Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.01.2008., 16:01   #1
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
OT: naplaćivanje usluge

Ispričavam se što otvaram temu koja možda nije prikladna ovom podforumu.

No, imam pitanje.

Nešto sam informatički potkovaniji, ali ne dovoljno ekonomski, pa mi treba savjet.

U jednom uredu sam prihvatio posao umreženja. Solo sam umrežio 4 računala, na njih instalirao OS-ove, postavio računala, drivere mrežnih printera, file sharing i danas još možda napravim backup na serveru (sinkronizaciju fileova).

Ali ne znam koliko da čovjeku naplatim? Glupo mi je bubnuti neku cifru, pa bi trebao Vas savjet. Koliko bi Vi cijenilli takav rad? A s tim da nema problema i da sve funkcionira savršeno.

Hvala na odgovoru i još jednom se ispričavam na temi, ali mi je hitno jer u 18h moram ići tamo.
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 16:14   #2
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pa ovisi koliko si sati potrošija na to.
Recimo 100kn po satu ako je bilo duže ili 150 ako je trajalo kraće
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2008., 16:15   #3
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Ovisi koliko si dobar sa tim covjekom, ako ti je neki frend ili tako nest naplati mu manje, tak bar ja radim.

Ja bi to ovako:

Windowsi 70kn x4
Umrezavanje 50kn
backup 100kn
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 16:21   #4
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

nisam uopće dobar s njim ništa posebno, došao je k meni u firmu kupit komp, džabe sam mu ga složio, pa me pitao jel se kužim kaj u mreže da mu dođem to u ured sredit.

mislio sam mu lupit cifru od 500kn... i još backup uz to
Staro 03.01.2008., 16:29   #5
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
100€ i gotovo. Reci mu da si mu backup lupio gratis.

I zvat ce te opet. nema veze sto mu nisi napravio gratis

Ocuri ga dobro, vise ce te cijeniti. Ja sam samo jednom tak napravio za malu lovu, pa mi je reko da je i to previse. kad dobro ocuris onda cijene.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 16:32   #6
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Potpisujem Fleksa, to je barem 100€ , nikako manje. Nadalje, trebao si cijenu dogovoriti okvirnu prije posla. Jer sad mu kažeš 100 ojra, on kaže, mali evo ti 200kn i budi sretan .
Staro 03.01.2008., 16:43   #7
bobe
teta Mraz

Datum registracije: Apr 2006
ispod 100 ojra nikako, tu ima posla, a bome treba i znanja, ja sam u prevodilackom uredu jedne firme na slican posao ali 7 racunala potrosio pol petka i cijelu subotu, i uzeo 500CHF, profici bi uzeli i vise

da sam u HR radio taj posao ispod 150€ nebi ni prdnuo, ti si imal 4 PC-a i 100€ je najniza realna cijena

svoj rad, i jos ono vaznije, ZNANJE treba naplatit, i nek te ne bude sram ili strah rec cifru

bobe je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 16:50   #8
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

a čuj, istina, ali još on nemre nikaj bez mene, mreža je kriptirana i bez lozinke koju samo ja znam nijedno računalo nemre u mrežu

100 eura velite? pametno...
Staro 03.01.2008., 16:59   #9
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
100€ je remalo. Instalirati windowse na 4 računala (osim ukoliko ih nije kupio kod tebe) je po meni 100€.

Ja ne bih išao isod 1000 kn
gog je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 17:04   #10
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

računala su kupljena kod mene, ali to nije moja firma već sam samo nitko i ništa. nisam dužan nikome ništa raditi, to je bila moja dobra volja džabe mu sastaviti i staviti os-ove...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2008., 17:27   #11
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
računala su kupljena kod mene, ali to nije moja firma već sam samo nitko i ništa. nisam dužan nikome ništa raditi, to je bila moja dobra volja džabe mu sastaviti i staviti os-ove...
Sve treba naplatit. Osobno samo frendovima dižem windbloze besplatno, inače minimum 250kn. BTW gledam i povisit cijenu. Ničiji sat nije ispod 100 kuna, frizerka te šiša za 50 kuna a gotova je s muškom frizurom za 20 minuta (bar je kod mene tako, i ne nisam ćelav), veš mašina kad krepa je 100 kuna po satu i to bez računa.
Kako je cijela stvar rađena ZA FIRMU (od tog tipa, jel'), po meni nitko ovdje nije ni blizu pravoj cijeni. Čim je nešto za firmu cijene rastu u nebesa, tako da i to uzmi u obzir.
Nažalost svodi se na ono da nije stvar koliko tvoj rad realno vrijedi, nego koliko ga TI znaš naplatit.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 17:33   #12
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
JA to gledam ovako - sigurno ako negdje zaškripi zvat će tebe dakle ti si odgovoran za svoj posao - odgovornost za ono što radiš se naplaćuje...

Instalacija OSa na radnu stanicu - 150kn (1 sat posla minimalo i to sam malo rekao) x kolko kompova ima...
installacija ostalog softwarea na to ide ako treba (Office i sl) po broju sati minimalno 100kn po satu...
Instalacija OSa na server + backup nsa sanmom serveru i sl i adrese i sve ostalo kaj ulazi u osnovni server postav - 500-600kn (ovisi o obimu i koji je os itd jer minimalno 2-3h gadnog posla odlaze na to)
Fizičko umrežavanje (provlačenje žica, instalacija kutija i sveg ostalog kaj eventualno treba) - 50kn /h + materijal naravno
Printeri i sl stvari (ako se naknadno instaliraju) - 100kn po stvari ako ima jedna ili 60 ako je više toga odjednom za instalirati - jer to je minimalno sat izgubljen...

Sad si zbroji i znaš koja ti je cifra, ako misli da je to puno nek si ode u neku od firmi da mu to slože pa će dobit isto ako ne i više samo neće imati nikoga zvat poslje bez ekstra naplate...
Ako treba još i mrežnee printere i sl drangulije, kakav ekstra komp dodati, wirless i sl sam zaključi po obimu ali nikako ne ispod 100kn /h i to ako radiš barem 4-5 odjednom ili 150 ako je na manje...
Staro 03.01.2008., 17:54   #13
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
100€ + i više ako ti nije ovo prvo puno. Poznam situaciju pri dogovaranju jednog site kada je cijena bila mala čovjek je otiša i reka da će biti nekvalitetno.
bobe:"svoj rad, i jos ono vaznije, ZNANJE treba naplatit, i nek te ne bude sram ili strah rec cifru"
fleks:"Ocuri ga dobro, vise ce te cijeniti"
U potpunosti se slažem sa Bobe i Fleksom!
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 18:00   #14
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
1k kn minimala pošto je nešto opširniji posao pa nemreš baš pojedinačno caltati... imho 1-2k kn bez greške.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 18:07   #15
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
150kn + pdv = 183 x 4 sata = 732kn + potrosni materijal i evo ti formule.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 18:15   #16
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Ja sam naplatio slicno 1000kn. Dolazak + 5 sati + par poziva "kako ovo kako ono". Ispalo je ok.
Dok sam slagao wifi, 3 kompa 700kn, lik se htio bacit kroz prozor, al je ipak platio.

Najveca je greska unaprijed se ne dogovoriti.
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 18:34   #17
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Bas gledam sad i onak malo razmisljam. bez ljutnje na ot. Uglavnom... Kolko smo mi vecina nas da prostite ''glupi'' . zavrsavamo fakultete, radimo ko konji, ovi koji ne studiraju se sa 20godina sad muce ko konji i to sve za sta? Da bi radili u linksu za 2500kn na mjesec? Kriste, pa nema sanse. Prva stvar kad zavrsim fax cu otvorit firmu i radit ovakve gluposti. Pa rade bi bio fakin vodoinstalater pa sam svoj gazda i odredjivo kolko para sta, nego radio za nekog. Sat servisa je kolko? 120kn? A kolko zaradi decko koj tam radi? 15kn na sat... ma daj... Servis za auto sat 250kn. Kolko decko tam zaradi? 20kn ak i tolko po satu...

ispricavam se jos jednom na OT, morao sam jos i ovo nadopisat, dobio inspiraciju....
Staro 03.01.2008., 18:40   #18
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
2 felx: ovako pricaju oni koji to nisu probali.
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2008., 19:34   #19
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Nisam probao osobno, al isto tako neznam nijednog koj je pozalio...

Dobro znam par bisera tipa: ''Hej idem otvorit birc i po lovu kod lokalnog kamatara'' , al ti i ovako i onako nisu tip ljudi od kojih bi primao savjete .
Staro 03.01.2008., 19:57   #20
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Imam nešto iskustva s pogađanjem cijene ( doduše, druga vrsta posla ) i najvažnije je unaprijed precizirati cijenu i obim posla dogovorenog za tu cijenu. Napomenuti obavezno da svaki slijedeći ( van dogovorenoga ) zahvat / instalacija / podešavanje koštaju xxx kuna. Nije zgorega ponuditi neki popust na količinu, to kupca veseli te ima feeling da je dobro prošao.
Staro 03.01.2008., 20:18   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Postoji znatna razlika između posla za kojeg si odgovoran na poziv i onog za kojeg nisi IMHO, dok nisam počeo radit malo u svojoj struci nisam ni ja imao osjećeje za to ali za neku siću mi se neda (osim rodbini i sl) radit nikakve poslove ni u mojoj struci niti u informatici, radiš kolko moraš za osnovicu zaradit a iznad toga samo ako se isplati za 20kn/h ili sl cifru radije onda doma surfam i zahebavam se nego da nekome sređujem komp ili ga krpam nakon tuče u birtiji a da ne spominejm psihiće...
Staro 03.01.2008., 20:33   #22
celduce
Premium

celduce's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor bobe Pregled postova
svoj rad, i jos ono vaznije, ZNANJE treba naplatit, i nek te ne bude sram ili strah rec cifru
Potpisujem, kod takvih poslova ne smijes biti nesiguran jer ti si taj koji gubi svoje vrijeme u tom slucaju.
Danas je sve vise gotovana pa misle da ces im za 200kn sjedit cijeli vikend i jos se nimalo nece ustrucavat da te kritiziraju i zovu svako malo pa ti cimnu neku sicu da bas ne ispadnu gamad pa kao evo ti za pivo a misli si "kako sam dobro prosao".
Kada im pokusavas ici na ruku onda skuze da te mogu motat kako im padne na pamet.
Staro 04.01.2008., 08:56   #23
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

evo da se javim kako je sve jučer prošlo...

otišao sam kod tipa, sve je obavljeno, radi kao vurica, backup funkcionira savršeno, mreža također, svi su kompovi na netu preko šerane konekcije, os-ovi instalirani itd itd.

Naplatio sam mu tisuću kuna. Lik je rekao da je sve u redu, ali da za te novce očekuje da mu budem na raspolaganju 24h dnevno. Ja sam rekao da ne želim jer i ja imam privatni život, ali neka napravi popis onoga čime nije zadovoljan i to ću popravit/promijenit ukoliko se ne radi o novim featureima. I to je zasad to.

Inače ne bi smio radit te poslove jer radim u informatičkoj firmi koja se izravno bavi takvim poslovima i stvaram im konkurenciju pa bih mogao dobiti pedalu ako me tip cinka, ali jbg dečki, bio je božić, minusi i slično, nekako moram pokrit...

Ali dobra je ideja o otvaranju takve firme koja će se baviti isključivo tim i takvim stvarima. Jer za relativno malo vremena dobiješ puno love. Npr u firmi dobijem 10kn po satu, a namučim se ko isus te odgovoran za sve živo i mrtvo te svaku sitnicu ti skidaju od plaće, dok ovdje sjednem za komp, obavim i dobijem 200kn po satu... Ali opet treba uzeti u obzir troškove firme i poreze i sl...
Staro 04.01.2008., 09:10   #24
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Dečki, nije tako lako voditi firmu kako se čini. Osim obavaljanja samog posla, treba posao i naći jer ne možeš zaraditi plaću i sve troškove samo jednim poslom. Na papiru sve izgleda lijepo, ali u relanosti nije tako i zato dobro dobro razmislite prije nego idete otvarati firmu ili obrt. Savjetujte se s ljudima koji već imaju firmu istog ili sličnog profila onoj čime ćete se baviti iako bi vam i bilo koji drugi poduzetnik imao šta reći o vođenju firme.
Staro 04.01.2008., 11:07   #25
duggi
Premium
Moj komp

duggi's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
usluga

kod mene (imam 4 firme):
-instalacija xp sa svim zakrpama ,office,shareanje..ispod 200 kn/pc ne radim
-mreza je cca 100 po pc (ako je wifi) ,treba li utp provlačiti po kanalicama onda je i više ,ako treba i user/group policy onda i više ovisi o zahtjevima
+ printeri ,backup --ovisi o zahtjevima/složenosti....
duggi je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2008., 18:33   #26
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Ali dobra je ideja o otvaranju takve firme koja će se baviti isključivo tim i takvim stvarima. Jer za relativno malo vremena dobiješ puno love. Npr u firmi dobijem 10kn po satu, a namučim se ko isus te odgovoran za sve živo i mrtvo te svaku sitnicu ti skidaju od plaće, dok ovdje sjednem za komp, obavim i dobijem 200kn po satu... Ali opet treba uzeti u obzir troškove firme i poreze i sl...
Promijeni posao. Ne znam što radiš, ali ekipa u mcdonaldsu ima veću plaću. Treba cijeniti svoje znanje, odgovornost posebno, a na kraju i vrijeme, otprilike takvim redoslijedom.

I potpuno se slažem sa gore navedenim komentarima o majstorima, vodoinstalater samo za izlazak na teren digne 100-tinjak kuna.

Tko god misli da mu to klinac od susjeda može napraviti za manje novaca neka unajmi klinca od susjeda i svi sretni i zadovoljni.

Računala su postala najnormalnija stvar u većini današnjim domova i naravno da ogromna količina ljudi ne zna puno o njima. Isto kao što i puno ljudi voze automobile, a poravit ih ne zna svatko. Ako je normalno da za kvar na automobilu (ne samo za kvar, već i za redovan servis) ideš kod majstora i to skupo platiš ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo i sa računalima.

Ne dajte se ugnjetavati niti od rodbine i poznatih, takvi ponekada znaju biti najveće pijavice.

Ukoliko vas poznanik zamoli da pregledate konfiguracije prije kupovine, napomenite mu da si kupi Windose. Osim što neće koristiti ilegalan softver, dotične će mu i instalirati u trgovini, a neće vas gnjaviti, itd, itd. Mogao bih tako do preksutra
gog je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2008., 20:26   #27
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

ja vise nikome, ali nikome ne radim to mukte. Radje doma visim i pisem tu gluposti po forumu i selim se po kavama, nego da nekoga ucim radit na kompu/slazem mu masinu. Nema sanse. na pitanje dal mogu -> odgovor je neznam i gotovo.

Ko plati ima me kolko treba, ko ne plati -> neznam.

Ljudi ne shvacaju da to zahtjeva trud i vrijeme, a bogami i talent. Nevidim da jedan modric rasipa svoj talent, a bogami nije pametniji od mene. To sto ima u nogama i naplacuje, neznaci da je necu naplacivati sto imam u glavi.

Meni moj mehanicar nece zamjeniti zarulju mukte, a to traje 10minuta, a ne da bi ja nekomo cijelo popodne provodio za nula kuna. No fakin way. Ima 5 ljudi kojima to napravim. To su ljudi koji su mi pravi prijatelji i koji bi za mene u 3 ujutro sjeli u auto i isli po mene u split da treba. Ostali - snađite se sami.

Nazalost i dalje postoje ljudi koji jos nisu shvatili da imaju znanje, ali ga neznaju naplatiti. Oni nam malo kvare posao, al boze moj. Doci cemo i mi jedanom na razinu automehanicara da nam curice ostavljaju grudnjak za izmjenu auspuha, pardon windowsa.

Ja gledam u svog mehanicara ko u Boga. Isto tako ocu da i u mene gledaju kad slazem windowse. Cisto sumnjam da je za zamjenu akumulatora potrebno vise znanja nego za upotrebu driver cleanera.

Kolega guls je tipican primjer podcjenjivanja koje mene iritira kronicno i do boli. u hrvatskoj mozda ima 10 000 ljudi koji zanju sloziti komp od nule da radi. I onda jedan takav stručko radi za 10kn sat. Pa 20kn zaradim ako ljepim etikete u badelu. To kako su kod nas informaticari podcjenjeni je nesto prestrasno. Ljudi rade za 2500kn i to krvavo rade. decko u haku radi za 8000+ kn. Povicite paralelu sami. 8000kn je losa plača za cijenu zivota kod nas, al brate sto je onda 2500kn? To nije ni crkavica. To je sramota.

i dalje i dalje se nitko ne buni, svi sute i sve da prostite boli ona stvar. Rade za crkavicu i sute... Ma da nebi... Necu se boriti za tudje probleme imam dosta svojih, al da bi sutio, nebi...

P.S. imam takvu inspiraciju da napravim blog
Staro 04.01.2008., 20:45   #28
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Blog s tobom Fleks!

Osobno, pošto sam se malo ustabilio financijski, lupim par sto kuna, pa ko hoće platiti može očekivati kvalitetnu uslugu, ko neće, nek produži.

nažalost nemaju svi luksuz da se mogu cjenkati, jer ako neće on napraviti za 200kn, naći će se neka "budala" koja hoće.

Dugoročnije je bolje naplatiti više, jer koji kruh vam ima bolji okus? onaj od 5 kn ili onaj od 10? Iako su od istog materijala... placebo efekt.
Staro 05.01.2008., 12:43   #29
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
evo nedavno... mijenjanje paste na cpu i sređivanje venta na gpu 100kn, ugradnja grafe i instalacija drivera još 100kn i to još poznanicima.

bmk... benzin je poskupio, dobro su i prošli

ne znam zašto se netko zamara sa eventualno previskom cijenom naplate.

@guls... ako lik očekuje da tvoj rad ne vrijedi 1000kn i da mu budeš za te pare na raspolaganju 24h (!!!wtf?!?!?), onda ga samo uputi u lokalni minimarket koji ima 2-3 kompa i pitaj koliko oni mjesečno plaćaju informatičara raspoloživog 24h koji brat-bratu u taj dućan dođe 1 mjesečno (puno sam i rekao).
syss je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2008., 13:01   #30
Hrvoje xyz
lepi

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Inače ne bi smio radit te poslove jer radim u informatičkoj firmi koja se izravno bavi takvim poslovima i stvaram im konkurenciju pa bih mogao dobiti pedalu ako me tip cinka, ali jbg dečki, bio je božić, minusi i slično, nekako moram pokrit...

vjerovatno si novi u tome svemu , ali to ti je cist normalno.mojoj sestricnisu uredno u hgspotu "ispod pulta"instalirali windowse , office i nero za 300 kn.
Citiraj:

Npr u firmi dobijem 10kn po satu

Citiraj:
Lik je rekao da je sve u redu, ali da za te novce očekuje da mu budem na raspolaganju 24h dnevno.
trebo si ga pitat jel bi za tricavih soma kuna koje da mehanicaru reko i njemu da mu mora bit na raspolaganju kad mu nestane benzina il se isprazni aku.
Hrvoje xyz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno