Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.03.2007., 12:10   #1
max@op
Registered User

Datum registracije: Feb 2007
Question kako poboljšati?!!?

pozdrav,
pred 8 mjeseci sam si složio komp za programe koje najviše koristim - autocad, 3ds max i adobe illustrator.
konfa je sljedeća:
matična: intel D975XBX
proc: intel pentium D930
ram: supertalent, 1GB, ddr2, pc2-5300
grafička: 3d labs wildcat realizm 500
hard: maxtor 250 GB
monitor: philips 200w6, 20 inch

cad radi bez greške, renderiranje u maxu je znatno brže nego prije, ali svejedno nisam zadovoljan. radom u illustratoru nisam zadovoljan. embedam recimo gup rijeke u pdf-u i komp počne štekat. znam da su vektori jako zahtjevni i da mi fali "malo" memorije , pa molim za preporuke što i kako pojačati, kako konfigurirati pojedine programe i sl.
e, i ako mi netko može objasniti koliko procesor, koliko grafička a koliko ram utječe na brzinu renderiranja (3d max i maxwell).

thx
max@op je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2007., 12:19   #2
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Mislim da bi ti bilo idealno uzeti još barem 1Gb memorije (pazi da je isti modul, po proizvođaču i po frekvenciji)! Ako imaš WinXP onda ti oko 250Mb rama ode samo na rad windowsa s osnovnim servisima! Znači ostaje ti 750Mb rama za rad u aplikacijama što je po meni malo za neki profesionalniji rad u zahtjevnijim aplikacijama!
Bartuc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.03.2007., 12:31   #3
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Obavezn podebljati ram na min. 2GB.

Što se tiče grafičke i renderiranja - ona UOPĆe ne utječe na render times (osim u nekim posebnim slučajevima kada se koristi Gelato s Quadro karticama, no to je druga stvar).

Za rendering je bitan procesor i memorija (npr. meni u Luxology Modo cijelo vrijeme rendanja proc na 100% a memorija na minimumu).

Za bolja vremena rederiranja bi ti deftivo pomogao Intel Core 2 Duo procesor, renderi jednostavno lete s njim (a kad u obzir još uzmeš ogroman OC potencijal tih procesora...), no nisam siguran koliko ti se u ovom trenu isplati mijenjati procesor. Imaš relativno nov procesor, tako da je moja preporuka da pričekaš još neko vrijeme dok Intel Quad procesorima ne padne cijena (ja bih preporučio QE6600) - ti procesori su izvrsni za 3D rendere, budući da dosta 3D aplikacija iskorištava te četiri jezgre.
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2007., 13:34   #4
max@op
Registered User

da, gledao sam taj proc, bez pdv-a i nije tako skup.
spremam se složiti još jedan komp (seki, sad počinje s 3d app.) pa bih sebi uzeo jače komponente.
ugl. koliko mi frekvencija ram-a utječe na brzinu rada i isplati li mi se davati 2500 kn za 2 gb ili da uzmem neke manje frekvencije za 1500kn?
e, i pitanje, kad se prebacujem između dva prozora, npr. illustrator i photoshop, pa mi ih onako tromo izmjenjuje, gubi mi se sadržaj i sl, a ostaje okvir... je li to više zbog proc-a ili ram-a?! (obzirom da su mi u tim situacijama najčešće oboje na maksimumu)
Staro 19.03.2007., 13:42   #5
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Frekvencija memorije se odražava samo u OC (over clock) potencijalu! Ako ne OverClockaš komp onda ti ne treba memorija iznad 667MHz-a! Frekvenciju memorije dobiješ FSB x množitelj memorije! NPR. E4300 ima FSB 200 puta množitelj 2, to ti je memorija na 400MHz-a! Ako digneš istome FSB na 400 puta množitelj 2 onda memorija radi na 800MHz, a to je ujedno i 100% OC proceosra! Osim množitelja 2, ima i različitih množitelja na izbor poput 2,5 ili 3 ili ... !

PS: Kingmax 667MHz (ja ga imam) radi normalno čak preko 800MHz-a (to je već OC memorije i tu svaka vrsta/marka memorije drugačije diše)!
Bartuc je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2007., 13:47   #6
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
to je zbog rama Ne isplati ti se uzimati skupu memoriju, dovoljan je neki Kingmax ili A-Data recimo od 667 ili 800 MHz, vec ces dobit preporuke od ostalih

a koji "taj" proc si gledao i nije skup?
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2007., 14:09   #7
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
ma on je gledao e6600, a ne Q6600
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2007., 08:50   #8
max@op
Registered User

ne, gledao sam Q6600 -> 6300kn - pdv = 5100kn

zbilja mi se ne čini puno, nije da imam viška para, ali to su jednokratne investicije koje imaš 2-3 godine.

sada recimo na zoom u illustratoru gubim 5-10 sekundi, 20 puta u satu = 3 minute, plus čekanje od skoro minute za spremanje 3 puta u satu i evo ti 6 minuta, odnosno 10% vremena. ako to pretvoriš samo u zaradu, to je 40 - 100 kn više, a još bitnije, količina frustracije zbog čekanja svedena na minimum
Staro 20.03.2007., 08:54   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ne znam baš koliko ti stoji takva računica. Uzmi u obzir da još uvijek ima dosta aplikacija koje su neprilagođene dvokornim i 64-bitnim procesorima, a dotični su na tržištu već godinama. Zapitaj se kada će izaći aplikacije prilagođene 4 i više kornim procevima. Mislim da ćeš se načekati.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno