|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Pitanje: Koji HD imaju rupicu za odušak a koji ne, i zašto?
Koji HD koji se danas koriste i mogu kupiti imaju rupicu za odušak a koji ne, i zašto ne? Koliko ja znam (ispravite me ako nije istina) diskovi su hermetički zatvoreni što znači da nema ulaska niti izlaska zraka, ali imaju ventil, tzv. rupica za odušak koja je meni jako jako bitna. Kad se disk ugrije (zbog rada naravno) na tu rupicu izlazi zrak zbog pritiska (toplina - širenje molekula zraka). E sad me zanima popis (naravno ne svih) diskova koji se mogu kupiti kod nas a imaju tu rupicu i gdje se ona nalazi (različita mjesta ovise o proizvođaču i modelu) a koji nemaju takvu rupicu i zanima me kako i zašto nemaju (možda je muški disk ![]() ![]() ![]() ![]() Potapao bi HD u ulje a želio bi da mi ostane funkcionalan. Ako postoje diskovi koji su 100% zatvoreni onda mi ne bi trebao case za uron istog. zar ne? hvala ![]()
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Kolko ja znam svi diskovi to imaju ali ako neko zna dal ima koji da je nema to je onda RAK koji ih rastavlja svaki dan...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Svaki disk danas ima tu rupu jer se preko nje regulira unutarnji tlak zraka i ne smiješ je zatvarati jer bi moglo doći do dodirivanja glave i ploče, a time i trajnog oštećenja diska.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Može li mali princip rada te "rupice"? Možda koji link, ako ti se ne da objašnjavati? Nisam niti znao za to do sada...pretpostavljam da prašina ne može ući u nju zbog veličine, ali koja je onda korist, ako je zaista toliko mala. Može li se uopće vidjeti?
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
Rupa je veličine 0.5 do 1 mm i na njoj je naravno nekakav filter za prašinu i ostale nečistoće. Nema se tu što posebno objašnjavati... Zrak u samom kućištu diska non-stop cirkulira jer bez zraka disk ne bi radio, nešto mora te glave održavati iznad ploča. Rupa je tu zbog toga da izbalansira tlak jer se zrak povećanjem temperature sve više širi pa mora negdje izaći. Isto vrijedi i za hlađenje...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Eh, da- može li uzrok krepavanju određenih serija diskova biti zaštopavanje filtera za prašinu, pa zrak puuuno teže cirkulira? Poznato je da su neke serije diskova različitih proizvođača jednostavno imale katastrofalan score kada je u pitanju umiranje unutar garantnog roka. Je li može to biti uzrok npr. krepavanju mnogih maxtora od 120GB i 160GB? Puno ljudi danas u kućištima imaju gomilu ventilatora i isto tako je mnogima kućište puno prašine, pa mi se nekako čini da sad to može utjecati na kraći vijek trajana diska, ako se filter zaštopa...
![]() |
#12 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Zanimljiva teorija, posebno s obzirom da kod tipičnog štopanja zrak može van ali nemože natrag unutra ali Maxtori su umirali zbog loše elekttronike, vidjeli smo ih mi dosta takvih, trust me... ![]()
![]() |
#14 |
Premium
|
![]() |
#15 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Imam ti ja IBM-a doma i par komada drugih ATA diskova pa cu ti vidit postoji li koji bez rupice..al brijem da ne..svi su gotovo na istom principu radjeni.
![]() |
#17 |
EMP moderator
|
Ako rupicu ne vidiš na kućištu disku, onda se nalazi negdje ispod elektronike...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
FORD Fix Or Repair Daily
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Stoga, kad god se moze, koristi se nesto drugo osim zraka (voda, antifriz). S druge strane, ploce diska se ni ne griju pretjerano da bi se morale aktivno grijati.
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
hmm, ako je unutra vakuum onda ovo za odusak, sta god ta rijec znacila u svom orginalu, nema smisla, najbolje da kupis neki manji disk i probas oce prezivit, sigurno se da naci onih prastarih diskova od gigu, znam da sam ja doma imao jednog pa ako hoces potrazim u drugom slucaju sa silikonom zaljepis neku gumenu cijev i napravis kontakt s atmosferom ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
EMP moderator
|
Pa nije unutra vakuum, odakle ti to...
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|