|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
(riješeno) Ne nalazi SATA disk
vidio sam sličnu temu pod 'harverski problemi', ali nije mi nimalo pomogla jer se kod mene radi o WD AAKS 320 GB, i ne očita ga koliko god ja puta resetirao:P također mi matična podržava samo SATA 1 u biosu nisam nigdje našao opciju za enable SATA ili bilo što slično, a jumper na matičnoj je postavljen po defaultu (dakle enable SATA) jedino kada pokazuje da je komp ipak u kontaktu sa hardom, je poslije onog ispisa procesora, memorije i drive-ova kod paljenja kompa, gdje napiše nešto u stilu 'RAID mode WD/oznake/ 300 GB ![]() znači on ga ipak očitava, ali u win i u biosu ga nigdje nema savjet? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Ako je novi disk moras ga formatirat iz disk managmenta...
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
već milijun puta prožvakana tema idi na desni klik na MyComp -> Manage -> disk managment tamo formatiraj HDD, tek ćeš ga tada vidjet u MyComp ![]()
![]() |
#5 |
Moderator
|
Pa radi li uopće disk? Jesi sve dobro spojio? Jesi odabrao SATA1 način rada na HDD-u neki diskovi imaju jumper, neki se pomoću programa prebacuju u SATA1/SATA2 mod
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Neznam kako se kod WD-a mjenja SATA1/2 jumper, jel to softverski ili preko jumpera na HDD ili to radi disk automatski, ali ako ti ga nema u Disk managementu (pod unallocated) onda si neš krivoga u BIOS-u postavio (možda je i sam BIOS star) ili je u SATA2 modu. Kaži što si napravio točno, a što nisi, jer ovak ti možemo govoriti do sutra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
znači kupio sam novog WD-a, i ubacio ga unutra skupa sa starim PATA diskom od 8 GB... upiknuo sam sata kabel od napajanja u njega, te ga spojio malim crvenim sata kabelom sa matičnom (probao sam sa obadva utora) u biosu je sve pod deafult, a nigdje nisam našao opciju za SATA2 odnosno SATA1 ili bilo što slično. hard se lagano grije i zuji, znači radi. na njemu nema nikakav jumper, nego ima 8 pinova pretpostavljam da se on i matična nešto ne razumiju, ali nemam ideju kako to riješiti neke odvojene drivere za sata nisam instalirao; boot radi bilo čega iz fdd otpada jer ga nemam, a sa update-anjem ili flash-anjem biosa nemam nikakva iskustva (ako je to rješenje rado ću pokušati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
e pa tih osam pinova treba jumpat kako bi radio u SATA1/2 mod-u ziher si dobio uz HDD i mali jumper i na disku ili nekom papiriću ti pišu upute za prebacivanje iz jednog u drugi mod
![]() |
#10 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
BTW, preselio sam ovo na Hardverske probleme, tu pripada.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
EMP moderator
|
To ne smiješ imati kod bootanja... Nažalost, Asusov server je u banani pa ne mogu skinuti manual za tvoju ploču.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
našao sam u biosu neki onboard serial port, a za namještanje ima ponuđeno nekakve čudne oznake(mješavina slova i brojeva sa znakom / u sredini) jel to povezano? također mi pada na pamet da sam kod ugradnje matične (relativno nedavno, kupljena polovno) instalirao drivere sa priloženog cd-a, a čini mi se da je bilo i nešto u vezi raida... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
ziher u BIOS-u imaš jedan dio di piše RAID e tamo RAID mora biti disable-an ili dio gdje piše SATA pa odabireš IDE/RAID tamo odabereš IDE
![]() |
#15 |
Premium
|
nigdje ne piše ni RAID ni SATA... a ovo je manual za taj RAID utility koji mi se stalno javlja kod bootanja http://two.xthost.info/zzz/SATARaid_Manual_Rev092.pdf |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
EMP moderator
|
Skinuo konačno... Nažalost, BIOS je poprilično siromašan po tom pitanju. Točnije, nema ama baš ništa za SATA. Kao prvo, na ploči imaš jedan jumper kojim uključuješ SATA kontroler. Nalazi se kod baterije. Pretpostavljam da ti je on sad na enable (default). Nadalje, to bi trebalo uključiti SATA kontroler i onda samo instaliraš drivere. To bi trebalo biti to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
(riješeno) Ne nalazi SATA disk
dakle, ipak nije sve prošlo glatko on u win nađe disk, ja napravim particije (probao sam i preko win i sa acronisom), i sve se to vidi u win, nema problema... ali kad bootam win cd i krenem instalirati xp, on novi hard jednostavno ne vidi, vidi samo stari PATA od 8 GB (probao sam isključiti PATA ali onda jednostavno javi da nema gdje izvršiti instalaciju i da stisnem F3 za exit) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Iako ne vidim razlog da otvaraš novu temu, mogao si slobodno to nastavit na staru. Trebaju ti sada pak SATA driveri na disketi (ili slipstreamane u instalacijski CD od Windowsa) koji se ubace kad ti se pojavi onaj plavi ekran i piše da stisneš F6 za drivere (mislim da je F6). |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
|
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885 Nema drugog načina. Na USB se ne može staviti driver pa dignuti umjesto sa floppy-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
Evo već sam i sebi dosadan, ali što mogu ![]() disk radi super, win su stavljeni i podešeni, međutim do problema je došlo kad sam iskopčao stari PATA wd disk... nije htio bootati win, a zavisno od toga kako sam podešavao boot opcije u biosu, boot je zapinjao ili na onome 'verifying DMI pool' ili je izbacivao DISK BOOT FAILURE PLEASE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER nakon toga sam pokušao spojiti taj stari pata drive, a zatim i još jedan stariji na kojem su stavljeni windowsi, i u oba slučaja je bootao win sa SATA diska bez problema koliko god googlao ne nalazim rješenje...zna li netko? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
PizzoZder
|
Na koju particiju si instalirao win na sata disk?
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
EMP moderator
|
Ah, bootaj u recovery konzolu i napiši fixmbr i fixboot naredbe. Ako ne upali, napravi reinstalaciju, ali bez PATA diska. I u budućnosti, uvijek instaliraj Windowse bez tog drugog diska. Očito nisi kako treba namjestio boot redoslijed prije instalacije...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
PizzoZder
|
Daj dok je jos frisko, instaliraj direktno samo na sata disk windowse, izvadi druge...
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
EMP moderator
|
Sad je konačno riješeno, je li? ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|