Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.10.2003., 21:09   #1
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Question Napajanja: dali vrijedi pravilo koliko para toliko mjuze

Ovu temu otvaram iz razloga kaj se na trzistu moze naci puno razlicitih napajanja koje kakti bi trebala biti bolja od onih "noname".

Kako ova "bolja" kostaju prek 550kn min za nekih 360W (nije bitno tocno za pricu) pa sve od 1000 KN za 460W.

Ja sam kupio MS-ovo (zanci kak ti noname) napajanje 550W a doma jos imam 400W.

Na svom MS-ovom 400W i novom 550W voltaze mozete vidjeti u att..

Kako je ovo moje napajanje 400W bilo izuzetno stabilno i sve kaj jos ide uz to... zanima me onda koliko se isplati uzimati neko napajanje za 7xx Kn i vise kad se sve moze dobiti za puno puno manje novca.
BTW 550W platio 220 kn + 1 god. garancije.

Htio bi cuti sto vise ljudi sa njihovim iskustvima, jel mislim da ta prica o skupim napajanjima zapravo ide nekak ovak,
Neki tamo par ljudi slucajno rjesili problem sa novim skupim napajanje pa onda svi poceli okrivljivat napajanje skoro za sve probleme a zapravo nema nikakve veze!

Molio bi da me se ispravi ak sam neke krivo rekao.

I neka mi netko kaze po cemu su ta napajanja toliko dobra da kostaju toliko para!
Attached Files
File Type: zip napajanje.zip‎ (96.9 kB, 155 views)

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
OCZ SSD Vertex 4 - 128 GB
Samsung T166 500 GB 7200 okr/min 16 MB HD501LJ
Samsung F1 1 TB 7200 okr/min 32 MB HD103UJ
Dell S2522HG
Chieftec DX-01BD-V, Corsair 520W CMPSU-520HXEU

Bl@de je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2003., 22:10   #2
borgy
kenova

borgy's Avatar

dobra su zato sto kvaliteta outputa ne pada kako raste overclock (veca potrosnja na 3.3/5V), imaju velik 3.3/5v output, koji ventilator vise, zagarantirano XXX watta (neki YYY jednostavnom matematikom ispadaju lopovi, (recimo zbrajaju maximalni 3V i 5V posebno i onda ih zbroje i ukljuce u ukupni zbroj, umjesto da ukljuce samo snagu preko kombiniranog outputa)
uglavnom, malo ljudi ima potrebu za napajanjem iznad 350W, a kad vec uzimas tako vaznu komponentu, zasto ne bi bila kvalitetna
sad naravno - ako ti sve radi sa jeftinim napajanjem - nisi lud uzimat nesto skuplje, kao sto sam i ja ubo noname maxpower 400W, pa me eto sluzi dobro, jedino sto je malo bucno
borgy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.10.2003., 22:15   #3
borgy
kenova

borgy's Avatar

evo bas sad vidim na drugim forumima kako neki koji su isli na srecu, na nju nisu naisli i reakcije na dobra napajanja

Allied 450w -13.2v
Just slapped in my new Allied 450w from Newegg, I overclock my machine, everything's going fine. Then bam, performance is looking weird, my system crashes BSOD I know it's heat related. I look at my bios options and notice that this thing is throwing my 1800+ temps at around 58c in bios with open case, and that the -12v is running at -13.2v!!

*
Tip uzeo enermaxa:
Well just wanted to give props to the 530w fsp supply. I paid 59 bucks for it on newegg refurb and it runs stellar. My +5v rails were all over the place down into the 4.83's with my true power 420 and limited my fsb to around 172 or so. I now have my fsb up to 200mhz+ on this system. So guys if you have any questions about power supplies I have no problems telling you to get one of these! I havent even tried to go for my highest overclock yet. Ive been up to 2.5 with full fan and more vcore on the old supply...im happy with the 2.3 right now maybe i'll get adventurous this weekend.

Zadnje izmijenjeno od: borgy. 17.10.2003. u 09:40.
Staro 16.10.2003., 22:36   #4
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
pa moja iskustva s jeftinima nisu bas..

naime kupio ja big tower s 400w l&c napajanjem unutra..i sve radilo ok na abit kx7-333 nekih 3-4 mjeseca..pa odjednom sodoma i gomora..

prvo je pocelo time da je vent u napajanju poceo vristati...i to samo kad bi stavio sve u komp..znaci gor navedena ploca,palomino 1600,2 diska,cd-rom i par ventova..ako bih ventove odkacio vent bi prestao vristati..rekli meni ljudi da je fora da mi sve poteze previse ampera i da mi vent pokusava vuci ili tako nesto..neidu mi thnicki pojmovi a ni pamcenje nije sto je bilo..uglavnom fora ukratko je da mi je napajanje bilo preslabo ya komponente unutra

onda sam se neko vrijeme razmisljao sta pa su mi premec i ozren savjetovali da skupim pare i uzmem neko name napajanje...

i problem sam rjesio tako da sam uzeo enermaxa 350W i sve spojio i radilo je super..

je da mi je otislo 650kn ali u 9 mjeseci nisam uopce pozalio..a kasnije sam jos piknuo epox 8rda+ i 2100+ koji frljim do 11x200..s tvtunerom i promiseom extra...

i nemam problema...

onda sam polako uvidio zasto mnogi su na pocetku kod nas pljuvali nf2 ploce..zbog napajanja...mnogi koji su se zalili da im nf2 ne radi su imali srot napajanja..moja masina nikako da se srusi...JOS UVIJEK CEKAM TAJ DAN!!!

a onda nakon par mjeseci sranje na drugom kompu...prespajao sam neke stvari i spojio sve natrag kad je jnc 230w otisao u bijeli dim preda mnom! nista lose spojeno..samo sam ukljucio stroj s drugim procem unutra i ovaj je riknuo...kako je to dosta stara masina kupovati enermaxa bi bio overkill..pa uzeo ja task 300 ili 350w..to sranje je tako bucno da nemrem vjerovati...ali ajde radi

tako da ako imas stariji komp slobodno mozes uzeti neko noname napajanje i nadati se da nece crknuti..sve ove jace masine je glupost dati u masinu 6-7.000kn i uzeti napajanje od 200kn

da mnogi ce se sloziti sa su name napajanja preskupa i da to smece ne vrijedi toliko..samo nadam se da im necu morati reci "i told you so"
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2003., 23:29   #5
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Zanas kaj slazem se sa tobom oko toga reako sam vam, ali ja imam doma OC-an kopm uostalom dole pise i sve radi jednostavno mrak, jedine probleme sam imao samo sa plocom kaj sere malo previse ali napajanje radi jednostavno zvjer.

Uostalom ovo novo napajanje 550W stvarno vam velim iznenadili bi se kako je tiho, kad sam ga spojio (ali ne u kompu nego sam kratko spojio zelenu i crnu zicu) brijao sam da ga uopce nisam upalio, pa sam poceo mjenjati crne zice i onda se malo bolje pogledao u vent i skuzio da je zapravo svaki put on radio a ja ga nisam uopce cuo!!!

Ubacio sam ga u komp s postavkama istim ko na 400W i iznenadio se voltazama koje je dao, moram priznati da bi se i skuplja napajanja mogla posramiti svoje voltaze u usporedbi sa njim (barem koliko sam cuo, ne kazem naravno za sva)

Ajde vi koji imate skupa napajanje tipa enermax i sl. posaljite svoje voltaze bas me zanima usporedba!

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 16.10.2003., 23:53   #6
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Imadoh tako napajanje 400W JNC. Kupio ja nadobudan DVD Pioneer. Odjednom taj poznati komad harwarea ne želi raditi. Probao u drugom stroju kad tamo radi ko šašav. Zaključio ja da je DVD ispravan. Udri jadni Rak u plač. Što da se radi? Negdje oko 4.00 ujutro mi vrag ne da mira i proučavam shemu i spojim još jedan JNC od 400W. Stvar proradi bez greške. DVD brz da zaboli glava. Idem ja to i OC-ati da vidim sirovu snagu. Nije išlo. Tek malo da se ne kaže da ne postoji mogućnost. Uzmem lovu u đep i u kupovinu napajanja. Kupim Enermax i zaboravih na probleme sa napajanjima. Ovaj proc sada radi na 2.66 i dalje me ne zanima.

Nije stvar samo u snazi napajanja. Zanemari što sam gore napisao. Napajanja za većinu današnjih elektroničkih uređaja su tzv. switch napajanja. Switch transformatori su daleko manjih dimenzija od klasičnih. Da ne govorimo koliko manje smetaju ostalim komponentama u radu i sl. Samo oni imaju jednu nezgodnu osobinu. Strašno su osjetljivi na špice napona i na kolebanja u mreži. Kao takvi su opasni za ono što napajaju. Evo odgovora Gregu kako meni rikavaju diskovi (više ne od Enermaxa).

Ono što razlikuje kvalitetna napajanja od smeća je u tome što imaju grde zaštite od takvih špica. Jednostavno ne dozvoljavaju prolaz previsokom naponu. Naravno da se i samo napajanje treba zaštititi pa jedna zenerica nije rješenje. Pogled na kondenzatore mi govori da imam u njih nekako više povjerenja negu u one u JNC-u. Tako kaže i cifra ispisana na njima.

Još tome dodaj i kučište u kojem je to složeno pa ćemo reći da su kvalitetna napajanja i teža u ruci.

I tako nabrajanja do prekosutra a zaključak isti. Opet će se netko naći tko vjeruje da je MS super. Ne vrijedi trošiti riječi. Stoji da je Enermax preskup ali je meni bio izuzetno jeftin u odnosu na to što su mi Maxpower, JNC, EverPower, MS i sl. spalili u kompu.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2003., 00:07   #7
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Nemoj me krivo odmah shvatiti nisam ja rekao odmah da su ona super mrak i sl. nego jednostavno njihova isplativost i performanse.

Jos neke koliko sam cul Rak ti si Goricanin,ko i ja, i u mom kvartu nikad nije doslo da takvih spica da bi neke riklo i sl. da pace sve sa strujom je mrak.

Zake nitko ne posalje svoje voltaze???

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 17.10.2003., 00:15   #8
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Nije niti meni nikada sve riknulo ali jesu neke stvari. Da nema tih špica nikada ne bi ništa riknulo. Jednostavan je primjer žarulja koju koristiš. Sjeti se samo koliko je puta riknula kada si palio svjetlo a koliko puta u trenutku kad aje radila neko vrijeme.

Kolika je isplativost? Pa nemaš baš jeftin komp. Ako imaš za grafičku dati 1000+ kn gdje je problem da daš i za napajanje malo više love a može ti istu grafičku spasiti?

Zaboravih napomenuti i to da niti puno stvari upokojeno od grome ne bi riknulo da je napajanje drugačije (sa klasičnim transformatorom).

Napone se ne isplati niti pisati. Ono što kaže BIOS je totalna laž. Negdje sam pisao o tome kolike su razlike. Mjerio sam dobrim starim unimerom. Velike su to razlike.
Elegantan kao leopard

Staro 17.10.2003., 00:18   #9
SlavoS
Premium

Datum registracije: May 2003
Citiraj:
Originally posted by Blade_chaos
Zanas kaj slazem se sa tobom oko toga reako sam vam, ali ja imam doma OC-an kopm uostalom dole pise i sve radi jednostavno mrak, jedine probleme sam imao samo sa plocom kaj sere malo previse ali napajanje radi jednostavno zvjer.

Uostalom ovo novo napajanje 550W stvarno vam velim iznenadili bi se kako je tiho, kad sam ga spojio (ali ne u kompu nego sam kratko spojio zelenu i crnu zicu) brijao sam da ga uopce nisam upalio, pa sam poceo mjenjati crne zice i onda se malo bolje pogledao u vent i skuzio da je zapravo svaki put on radio a ja ga nisam uopce cuo!!!

Ubacio sam ga u komp s postavkama istim ko na 400W i iznenadio se voltazama koje je dao, moram priznati da bi se i skuplja napajanja mogla posramiti svoje voltaze u usporedbi sa njim (barem koliko sam cuo, ne kazem naravno za sva)

Ajde vi koji imate skupa napajanje tipa enermax i sl. posaljite svoje voltaze bas me zanima usporedba!
pusti voltaze, sva dobra imaju dobre voltaze, obrati paznju na skakanje napona(znat ces npr. po riknutoj memoriji)....... i ako budes u prilici rastepi jedno od 100€ i jedno od 100kn, vidjet ces kratkospojnicku inventivnost na djelu, a i ne samo to,...
BTW imas pravo uciti na vlastitim pogreskama, samo nemoj se zaliti na skupu skolarinu, puno srece.
Staro 17.10.2003., 00:21   #10
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by SlavoS

BTW imas pravo uciti na vlastitim pogreskama, samo nemoj se zaliti na skupu skolarinu, puno srece.
Ja se trudim učiti na tuđim i isto omogućiti drugima. No ako neće slušati...
Elegantan kao leopard

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.10.2003., 00:37   #11
SlavoS
Premium

naravno, i ja pokusavam isto, no lagao bih da nije bilo skupih trenutaka....
Staro 17.10.2003., 04:51   #12
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Datum registracije: Jul 2002
Citiraj:
Originally posted by borgy
dobra su zato sto kvaliteta outputa ne pada kako raste overclock (veca potrosnja na 3.3/5V), imaju velik 3.3/5v output, koji ventilator vise, zagarantirano XXX watta (neki YYY jednostavnom matematikom ispadaju lopovi, (recimo zbrajaju maximalni 3V i 5V posebno i onda ih zbroje i ukljuce u ukupni zbroj, umjesto da ukljuce samo snagu preko kombiniranog outputa)
Ali treba gledati koliko ampera ima na 12V za ventilatore. A isto tako i i neke druge komponente koriste 12V izvod.
Inače osobno sam imao samo jednom problema sa napajanjem prije 6g. kada je pregorilo neko no name.Sva sreća nijedna komponenta nije stradala.Poslije sam uzimao kvalitetnija napajanja i to se više nije ponovilo.Neki od mojih frendova nisu bili te sreće pa su stradal diskovi, matične, itd.

Napajanje je bitna komponenta i slažem se s onim što je Miro rekao da je glupo kupit PC od 7000KN (ili više) i napajanje od 200. Ako kupujete grafičku ili proc za 1200+ kuna onda možete kupiti i kvalitetnije napajanje.

Proc: AMD X2 3800+ cooled by TT BigTyphoon
Matična: ABIT AN8 SLI
RAM: 2x512MB OCZ Platinum EL rev2 PC3200
Grafička: SAPPHIRE ATI RADEON HD3450 256MB
HDD: WD 40GB i Samsung 160GB @ 7200
RW:DVD-ROM Pioneer DVD-106
PSU: 420W Xilence RedWing

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Raven_1 je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2003., 09:39   #13
borgy
kenova

borgy's Avatar

pa naravno da koriste, ali procesor se hrani odavdje, a on krci najvise wataze
I slazem se sa rakom, voltaze iz bilo kojih diagnostic programa su pomaknute
Staro 17.10.2003., 11:35   #14
msvrtan
..

eh sad imam ja jedno pitanje..da li bi dobro rjesenje bil neko noname napajanje + ups...zajedno su kao enermax 350w...raspravljao sam nes s frendom i on tvrdi da kosta isto a ovo je jos bolje..
Staro 17.10.2003., 11:37   #15
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
eh sad imam ja jedno pitanje..da li bi dobro rjesenje bil neko noname napajanje + ups...zajedno su kao enermax 350w...raspravljao sam nes s frendom i on tvrdi da kosta isto a ovo je jos bolje..
Jednostavno ne.

Osim što više košta još uvijek ostaje premala snaga.

Dobar UPS se ne može nabaviti za par kuna.
Elegantan kao leopard

Staro 17.10.2003., 13:18   #16
Rivi
Ovo ispod nisam ja! :)
Moj komp

Rivi's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
E, nisam se mislio uključivat u ovo, ali ajde. UPS i napajanje su sami po sebi različite stvari, UPS nije napajanje, dok to nužno ne postane. A samo po sebi, snagom neće pomoći napajanju kompa. To mu nije ni svrha.
U svakom slučaju, kvalitetno napajanje trebalo bi biti nužno, čak štoviše, neophodno, za uredan rad računala. Jer, sumnjam da bi neko nounejm 350W napajanje uspjelo opskrbljivati ono što ja imam u kutiji (2 HD, grafička, muzička, ISDN, TV-kartica, dodatna IDE kartica, 2×CDRW, DVDRW...), iako, jasno je da nikad te komponente ne rade istovremeno, pa stoga ni ne koriste 100% napajanje. Ali, znam da sam ga testirao kopirajući s HD-a na 2 cd-a istovremeno neke podatke, dok je bio otvoren prozor s TV-kartice, a tu je još i grafička, procesor. I sve je radilo ok.
Staro 17.10.2003., 14:30   #17
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Znao sam da ce te me baciti na linc kad otvorim ovu temu, ali htio bih neke reci kaj mislim da niste shvatili, ja nisam ni na strani noname ni na strani name napajanja.
Premalo napajanja sam koristio da bi mogao stati na bilo koju stranu pa sam zato pital vas. Slazem se sa svima kaj kazete da imam komp od 7000+ kn (bilo je 11000 kad je bio nov) pa zake onda nedam i 500+ kn za napajanje.
Stavar je takva da sam jedva skupil pare za to, naravno uz pomoc, i sad jos upucao pare za vodeno sa peltom i kak stvari stoje biti ce tocno na 1 kn i poslije toga sam svorc!

Netko me je preduhitrio u vezi UPS-a pa je i to rascisceno pa necu opet ponovo pisat.

Kaj se tice voltaza one su bile isto izmjerene sa posebnim instrumentom (naznam kak se instrument zove, frend mi je mjerio) i bile su iste ko prije navedene, s tim da sam isto imal i tuner i dva cd-a pa je sve odlicno radilo.
Inace u kuci imam jos i klimu (3500W) koja je spojena na isti steker ko i komp. pa recimo kad upalim klimu (tj. vanjsku jedinicu) u sobi mi se sva svjetla ugase na djelic sekunde ali komp. ko da se nije nista dogodilo!
Netko je tu spomenuo skolarinu pa bi ga pital kaj misli zake sam otvoril tu temu, pa naravno da je nemoram platiti!!

No dobro sad kad ste mi skinuli skalp svima zahvaljujem da argumentiranoj raspravi i nadam se da cu uskoro skupit pare za enermax-a 350W pa vam se javiti sa dojmovima i razilikama koje sam dozivio sa prelaskom na name napajanja.

Da zamalo zaboravih zuja za sve!!

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 17.10.2003., 14:48   #18
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Nije tebi nitko skinuo skalp. Osim toga lijepo je da si shvatio. Ima onih koji će krepati a neće shvatiti.

I skini komp od klime. I sam si vidio da to nije zlatno rješenje. To što ti se komp ne gasi je zbog kondenzatora koji su tu baš zbog takvih slučajeva.
Elegantan kao leopard

Staro 17.10.2003., 15:00   #19
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Citiraj:
Originally posted by RAK
I skini komp od klime.
To ce biti malo teze jer je sve u mojoj sobi spojeno na istu razvodnu kutiju pa da se rjesim klime morao bi komp ili klimu spojiti na neku druga a bas mi i nije prakticno a i nisu mi blizu stekeri.

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 17.10.2003., 16:28   #20
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Citiraj:
Originally posted by borgy
pa naravno da koriste, ali procesor se hrani odavdje, a on krci najvise wataze
I slazem se sa rakom, voltaze iz bilo kojih diagnostic programa su pomaknute
Pa moderni procesori koriste i 12V
http://www.onestopsystems.com/products/pages/3872.asp

možeš pogledat i tu:
http://www.firingsquad.com/guides/po...pply/page2.asp

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Staro 17.10.2003., 17:53   #21
msvrtan
..

Citiraj:
Originally posted by Blade_chaos
Znao sam da ce te me baciti na linc kad otvorim ovu temu, ali htio bih neke reci kaj mislim da niste shvatili, ja nisam ni na strani noname ni na strani name napajanja.
Premalo napajanja sam koristio da bi mogao stati na bilo koju stranu pa sam zato pital vas. Slazem se sa svima kaj kazete da imam komp od 7000+ kn (bilo je 11000 kad je bio nov) pa zake onda nedam i 500+ kn za napajanje.
Stavar je takva da sam jedva skupil pare za to, naravno uz pomoc, i sad jos upucao pare za vodeno sa peltom i kak stvari stoje biti ce tocno na 1 kn i poslije toga sam svorc!

Netko me je preduhitrio u vezi UPS-a pa je i to rascisceno pa necu opet ponovo pisat.

Kaj se tice voltaza one su bile isto izmjerene sa posebnim instrumentom (naznam kak se instrument zove, frend mi je mjerio) i bile su iste ko prije navedene, s tim da sam isto imal i tuner i dva cd-a pa je sve odlicno radilo.
Inace u kuci imam jos i klimu (3500W) koja je spojena na isti steker ko i komp. pa recimo kad upalim klimu (tj. vanjsku jedinicu) u sobi mi se sva svjetla ugase na djelic sekunde ali komp. ko da se nije nista dogodilo!
Netko je tu spomenuo skolarinu pa bi ga pital kaj misli zake sam otvoril tu temu, pa naravno da je nemoram platiti!!

No dobro sad kad ste mi skinuli skalp svima zahvaljujem da argumentiranoj raspravi i nadam se da cu uskoro skupit pare za enermax-a 350W pa vam se javiti sa dojmovima i razilikama koje sam dozivio sa prelaskom na name napajanja.

Da zamalo zaboravih zuja za sve!!

HALO?????

ajmo reci da si kupio komp ne znajuci da ti ipak treba dobro napajanje i spizdio 11.000kn u njega...onda kad si shvatio da bi ti se name napajanje ipak isplatilo ne ti se se odlucio na vodeno i pelta?

sori stari ali nema logike...ajde da nisi znao razumio bih...

ajde da si ulupao u komp 3k-4k kn onda bih razumio..ali spizditi 7-8k kn i uzeti 200kn napajanje je igranje s skalpom..nadam se da si bar otisao u neku osiguravajaucu kucu i osigurao si komp
Staro 17.10.2003., 18:11   #22
Devlin
Premium

frend o kojem svrtan govori sam ja, ja tvrdim da velikoj vecini kompova ne treba preko 300w za rad, isto tako tvrdim da napajanja koja su jeftinija lazu ali cisto sumnjam da lazu za vise od cetvrtinu, npr smatram da jeftino 400w napajanje daje bar 300w van. vecini ljudi ode napajanje zato jer ne pogledaju kolko na kojem railu daje struje van, za moderni pc, dakle cca 2,0ghz ili 2000+ sa 2 venta na kucistu treba cca 10A na 12v railu. dakle ako lazu za cetvrt kazemo 13A(za svaku sigurnost dodam 0,5A)
ja se slazem isto tako da napajanje obicno skure "peakovi". zato smatram da se vise isplati staviti UPS prije napajanja, jer ups sam proizvodi struju iz baterije i ona je stalna i u parametrima je normale 220v +/-5% a struja iz mreze puni bateriju. nikad ne dolazi do peakova. upsovima je cjena drasticno pala pa danas mozete kupiti UPS APC, 500 VA za 595kn u Hgspotu(uzeo sam 500w iako mislim da bi 350w bilo dovoljno(490kn)), no ostaje pitanje da li je to isplativo jer se baterija u upsovima treba mjenjati, no ne znam koliko cesto

napajanja skure stvari ako su starija jer im se "istrose kondici". stoga mjenjam napajanja ~1 godisnje.

vidio sam nekoliko napajanja koja su skurila masine i u 2/3 slucajeva je bio problem sto su ljudi kupili novi komp i spojili ga na staro napajanje. 230w nije dovoljno za nove kompove niti u snu, radit ce, ali vrlo kratko.
Devlin je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2003., 19:47   #23
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
HALO?????

ajmo reci da si kupio komp ne znajuci da ti ipak treba dobro napajanje i spizdio 11.000kn u njega...onda kad si shvatio da bi ti se name napajanje ipak isplatilo ne ti se se odlucio na vodeno i pelta?

sori stari ali nema logike...ajde da nisi znao razumio bih...

ajde da si ulupao u komp 3k-4k kn onda bih razumio..ali spizditi 7-8k kn i uzeti 200kn napajanje je igranje s skalpom..nadam se da si bar otisao u neku osiguravajaucu kucu i osigurao si komp
Gle kolega Msvrtan na vodeno sam bacio pare vec prije 2 tjedna ili vise ali kako mi je trebalo jedno napajanje za pelta isao sam kupi i usput pitao vas za misljenje o napajanjima. Zato kad sam poceo slagati vodeno jos nisam znao za sve cake sa napajanjima a tek sam sad pitao, pa tu ima logike!!

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 17.10.2003., 20:48   #24
borgy
kenova

borgy's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Raven_1
Pa moderni procesori koriste i 12V
pa i oni koriste 3.3/5 da zavrsimo raspravu
Staro 17.10.2003., 23:38   #25
Beast
nEkspert

Beast's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Thumbs up

Citiraj:
Originally posted by Devlin
frend o kojem svrtan govori sam ja, ja tvrdim da velikoj vecini kompova ne treba preko 300w za rad, isto tako tvrdim da napajanja koja su jeftinija lazu ali cisto sumnjam da lazu za vise od cetvrtinu, npr smatram da jeftino 400w napajanje daje bar 300w van. vecini ljudi ode napajanje zato jer ne pogledaju kolko na kojem railu daje struje van, za moderni pc, dakle cca 2,0ghz ili 2000+ sa 2 venta na kucistu treba cca 10A na 12v railu. dakle ako lazu za cetvrt kazemo 13A(za svaku sigurnost dodam 0,5A)
ja se slazem isto tako da napajanje obicno skure "peakovi". zato smatram da se vise isplati staviti UPS prije napajanja, jer ups sam proizvodi struju iz baterije i ona je stalna i u parametrima je normale 220v +/-5% a struja iz mreze puni bateriju. nikad ne dolazi do peakova. upsovima je cjena drasticno pala pa danas mozete kupiti UPS APC, 500 VA za 595kn u Hgspotu(uzeo sam 500w iako mislim da bi 350w bilo dovoljno(490kn)), no ostaje pitanje da li je to isplativo jer se baterija u upsovima treba mjenjati, no ne znam koliko cesto

napajanja skure stvari ako su starija jer im se "istrose kondici". stoga mjenjam napajanja ~1 godisnje.

vidio sam nekoliko napajanja koja su skurila masine i u 2/3 slucajeva je bio problem sto su ljudi kupili novi komp i spojili ga na staro napajanje. 230w nije dovoljno za nove kompove niti u snu, radit ce, ali vrlo kratko.
Pa moje napajanje je 250 W i sve radi bez ijednog problema vec dve godine.
A spojeno je:
-2 diska
-CD-ROM, CDRW
-Tv tuner, mrežna modem
-2 joypada, web camera na USB
-LED display, 2 8cm venta i jedan 12cm
-512MB rama
-monitor
Staro 18.10.2003., 00:17   #26
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Devlin
zato smatram da se vise isplati staviti UPS prije napajanja, jer ups sam proizvodi struju iz baterije i ona je stalna i u parametrima je normale 220v +/-5% a struja iz mreze puni bateriju. nikad ne dolazi do peakova. upsovima je cjena drasticno pala pa danas mozete kupiti UPS APC, 500 VA za 595kn u Hgspotu(uzeo sam 500w iako mislim da bi 350w bilo dovoljno(490kn)), no ostaje pitanje da li je to isplativo jer se baterija u upsovima treba mjenjati, no ne znam koliko cesto
Nisu baš svi ti uređaji isti.Zato i imaš one obične(jeftinije) i tzv. smart koji su bolji što se tiče napona i nekih dodataka(ima i online).Tema je preopširna da bih sve obuhvatio.
Ja imam UPS od 600VA i mijenjao sam prije ljeta bateriju, a kupio sam ga krajem '98.Inače komp mi u prosjeku radi 12h dnevno tako da je baterija prilično dugo izdržala.

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Staro 18.10.2003., 11:11   #27
Devlin
Premium

Citiraj:
Originally posted by Beast
Pa moje napajanje je 250 W i sve radi bez ijednog problema vec dve godine.
A spojeno je:
-2 diska
-CD-ROM, CDRW
-Tv tuner, mrežna modem
-2 joypada, web camera na USB
-LED display, 2 8cm venta i jedan 12cm
-512MB rama
-monitor
da, ali koliko vidim imas 1,4 tulca koji prema p4 trosi nista.
na 12 v railu se napajaju cpu(5-7A), ventovi(1-3A), cd, dvd, ostalo (1-3A), kolko ti im anapajanje na 12v railu?
Staro 18.10.2003., 11:17   #28
Devlin
Premium

Citiraj:
Originally posted by Raven_1
Nisu baš svi ti uređaji isti.Zato i imaš one obične(jeftinije) i tzv. smart koji su bolji što se tiče napona i nekih dodataka(ima i online).Tema je preopširna da bih sve obuhvatio.
Ja imam UPS od 600VA i mijenjao sam prije ljeta bateriju, a kupio sam ga krajem '98.Inače komp mi u prosjeku radi 12h dnevno tako da je baterija prilično dugo izdržala.
razlika izmedju smart i obicnih je u tome sto smart imaju logove, prikazivanje stanja baterije... i jos kojekakva cudesa koja ti nisu zivotno potrebna i bez kojih se uredno prezivljavalo da prije 3 god kada su to izbacili. slazem se da su smart potrebni za servere (koje se pogleda 1 god)ali za po doma mogu to i sam rucno. kolko si platio bateriju i gdje? ciji je ups?
Staro 18.10.2003., 11:25   #29
Devlin
Premium

a na kraju, odgovor na pitanje iz pocetka threada "Napajanja: dali vrijedi pravilo koliko para toliko mjuze"
jnc= fico
srednja = kia
bolja(enermax....)= mercedes
serverska= rols royce
ako su nova i ako nisu preopterecena sva ce vas dovesti od tocke a do tocke b, no pitanja vjerojatnosti crkavanja i ugodnosti voznje su druga stvar.
Staro 18.10.2003., 12:54   #30
SlavoS
Premium

apsolutno.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore