Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.10.2003., 11:35   #1
miato
(°_°)

miato's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
mp3 player za auto

ponukan skupocom i neprakticnoscu ovih uredjaja, palo mi je nesto na pamet...
kako bi bilo napravit mp3 player za auto, ali tako da imas cijeli komp u gepeku (iliti prtljazniku) ?
npr uzmes sve full jeftine stvari (p133, 32mb rama, itd itd) tek tolko da moze vrtit mp3ce.
umjesto vindoza stavis linux, i naravno jos i hard sa 40ak gb mp3ca
i sada imas one lcd displaye koji se mogu kao programirat sto da prikazuju, pa namjestis da prikazuju koja stvar svira, i taj display piknes negdje na komandnu plocu.
kupis i onaj IR reciever za upravljanje kompa daljinskim, pa tako mijenjas pjesme...
autoradio ti ne treba uopce, jel na kompu imas neku FM karticu....
izlaz sa zvucne spojis direktno na pojacalo u autu...
e sad, malo je problem napajanje, jel se moze maticna i sve napajat sa 12v?
ili treba jos i onaj 12 -> 220 converter? (to je vec malo veca investicija)
e da... i naravno imas gumb kad zelis da se upali komp, da se ne pali svaki put kad upalis auto i odvezes se do trgovine
ima ko kakvu bolju ideju? osim da si kupim ipoda i spojim direktno na autoradio
to je vec malo pre-skupo....

Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW
miato je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2003., 11:46   #2
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
I to ti je jednostavnije nego kupit MP3 za auto?

Ne bih se složio da su skupi, jer Pioneerov možeš dobit za 1,500 kuna u dućanu. Ne znam kako tebi, ali po meni to nije preskupo (za mene osobno je, ali govorim općenito)

Možda si mislio na skupoću uređaja sa ugrađenim hard diskom.
Elven je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.10.2003., 12:03   #3
Trash
Premium

Trash's Avatar

Datum registracije: Apr 2002
Nemoj si komplicirati zivot vec si kupi mp3 player za auto.. Recimo, Sony MP-40 dodje nekih 1400 kunicha..
Staro 24.10.2003., 12:03   #4
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Re: mp3 player za auto

Citiraj:
Originally posted by miato
...e sad, malo je problem napajanje, jel se moze maticna i sve napajat sa 12v?...
Frend je poceo graditi nesto takvo prije koju godinu (tada jos nije bilo mp3 playera za aute), pa je upravo tu zapeo (gotovo godinu dana nije uspio rijesiti taj problem). Kada su se pojavili auto-CD-mp3 plajeri, izracunao da mu se vise isplati kupiti pravi, te je to i ucinio.:burn:
Staro 24.10.2003., 12:52   #5
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
Re: Re: mp3 player za auto

dva frenda su to vec napravili...jedan prije 4 godine drugi prije 3...samo sto je ovaj drugi brzo ga maknuo posto je prvise mjesta zauzimao i kupio nomada stavio 20gb diska i spojio ga na kazic ili sto vec...prosle godine je kupio onaj kingston ili kak se vec zove bas za auto i s njim je zadovoljan..
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2003., 20:38   #6
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Re: Re: Re: mp3 player za auto

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
prosle godine je kupio onaj kingston ili kak se vec zove bas za auto i s njim je zadovoljan..
da, vidio sam toh kingstona u hgspotu (u srediscu). bio je nekih 1300, koliko su bili obicni CD playeri
Staro 24.10.2003., 22:31   #7
miato
(°_°)

miato's Avatar

mah, mp3 za auto mi i nije tolko skup, sad ih ima vec ful jeftinih, tipa ovaj kingston, al je dosta nepraktican sto se tice mijenjanja cda i sl.
nista, jos mi samo preostaje iPod i slicni uredjaji...btw, koja je jeftinija kombinacija slicnih funkcija ipoda od samog iPoda? cuo sam o nekoj toshibi da je ful dobra, a dosta jeftinija...

Staro 25.10.2003., 00:04   #8
Master Neo
Stane

Master Neo's Avatar

Datum registracije: Jul 2003
po meni ne treba izmisljati toplu vodu! za tako reci male pare kupis si neki dobar mp3 player, montiras ga i amen! npr. pajonerr mp3 1400 kn (4 x 45w) i to ti je sasvim dovoljno! kada stavis jedan cd sa mp3-cama (150 pjesama) mislim da neces imati potrebe mijenjati cd (jedino ako vozis duge relacije)! ali tko voli neka izvoli:clap:
Staro 25.10.2003., 00:42   #9
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Master Neo
po meni ne treba izmisljati toplu vodu! za tako reci male pare kupis si neki dobar mp3 player, montiras ga i amen! npr. pajonerr mp3 1400 kn (4 x 45w) i to ti je sasvim dovoljno! kada stavis jedan cd sa mp3-cama (150 pjesama) mislim da neces imati potrebe mijenjati cd (jedino ako vozis duge relacije)! ali tko voli neka izvoli:clap:
ma dobri su ti mp3i za auto, al jednostavno je lakse spojit recimo neki 20g hard pun mp3ca na obicni radio-kazetfon, nego kupovat posebno mp3 za auto... a i mislim da je isplativije dodat jos 500injak kn i imat prijenosni mp3 player od 20ak gb
ima li ko nesto slicno, osim cyberpherea? i onog ipoda?

Staro 25.10.2003., 01:14   #10
cyberphere
Premium

cyberphere's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Imaš Creative Zen mp3 playere sa diskom koji su koliko toliko jeftiniji od ipoda

Oglas
Staro 25.10.2003., 01:21   #11
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
Originally posted by cyberphere
Imaš Creative Zen mp3 playere sa diskom koji su koliko toliko jeftiniji od ipoda
di si ti kupio tog ipoda?
a ovi zenovi su ok, za 250 zelenih dobis 30gb.
naravno u SADu, al stici ce to i do mene nekako
inace najjeftiniji ipod od 10gb je cca $300

Staro 25.10.2003., 01:27   #12
cyberphere
Premium

cyberphere's Avatar

Citiraj:
di si ti kupio tog ipoda?
a ovi zenovi su ok, za 250 zelenih dobis 30gb.
naravno u SADu, al stici ce to i do mene nekako
inace najjeftiniji ipod od 10gb je cca $300
Ja sam ga kupio u Powercom 2000 u Maksimirskoj. I košta oko 3200 kn ali pošto sam ga ja kupio na firmu odbije mi se PDV pa me dođe 2700 kn
Staro 25.10.2003., 14:20   #13
Rivi
Ovo ispod nisam ja! :)
Moj komp

Rivi's Avatar

Evo, nema toliko dugo da sam ugradio Alpine mp3/wma u autek i nisam zažalio ni kune što sam dao za njega. 4×60W i to prave snage, pojačalo ne treba ni pod razno. Osim ako ćeš slušati glazbu 100m od auta.
Sve zajedno, izvedeno fenomenalno. Istina, malo je skuplji od konkurencije (3800kn za gotovinu), ali isplati se. Slušao sam i Sonyja (MP80), Panasonica, Kenwooda i Pioneera (sve top modeli) i na kraju izabrao ovo. Ludnica. Kontrole jednostavne, a ima ih jako puno. Evo i link, slika nije baš oštra, ali vidi se.

Alpine mp3/wma

Ovaj player preporučam svakome. Rađe čekati, ako nemaš para, pa kupiti ovo, nego uzet nešto drugo.
Staro 25.10.2003., 14:49   #14
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Originally posted by Rivi-[Seti.hr]
Evo, nema toliko dugo da sam ugradio Alpine mp3/wma u autek i nisam zažalio ni kune što sam dao za njega. 4×60W i to prave snage, pojačalo ne treba ni pod razno. Osim ako ćeš slušati glazbu 100m od auta.
Sve zajedno, izvedeno fenomenalno. Istina, malo je skuplji od konkurencije (3800kn za gotovinu), ali isplati se. Slušao sam i Sonyja (MP80), Panasonica, Kenwooda i Pioneera (sve top modeli) i na kraju izabrao ovo. Ludnica. Kontrole jednostavne, a ima ih jako puno. Evo i link, slika nije baš oštra, ali vidi se.

Alpine mp3/wma

Ovaj player preporučam svakome. Rađe čekati, ako nemaš para, pa kupiti ovo, nego uzet nešto drugo.
3800 bas nije malo vise posto tu ostali pricaju oko 1500kn...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2003., 15:39   #15
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:

Alpine mp3/wma

vjerujem da je player zakon, tu nema dileme... Ali za moje poimanje ipak malo puno preskup... Ne bi toliko ulozio u auto koji jos nije ni moj (nego od staraca )
za sada je ipak najbolja solucija neki ZEN ili cak iPod, u kombinaciji sa solidnim radio-kazetofonom... hrpa glazbe, a cijena relativno povoljna, nesto u rangu ovog alpinea...

Staro 26.10.2003., 16:21   #16
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

Je, dosta je skuplji, ali, predložio sam vam jer iz prve ruke mogu kazat da je izvanredan. S druge strane, uvijek volim čuti savjete drugih, makar ih ne poslušao, tako, ako želite još koju informaciju...
Može se naći za puno manju cijenu mp3 playera za auto, ali do 3000kn svi su u istoj klasi, a kasnije odskače prava ekipa.
Inače, mislio sam uzeti Alpine ili VDO (isto odlična naprava). Vrijedi pogledati više modela, pa odlučiti.
Staro 26.10.2003., 17:27   #17
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
Je, dosta je skuplji, ali, predložio sam vam jer iz prve ruke mogu kazat da je izvanredan. S druge strane, uvijek volim čuti savjete drugih, makar ih ne poslušao, tako, ako želite još koju informaciju...
Može se naći za puno manju cijenu mp3 playera za auto, ali do 3000kn svi su u istoj klasi, a kasnije odskače prava ekipa.
Inače, mislio sam uzeti Alpine ili VDO (isto odlična naprava). Vrijedi pogledati više modela, pa odlučiti.
vidim da si prezadovoljan kupnjom
a sta bi trebo inace gledat kod kupnje autoradija, osim izgleda?
jel ima kakve razlike izmedju alpine 4x45W i Kingston 4x45 W ?

Staro 26.10.2003., 19:01   #18
Master Neo
Stane

Master Neo's Avatar

Datum registracije: Jul 2003
pa ako dajes 3000-4000 kn za mp3 u auto, znaci da imas dobar auto i dosta para! evo jednostavnije rjesenje za mp3 !!! PO MENI AKO NECES DAVATI 1500 ZA MP3 PLAYER, KUPIS DISKMAN (KOJI CITA MP3) MISLIM DA IM JE CIJENA OKO 400 kn + KAZETU KOJU GURNES U KAZETOFON U AUTU I BANANU (IZLAN IZ KAZETE) U DISKMAN! I TO TI JE JEFTINI MP3 ZA AUTO!!!! TO TREBA RADITI+ JAKO jeftino rjesenja , puno bolje nego pc u autu! Sta kazete ljudi
Staro 26.10.2003., 19:04   #19
cyberphere
Premium

cyberphere's Avatar

Citiraj:
pa ako dajes 3000-4000 kn za mp3 u auto, znaci da imas dobar auto i dosta para! evo jednostavnije rjesenje za mp3 !!! PO MENI AKO NECES DAVATI 1500 ZA MP3 PLAYER, KUPIS DISKMAN (KOJI CITA MP3) MISLIM DA IM JE CIJENA OKO 400 kn + KAZETU KOJU GURNES U KAZETOFON U AUTU I BANANU (IZLAN IZ KAZETE) U DISKMAN! I TO TI JE JEFTINI MP3 ZA AUTO!!!! TO TREBA RADITI+ JAKO jeftino rjesenja , puno bolje nego pc u autu! Sta kazete ljudi
Tako si je moj frend napravio. A zvuk je odličan
Staro 26.10.2003., 20:11   #20
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
ma to mi ima frend, zvuk je cak ok... a taj adapter (kazetica) kosta 50ak kn
no to malo odskace od moje prvotne ideje, a to je bila da imam neku vrstu harda u autu (ne pitajte zasto )
nego, sta nijedan od tih autoradia nema u sebi, ili se nekako moze spojit nesto tipa cinch ulaz, umjesto te kazetice?

Staro 27.10.2003., 07:15   #21
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

Prvo, da odgovorim glede Alpine-a. Njegovih 4×60W je ludnica jako. Niti ne razmišljam o pojačalu. Ima zasebnu kontrolu subwoofera. A slušao sam konkurenciju od 50-ak watta i mogu reći da su za 2-3 klase lošiji. Naime, Alpine ne distorzira ni trunke pri 90% snage, a Sony, recimo, poludi već na 70% snage. Kenwood je daleko najlošiji izbor. Jedini izbor koji je dozalio u obzir umjesto Alpine-a je VDO. Za firmu sam čuo jer su među najboljima u izradi uređaja za pomorsku komunikaciju. Ali je cijenom jako blizu Alpine-u.
Još jedna prednost Alpine-a, ima aktivni hladnjak, što samo o sebi sve govori.
I treća stvar, nužno ga je spojiti izravno na akumulator, jer troši dosta, što je opet pokazatelj snage.

E, sad da se okrenem discmanu. Prvo, puno više preskače u autu od mp3 playera. Drugo, postoje discmani koji imaju line-out izlaz, a ako kazetofon ili cd-player imaju nekakav aux ulaz, spoji se tu i stvar radi. Isprobao sam Samsungovim mp3 discmanom.
Međutim, navedenima treba mijenjati baterije, što je izuzetno često. Mogu se spojiti preko adaptera, ali tada mi je brujao kad ga pojačam. Nisu pomogle ni svjećice s rezistorom. Ništa.
Još jedna stvar, masu različitih žičica po autu.

Da rezimiram na kraju, budite sigurni da kod Alpine-a plaćate dijelom i ime, ali isplati se. Ako netko od vas živi u Splitu, nudim mu provjeru iz prve ruke. Istina, Alpine ne pati od velikih ekrana s milijun boja, ali, tko gleda u player dok se vozi. Ono što pruža zauzvrat, ne da se opisati pisanom riječi.
Staro 27.10.2003., 07:24   #22
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

Ovaj post je namjerno odvojen od prethodnog. Jer, htio sam navesti nešto. Ako ti je bitan dobar zvuk, osjetit ćeš razliku između Alpine-a i Kingstona, ili Sonyja.
A što se tiče kvalitete auta i glazbe unutra, to uopće nije usporedivo, jer ja sam uvijek za kvalitetnu glazbu. bez obzira koliko košta auto.

I jedan mali savjet. Uvijek ako se ugrađuje player jače snage ili pojačalo, obavezno raditi zadnju tablu od drva, pa u nju ugraditi zvučnike (ako je moguće), jer su vibracije ogromne, pa kad se zvučnici ugrade u onaj škart što dolazi s autom, trese za poludit.

Još jedna stvar koja može biti bitna; ako imate niskoprofilne gume na nekoj pili s tvrdim amortizerima, zna biti prilično iritantno kad cd svako malo preskače. Evo, navedeni Alpine još nije preskočio. Nijednom.
Pas mater, mogli bi mi platit ovu reklamu.
Staro 27.10.2003., 09:38   #23
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
ma to mi ima frend, zvuk je cak ok... a taj adapter (kazetica) kosta 50ak kn
no to malo odskace od moje prvotne ideje, a to je bila da imam neku vrstu harda u autu (ne pitajte zasto )
nego, sta nijedan od tih autoradia nema u sebi, ili se nekako moze spojit nesto tipa cinch ulaz, umjesto te kazetice?
Kao prvo, postoje auto-radio mp3 playeri sa hard diskom. Najčešće je to IBM Micro-drive. Blaupunkt ima jedan model, je li taj model došao u Hrvatsku, ne znam, ali ko ima love, neka se obrati zastupništvu.
Dobro: Ne preskače, kapacitet.
Loše: cijena, ako ga nema još na tržištu, onda i to.

Što se tiče mp3-cd discmana u autu, moram priznati da mi je to vrlo ružno i ne praktično. O preskakanju neću niti govoriti. Tako da kome se da, a želi hdd u autu (i nema para za takva gotova rješenja) ima moju punu moralnu podršku da si to napravi
Staro 27.10.2003., 21:23   #24
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Elven
Kao prvo, postoje auto-radio mp3 playeri sa hard diskom.....ima moju punu moralnu podršku da si to napravi
samo moralnu podrsku ? trebat cu vise od toga
a vidio sam nekog, cinimise sonyja, sa 10gb hardom, kosta cinimise 9000kn.. pa jebote za te pare stavim 3 ipoda u auto
@ rivi
da imam para, uvjerio si me, kupio bi tog alpine.a
al mislim da za moje potrebe, jedan zen sa solidnim autokazetofonom bi odlicno pasao
plus, imam jos mobilni mp3 player

Staro 28.10.2003., 07:02   #25
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

Ma, ja sam iznio iskustva, a ti radiš kako hoćeš. Nisam te baš pretjerano mislio uvjeravat. Btw, nisam ni ja imao love, pa štedio.
Staro 28.10.2003., 17:44   #26
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
Nisam te baš pretjerano mislio uvjeravat.
ma znam...
nego, ne kuzim one finte recimo izlazno pojacalo na radiju 4x45 W a rulja stavlja 4x 100w zvucnike, i nista se ne sje*e?
sta ovih 100w je PMPO ili sta?

Staro 28.10.2003., 19:45   #27
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

E o tome bi se nadugo dalo pričati, ali, probat ću ukratko. Naime, većina proizvođača ti naznačava vršnu snagu, znači, snagu koju pojačalo (ili zvučnik) postižu samo trenutno i povremeno (vrlo rijetko), dok kvalitetniji proizvođači stavljaju snagu koju imaš stalno, a vršna zna ići i do duplo više. E sad, kad stavljaš zvučnike, pravilo je da ti snaga zvučnika bude 50% veća od izlazne snage pojačala da vršna snaga ne ošteti zvučnike, a i radi pojave distorzije.
Tako ako imaš pojačalo od 2×50W, stavljaš zvučnike od 75W, mada ćeš puno lakše naći 100W zvučnike.
Kod kupovine dobro pogledaj o kakvoj se snazi radi. Prodavač će te često gledati blijedo, ali to može biti jer je neznalica ili bi htio da ti misliš da je neznalica. Na uređajima ćeš naći mnoštvo oznaka za snagu (sin, max, pmpo...). U svakom slučaju, sin je stvarna snaga, a max najčešće vršna. Uvelike ovisi o proizvođaču. Za Alpine i Panasonica ti znam koju snagu označavaju, a za ove druge ti se ne bi kladio.
Staro 28.10.2003., 23:21   #28
miato
(°_°)

miato's Avatar

cuo sam da seru na debelo i siroko sa tim snagama, a i uvjerio se mnogo puta.
znaci najbolje kod kupovine takve robe je isprobat je u praksi, kako to zvuci, sto nudi, sto valja a sto ne...

Staro 29.10.2003., 06:57   #29
Rivi
Moj komp

Rivi's Avatar

Pa kažem ti. Dosta proizvođača ti da vršnu snagu koju uređaj može rijetko postići pri maksimalno namještenoj glasnoći. A razlika između takve i stalne snage je ogromna.
Za pravu usporedbu, trebao bi probati jedan uređaj kraj drugog. Ja sam Cobru (dućan u Splitu) zamolio da mi na tablu u dućanu spoji mog starog Panasonica i ovog Alpine-a (oba daju pravu vrijednost snage), pa sam iz prve ruke mogao uočiti razliku. Probaj i ti tako.
Staro 29.10.2003., 17:55   #30
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
Pa kažem ti. Dosta proizvođača ti da vršnu snagu koju uređaj može rijetko postići pri maksimalno namještenoj glasnoći. A razlika između takve i stalne snage je ogromna.
Za pravu usporedbu, trebao bi probati jedan uređaj kraj drugog. Ja sam Cobru (dućan u Splitu) zamolio da mi na tablu u dućanu spoji mog starog Panasonica i ovog Alpine-a (oba daju pravu vrijednost snage), pa sam iz prve ruke mogao uočiti razliku. Probaj i ti tako.
da znam, to je najbolje...
kad cu ic kupovat, trazit cu da cujem usporedno par uredjaja koji ce me zanimat

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge