|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
Podizanje sustava na laptopu ...
Molio bih par smjernica oko podizanja sustava na laptopu od nekoga tko je tako nešto već radio, Naime, trenutno imam Vistu na laptopu (HP 6710b). Vistu i još hrpu programa koji su došli instalirani s laptopom, tj. kada sam ga prvi put otvorio sve se sa windowsima automatski instaliralo, driveri itd.... E sad, ja bi stavio gore XP Pro, i formatirao disk. Zanima me kako ide procedura sa instaliranjem svega, je li isto kao i za običan desktop PC. Konkretno me muči sva ova silna hrpa drivera: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...&swEnvOID=1093 Dakle, ja formatiram disk i stavim gore friški XP SP2. I sada bih trebao sve te drivere jedan po jedan instalirati? Iskreno, očekivao sam neki pack koji instalira drivere, barem večinu njih, ili ti da da odabereš... I kojim redosljedom da instaliram drivere? Je li važno, i moram li sve ove s popisa? Na laptopu ima hrpa sitnica poput bluetootha, fingerprint readera, mikrofona, quick keysa, i sl... To se sve ponaša kao zaseban dio hardvera sa svojim driverima, jel? Zahvalan na svakom savjetu, naime, nikad nisam podizao sustav na laptopu a od svih tih silnih utilitya i drivera sam malo zbunjen... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Da, isto je kao i na desktop pc-u. Namjestiš boot order i furaj. Što se tiče te gomile drajvera, neće ti baš svi biti neophodni. Redoslijed bi trebao biti ovakav, prvo instaliraš drajvere za chipset, pa onda Microsoft Universal Audio Architecture, pa ADI Sound max audio drajver, grafika...redoslijed za ostalo mislim da nije ni bitan. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Hvala. Još sam pročitao kako bih trebao otiči u Bios i isključiti native Sata, kako bi winXp prepoznao disk, je li? Inače, prije kada sam instalirao winXP, i kada sam odabrao particiju na kojoj već je win, nakon upozorenja formatirala se ta particija i na nju instlirali winsi. Tako će biti i sa Vistom? Neće ona raditi problema, tipa da se ne da prebrisati stariom verzijom i slično? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Ooooo Ygore. Di ti je optimizam nestao? :P Nakon instalacije windowsa samo ubacis cd sa driverima ili ih skines sa neta i puknes instalaciju. Nema nikakvog redosljeda, samo instaliraj. Uglavnom te rutine za instalaciju drivera imaju neki svoj slijed koji ti ne vidis i sami instaliraju sve u paketu. Ako to nije slucaj - nema veze, samo ti instaliraj ![]() Ali ni slucajno ne ostaviti lap bez drivera. cooler ce ti uvjek bit na max i nece ti raditi 90% periferije, ukljucujuci wlan i usb. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Da, ako ti je sata disk, a na cd-u Windowsa nisu integrisani sata drajveri, moraćeš disable-ati sata native mod u BIOS-u (F10 prilikom startanja). Vista neće praviti probleme, izaberi C particiju za instalaciju XP-a, formatiraj je u NTFS i instaliraj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Dakle, sve ja bilo u redu, XP radi k'o bubica. Međutim sada mi disk ne radi u Sata načinu, jel? Naime, isključio sam native sata, i sada kada opet uključim dotično u biosu XP se neće bootati. Logično jer nemam sata drivere. No čitam da jedini način da ih dobijem je da ih slipam na novu instalaciju winsa? Hmm... To mi se baš i ne da raditi, pogotovo zato kada ne vidim neku razliku u brzini diska ovako pri normalnom radu. Postoji li neki jedostavan način da pokrenem disk kao SATA bez reinstalla windowsa? Zanima me, ako je moguće, da bezveze ne koristim "sporiji" način ako već mogu brži... Hvala... ![]() I čisto informacije radi - HP 6710b (1 GB RAM) diže se za dvadesetak sekundi sa čistim XP-om i bez onih svih slinih utiliya od HP-a. Vista, sa svim HP managerima i assistantima dizala se i preko 3.5 minute... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |