|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Racunalo upaljeno 24/7- dobro ili lose?
Evo sad sam se prvi put zapitao jel to dobro ili lose, zasto? zato jer mi je i druga konfa riknula. prva prije godinu dana, imao sam ju godinu dana , te je rikno hard i maticna, komp je bio upaljen godinu dana 24/7, restartao bi ga svaka dva dana. tad sam uzeo novu konfu, te je i ta bila upaljena 24/7 uz povremene restartove, ta konfa je riknula prije tjedan dana ( tocnije: abitova maticna) sad sam ponovno nabavio drugu konfu, i zanima me, sto je sad tu tocno? neki pricaju da je dobro ostavit racunalo upaljeno, neki kazu da nije, a ja ne mislim mijenjat konfu svakih godinu dana :F |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
nista mu nece biti. Ja neznam kad sam zadnji put ugasio komp... Istina bog ja cesto mjenjam HW, al opet ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Imam komp vec 3 godine upaljen 24/7/365 maltene se i ne gasi, i nikakvih znakova posustajanja nema... Neki kazu da je dobro ne gasiti komp, zbog električnog šoka koji dobivaju komponente prilikom paljenja... Zaključak: kupuj komponente sa više garancije, jednostavno nemaš sreće, a možda te i struja malo zahebava... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Možda je malo i stvar u radnoj temperaturi - stabilna radna okolina i radna temperatura bez naglih promjena ne produljuju radni vijek uređaja, ali svakako pomažu da uređaj radi duži niz godina. U svakom slučaju, na poslu imam 3 komada računala stara jedno 8-10 godina (za mlađe koji se ne sjećaju "zlatnog" doba kad je probijena granica od 100 Mhz - 2 Pentiuma 133 i jedan 166 MMX) koji već par godina (jedno 4-5) uredno nešto rade u lokalnoj mreži 24/7 u svim uvjetima i gase se jedino kad ne stane struje. Sad tu treba sagledat dosta stvari: kvaliteta komponenti onda i danas i još dosta toga. Mislim da je kod tebe ipak u pitanju (ne)sreća. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Tehnicki gledano, moze postojati problem. Neki proizvodjaci su znali striktno specificirati opremu namijenjenu za rad 24/7, ali vecina ne. Na prvi pogled se vidi razlika, posebno u cijeni.
![]() |
#7 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja to gledam ovako postoji onaj MTBF koji je deklariran na svakoj opremi (naravno to nije sad zakon božiji ali to je ipak deklaracija proivoda) i to u satima izražen i kako veli Iggy ima stvari koje npr imaju 10 000 sati, ima onih od 50 000 sati i onih od 100 000 sati rada... Kad preračunaš 24 h*365 dana = 8760 a ako uzmeš npr 8 sati rada * 365 = 2960 sati po goddini... Dakle ako je npr nešto deklarirano da radi 10 000h a radi 24/7 "potrošit" će se za malo više od godinu dana, a ako je deklarirano na 100 000 trebat će preko 10g 24/7 rada da se "potroši" naravno ako nešto radi 8sati trajat će 3g tj 30g ali tu već ulaze i vremenska ograničenja trajanja elektrolita i sl neovisna o radu itd... Ukratko to kaj veli iggy je baš tako ako je nešto "serverska komponenta" i predviđeno je da traje 5g onda će tako biti napravljeno da traje 24/7 5g jer se to očekuje, a ako je namjenjeno da radi 8 ili 6 sati na dan i traje 5g onda će tako i biti napravljeno a sve je u biti odma vidljivo - po cjeni... Tako da ono ako desktop komponentu koja treba trajati 3-5g u 6-8h režimu guraš 24/7 (a to je npr debela većina desktop ploča) onda se može očekivati adekvatna rata kvarova nakon 3 - 4 puta kraćeg vremena radi trošenja... S tim u vidu nevidim problem u kalkulacijama, ako oćeš da ti komp bez diranja gura 3g onda kupi ploču i komponente koje to mogu ali ćeš ih platiti 2-3 puta skuplje, doduše s njima se dobijaju i neki drugi benefiti a ne samo trajanje ali da ne ulazimo u to dalje nepotrebno... ![]()
![]() |
#8 | |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() evo ovdje je slikica koliko je dugo moj komp upaljen i nepada mi napamet da ga zgasim ![]() a posto komp prosjecno mjenjam svakih godinu do dvije neka sve radi dokle ima garancije kasnije me nedira ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
MTBF je beskoristan, barem vecini home (l)usera. Ono sto bi eventualno moglo biti bitno je MTTF. A MTBF je ionako vjerojatnosni model temeljen na slucajnim varijablama, to jest, tocnije, na matematickom ocekivanju istih, tako da zapravo i nema neko realno pokrice niti se uzima kao relevantna referenca. Nazalost, svatko tko je ikaka u zivotu imao neki tehnicki uredjaj, zna da je sve jednostavno stvar (ne)srece... ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Meni, recimo, nikad nijedan nije riknuo, iako sam ih imao na tone, a ekipi su se okolo razlijetali (zasto, nikad necemo doznati). Ni bila je (i jos uvijek je) strogo kontrolirana okolina.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
....sto mislis recimo na radio postajama kad se zadnji put ugasio komp s kojeg ide program....na mojoj vec 3 godine u kojoj nije radio svega 30min zbog prasine tj ciscenja ventova,sad je drugacije nego prije par godina jer se koristu bolji kondezatori i opcenito novija tehnologija (na maticnim) tako da nemoras brinuti ,kvalitetno hladjenje i to je sve na sto treba pripaziti ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ja nisam gasio komp 1god i sve je bilo super,otisao hard,uz njega sam kupio i graficku i poceo gasti svaki dan u ponoc i nakon 2mj otisli dijelovi,kasnije kupio i maticnu ,otisla,sad kupio novi pc i eto vec 20dana ne gasim,nit cu gasit,jedino sto se upali tj ugasi je screensaver hahaha jedino sto nevalja kod rada pca 24/7 je potrosnja struje koja je imho preskupa za nas standard,ja imam 540kn struje a placa max bude 3000 ,znaci moram 6dana u mjesecu radit za struju. jos ak imas napajanje od 1000w tj 1kw,uf,samo pc ce ti trosit 100kn struje mjesecno ![]()
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
user na kvadrat
Datum registracije: Feb 2007
|
tj. preko njega do te snage koliko ti je napajanje(a ta snaga nikad nije na 100% iskorištenosti)
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Ok a kako stoje stvari po pitanju "samozapaljenja" pcija? Možda pitanje zvuči glupo ali ako uzmemo u obzir da pc radi na struju onda moramo uzeti u obzir da postoji mogućnost zapaljenja ![]() Ima možda netko nekakvih savjeta koje bi korake trebalo poduzeti po pitanju smanjenja rizika od zapaljenja? Malo sam paranoičan ok kada sam kao klinac zapalio kuhnju ![]() Umjesto gornje ploče upalio sam pečnicu a unutra je bilo nekih pizdarija...to se naravno zapalilo..zapalila se pečnica...itd itd..nikaj ekestra strašno ali ono... Tnx. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Ja palim komp kad se probudim i gasim ga prije spavanja, jer ipak spavam 2 metra od njega, a nije baš ni nečujan i svijetli ko betlehem. Nemam ni najmanjih problema sa radom, sve super ![]()
![]() |
#19 | |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() Može se jedino izdimiti iz njega, no ono samo se ne može zapaliti jer tiskane pločice, silicij itd. nisu zapaljive stvari (barem koliko ja znam ![]() Druga stvar je ako imaš recimo kućište od drva, makar sumnjam. Može ti pregorjeti neki MOSFET recimo, iscuriti dielektrik iz kondenzatora (ako ima tekući dielektrik, danas ionako većina mid-end ploča ima čvrst dielektrik u kondenzatorima - Gigabyte DS ploče recimo). Uglavnom...Koraci koje trebaš poduzeti je dobro hlađenje i kvalitetne komponente, osobito napajanj Također treba biti što manja gužva kablova i što bolja ventilacija (a uz put se i držiš ATX specifikacije za to).
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
![]() |
#22 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
![]() |
#23 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Sve komponente napravljene su na Epoxyharz (vitroplasti i izvedenice) baziranom PCBu, tako da nema govora o "samozapaljenju". Mit dolazi od cinjenice da se kompjuktor drzi na produznom iz Peveca (i to sa akcije) a strujne instalacije je zadnji put provjeravala jetrva od Nikole Tesle.
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Cim bolja, solidnija, ne i preskipa. Made in Croatia su u biti jako dobre, ako nekostaju 5 kuna.
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
ja san prominija oko 10 pc-ova u zadnjih 15 god...i svi su mi radili 24h i niti jedan se nije pokvarija ni hd ni ista....jedino neke stvari mojim greskon....imam kuci i tri hdd jedan od 1.2gb ,6,0gb,20gb i rade lol ili su radili jer mi stoje sastrane..ja mislim da je to cista sreca u suradni sa naponom struje..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
čudovište
Datum registracije: Dec 2007
|
Nisam neki veliki stručnjak ali čini mi se da su te stare kante poput ovih gore puno izdržljivije od današnjih bijesnih mašina koje se pokvare čim ih krivo pogledaš. Kad sam imao takav Pentium ne sjećam se nikakvih problema sa napajanjem, bukom, grijanjem... Disk sam imao godinama sve dok nisu bad sectori počeli uzimati danak... A kad sam poslije tog Pentiuma kupio puno jači stroj onda su mi nedugo nakon toga prozujali neki ventilatori, pa mi je poslije cca 1,5 god krepao disk (jednostavno se više nije htio vrtit)... Ne znam, možda je kvaka u tome što su se starije komponente puno manje grijale ili su se kvalitetnije proizvodile... Kako god bilo ja nikad ne bih pustio da mi komp bez veze bude upaljen bez nadzora. A ovo o strujnom udaru na komponente prilikom paljenja je čisti mit. Onaj svoj stari pentium sam non-stop palio gasio sa pauzama od barem 1 h i sve je radilo godinama (vjerojatno još uvijek negdje radi jer sam ga poklonio).
![]() |
#29 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
2 hamm: koristim Belkin Surge master letvu(više utičnica+tel.) + odvojeni UPS ![]() a ima rjesenja sa tim UPS ubacenim u produžni, ali sam malo skeptičan prema tome ![]() http://catalog.belkin.com/IWCatSecti...tion_Id=201475 u hgspotu ih mozes naci recimo
![]() |
#30 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
E mrak ![]() To je točno ono kaj mi treba ![]() PC, dva monitora, lampa, zvučnici, bridge, icq box i lap ![]() Vidim da dođe cca 400kn. Nije baš jefino ali to je investicija koju radim jednom u par godina pa je ok ![]() Tnx Tomi |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|