|
![]() |
#1 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Razlika kod 2.5" HDD: 4200 vs. 5400 rpm.
evo, gledam zamali prijenosni hard za laptop, uglavnom, vidim na HGSpotovoj stranici 250gb sata Fujitsu disk, no piše da radi na 4200 okretaja.. da li je velika razlika u brzini rada u odnosu na 5400okretaja diskove? ili se ta rzina nadoknadi s tim pošto je disk puno veći pa je gušći zapis, pa je pristup brži? aj pomagajte, hitno je. i molim samo odgovore ljudi koji znaju što pričaju, a ne nagađaju.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Ako ga planiraš koristiti u ladici nema probjema. Ionako USB2 ne može isporučiti toliko podataka koliko hard može isporučiti. Ako koristiš u laptopu, moglo bi biti problema jer ti broj okretaja utječe na brzinu pristupa a ne na transfer podataka. Ako si picajzla (a jesi) moglo bi ti zasmetati taj nedostatak. Ali sve to možeš pričati samo na suho jer nitko nije probao to čudo u laptopu. Ja imam Hitachi na 7200 okretaja. Što da ti kaže? Zgodni su ti okretaji. Ali nije ništa spektakularno.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Lika u mom srcu
|
krivo sam napisao, taj hard bi išao u laptop, ne bi bio u prijenosnoj ladici... vrag zna, primamljiv je cijenom i kapacitetom.. a valjalo bi probat, uvijek ga se može izvadit i stavit u prijenosno kućište.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
uzmi 5400 jer ces sigurno biti zadovoljniji...
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Mali RPM je jedan od dva najznacajnija faktora sporosti diska, jer mali RPM povecava rotational latency. Ovisno o tome sto disk radi, moze znacajno utjecati na brzinu diska. Kad se radi o sekvencijalnom pisanju/citanju, male su razlike, no kad je intenzivni random I/O u pitanju, razlike su strasne. Stoga se i za velika RAID polja diskovi biraju prema brzini rotacije, nekad je dosta SATA i 7200 RPM, a nekad nema druge solucije od FC-a i 15000 RPM. Obzirom da je rad prosjecnog korisnika na racunalu kombinacija random i seq citanja i pisanja, mogu se nekad primijetiti znacajne razlike u radu s 4200 / 5400 RPM.
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
Za eksterna kucista ja koristim sporije low-power diskove, jer obicno mogu ici na jedan USB port bez problema s napajanjem, a ne trebam neki veliki RPM za veliki I/O. No, za interne diskove preferiram 7200 RPM.
![]() |
![]() |
#10 |
Lika u mom srcu
|
napisao sam u jednom postu da bi disk išao u laptop, na početku sam se krivo izrazio. 7200o/min disk za lap? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
5400 ti je neki omjer ulozenog i dobivenog imho, s njim je pristojan rad, dok ovi 4200 diskovi jednostavno znaju bit zamorno spori u radu. imao sam priliku se igrat sa laptopom koji je imao 7200 2.5" 60gb hitachi (prvi 2.5" 7200 disk) i nije me impresionirao narocito, dapace, kad smo odvrtili testove nije se drasticno razlikovao (iako je uvjek bio brzi) od ovog u mom od 80gb 5400 (godinu dana noviji doduse, pa mozda novi brzi model u pitanju)
![]() |
#12 |
Premium
|
![]() |
#13 |
Lika u mom srcu
|
aj fala na korisnim odgovorima, bit će vjerojatno onda 160gb 5400o/min... ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|