|
![]() |
#1 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
![]() Problem kako spojiti. Ovo je trafo koji se isporučuje u kompletu: ![]() Ulaz 220V: ![]() E sad dolazi problematični dio. Izlaz iz trafa: ![]() Lampe su 20w na 12v 5 komada i spojene su paralelno. U bilo kojoj kombinaciji kad spojim dobivam samo 4.1V. Moram napomenuti da je izlaz izmjenična struja. Kad nema potrošača nema niti napona. Kod jeden žarulje dobijem 1v. Kod dvije 2.6v. Kod tri 3.3v. kod četiri 3.7v. I kod pet 4.1v. Kako da dobijem 11.5V koliki je izlaz trafa? ![]() Jer mi žarulje ne svijetle nego tinjaju. ![]()
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Nemam doma lampice od 5 komada nego 3 al me zanima zakaj na izlazu iz trafa imaš 4 konektora? Kak se to spaja, 2 komada na jedan i 3 na drugi izvod ili? Ja sam na svojima čak i produživao žice što se kao nebi smjelo i sve radi ok, al ja imam isti broj konektora na ulazu u trafo i na izlazu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
|
Već sam radio s halogenkama i uvjek su bila dva ulaza i dva izlaza. Slagao sam si struju po kući. Kužim se nešto u struju u autu, ali ovo neznam. Evo upute koje su malo jače: ![]() ![]() Kupio sam dva paketa i oba trafa isto. Mislim da su trafoi u banani. Idem sad kod frenda električara pa čemo još vidjet, ali kaže da ako jetrafo u banani uvijek daje barem malo struje van i da se to dosta često događa kod jeftinije robe.
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Oct 2006
|
q
napon na izlazu trafoa bi uvijek trebao biti 12v -kako su sada svi trafoi knap proračunati može biti mali pad napona 1-2v.Sigurno nešto s trafoom nije kako treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
koliko vidim, imaš 2 para izlaza za spajanje žarulja. ako je ova shemica sa trafoa točna, nema veze na koji par spajaš lampe. 1 i 2 ili 3 i 4 kontakt. jesi li probao spojiti 2 lampe na jedan par izlaza, a 3 na drugi? frend će ti točno vidjeti u čemu je problem. ovako po slikama, to i nije transformator, već malo switch-napajanje. jeftinije od transformatora i nepouzdanije, naravno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Type R
Datum registracije: Oct 2003
|
Ako dobivaš na sekundaru trafa ~12v,onda žarulje moraš spajat paralelno da bi se dijelila struja,a ne napon,a ako na sekundaru trafa nemaš 12 v,onda je problem u trafu...
![]() |
#7 |
Moderator
|
Evo vratio se doma i riješena je misterija. Kad je vidio kakav trafo sam dobio u kompletu samo se je nasmijao i rekao:"Ti očekuješ da će ovo upaliti 5 lampi od 20W". Pogledao i rekao:"Pa ovo ima 0.5 A. S time nemožeš niti tranzistor slušat". Kaže da za 100W treba oko 3 do 5 Ampera trafo. Dao mi je dvije kvrge od transformatora. Svaki valjda ima 1 kilu, ali svijetli kako bog zapovijeda.
![]() |
#9 |
Moderator
|
Gotova je potraga za trafom.
Ovaj mali bez problema tjera 5x20 Wata žarulja. I što je najbitnije varen je tako da nema zujanja bez obzira na ulazni napon. ![]() A danas sam za 80 kn nabavio ovo čudovište od 400 wata. ![]() ![]() ![]() ![]() Prestrašno. Ruke su mi otpale dok sam ga donio doma jer ima cca 5 kg. ![]() Sad je jedino problem da li će izdržati trafostanica od Elektre. ![]()
![]() |
#10 |
Banned
Datum registracije: Oct 2006
|
Ne bih se složio da je impulsno napajanje lošije od trafoa a kada još uzmeš u obzir da taj napon treba ispraviti ,stabilizirati ,podijeliti (-,0,+)a o dimenzijama da ne govorimo.Pogledaj recimo napajanje za računala.Koja bi to zvijer od trafoa i elektronike ,naročito kondenzatora ,morala biti s klasičnim komponentama.Osim toga impulsno ima i daleko bržu zaštitu pa nešto može i spasiti što se ne može reći za klasične ispravljače...... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 | |
nautic expert
|
Citiraj:
općenito su transformatori pouzdaniji, ali i osjetno skuplji od switch napajanja. apsolutna istina. mrežni transformator primjerice samo za napajanje 12V 30A ( koje daje svako PC napajanje srednje klase od 400w) bi trebao imati 360W (i više radi gubitaka), znači bio bi veći i teži od ovog amd-ejevog. a gdje su još ostala napajanja. da ne govorimo o ispravljanju i "peglanju" tako dobijenih napona... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Ja samo trebam sirovih 12 volti napona. Izmjeničnih ili istosmjernih tak mi je sve jedno. Bitno da mi žarulje svijetle i da se trafo ne grije, a vjerujem da se ovaj od 400 wata neće grijat kad će na jega biti spojeno 100 wata. Možda 200. Još ću vidjeti kako ću sad spojiti. Prvo ću ostaviti 12 sati da to radi jer mi nije u interesu da imam požar u kući.
![]() |
#14 |
nautic expert
|
nećeš imati požar. ako je trafo deklariran na 300W, na 200 će biti mlačan. ![]() jedino preporučam da ubaciš jedan osigurač i na sekundar transformatora (pretpostavljam da je primar trafoa-220v osiguran, za 300W 1,6A), jačine ovisno o broju halogenki pa dodaj 10-20%. znači, 1 žarulja=20W=1,7 A; osigurač=2A; 10 hal.=17A, osigurač=20A... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Moderator
|
Citiraj:
Tak da imam 16 A osigurač za halogenke i 1 šteker. A i potenciometar je deklariran na 300 W i ima u sebi onaj mali stakleni osigurač, ali ne sječam se više koliko ima ampera.
![]() |
![]() |
#16 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Kaje AMD-jac, pocel si veseli duhan uzgajat? ![]() ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|