Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.03.2007., 19:11   #1
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
(riješeno) Pokušaj izrade prvog "kompletnog" XP instalacijskog CD-a

Znam da je bilo puno ovakvih tema, ali ja bih pokušao još jednom:

Imam Acronis,Ultra ISO,N-lite,Win XP(sp2) cd..itd. Pomoću Acronisa sam napravio Image particije na kojoj je OS.
Sad..........znam da bih trebao pomoču Ultra ISO-a skinuti boot sektor sa instalacijskog CD-a, (domi_os-ov post o istoj temi) , ali kad otvorim Win.cd u exploreru neznam koji je to sektor, i što da odaberem

EVO slike!!!

Pa bih molio za help........
greenfly je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2007., 19:39   #2
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
ISO Buster i napravi extract (desni klik na odabrano)...

Primjer:

...ili UltraISO i opet extract ili opcija Bootable >Extract Boot File from CD/DVD i onda kad učitaš taj image particije opet opcija Bootable >Load Boot File.

Primjer:
McG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.03.2007., 20:16   #3
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Hvala McG na pomoći,,, napravio sam to sa ultra iso-m , ekstraktiram boot file sa cd-a,smjestim u my doc., i dobijem OVAKAV file kojeg Nero ne prepoznaje i javi "unknown file".......?....

U čemu bi mogla biti fora????
Staro 08.03.2007., 20:51   #4
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Sad taj .bif file pomoću UltraISO-a importiraj/loadaj u image ISO file po izboru.
Nakon toga sačuvaš image i spržiš pomoću Nero/Alcohol/ImgBurn i sličnih programa.

Primjeri:

McG je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2007., 00:05   #5
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor greenfly Pregled postova
Hvala McG na pomoći,,, napravio sam to sa ultra iso-m , ekstraktiram boot file sa cd-a,smjestim u my doc., i dobijem OVAKAV file kojeg Nero ne prepoznaje i javi "unknown file".......?....

U čemu bi mogla biti fora????
Stavi all files i otvori, normalno će ga prepoznati.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2007., 19:14   #6
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Ovako,,,,u ultra iso-u označio sam image particije koji sam napravio sa Acronisom(My comp image.tib) zajedno sa boot sektorom(WINXPSP2.bif) koji sam pomoču ultra iso-a extraktirao sa Win XP instalacijskog CD-a,,,,i save-ao ih kao "Standard ISO file"

SLIKA

Ali kad odem u Nero spržit taj ISO file, nero ne da i kaže da ima više od 2 GB pa da moram u udf-u,,

SLIKA

Da li da prihvatim i nastavim, hoće li biti OK??,,,,ili sam možda negdje prije (ranije) kikso??????
Staro 09.03.2007., 19:31   #7
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ma cekaj malo, koji ce ti k boot sector winxp instalacijskog CDa?
tebi treba iso acronis true image boot CD-a i u njega ubacis backup file. sta bi dobio s ovim XP boot sectorom?

inace kad konacno smislis sta hoces snimi kao UDF, mora tako ici jer je backup file veci od 2gb. sve ce ti raditi normalno
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2007., 20:59   #8
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

domi_os u jednom postu o istoj temi kaže :

Znam da sam ja prije napravio image s bootabilnim Ghostom, snimio ga na neku particiju, skinuo boot sektor sa CD-a i zajedno s imageom snimio na novi medij. Kasnije taj CD bootam i imam sve gore.

Mene sad zanima sa kojeg je cd-a skinuo boot sector?
Ja sam sa Acronis True Image-om napravio boot CD , pa skinuo boot sector od tog CD-a.......pa da li je to-to????

Pa kaže:

1. pomoću UltraISO skineš boot sektor sa CD-a i fileove koje vidiš u file exploreru
2. u Neri odabereš DVD-ROM (Boot) i kao image staviš to što si skinuo s Acronisovog CD-a
3. dodaš image i sve snimiš na neki RW medij za probu

E..sad : boot sector i filove koje vidiš u exploreru da li je mislio na

OVO
???????????????
Staro 09.03.2007., 21:38   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Mislim da je netko ovdje "pomješao lončiće". Napravio si image C particije sa TrueImage, OK. Želiš napraviti "restore DVD"?. Možeš pokreniti kroz TrueImage ili direktno MediaBuilder i sa njime napraviti boot - DVD sa programom. Sve skupa bude par Mb. Sad otvoriš Nero i sa njime samo nadodaš (Continue Multisession) prethodno napravljeni image.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2007., 22:48   #10
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

hmm, hoce li mu dati continue multisession na ono sto dobije acronisom? rekao bi da ne iako nisam isprobavao.
ako ne samo napravi image tog acronisovog CDa, s ultraiso ili vec sta koristi ubaci u njega image particije i onda snimi sve na dvd....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.03.2007., 23:27   #11
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

e...........j...ga ,, sad ste me spetljali do jaja.Čitajuči postove o toj temi ,mislio sam si napravit DVD koji bi mi (u slučaju da nešto pođe po zlu na mojoj C-particiji,gdje mi je OS) sve mogao vratit u stanje prije tog "beda".

Sad imam osjećaj da je sve što sam napravio KOMA!!!!

Dobro.... Što onda?????? Imam Acronisov image moje particije..., imam Acronisov Boot CD,,. imam skinut boot sektor od tog CD-a,,. Nero,,. Ultra ISO............?????????????? Nije da želim pametovat ,,,,,nego napravit nešto
što do sada nikad nisam radio......Pa ono!!!!!!!!WTF????
Staro 10.03.2007., 00:49   #12
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Točno to, Greenfly, boot sektor skidaš s Acronisovog CD-a zajedno s njegovim fileovima. Pozabavit ću se ja malo time pa ti u par slika prezentiram jer sam rekao da sam radio s bootabilnim Ghostom, s True Imageom još nisam.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 10.03.2007., 00:52   #13
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

greg SE :
Citiraj:
hmm, hoce li mu dati continue multisession na ono sto dobije acronisom? rekao bi da ne iako nisam isprobavao.
ako ne samo napravi image tog acronisovog CDa, s ultraiso ili vec sta koristi ubaci u njega image particije i onda snimi sve na dvd....
Ok...napravio sam image tog Acronisovog CD-a,,,,,,ali neznam kako da ubacim Image particije od skoro 6GB u Image Acronisovog boot CD-a od 55Mb!!!
Staro 10.03.2007., 01:23   #14
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

6 GB??? Pa meni ni Vista nije toliko zauzimala... Stavi najveću kompresiju i neka ti podijeli na dijelove od 4 GB.

Staro 10.03.2007., 01:39   #15
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

domy:
Citiraj:
6 GB??? Pa meni ni Vista nije toliko zauzimala... Stavi najveću kompresiju i neka ti podijeli na dijelove od 4 GB.
How???? i kako da to ubacim ,sa čim???
Staro 10.03.2007., 04:00   #16
studenac
ludjak

studenac's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
norton ghost. u 3 klika kreiranje i loadanje image-a.
studenac je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2007., 10:25   #17
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

vidim da su neki pogresno shvatili smisao backupa sistema
6gb???
ovako ja to radim - stavim svjeze win, drivere za sve, podesim mail, favorite, logiram se svuda da pokupim cookie, image viewer, office, jabber, borg za tukce koji nisu na jabberu, sredim tv-out, refresh rate override itd......da skratim - sve gluposti koje oduzimaju vrijeme nakon cistog reinstalla windowsa. ocistim temp, system restore i slicne gutace prostora i onda napravim image, 3gb je plafon za takav image.

sto se tice ovog s ghostom i klik klik klik tako je i s acronisom (ghost sam koristio prije, vjeruj acronis je bolji ) ali ocito ce trebati napraviti temu kako sta i zasto popracenu slikicama za one koji ni tako ne razumiju. s obzirom da sam po prirodi lijen to cu ostaviti domy-u, on to voli koliko vidim
Staro 10.03.2007., 13:12   #18
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Citiraj:
greg SE :
ali ocito ce trebati napraviti temu kako sta i zasto popracenu slikicama za one koji ni tako ne razumiju. s obzirom da sam po prirodi lijen to cu ostaviti domy-u, on to voli koliko vidim
Gle,,,pročitaj naslov---pokušaj izrade CD-a/DVD-a,,,,,,,image imam,ne trebaju mi slikice za izradu image-a, eventualno za stavljanje tog image-a i boot sektora na DVD

A tebi je mjesto sa Hy-Tech Boy-om, Blackspears-om,i ostalom ekipom sa Wilderssecurity-a,,,,po ljubaznosti

Da mogu to sam (bez tuđe pomoči) ne bih se obratio PCE forumu
Staro 10.03.2007., 22:45   #19
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

aaaa.....$#$!$" te boot sector, zaboravi boot sector. on je u imageu acronisovog boot CDa i ne trebas s njime nista raditi. jednostavno taj image otvori u nekom ISO editoru i ubaci backup particije i spremi kao ISO. i sprzi na dvd i mir.
boot sector ce ti ostati, acronis ce se normalno bootati a imati ces backup file na dvd-u i svi sretni. ako i dalje smatras da ti bas treba backup od 6gb napravi da ti ga podjeli u dva dijela a drugi snimi na bilo koji dvd bez ikakvih modifikacija.

a sto se tice neljubaznosti i slicica mogao si primjetiti da je forum prepun sticky-a s screenshotovima pracenim uputama za sve i svasta. nitko se nije uvrijedio na njih i pitao autore da li smatraju da smo svi budale kojima treba crtat nego su normalno zahvalni sto je netko trosio svoje vrijeme da im objasni nesto. al eto, ti si poseban.....sorry onda, tesko je uociti takvu posebnost preko monitora, sredi ju antistaticka zastita pa se bas ne vidi.
Staro 11.03.2007., 12:38   #20
Hrvoje xyz
lepi

Datum registracije: Nov 2005
fakat leek , jesi upran s tim boot sektorom , meni se cini da ti ni sam neznas kaj oces , ili si jako zbunjen samo.
acronis true image imas - ok , napravio si backup pomocu njega, ima 6 GB?
malo puno , nisi skuzio bit backupanja cistog sistema ,čovjek iznad mene je to lijepo objasnio , stim da ja cak ni ne unesem lozinke po stranicama(te cookije jel). no pustimo sad to.
u ATI napravis onaj boot cd - ATI ti napravi iso file velicine nakkih 40ak MB , bar kod mene. to sprzis sa nerom , to je onda bootabilni cd , za slucaj da nesto gadno podje sa windowsima.
u tom slucaju bi u biosu namjestio da se podize sa cd roma . nije da sam to radio , al vjerujem da to tak ide : boota se taj bootabilni cd od ATIja , trazi te image koji zelis restorat.ti mu pokazes taj image ako ga imas na hardu , ili na dvdu . nije mi samo jasno kak bi to izveo ak nemas recimo dva opticka uredaja . al ja imam , pa ne brinem . i onda se to restora.

ja sam nedavno imo losa iskustva s takvim rstoranjem (s***o mi partition table tak - nisam mogo vise windowse instalirat na taj cijeli hard) al tebi ce valdja radit dobro.

s druge strane , kad pogledam naslov , ovo ka smo mi opisivali nema veze s tim .. instalacijski cd bi se radio sa nliteom da - tak sam bar ja napravio kad sam iso integrirat SP2 na win xp .
ima negdje opis kak se to radi . .
evo ovdje http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885

recimo , ja sam razmisljo sad napravit jedan takav DVD (nebi stalo na cd) s tim da bi bilo win xp + sp2 + autopatcher 2006 + update februar 2007 .
to bi bilo nekih gigabajt vjerovatno . . a ak je tebe mucilo kak napravit da tak napravljen cd/dvd bude bootabilan tu nema problema, stavis kvacicu u nliteu i to je to.

Hrvoje xyz je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2007., 14:50   #21
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Ovo mi je trebalo:

Ovo je procedura:
Ubacis onaj boot CD koji si napravio s Acronisom.
Otvoris UltraISO i stisnes F8 (da bi napravio sliku tod CD-a)
Kada zavrsis slika bi ti tebala biti otvorena u UltraISO (gornji
prozor), ako nije - otvori je.
U donjem prozoru nadi sliku tvoje particije i povuci je misem u gornji
prozor.
Klikni na Save. (sacekaj dok pravi novu ISO sliku)

Zaprzi tu sliku na DVD. (za to obicno koristim obicno Neru 'Recorder' ->
'Burn Image')

To,,, i vaša dva zadnja posta su mi malo pojasnili stvar (znam da sam zbunjola,,,j***ga) I točno,.....malo sam pobrkao lončiče,,,....ali zato ste vi tu.

Sad,,, ako je meni tako velik Image ,,da li bih ja to mogao Burn image-om od nere spržit na DVD medij od 9 GB ,,ili bih to trebao (kao što greg SE kaže) na dva DVD-a ,što opet nika nisam radio??????
Staro 11.03.2007., 16:41   #22
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
kolio sam shvatio tebi je cilj da sve bude na jednom mediju ili možda nije?

ako nije sa Acronisom napraviš sve, ne triba ti ništa više
bar ja tako radin, isti sistem sam prebacio prvo sa diska od 20 GB na 40 disk pa na 80 disk i nedavno na 160 GB disk i sve šljaka normalno

imaš Acronis boot cd i cd ili dvd (ili 2,3 cd-a,dvd-a) sa backup-om i to je to (ili backup staviš na drugi disk ili particiju)
alimilano je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2007., 17:32   #23
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Citiraj:
alimilano :
kolio sam shvatio tebi je cilj da sve bude na jednom mediju ili možda nije?
Da , meni je cilj imati sve na jednom mediju,.. Slijedim upute od greg SE-a , domija McG-a....itd ,, ali mi taj dvd ne ispada bootabilan
Staro 13.03.2007., 09:41   #24
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako koristiš TrueImage 9.1 ovdje imaš full manual. Pogledaj poglavlje 6.3.9.
Malo jesu zakomplicirali, ali je opisano kako da na istom mediju bude boot sa programom i image.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2007., 13:04   #25
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

OVO je bif file kojeg dobijem kad ekstraktiram boot file sa acronisovog boot cd-a .
OVO je file kad napravim backup particije sa acronisom

OVAKO ga sejvam kao ISO image

OVO mi se pojavi kad hoću učitat onaj bif file (Boot sector od acronisovog cd-a) ,,,, a ako kliknem na YES onda OVO

Sad mene zanima kako ja mogu to negdje importirat /loadat ako ga ne prepoznaje????
Staro 13.03.2007., 13:48   #26
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Angry

A ako radim po načinu kako "gregSE" kaže , onda image od particije (koju sam napravio sa acronisom) save-am OVAKO u iso image,,,i dobijem OVO.

Citiraj:
greg kaže : aaaa.....$#$!$" te boot sector, zaboravi boot sector. on je u imageu acronisovog boot CDa i ne trebas s njime nista raditi. jednostavno taj image otvori u nekom ISO editoru i ubaci backup particije i spremi kao ISO. i sprzi na dvd i mir.
E........to mi baš neide,,,,j***ga,,,,...Znači ja bih trebao otvorit iso image od particije,,,,,u Ultra isu ,,,i dodat još image od particije od acronisa ...i sve to save-at kao ISO ili..........WTF......otkačit ću
Staro 13.03.2007., 14:03   #27
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

aaaaa.....
ajmo polako.
1. uzmemo acronis boot cd, napravimo ISO file od njega, nazovimo ga acronis.iso.
2. pokrenemo acronis (program), napravimo image sistemske particije (C, jel). spremimo ga na D recimo i nazovimo ga backup.tib
3. otvorimo acronis.iso u isoeditoru po izboru i drag&drop u njega backup.tib. idemo na save i spremimo sve kao novi ISO file (namjerno novi jer neki iso programi ovisno o verziji znaju imati problema kada se sprema kao postojeci), dakle acronis1.iso
4. otvorimo neru ili program po zelji vec, idemo na burn image. odaberemo acronis1.iso, ubacimo prazan dvd u przilicu i stisnemo burn.
cekamo neko vrijeme i nas acronis boot cd s pripadajucim backup fileom je gotov. dodati malo limunovog soka, sol i papar po zelji, servirati toplo
Staro 14.03.2007., 14:04   #28
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

A L E L U Y A ..... (thanks gregSE)
Staro 14.03.2007., 14:45   #29
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Hrvoje xyz Pregled postova
recimo , ja sam razmisljo sad napravit jedan takav DVD (nebi stalo na cd) s tim da bi bilo win xp + sp2 + autopatcher 2006 + update februar 2007 .
to bi bilo nekih gigabajt vjerovatno . . a ak je tebe mucilo kak napravit da tak napravljen cd/dvd bude bootabilan tu nema problema, stavis kvacicu u nliteu i to je to.
Ne treba ti dvd - XPP SP2 + zakrpe 02/07 s time da je XPP sređen (ubačen registracijski broj, odabrana vrem. zona, HR tipkovnica,...), sve skupa <600Mb
Staro 14.03.2007., 19:08   #30
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
I jesi li uspio ge+reenfly u svojem naumu? jel boota dvd nakon toga svega?
spawn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno