|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
![]() pozdrav, pred 8 mjeseci sam si složio komp za programe koje najviše koristim - autocad, 3ds max i adobe illustrator. konfa je sljedeća: matična: intel D975XBX proc: intel pentium D930 ram: supertalent, 1GB, ddr2, pc2-5300 grafička: 3d labs wildcat realizm 500 hard: maxtor 250 GB monitor: philips 200w6, 20 inch cad radi bez greške, renderiranje u maxu je znatno brže nego prije, ali svejedno nisam zadovoljan. radom u illustratoru nisam zadovoljan. embedam recimo gup rijeke u pdf-u i komp počne štekat. znam da su vektori jako zahtjevni i da mi fali "malo" memorije , pa molim za preporuke što i kako pojačati, kako konfigurirati pojedine programe i sl. e, i ako mi netko može objasniti koliko procesor, koliko grafička a koliko ram utječe na brzinu renderiranja (3d max i maxwell). thx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
The All Seeing Eye
Datum registracije: Mar 2007
|
Mislim da bi ti bilo idealno uzeti još barem 1Gb memorije (pazi da je isti modul, po proizvođaču i po frekvenciji)! Ako imaš WinXP onda ti oko 250Mb rama ode samo na rad windowsa s osnovnim servisima! Znači ostaje ti 750Mb rama za rad u aplikacijama što je po meni malo za neki profesionalniji rad u zahtjevnijim aplikacijama! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Obavezn podebljati ram na min. 2GB. Što se tiče grafičke i renderiranja - ona UOPĆe ne utječe na render times (osim u nekim posebnim slučajevima kada se koristi Gelato s Quadro karticama, no to je druga stvar). Za rendering je bitan procesor i memorija (npr. meni u Luxology Modo cijelo vrijeme rendanja proc na 100% a memorija na minimumu). Za bolja vremena rederiranja bi ti deftivo pomogao Intel Core 2 Duo procesor, renderi jednostavno lete s njim (a kad u obzir još uzmeš ogroman OC potencijal tih procesora...), no nisam siguran koliko ti se u ovom trenu isplati mijenjati procesor. Imaš relativno nov procesor, tako da je moja preporuka da pričekaš još neko vrijeme dok Intel Quad procesorima ne padne cijena (ja bih preporučio QE6600) - ti procesori su izvrsni za 3D rendere, budući da dosta 3D aplikacija iskorištava te četiri jezgre. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
da, gledao sam taj proc, bez pdv-a i nije tako skup. spremam se složiti još jedan komp (seki, sad počinje s 3d app.) pa bih sebi uzeo jače komponente. ugl. koliko mi frekvencija ram-a utječe na brzinu rada i isplati li mi se davati 2500 kn za 2 gb ili da uzmem neke manje frekvencije za 1500kn? e, i pitanje, kad se prebacujem između dva prozora, npr. illustrator i photoshop, pa mi ih onako tromo izmjenjuje, gubi mi se sadržaj i sl, a ostaje okvir... je li to više zbog proc-a ili ram-a?! (obzirom da su mi u tim situacijama najčešće oboje na maksimumu) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
The All Seeing Eye
Datum registracije: Mar 2007
|
Frekvencija memorije se odražava samo u OC (over clock) potencijalu! Ako ne OverClockaš komp onda ti ne treba memorija iznad 667MHz-a! Frekvenciju memorije dobiješ FSB x množitelj memorije! NPR. E4300 ima FSB 200 puta množitelj 2, to ti je memorija na 400MHz-a! Ako digneš istome FSB na 400 puta množitelj 2 onda memorija radi na 800MHz, a to je ujedno i 100% OC proceosra! Osim množitelja 2, ima i različitih množitelja na izbor poput 2,5 ili 3 ili ... ! PS: Kingmax 667MHz (ja ga imam) radi normalno čak preko 800MHz-a (to je već OC memorije i tu svaka vrsta/marka memorije drugačije diše)! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
ne, gledao sam Q6600 -> 6300kn - pdv = 5100kn zbilja mi se ne čini puno, nije da imam viška para, ali to su jednokratne investicije koje imaš 2-3 godine. sada recimo na zoom u illustratoru gubim 5-10 sekundi, 20 puta u satu = 3 minute, plus čekanje od skoro minute za spremanje 3 puta u satu i evo ti 6 minuta, odnosno 10% vremena. ako to pretvoriš samo u zaradu, to je 40 - 100 kn više, a još bitnije, količina frustracije zbog čekanja svedena na minimum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ne znam baš koliko ti stoji takva računica. Uzmi u obzir da još uvijek ima dosta aplikacija koje su neprilagođene dvokornim i 64-bitnim procesorima, a dotični su na tržištu već godinama. Zapitaj se kada će izaći aplikacije prilagođene 4 i više kornim procevima. Mislim da ćeš se načekati.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|