previše posla, jer da se nešto sustavu dogodi, i vrati se image, onda se neki novoinstalirani programi bune jer im nešto fali, a ni sami se više nemremo snaći. Vjerujte mi iz iskustva, prezbunjujuće, plus kaj pri instalaciji programa se konstantno mora birati novi prostor instalacije jer nije default. Sad imam ovu novu priču, puno preglednije i sigurnije. U Linux priču neću ulaziti, to neka pričaju koji imaju više iskustva u tom području, makar, ne bi trebalo biti prevelikih promjena.
![]() |
#30 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
mislio sam da se covjek sali za particije a kad ono on ozbiljan ![]() uglavnom folderi su ti majka nema potrebe za particijama.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|