|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
am2 "za buducnost"
Planiram prelazak na am2 i sad sam u nedoumici koju plocu uzet. Plan je da ta ploca sluzi minimalno 2 godine jel nemam vise zivaca za stalno mjenjanje komponenata(mjenjat cu samo proc kad postane slab i grafu kad se srede cijene dx10) sli me ne zanima. Gledam po furumu i na jos par drugih 2 ploce se isticu najvise dfi Ultra M2-II. i asusm2n-e. tu jos ulazi u obzir i abitova kn9 ultra. Ploca mora biti stabilna, naravno i clock pozeljan ali nije sad bitan svaki mhz, vise od 3 sata utora(usput pitanje ako se ne varam na svim plocama su sata 2 utori pa me zanima jel se na njih moze spoji obicni tj. sata disk jel imam jedan sata 2 a drugi sata?), i da nema problema sa pregrijavanjem chipseta(na asus i abit plocama mi se svidja pasivno hladjenje jel ipak imam malo ostriji sluh, pa me zanima koliko su dobri ti pasivci). Slobodno stavite link ak ste negdje citali dobre rewieve o tim plocama. Naravno i druge ideje su dobro dosle ne moraju bit ove 3 ploce.Lova koju bi dao je oko 800kn. naravno 100-200kn vise manje. Gledam vec par dana po netu i nigdje da nadjem nekakav tekst di bi rekao to je to idem po tu plocu. Hvala svima unaprjed i sorry na malom duzem postu ali zelim bit siguran da kupujem pravu stvar a ne da za par mjeseci skuzim da to nije ono sto sam htjeo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Što se tiče preporuke za AM2 ploču nek ti se javi neko s iskustvom za AM2 socket... Ja bi sam htio napomenut u vezi onoga za Sata2... Nema veze ako imaš jedan sata i jedan sata2 disk... To ovisi o jumperu na hardu hoće bit jedno ili drugo. Ako ima jumper onda je sata a ako nema onda je sata 2. Ako matična podržava 3Gbit/s brzinu onda je to sata2 a definitivno će takve matične to podržavati. A sata ima brzinu 1.5Gbit/s. Sam nisam siguran hoće li ti se ta dva harda gušiti zato što sata ima propusnost 150MB/s a sata 2 pak dvostruko više, 300MB/s...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
uzmi dfi infinity (ultra) II-m2 i HR-05 SLI (mozes uzet odma i sharkoona 80mm najsporijeg... ja sam ga uzeo neki dan za 25kn u linksu i odusevljen sam protokom zraka...)... to bu te doslo oko 800kn, a smijesak bu ti na licu kad bu se mhz-i FSB-a povecavali ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Propali Amigaš
|
Ma samo sam htio naglasiti da mu se ne isplati prelaziti. Neće dobiti na performansama ako ne potroši puno love, a u roku 2 godine koje on spominje tek dolaze prave stvari...prva odma iza ugla...am2+...naravno ako ne bude odgoda |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Neće do Q3, odnosno jeseni. Nvidia MCP72 je najavljen za kraj godine, AMD RD790 za Q3 kao pratnja novoj generaciji AMD desktop procesora. A onda je pitanje koliko će PCI-E 2.0 i još brži HT pomoći ukupnim performansama. Socket je isti i novi procesori će raditi normalno na njemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
![]() Brži HT vjerojatno neće značiti previše osim za 4-jezgrene procesore, ali pošto čovjek planira zadržati ploču 2 godine, ko zna, možda 4 jezgre budu hit, a možda i jeftine. AM2+ će zato moći primati i AM3 procesore, još jedna dobra stvar ako se gleda unaprijed ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2005
|
Jesi bio na www.zagria.hr ? Imaš ploču MSI K9N Ultra 2F,AM2,nForce570,2GB. Imam je ja, da se klokat i stabilna je. Samo 720 kn. Ali trebaš memoriju i proc. Jesi razmišljal šta bi uzeo? Imaš tamo i Apacer DDR2 PC6400/800,1GB, APA isto 720 kn a u PC Chipu je dobila ocjenu "Prava Prilika", jer radi na CAS 4. Imaš tamo više o tome. Za proc uzmi x2 3600 EE, dela dobro i ne grije se.
![]() |
#13 |
Premium
|
ovdje pitam samo za plocu. za nju sam mislio izdvojit od 800-1000kn, a ne za cijeli komp. proc bi najvjerovatnije bio 3600+ jel mi ne trenutno ne treba nista jace. a vise ni sam ne znam sta da radim da prelazim na am2 ili ostanem na 939? nisam ocekivao da je u planu am2+ tako brzo. mislio sam da bar godinu do godinu i pol nece izlazit |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
Pa vele da ko ima am2 samo će trebat bios flešat i stvar rješena. AM3 dolazi tek sredinom 2008, možda kasnije.
![]() |
#15 |
Premium
|
Odluci se za socket, al za AM2 ja potpisujem Zmajev prijedlog, uz dodatak - meni nema smisla dati skoro 200kn za HR-05. Ja sam sebi stavio zlatni zaman + 60mm fan na 2000rpm (ukupno cca 50kn), i, em super hladi, em je tiho. Kako ocito imam istu plocu, mogu reci da je jako dobra, sto se tice opreme, rasporeda, BIOS mogucnosti, OC mogucnosti i opcenito svega ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Samo MBO DFI INFINITY, nF4 ULTRA II-M2 je bazirana na staron nForce4 čipsetu... Uglavnom novi 570 dolazi sa pasivnim hlađenjem i ploče se manje griju a bolje se kloka od ploča sa 550. A što se tiče proca ak uzimaš Athlona x2 3600 EE on je deklariran na 65W pri nazivnom taktu pa da ga i klokaš neće se previše grijati. Digneš li malo voltažu za 0,1-0,2 V dobiš nekih 89W a to je kao obični Athloni tak da ti neki ekstra hladnjak i ne treba za klokanje 400Mhz. Provjereno. A pogledaj kakav je MSI K9N Ultra na testu: http://it-review.hr/index.php?option...1&limitstart=0
![]() Zadnje izmijenjeno od: Billy007. 05.03.2007. u 00:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
She`s back...
Datum registracije: Jan 2006
|
Samo bih htio iznesti jednu svoju opservaciju. Do sada, u cijeloj svojoj "karijeri" samo sam jednom na staru ploču stavio novij procesor. I to sa celera 333 na celer 500, a čak i za to mi je trebao onaj nekakav kurchevi konvertor...da ne spominjem da je dobitak performansi bio razočaravajuć. Sve druge ploče bilo je potrebno zamijeniti da bi se mogao ugraditi CPU koji bi donio neko osjetnije/isplativije poboljšanje performansi. Na temelju svoga dosadašnjeg iskustva, smatram da se MBO+CPU mijenjaju gotovo uvijek zajedno te ne vidim razloga danas kupovati skuplju ploču radi nadogradnje za godinu-dvije. I sam planiram uskoro hopnuti na AM2 i u tu svrhu uzeti neku ASRockicu ili Gigabayticu do maksimalno 500 kn. Ako misliš zabiti kakvu veću lovu u MBO, učini to radi performanisi koje će ti trebati danas. Pusti to što će biti za godinu dana ili dvije. Pogotovo kada specifikacije AM2+ i AM3 nisu još u potpunosti definirane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
btw ovu MSI koju spominjes sam imao u obziru, al sam odustao kad sam vidio da ima malu manu - cesto rikava (dead boot)... bar sam to primjetio po forumima okolo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
Ovak, imao sam tu MSI i vratio ju drugi dan, sve iznad 200fsb-a je bilo nestabilno. Sam prodavac mi je tvrdio kako je MSI super za default ali ne za overclock, da je Gigabyte smeće i ništa ne valja (ja tvrdim upravo suprotno iz osobnih iskustava) te da DFI nije niš posebno, da ti treba mala matura da ju podesiš. Odmah se izuzimam iz komentara da ne vjerujem prodavačima jer im ne vjerujem, to sam naveo samo za primjer šta nas čeka po dučanima. Da se nforce 550/570/590 manje grije od nforce 4 nema šanse, na MSI-ju je čipset gorio zbog malog hladnjaka, na Gigabytu s posla sa nforce 550 isto chipset prevruć, ASUS M2N32SLI deluxe nforce 590 default temp chipseta 60-65°C a kad je fsb bio 300 temp je bila preko 100°C (po Everestu). Sve te nove điđe miđe su glupost, bolje da se potrude oko boljeg layouta i stvarno boljeg hlađenja. Za sada slobodno uzmi nforce4 za AM2, te matične barem imaju 1 čip za razliku od 570/590 koji imaju 2 koja se griju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
|
Složio sam jako puno računala i nikad s MSi-om nisam imao problema. Razlika je kaj se K9N-Neo manje kloka i u biosu nemreš dizat voltažu ali zato Ultra ima sve kaj trebaš i nema problema s klokanjem. Mislim da si naletio na jednu lošu MSi ploču a to ne znači da su sve u banani. Sa Gigabytom sam imao više problema, uglavnom po pitanju kompatibilnosti sa memorijom... Opet ne znači da Gigabyte ne valja ali mislim da su im grafičke puno bolje od ploča. Šta se grijanja tiče imam Aplus kućište sa 250mm ventilatorom koji je skroz tih i nemam drugih ventilatora osim na cpu i napajanju. Problema nemam. MSi se grije ali puno više u domeni intel core 2 duo ali to nije tema ovdje. U svakom slučaju ako kaj s pločom ne valja možeš ju vratiti. Jamstvo je 3 godine a podrška je dobra. Imaš uvijek novi BIOS, sve drivere na netu. Moja osobna preporuka. A svatko može imat neki svoj stav i ukus. Za novce koje ulažeš dobivaš sigurno dobar proizvod. I nisam rekao da se bolje kloka. Dobro se kloka, a to ne ovisi samo o ploči.
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Da ja kažem nešto u vezi Abitove ploče. Ploča ima moje preporuke, sabirnica ide do 280 MHz, a o grijanju nema ni riječi. Jedina mana koju sam primjetio je da kada pretjeras sa postavkama u biosu moras resetirat bios. Riječ je o KN9s, neznam dali bi ultra išla dalje sa sabirnicom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Registered User
|
Da citiram: ...Ploca mora biti stabilna, naravno i clock pozeljan ali nije sad bitan svaki mhz, vise od 3 sata utora... Dakle nija bitan svaki mhz, bitna je i stabilnost i cijena... Kad kod MSi K9N Ultra kad pretjeraš s postavkama ne zašteka nego te vraća na bios, a ako to ne upali ima tipkalo za reset biosa, koji zanimljivo resetira postavke procesora i memorije ali ne i sat niti ostale posavke. Nitko nije rekao da Abit ne valja ali u šumi dobrih ploča teško se odlučit. Meni je lako jer sam u prilici često mijenjat ploče, međutim iz prošlosti nikad nisam volio baš Abit. Priznajem, moje subjektivno mišljene. Na nazivnim postavkama razlika izemđu tih dvije ploče su zanemarive. Imaš dobar review na: http://it-review.hr/index.php?option...1&limitstart=2
![]() |
#25 |
Premium
|
evo jos nisam nista kupio,a li citam malo po netu koliko stignem i cini mi se da za 800njak kuna abit kn9 ultra ima malu prednost bar za mene. asus sam odustao kad sam procitao za temp. chipseta a i na nekim stranicama abit ima bolje reze a cijena je tu negdje. samo me muci, nemogu nigdje nac temp abitice??? pa ako negdje ima molim za pomoc. temp su mi bitne jel volim tisinu i ne da mi se stavljat jos jedan vent na chipset |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Ma rekao sam ti da nemaš problema sa temperaturama. Hlađenje je pasivno, a temp su ti oko 30tak stupnjeva (ovisno o temp. sobe). Meni je ploča klokana dosta i nema nikakvih problema sa grijanjem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
e to me zanimalo. dakle tocna temp. super ak je oko 30-etke jel stvarno nemam zelju trpat vrentove po kucistu. u planu je seasonicovo napajanje pa bi mi bilo glupo lupat lovu za tisinu na napajanju i kupnju npr. tt sonica ili tajfuna radi tisine a da onda moram stavljat jos ekstra ventove zbog hladenja ploce. okii tnx |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|