|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2005
|
Vista Ultimate optimizacija
Vidim da još nitko nije napisal nešto o optimizacijai Viste, a budući da sam prisiljen preč na taj OS pozabavil sam se malo s tim problemom pa evo da podijelim iskustva. Nakon instalacije Ultimate verzije i svih drivera te skidanja svih updatea s MS-ovih stranica preko Automatic updatea preformanse su bile ajmo reč dosta loše. Dakle krenimo redom: 1. Ready boost – svi nešto pričaju o tome dal to ima ili nema nekog opravdanja u mom slučaju se pokazalo veoma korisnim jer se povečanje brzine sustava osjeti - korišteni stick je 2GB Corsair Voyager čije je cijeli kapacitet dodjeljen win-u za RB Budući da nemam više stickova molio bih neke povratne informacije kak to funkcionira u drugim slučajevima 2.Isključivanje desktop sidebara – iako izgleda relativno cool gadgets-i imaju velik utjecaj na preformanse pogotovo RRS-readeri(kod skavkog updatea digne CPU na 100%) i CPU meateri. Ako ga baš želite koristiti preporučujem u Taskmanageru staviti low prioritet. 3.Podešavanje Aero sučelja-iako je generalno mišljenje da aero ima utjecaja na preformanse u igrama istina je da nema nikakvog utjecaja http://www.firingsquad.com/hardware/...s_performance/ Dakle ono što sam napravio svodi se jednino na povećanje brzine rada u samim win, dakle u CP-System and Maintenance-System-Advaced system settings- Peromance settings- visual effects Postavio sam na custom i isključio sve osim: Enable desktop composition Enable transparent glass Show windows contents while draging Smoth edges of screen fonts Use drop shadows for icon labels on the desktop Use visual styles on windows and buttons Naravno ako želite možete isključiti i ove funkcije, ali moje osobno mišljnje je da s ovime dobijemo najbolji omjer perfomansi i izgleda samih windowsa. Također sam u Taskabar and Start menu propertis Isključio u tabu taskbar Auto-hide taskbar , show quick launch i show windows previews Preporuka je i korištenje calssic start menu-a, ali to ostavljam vama na izbor. I još sam u CP-u promijenio indexing opcije za filove tj. Postavio sam sam folder Documents u indexiranje jer je to jedini u kojem držim podatke koje imam potrebu pretraživati i isključio autoplay opciju mada za to još nisam siguran dali ima kakav utjecaj na preformanse. Znači CP-System and maintenance- Indexing options i tu postavite samo foldere koje želite indeksirati. Toliko od mene zasada,svi prijedlozi i komentari su dobrodošli.
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Cool znači ti si iz shella "optimizirao" Vistu? Kad stigneš do servicea javi se... BTW ja imam 2GB rama Ready Boost upaljen ili ugašen - nikakve razlike nema sa mojim stikom (A-Data RunDisk) a IMHO ReadyBoost je gluperdanje jer nema stika koji ide preko 30ak mb/s UL što je slabo u odnosu na Hard disk a da ne spominjemo RAM, osim toga stik čiji kapacitet bi bio dostatan za neku korist ti košta 200ak KN za to si radije kupim keks rama ili hard disk kojeg cjelog kao pagefile mountam...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Gle nebi sad tu htel nekaj pametovat itd. al nemaju svi para za zvjer od kompa ko ti pa da ne vide razliku s ready boostom, ali na mojoj konfi. se razlika itekako osjeti, a kaj se tiče kupnje keksa nemaju svi para da se svakih 6 mj. kupe još gigu rama samo da bi win bio sretan. Uostalom kupnjom novih komponeti može se "optimizirati" svaki sustav umiječe je postić neke ok preformanse s malo slabijom/zastarjelom konfiguracijom. A što se tiče servicea mogu ja njih pol pogasit i kaj s time dobijem 5% preformansi i -50% na stabilnost. Možda ti znaš nešto više od mene pa ak me uvjeriš u suprotno....
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
|
A možda ti iznađeš neki novi način optimizacije... Kao prvo dovoljno ljudi ima ovakav komp (pa i puno jači) a oni koji nemaju nekako mislim da im netreba Vista baš (zapravo entreba niti meni ali ajde) a kao drugo kad iznađeš neki način za optimizaciju koji ne uključuje gašenje pola efekata u OSu (jer to svako djeta valjda zna napravit) onda javi... I ako te baš zanima sa gašenjem nekih servicea se može i prepolovit zahtjev za ramom i potpuno se rješit (skoro) šrotanja po disku u pozadini i pokretanja nepotrebnih gluposti koje random žderu CPU time, net speed itd... Od Automatic Updatea, preko shedulanih programa (kao defragmenter, media center itd) a sve to imaš tamo malo niže u onom velikom threadu o visti, istina malo raspršeno...
![]() |
#5 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
danas sam se igrao s procesima viste ![]() mislim da bi mogao složiti popis kao što je codiac složio za win xp ali bi još pričekao koji dan da vidim kako mi se windoze ponašaju ![]() btw: koji firewall za 64 bitnu vistu ultimate? samo vam mogu reči ako želite da vista prestane roštati po disku ugasite "windows search" search radi ali ne rošta disk konstantno |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
I da pa kaj se gašenjem servise također ne ukidaju neke funkcije OS-a i da ak netko zna kak optimizirat vistu na način koji nije iz shell-a ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Beskorisna bitanga...
|
Potroši pola dana... Pitaj Hamma, možda on bude raspoložen... I "iz shella" sam mislio na ovo što si ti napisao tipa digni porpertiese taskbara i sl (vidim da se loviš polako za detaljčiće pa da ti pojasnim) i da... Jedno pitanje tebi... Dakle ako nešto ne koristiš uopće (evo da uzmem za primjer wireless service ili ajde nek bude server ili još bolje neka bude disk defragmenter koji se pali kad je komp "idle" ili još bolje TCP/IP 6 protokol ili.. Treba li nastavljati?), a to leži pokrenuto u memoriji i zauzima prostor i CPU time i ti to ugasiš da to više ne čini - što si to točno od stabilnosti i funkcija time izgubio? Ajde pouči me neukog veliki gurue... PS Nemoj mislit da je ovo neki osobni napad ideja je sasvim OK ali kad sam vidio naslov reko bokte konačno je neko dao potpun popis procedure za tweakanje, sa svim provjerenim i duplo provjerenim opisima što se od servicea može/treba pogasit itd, pa reko ajde da si i ja malo ubrzam dodatno Vistu kad ono... Dječiji guide... Dečko moj takve guideov smo ti mi tu pisali kad smo imali 14-15g svojim frendovima u školi za 95icu, to nije ništa...
![]() |
#8 |
Pod naletima kopita zla
|
Hamm bude probao složiti kada se još malo pozabavi vistom ak ce sve uredno raditi..a opet ne moze se na blef ici gasiti proces..to bi moglo pogubno završiti tj. ne funkcioniranjem određenih segmenata windoza ![]() a sad odo s maherom na pivu ![]() @ZCracker..gašenjem vizualnih procesa se dobiva ponešto ali u suštini ništa previše jer večina strojeva na kojima je dignuta vista su dovoljno jaki da vrte vistu bez beda ![]() ubijanje procesa mi je koristilo kada sam prelazio s 98ice na xp ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Gledaj ja se tu zbilja neželim svađati niti sam ja to shvatio kao osobni napad, ali ajmo redom. wireless service je po defaultu isključen ako na kompu nema wireless mrežne server service isključen onemogučuje printer sharing dakle gubim velik dio funkcionalnosti disk defragmenter kao što si i sam reko pali se samo kad je system "idle" pa sad zašto se podaci nebi defragmentirali ak je neradim ništa na kompu.(istina da win tu i tamo malo krivo protumače kad je komp "idle" ali zato postoji task schedluer pa to sam namjestiš) TCP/IP v6 je protokol koji kolko je meni poznato s cisco akademije nema nikakvog utjecaja na preformanse već u osnovi samo proširuje dužinu IP adrese zato kad stvarno nađeš neki servis koji vrijedi ubiti objeručke ću to prihvatiti, ali dotada... PS. Žao mi je ako sam nekoga ovdje uvrijedio sa dječjim postovima, ali bože moj i ja sam samo čovjek ![]()
![]() |
#10 |
Beskorisna bitanga...
|
-- Have a nice day... Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 20.08.2007. u 12:49. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Write in ©
Datum registracije: Sep 2006
|
Hebala vas optimatizacija...uzmite neku od linux/unix distribucija i optimatizirajte kernel ili module ![]() Ima da se mrcina boota za 2 sec! Šalu na stranu...prošvrljajte malo po tim servisima, pročitajte koji što radi i ako vam ne treba ugasite...ne treba vam tu neki članak da vas uputi. Sigurno 95% servisa su nasljeđeni sa XP-a pa ako ste optimatizirali XP onda vam ovo ne bi trebao biti problem...ili čekajte dok ne izađe jedan program za optimatizaciju. Its Windows for heaven sake...things are supposed to be easy in it! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Beskorisna bitanga...
|
Bah ja sam pogasio sve non essentiale tj stavio ih na manual (ako nisu posve beskorisni) i onda sam rebootao i pogledao kaj mi je u normalnom radu sustav podigao i to sam mu onda stavio sve na automatic, kad ih već diže onda nek bar preko prefetcha idu... Mislim možda i ima još nekaj jkaj bi se dalo ugasiti ali ne vjerujem da bi bog zna što dobio više i ovako sam sa oko 650MB (kolko ždere nakon instalacije kod mene) Visti smanjio RAM apetite na oko 480MB... Sasvim dovoljno... Ali ima više raznih servicea koji koraju bit dignuti od XPa to je definitivno jedno 50-60% ovoga ima na Xpima... Btw kernel moduli... Jooj... ![]()
![]() |
#16 |
Pod naletima kopita zla
|
evo jedna slika kako najbolje optimizirati vistu http://www.imagesforme.com/images/8953DSC00511.JPG ![]() Radilo se o Visti 64 bitnoj ultimate. 1. Ja sam u startu isključio bilokakav energy saving tipa sleep, hibernacija, gašenje diskova itd. Ali Vista si je uzimala za pravo da mi nakon cca 5min ne aktivnosti ugasi monitor to bi bilo ok ali nakon što bi se ja vratio za komp nikako nisam mogao "podignuti" vistu. Tj.pomicanje miša, lupanje po tipkovnici itd...to nije upalilo 2. roštanje po disku prvih 10min nakon dizanja windoza..ja sam bio ubio "windows search" servis ali to nije bilo dovoljno. 3. bootam windoze..i proguta 500rama...dignem par programa tipa avg antispy, deamon tools i guta 1,1gb rama! (podosta servisa sam ubio ali to nije pomoglo). sve u svemu...win xp vračam se tebi ![]() sry na ovom otu ali sam morao...nemojte se ljutiti.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Beskorisna bitanga...
|
Eh 10mb/s na hardu? A jesi razmišljao o tome da bi bilo bolje da kupiš drugi hard... Samo mi nemoj reći da ti je ploča sa ATA33 kontrolerom...
![]() |
#21 |
Premium
|
Nažalost da ali meni nije važna brzina.Žalosno je to što vi imate dvoglave zvijeri pa se žalite da vam je komp spor a meni je 3 sporiji od vašeg pa sam malo oc malo tweak vista i meni super radi istina sdram ima grešaka jedan keks pa svako malo bsod ali ne smeta mi jer mi se to dogodi 1 tjedno |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Beskorisna bitanga...
|
Hehe pazi govoriš sa čovjekom koji je 2000g doma još surfao sa 486 100MHz sa 24MB rama i win98... ![]() ![]() Anyway SATA PCI kontroler - 100kn i SATA hard od 200-250gb - 300kn polovni sa garancijom... Inače ako nisi skužio ja se ne žalim da je komp spor nego da je sporiji velika razlika... ![]() A optimiziranje OSa je ionako stvar principa a ne brzine...
![]() |
#23 |
Premium
|
a netreba mi to u moj komp se ne isplati više ulagati štedimo svi zajedno za neku mrcinu za 1-2 a možda i ne jer imam thinkpad t60 pa ćemo još vidjeti |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Ajmo pitanje za profiće viste.Imam konfu kao što vidite.Konfa je slabija i što bi mi bilo bolje da si stavim pošto mi je bitno da mi desktop i sve skupa bude brže aero ili windows classic? |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Aero će kod tebe raditi poprilično loše tako da svakako koristi Classic skin. Iako imam solidnu konfu, svejedno koristim Classic skin, živcira me ono šarenilo. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
Kod mene aero radi prilićno dobro i flip3d milsim zato jer imam tu grafu pa da malo oslobodim cpu da odahne jer mi ne šteka i ništa a drugo trebali bi napraviti neki tutor koje da servise ugasimo da dobimo na performansama i na ramu ja sam na internetu tražio dosta iskljućio negdkje 7-8 i osjeti se ubrzanje EDIT:u flip 3d kad dođem do desktopa vidim samo desktop ali ne i taskbar gdje se može ukljućiti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
U onoj drugoj temi o Visti sam dao link za servise... http://www.speedyvista.com/services.html Imaš default Vista profile + njihova tri custom.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |