Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.05.2007., 17:27   #1
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Bios not instaled...?

Evo susjed mi ima problem sa kompom. Radi se o soc754 MBO Soltek K8AN2E-GR, AMD 3000, 512Mb DDR400, i ATI 9550.
Problem je što neće u Windows, nego odmah šalje u Safe mode, a što je najžalosnije kada krene u Safe mode samo napiše Bios not instaled i nakon toga se sam restarta, i tako stalno. Ista stvar se dešava i kada treba ući u windows. Ono što me zbunjuje je to da se pritiskom na Del normalno ulazi u Bios, i u njemu se može normalno mijenjati postavke. Probao sam Load default settings, i ista stvar. Zatim sam probao clear CMOS prebacivanjem switcha na 2-3, i nakon toga load default settings i opet ista poruka - Bios not instaled. Zanima me da li bi flešanje biosa šta pomoglo, i da li bi mogao spemiti stari Bios prilikom flešanja, jer stalno javlja Bios not instaled
Što je najžalosnije ne znam ni koji je tip i koja verzija Biosa na ploči.

Evo nakon malo googlanja, ispada da bih trebao u biosu diseblati Sata kontroler. Samo kako da ga onemogućim kada je hard Maxtor 80GB SATA 150? Ovo je za poplaviti, možda bi friška instalacija Wina pomogla?
Probat ću sutra podići friški windows, nadam se da će pomoći.

Zadnje izmijenjeno od: Jablan. 01.05.2007. u 22:50.
Jablan je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2007., 00:10   #2
Veky
...
Moj komp

Veky's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Probaj nadograditi BIOS ploce.

Iskljuci SATA RAID u BIOSU.

Oglas
Staro 02.05.2007., 01:10   #3
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Veky Pregled postova
Iskljuci SATA RAID u BIOSU.
Do ovoga je sigurno.

Isključuješ to u BIOS-u, nije važno što ti imaš PATA disk. Uključen ti je dodatni kontroler za SATA diskove, a može i biti da ti je stavljeno da se boot-a sa SATA prvo i kaj ti ja sve znam.

Uglavnom, isključi sve kaj ima veze sa SATA-om, kanale i RAID.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2007., 06:17   #4
MAHER
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2005
čekaj ja sam skužio da on ima sata hard,pa ga muči ta poruka,probaj stavit hard u ide mod i isključi sve ostale sata gluposti
MAHER je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2007., 06:41   #5
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Citiraj:
Autor MAHER Pregled postova
čekaj ja sam skužio da on ima sata hard,pa ga muči ta poruka,probaj stavit hard u ide mod i isključi sve ostale sata gluposti
Da baš tako, muči me kako da isključim sve vezano uz SATA, kada je hard SATA, i ako mi možete pojasniti kako da stavim hard u IDE mod?
Staro 02.05.2007., 07:41   #6
MAHER
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2005
e sada ja baš i nisam na ti sa sata standardom,ali koliko sam shvatio negdje u biosu moraš imat opciju moda rada hdd-a sata,sata2 i ide,ide je jedini od njih koji ne bi trebao drivere,to je način da kontroler tretira hard kao običan ide,bilo bi dobro da me netko ispravi ako sam nekaj krivo rekao
MAHER je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 22:11   #7
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ma neka iskljuci samo raid pa ako pomogne super, ako ne reinstall win. koliko sam shvatio nije to nesto novo sklopljeno pa da ne radi vec je radilo vec prije, dakle do win je. svjezi reinstall je ionako pametan s vremena na vrijeme

update biosa na ploci ne bi bio naodmet naravno ukoliko isti postoji
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2007., 06:37   #8
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Stavio sam zadnji Bios, poslije toga load default settings, i opet ista poruka Bios not instaled. Nakon toga sam isključio u biosu sve Raid i SATA opcije i prebacio hard u Ide mod. Instalirao novi windows i sada komp radi normalno, jedina je fora što kod postanja opet javi istu poruku, ali odmah nakon toga ide windows logo i normalno ulazak u wine. Ne kužim šta se dešava, ali nije ni bitno. Bitno je da komp normalno radi.
Ekipa hvala na pomoći.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno