|
![]() |
#1 |
In Rainbows
Datum registracije: Sep 2007
|
seagate 250gb
Nisam znao kako da napisem naslov, pa cu ovako reci. Dakle, kupujem nove komponente i slozit cu 2 kompa (neke iz ovog starog, neke nove) a jedna od tih starih komponenti ce bit drugi disk iz starog kompa. To je Seagate B. 250GB i na njemu su samo podaci bez instaliranih windowsa(nikad ih nije ni bilo na njemu). E sad me zanima...taj disk cu stavit u novi komp i na njega instalirat windowse. Posto taj disk ima samo jednu particiju, mislio sam sa sada na ovom kompu napravit novu particiju sa Partition magicom. Znaci, odem na create new partition i napravim primary particiju ispred(before) ove sa podacima i onda stavim u ovaj komp na koje cu frisko instalirat windowse. Jeli to u redu?
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Nemože tako nemožeš "pogurati" particiju prema kraju, morat ćeš je obrisati ili promjeniti veličinu i tip pa dodati novu, u oba slučaja moraš backupirati sve podatke to ti je valjda jasno...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
In Rainbows
|
pa i mislio sam joj promjeniti tip i velicinu pa onda tek novu...mislim da je ova sad logical...a ova za windowse mora bit primary jel tako?
![]() |
#4 |
In Rainbows
|
jel moguce ikako stavit windowse na taj disk iako su vec podaci na njemu?
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Da, ako napraviš drugu particiju na njemu. Onda novoj particiji staviš slovo koje je abecedno ispred stare particije. Prebacivanjem u novi komp, nova particija će ti postati C.
![]() |
#6 |
In Rainbows
|
tako sam i mislio ali me yedwy zbunio,hvala coconut
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Vodi računa da ti nova particija bude nešto manja nego što sada imaš slobodnog prostora na hardu. Naime, ako uzmeš previše Gb za novu particiju, vjerojatno će ti se pobrisati neki podaci na hardu da bi se napravilo mjesta za tu novu particiju.
![]() |
#8 |
In Rainbows
|
ok, ionako ce mi ta particija imat samo 30gb za windowse i neke glavne aplikacije...ostalo ce biti na ovoj sadasnjoj.hvala (a trenutno imam 75gb slobodno)
![]() |
#9 |
In Rainbows
|
Pokusao sam resizeat ovu postojecu particiju pa onda napravit novi ali izbacuje mi error i nemogu to napravit. Nasao sam neki stari 7god maxtor disk od 15gb, koji ima 5400RPM...na njega sam mislio stavit windowse, a ovaj zadrzat kako je jer trenutno nemam para za novi. zanima me dali ce dosta usporit radnje kompa?
![]() |
#10 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Pa ono, 30% najmanje...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
In Rainbows
|
hm, a jel ima jos koji dobar program osim partition magica za particije
![]() |
#12 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Acronis Disk Director.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
In Rainbows
|
cini se kao dobar program,hvala. jos samo jedno pitanje...dali da napravim Active ili Primary partition(za primary mi spominje neki acronis os boot selector), a active kaze da samo jedna moze bit active particija...sad me to zbunjuje da nebi nesto s*ebo jer moram napravit na ovom kompu particiju za OS pa tek onda prebacit u drugi PC.
![]() |
#14 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Disk može imati 4 PRIMARNE particije ukupno u isto vrijeme, i samo jedna od njih može biti ACTIVE (ili bootabilna). Dakle ovisno koliko particija želiš, na jednu ti ide sustav, na drugoj neka ti ostanu podaci. E sad ovisi koji si file system imao na toj particiji, utoliko je sigurnije/nesigurnije samo tako resizeati particije i stvarati novu. Napravio bih backup nekakav rađe prvo na tvojem mjestu ![]()
![]() |
#15 |
In Rainbows
|
Jao,sad vise ni sam nisam pametan ![]() I s obzirom da cu sad napravit particiju za OS, a koja ce potom ic u novi komp dali da napravim Active ili Primary.
"Success can only be achieved with a kind of pioneer spirit and repeated use of three tools: failure, introspection and courage." - Soichiro Honda Zadnje izmijenjeno od: rokoko. 29.01.2008. u 10:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Does youer dewg byte?
|
U prvom dijelu slike je tvoja situacija trenutna, u drugom bi htio nešto takvo al nisi se točno izjasnio gdje bi ti kratio tu cijelu particiju za xp, a u trećem dijelu je moja preporuka kako da to napraviš kak spada (minimalno, da se to još korektnije napraviti). EDIT : Naravno da sam sliku zaboravio ![]() Još jednom ponavljam, disk ti može imati 4 PRIMARNE particije i ne znam zašto forsaš te logičke, ali SAMO JEDNA može biti BOOTABILNA, ili ACTIVE ili AKTIVNA, kako ju god želiš nazvati, a to je ta na kojoj ti se nalazi operativni sustav (u ovom slučaju XP), dakle, nema smisla stavljati ACTIVE na particiju sa dokumentima jer ćeš dobiti jedno veliko ništa ![]() Moja preporuka : 1. Kupi brdo DVD-a 2. Zaprži sve podatke sa 250 GB diska kaj ti trebaju. 3. Sa Acronisom ili Partition Magicom (ja koristim ver 8 koja stane na disketu, tak da ne mora biti najnoviji program ![]() 4. ACTIVE flag stavi na prvu (WIN XP) particiju 5. Ubaci CD od WIN XP, odradi instalaciju na prvoj particiji (skužiti ćeš i po veličini a i nalaziti će se na prvoj poziciji ![]() 6. Nakon instalacije OS-a, instaliraj potrebne programe, sredi putanju za My Docs, te instaliraj Acronis True Image 7. Napravi backup WIN XP particije, i image spremi na zadnju particiju 8. Napravi u programu bootabilni Acronis CD koji će ti tu biti ak ti se sustav skrši, da pristupiš disku i vratiš image. 9. Redovno radi backup particije (tjedno, mjesečno, sam odaberi) i možeš odabrati da backupira samo promjene To bi trebalo biti to. Hmm, ovo je ispalo poduže čini mi se, prsti mi otpadaju već ![]()
![]() |
#17 |
Beskorisna bitanga...
|
IMHO dobro napravljena instalacija XPa se nema razloga niti imageati na hiddden particiju, ja svoj image XPa sa punim setom programa (Office, Photoshop, Illustrator, playeri, codeci, DVD/video editing alati, SP i patchevi za sve to) i sve je ispod 3GB veličine, napraviš sa Acronisom Bootable rescue media image uzmeš ultra ISO, magic iso, power iso (ili nešto slično) naguraš taj arcronis image u ISO i konvertiraš ga iz CDa u DVD i spališ na TY verbatim DVD+R i prilično si se osigurao...
![]() |
#18 |
Does youer dewg byte?
|
Nisam ja rekao da ima Hidden particiju, slobodno nek ju on vidi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Beskorisna bitanga...
|
Točno samo velim da je bolje imati jedan podešen i sređen sustav na DVDu jer isto tako možeš speglati image koji je bio dobar sa pokvarenim i onda tek skužiti da si usro - meni se ne jednom to desilo a ja još i znam kaj radim... ![]()
![]() |
#20 |
Does youer dewg byte?
|
Tell me about it ![]() ![]() Neka, neka, samo da to čovjek napravi kak spada.
![]() |
#21 |
In Rainbows
|
Sto si se raspisao...hvala ![]() Danas sam dobio novu przilicu: DVD+RW/-RW/RAM LG GSA-H55L, Dual Layer, Lightscribe, 20x, black, bulk Koji medij da uzmem onda ? Verbatim DVD+R ili?
![]() |
#23 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Da, uzmi Verbatim +R (nema veze jel TY ili MCC, oba su odlična) i ne pretjeruj s brzinama... 8x, 12x ili 16x će ti dati vrlo dobre rezultate (ja osobno bih izbjegao 8x zbog lošije strategije i sporog snimanja te vjerojatno išao na 12x).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|