|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
![]() Osim tri standardna ventilatora (napajanje, cpu i vga) igrom sudbine dobio sam i još dodatna tri komada ventilatora i to: 1x60mm,1x80mm,1x120mm - samo ovaj zadnji je xilence i radi na 1400 rpm, oko 21 dB ako se dobro sjećam. E, sada imam probleme sa postavljanjem istih, ne znam koji kako okrenuti i gdje staviti, koji koristiti za upuh a koji za ispuh, to ćete vi vjerovatno najbolje znati reći, pošto ja ne mogu da povežem nikako kako-koji. Dakle, ovaj ventilator od 60mm taman mi stane sa desne strane kućišta skoro pri dnu - služi za upuh zraka, ilitiga da hladi diskove (u ovom slučaju jedan disk, hitachi 160gb). Drugi ventilator, od 80mm mogu zašarafiti ili s prednje strane kućišta dolje (mada mislim da nema potrebe, dvije žice koje napajaju ventilator od 80mm nekako su ugurane u molex od napajanja, s one strane di su i ostale žice, izgleda kao da je nekako ugurano unutra, tako da nikako ne mogu izvući te žice vani, probao sam, samo bi se mogle odsjeći a to ne želim napraviti, ako razumijete?) pa da mi služi kao upuh ili ispuh, ali mi je malo teže doći do tog djela kućišta pošto su tu kao one "ladice" za diskove, pa bi to trebao prvo nekako maknuti ako se ne varam ili sa lijeve strane kućišta gore također kao uspuh ili ispuh. Eh, koristio sam ga kao ispuh ali odmah do kućišta držim noge ispod "zatvorenog" stola, tako da nakon pola sata doslovno mi se smrznu noge (koliko god glupo zvučalo, nisam mogao to više trpiti). Eh, ovaj xilence jedino mogu staviti na pozadinu kućišta pošto je to jedino mjesto predviđeno za 120mm ventilatore, njega također mogu okrenuti za upuh ili ispuh? Ukratko; 60mm bi pustio gdje trenutno i je - desna strana kućišta, upuh da hladi diskove 80mm bi stavio na lijevu stranu kućišta gore da upuhuje hladan zrak (na istome mjestu ne mogu ispuh jer mi se smrznu noge) ili na prednju stranu kućišta (mislim da je to nepotrebno!) 120mm bi stavio odozada, na pozadinu kućišta i okrenuo da vuće topal zrak vani? (a moguće ga je i okrenuti da tjera hladan zrak unutra) Eto, nadam se da sam uspio što preciznije u ovim kratkim crtama objasniti što želim napraviti, da mi kućište bude što prozračnije, više hladnog zraka, manje toplog, ali ne znam kako bi to napravio pa me zanimaju vaša mišljenja kako da ta 3 ventilatora postavim? Ili da jednostavno ta 3 ventilatora onesposobim i pustim 3 standardna i uživam u čarima tišine, mada se bojim da bi se previše zagrijavalo? E, da, hvala puno! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Cirkulacija. Odozdola/sprijeda prema iza neka ide zrak, dakle Xilence ispuh odozada, ova dvojica neka upuhuju. Testiraj, pokusavaj, isprobavaj... Ne izvlaciti zice iz MOLEX, samo spoji na MOLEX. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Isto tako, zamolio bih za mišljenje, tj. preporuku nekog jako dobrog 120mm ventilatora, da ima dosta okretaja ali da je primarno jako tih za cifru do 60-70 kuna (preko diskonta, ve-mila, hg-spota i ostalih firmi) i usput za mišljenje ovog mog Xilence fana i što bi značili pojmovi: Brzina 1400rpm, Bearing Type: Hydro bearing (šta bi ovo značilo?), Protok zraka 68 CFM (šta je to CFM, čemu služi?) Air pressure: 2,3 mmAq (čemu ovo služi?). Ukratko, ja bi stavio neki ful tihi 120mm za ispuh odozada i to je to što se tiče ventova po kućištu, jeli je to u redu? To bi bilo za sada od mene, hvala puno! P.S. Evo, upalo mi u oko Thermaltake A1927D, 120mm hladnjak za kućište s crvenom diodom, 120×120×25mm, 2000 rpm +/- 10%, 21 dB, 4pin connector, 78 cfm 50 kuna, šta kažete na ovo (služio bi za ispuh zraka odozada na kućištu)? Zadnje izmijenjeno od: ALiEN17. 24.09.2007. u 01:18. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Od ovih ventova što trenutno imaš ja bi 120mm stavio odozada i s potenciometrom smanjio na jedno 1000 rpm (to je dosta tiho, al ipak se malo čuje ja imam taj xilence doma) a jedan od onih 80mm naprijed i to je to... ili možeš kupit još jedan 120mm i stavit naprijed (ako to stane) pa mu smanjit okretaje. Ovaj vent sa strane koji piri po hardu ti nije potreban... imam doma hitačija od 160GB i po njemu piri jedan xilence 120mm na 900rpm i temp mu ne prelazi 30 stupnjeva u radu (dobro, ovisi kako ti stoji hard jer taj dio baš nisam skontao iz tvog posta ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
To mogu napraviti samo potenciometrima ili? Ako je tako, to me preskupo dođe, lakše mi je iskopčati ventilator. Za sada sam stavio Xilence 120mm za ispuh odozada na kućištu a malo mi je bed gdje ću staviti 120mm od Thermaltake-a pošto je malo jači 2000 rpm, 78 cfm i isto oko 21 dB jer ako ga stavim naprijed na kućištu, on apsolutno ne hladi ništa kućište zbog toga jer mu ispred smeta onaj komad u koju se umeću ladice za HDD?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
@LordVerdranius Stvarno NHF, ali pitanja koja postavljas, su, onak, stvarno malo debilna.. Daj malo citaj forum(e) pa ces skuzit neke stvari.. neke stavi se ne mogu saznat tu na forumu, u biti mogu, ali su toliko banalne da jednostavno djeluje totalno glupo.. Ovo je kao forum za PC eksperte.. Uzmi fino vent iz kucista i malo proucavaj kako puse i ostale stvari. Ako si zavrsio osnovnu skolu (i slusao fiziku) mislim da ne bi trebalo biti nejasnoca.. LOpartice se uvijek vrte u istom smijeru, samo je stvar kako okrenes vent.. @Alien Po mom misljenju 120 mm na 2000 okr ti je too much preglasno..a to da je 21 db, LOL |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|