|
![]() |
#1 |
mrzi zimu
Datum registracije: Dec 2004
|
Tko je prvi
...imam par pitanja oko kojih mi treba mala pomoć... ![]() dakle, zanima me koja je firma PRVA, znaci, prva ikada, pocela korisititi miša, cd, kameru u laptopu? :huh: thnx unaprijed ![]() edit: proizvoditi, znaci, ugrađivati u računala...nadam se da kuzite kaj hocu pitat :huh:
Destruction leads to a very rough road But it also breeds creation RHCP Zadnje izmijenjeno od: flare. 29.03.2007. u 09:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
miš - proizvodnja xerox cd - proizvodnja phillips i sony istovremeno u suradnji kamere u laptope? hmm...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
brijem da sam negdje pročitao da je IBM tamo negdje oko '93. ili čak prije da je '94. prvi ugradio cd-rom u laptom, znači radi se o integriranom cd-romu...al nisam ziher A zašto ti to treba? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ja mislim da je Apple prvi ugradio miš u laptope... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Ahahahahaha. Kaj se misli pod "miš na laptopu"? Jel touchpad? Ak je touchpad,onda je prvi laptop s rudimentalnim touchpadom bio http://www.guidebookgallery.org/ads/.../mc400brochure, no prvi moderni touchpad se pojavio na http://en.wikipedia.org/wiki/PowerBook_500. Gateway Solo je prvi prijenosnik s CD-ROM-om, ali i Windowsima 95. Ne znam na kojem je prijenosniku prvo došla webkamera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
mrzi zimu
|
pa ne miš na lapu ![]() ...ali to mi nije toliko bitno...najbitnije mi je da nadjem to s kamerom a uopce nemam ideju kako... ![]() mislim, isla sam na ![]() ![]() ...treba mi jer se malo svadjam s nekim ljudima oko toga pa bih htjela imati 100 % tocne podatke ![]()
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Wikipedia je bolja od Googlea po tim pitanjima. CD http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_disc miš http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_mouse webcam http://en.wikipedia.org/wiki/Webcam
![]() |
#9 |
mrzi zimu
|
thnx coconut...ali na zalost ni tamo ne pise tko je PRVI ugradio kameru u lap ![]() dajte mi samo recite da nije Apple..jel da da nije?
![]() |
#10 |
mrzi zimu
|
...sad sam nešto iskopala... decki, jel' mozda ovo prvi lap s kamerom? ili bar neki iz te serije? i od sonya? Vaio FJ 180
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Prvi prenosnik s kamerom, dostupniji u komercijalnom smislu bio je ThinkPad iz Power Series RS/6000. Predstavljen 1994, u prodaju usao pocetkom 1995. Vidljivo tranzicijsko usvajanje (meni i danas izgleda sjajno) kamere u obliku "priljepka" - u ovom slucaju trajnog - slicnog danasnjim vanjskim modelima koji se stavljaju na prenosnike. Ujedno i prvi UNIX portable s kamerom i vjerovatno prvi koji je direktno snimao i konferencirao na AVI/MPEG. Evo i prospekt same linije iz moje arhive : ![]() Bilo je tu i Atari i Sun koncepata, ali, pitas za gotove linije. Takodjer i TI (Texas Instruments) je u periodu stvaranja tenkovskih modela imao jednog od prvih. No kako nemam prospekt pri ruci, nisam siguran o kojem se tocno modelu radi. Sam Apple je tek 2005. licenciranim patentom ubacio kameru a koliko znam, njihov vlastiti patent iz 2004. se tek kasnije poceo koristiti. ![]() ![]() Kako vrijeme polako tece i oblikuje jasnije (objektivnije) momente tehnoloskih dosega i njihovih pravih i navodnih aktera. Sve vise je jasnije i onima koji slabije prate povijest tehnologije da je Apple po pitanju (prave) inovacije, tek osrednje bio akter nakon Sculley-eve faze... kao najboljeg CEO-a kojeg je Apple-a ikad imao. Nakon sto je inicirao Newton-a, nista doista znacajno na polju hadware-a Apple nije ponudio. Industrijski dizajn sa licenciranim (a ne kucnim) po potrebi, maherima struke. I puno, puno "posudjenih" solucija od velikih i zlih (po Stevi) kompanije poput IBM-a, Intela... s kojima - kao sto i Ogresta i Merlich pljuju citav zivot po HRT-u a uvijek zavrse nazad na njemu - uvijek se vraca nazad u krevet s onima koji je blatio citavog zivota. Cak ni prva masina koju je osmislio a pravi mozak Wozniak realizirao, (kao i vecinu 68x masina) nije opet revolucionarno osmislio vec opet skopirao. Sa dosta "posudjenih" dijelova iz Atari-a iz kojeg je zdimio da osnuje Apple, upravo je vidjevsi Vectrex-a dobio ideju za ono sto danas zovemo Fat Mac. Tako kad te sljedeci put sugovornici zaskoce aluzijom da je Apple nesto susbstantnije prvi napravio na polju hardware-a (osim prvog uvodjenja USB-a) nakon 1990-te, mozes mirno odahnuti rukom i biti sigurna da nije. Doduse, uz pomoc Wiki virtualnih krivotvoritelja povijesti (Wikipedia = zla) nije ni cudna povrsnost tumacenja svega i svacega. Upravo Stevo koristi poznatu krilatica koju danas vise koriste scenaristi nego inzinjeri iz Silikonijade : > Pametni stvaraju, genijalci kradu < ... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
mrzi zimu
|
...nemam sto drugo reci nego...HVALA ![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
mrzi zimu
|
...hihihihihi...kaze flare s podmuklim osmjehom na licu ![]()
![]() |
#15 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
moram priznati da jedan od rijetkih membera sa cijim postovima ostajem zapanjen je visage ![]()
![]() |
#17 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() Imao sam tu masinu, samo treba ipak napomenuti da je to vise bila IBM-ova "prezentacija sile" nego stvarno upotrebljiv stroj, zvali smo ga "server u ladici". ![]() Baterija - cca pola sata max., ali ipak radi. ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|