|
![]() |
#1 |
Type R
Datum registracije: Oct 2003
|
Spajanje zvučnika..paralelno,serijski?pomozite
Trebam mali zvučnik od 5w nominalne snage,15w max i 4 ohm spojiti s zvučnikom od 30w nom,120w max,4 ohm,na autoradio(50w izlaz).Želim da mi mali zvučnik bude visokotonac,znači treba mi kondenzator,ali nisan siguran za otpor,kako to izračunat? Mislim da mi ne treba klasična skretnica jer je veći zvučnik normalni dvosistemac,znači za njega mi ne treba ograničenje za pojedine frekv. Hvala,pitajte ako još nešto treba. ![]()
![]() |
#2 |
Type R
|
dajte,valjda netko zna...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Émile Flournoy
|
Manji spojiš paralelno sa velikim, a elektrolitski kondenzator ubaciš na + vod koji ide između ta da zvučnika. Kupiš više kondenzatora pa vidiš s kojim najbolje svira. Možda je bolje u Chipoteci kupiti neku jeftinu skretnicu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
2,2uF/50V bipolarni elektrolit će ti biti dovoljan, bez skretnice. znači, + većeg zvučnika spojiš na pojačalo direktno, a manjeg preko kondenzatora. minusi idu zajedno na pojačalo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: Jan 2004
|
tako je...bipolarni, najbolje polipropilen, od 2,2-4,7 §F ... manji kapacitet, znači "viši" rez,m dakle klasična pasivna 6db skretnica..., otpor ne moraš stavljati... dovoljno je 6db reza za to... može i bipolarni elektrolit ista pašta... spojiti kako ti kaže gore potpisani gotove pass skretnice ti samo mogu uništiti zvuk ovako si uzmi više kondića , i isprobaj koji ti zvuk paše... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Type R
|
Skretnice sam odmah u startu isključio jer one dijele visoke,niske i srednje po zvučniku(zavisno o skretnici,dvostruka,trostruka..),a ja želim na veći zvučnik dobiti sve frekv,a na manji samo visoke... znači da uzmen par kondenzatora od 1uF do recimo 10uF,pa isprobavam.. Znači veliki ide normalno na pojačalo,minusi skupa,a + maloga s kondenzatorom paraleno s + velikog..?
![]() |
#8 |
Banned
Datum registracije: Feb 2006
|
Jep. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|