Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.11.2007., 17:09   #1
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Exclamation Problem djeljenja IRQ-a

Pozdrav imam problem sa djeljenjem IRQ obicno mi se desava da mi smrzava Tv karticu ili kad startam internet bilo modemom ili WIFI karticom onda samo ostane neko vrijeme u HANG modu?.
Vidi sliku:

http://i186.photobucket.com/albums/x...tric1/Irq1.jpg

Kada pokusam mjenjati IRQ onda mi opcija bude zasjenjena to je siva i ne mogu je koristitit.
Vidi sliku:

http://i186.photobucket.com/albums/x...qgreyedout.jpg

Dakle sta da radim ? Hvala

Zadnje izmijenjeno od: petric. 23.12.2007. u 19:25.
petric je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2007., 20:49   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor petric Pregled postova
Dakle sta da radim ? Hvala
Prvo pročitaš pravila i ne otvaraš ubuduće istu temu na više podforuma kao ni ne stavljaš u post slike veće od 50 kB...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.11.2007., 07:45   #3
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Sory Mr Moderator ,ali kao i svi drugi samo zelim rijesiti proplem pa ponekad preskocim rull book.Još jednom sory.Ali pitanje i dalje stoji?
Staro 20.11.2007., 08:47   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Probaj staviti TV karticu u drugi PCI slot.
Staro 20.11.2007., 09:09   #5
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Probao ne šljaka samo stavi konflikt na drugu komponentu pa onda te druge komponente ne rade
Staro 20.11.2007., 17:26   #6
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
dodijeli rucno IRQove PCI slotovima u biosu. naravno da ce ti dolaziti do dijeljenja IRQa nekih komponenti no izbjegavaj mjesanje sa tv-kartice za zvucnom/mreznom. disableaj sve portove i integrirane komponente na maticnoj koje ne koristis (com portovi, mozda ide kontroler viska, firewire i ine budalastine). vjerovatno ces vidjeti neku opciju da ti modemu dodijeli zasebni IRQ. to enablaj, oni ne vole dijeliti s nicim irq.
no prije svega toga potrazi reset configuration data ili slicnu opciju u biosu pa ju ukljuci, lako moguce da ce ti se sve posloziti automatski bolje i da nece praviti probleme.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2007., 19:07   #7
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Pa majku mu sad sam ispremjesao kartice po slotovima uninstalirao ih pa nanovo instalirao .Resetirao bios i opet mi shera, samo sada na drugom broju.Samo promjeni IRQ broj i uvijek ga dodjeli u istoj kombinaciji dakle vidi sliku od maloprije napominjem iskopčao sam com portove i firewire.

U bios je malo reci siromasan i ne nudi mi pojedinacno dodjeljivanje odnosno ne otkriva mi koja je koja komponenta na pojedinom IRQ u.
Staro 20.11.2007., 22:16   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Pa je li možeš samo na tom PCI slotu (gdje ti je TV kartica) promijeniti IRQ?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 21.11.2007., 20:20   #9
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

A mogu disable automatic assign irq for vga .Ali se nista nakon toga ne desi i dalje dijele isti IRQ.
Staro 21.11.2007., 21:11   #10
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
A mogu disable automatic assign irq for vga .Ali se nista nakon toga ne desi i dalje dijele isti IRQ.
Seneka je takodjer rekao da se najvece tajne otkrivaju polako, ali nemoj to isto ponavljati sa podacima o svojoj ploci!

Mene puno vise zanima koliko PCI-a sve skupa imas i jesi li uopce pogledao manual i bacio pogled na IRQ assign-isanje za pocetak kad si poceo planirati useljenje?

Vidim otprilike sto je na popisu. Ali daj preciziraj sto sve PCI konkretno imas unutra? Imas dva pre strasna ljubljenja po ovome sto se vidi. Share je najbolje eliminirati kompletno, no katkad nije moguce. Tad najvise igra ulogu kvaliteta pisanih drivera. Mnogi imaju a da i neznaju share i sve im radi, bas zbog boljih drivera. Ovaj soft modem i Wireless bas ne ulijevaju povjerenje u ovakvoj situaciji.

Daj malo vise podataka sto je u koji PCI stan useljeno trenutno?
Visage je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.11.2007., 20:05   #11
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

A evo inace ploca je Epox 8rda3+.Dakle 5 slotova .
1.slot Tv tuner card gigabyte hybrid
2.slot Atheros TPLINK 651g Wireless card
3.slot empty
4.slot empty
5.slot modem Conexat softK56k V92

http://i186.photobucket.com/albums/x...0625Medium.jpg

http://i186.photobucket.com/albums/x...0624Medium.jpg

1.Kao sto sav vec i rekao probao sam ih ispremjestati u kojim god kombinacijama i uvijek dođe na isto.
2.Manual proucio i premjestao po raznim kombinacijama (posebice dio sa dodjeljivanem irq -a)iskljucio automatsko dodjeljivanje probao manualno na 10 ak rebootea.

Zadnje izmijenjeno od: petric. 22.11.2007. u 20:29.
Staro 22.11.2007., 20:22   #12
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
A evo inace ploca je Epox 8rda3+.Dakle 5 slotova . 1.slot Tv tuner card gigabyte hybrid 2.slot Atheros TPLINK 651g Wireless card 3.slot empty 4.slot empty 5.slot modem Conexat softK56k V92
Buduci da pricamo o AGP-jki a i dalje ne vidim IRQ assign, iz iskustva... Kao prvo 1 PCI je beskoristan. Zadnje mjesto gdje bi ista trebalo biti. Kad bi imao svih 5 kartica cak ni onda AGP ga fukara dovoljno. 3 i 4 bi trebali biti najmirnije vode. Stavi tuner u 3-ku. U 4-ti, baci Wireless pa digni, dodaj modem u kombinaciji probe. Obavezno prije svega eutanaziraj Firewire na ploci. To je velika lopina.

Citiraj:
1.Kao sto sav vec i rekao probao sam ih ispremjestati u kojim god kombinacijama i uvijek dođe na isto. 2.Manual proucio i premjestao po raznim kombinacijama (posebice dio sa dodjeljivanem irq -a)iskljucio automatsko dodjeljivanje probao manualno na 10 ak rebootea.
5 PCI-a taman da je najgora (a nije) ploca, mora biti dostatno da se ovo sve slozi. Prvo nek ti prioritet bude tuner i wireless onda pazi na soft modem. Mozda ti se cini bezveze, ali svakako ako je moguce, skini zadnje drivere za soft modem. Samo polako i stpljivo, to se moze sloziti.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2007., 01:18   #13
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

mozda nevezano uz sve ali kroz maglu se sjecam da je kolega imao gadnih problema u kombinaciji tv kartice i wireless na toj ploci, zavrsilo je tako da je presao na usb wifi nakon svih kombinacija koje je probao.
Staro 23.11.2007., 12:50   #14
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

@greg to mi vec postaje sve realnije............Izgleda a je bas tako.
Staro 23.11.2007., 16:12   #15
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Je li imaš najnoviji BIOS gore? Probaj još isključiti dodjeljivanje IRQ adrese AGP slotu, možda se oslobodi još koja...

Staro 23.11.2007., 21:25   #16
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Bios je zadnji raspoloživi.A dodjeljivanje IRQ-a AGP u probao i noup ne pomaze .To je to mislim da smo sad iscrpili sva moguća rješenja.
Staro 26.11.2007., 18:31   #17
prof.gogx
.: h4rdc0Re cY8ERgEEk :.
Moj komp

prof.gogx's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Isti problem se javlja kod nekih članova naše wifi udruge. nForce2 je poznat da radi konflikte sa wlan pci karticama, pogotovo na atheros chipu. Ako se računalo i digne u Win, radi nestabilno i ruša kad upališ npr. winamp (pci sound) ili tv (pci tvcard).
Nakon dobranog goglanja otkrili smo da wifi kartica vuče poprilično struje i nForce2 gasi komponente po potrebi. Tu se win sruše. Rješenje je ili pronaći dobru kombinaciju pci kartica i utora ili izbaciti neku od kartica. Probaj zamijeniti nakratko svoju wifi sa nekim na drugom chipu (npr. Canyon) i vidjeti hoće li raditi ili nabavi USB wifi.
Sretno.
prof.gogx je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2007., 22:07   #18
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Hm ovo mi je prva informacija o problemima nForce 2 čipseta sa WLAN karticama .A pokusta cu još jednomizmjenjati kartice na nacin da slot 1 pustim prazan slot 2 ubacim Tv karticu slot4 ubacim Wlan karticu i u slot 5 Modem conexat softK 56.hvala
Staro 27.11.2007., 22:04   #19
prof.gogx
.: h4rdc0Re cY8ERgEEk :.
Moj komp

prof.gogx's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Nije to slučajan problem, ima tog dosta na netu pa proguglaj malo i vidi što ljudi kažu i žale se.

Meni je D-Link G520 (atheros) na gigabayt nForce2 pravio probleme koji god driver stavim. Win XP se ruša kad god krene malo jači protok podataka preko mreže ili paralelno sa pokretanjem sound kartice tj glazbe. Sve kombinacije IRQ sam isprobavao i ponekad čak i uspio pogodit pravu pa je donekle i radilo. Izgleda da je stvar u napajanju komponenata na ploči. Struja koju wlan pci povuče je previše za ploču i nForce gasi komponente.. tu se XP sruši. Linux bi možda i prošao. Nisam probao sa nekim ultrakvalitetnim napajanjem jedino. Stavljao sam nekoliko raznih verzija XP i različitih drivera i nije ništa pomoglo. Nakraju sam prebacio wifi na mikrotik a komp i nforce2 proradio kao curica.

Probaj isključiti servis Wireless Zero Configuration. To je pomoglo nekim članovim wifi udruge koji imaju wlan PCI kartice u računalu sa win XP.

Sretno!
prof.gogx je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2007., 01:32   #20
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

nije samo nforce2, i jedan via-in ima tih problema, zaboravio sam koji model.
mogao bi ici na usb rjesenje ali gotovo da je jeftinije uzeti neku noviju maticnu
Staro 23.12.2007., 19:23   #21
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Ma nema veze uzet cu novu plocu i prcesor na godinu do tada hvala svima

Staro 20.01.2008., 16:47   #22
petric
Premium
Moj komp

petric's Avatar

Evo jednog interesantnog detalja,problem i sa smrzavanjem i sa hang modom uzrokuje pazite sad integrirana zvucna kartica ,onog trena kada se stavi disable this divace odmah sve radi kao sat.Dugotrajnim kemijanjem i prebacivanjem kartica uspio sam postici jedino da se sheraju pazite ovo integrirana zvucna i naravno usb kontroler pa *** koja sreca .Sad pomišljam da kupim dodatnu zvucnu karticu i upiknem ju u pci slot ,ali se postavlja pitanje koji klinac onda, hoce opet biti problema11??
Staro 06.06.2008., 15:15   #23
Cybertron
Premium
Moj komp

Cybertron's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Exclamation

Zvucna ti mora ici na 3 slot i nemas beda (provjereno radi), nego mene zanima na nesto novijim maticnima P35 imam samo 2 PCI slota u koji slot moram staviti tv karticu a u koji zvucnu, zna li tko?!

Cybertron je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno