Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.02.2007., 02:18   #1
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Smile RSS feedovi i pomoć oko njega

Pozdrav svima

Evo krenuo pomalo u vode RSS-a (znam da je Horza nešta pričao o tome, da je to bezobrazno zapostavljena tehnologija, pa reko da i ja vidim ćo to je) i naletih na par poteškoća.

Prvo, kako nisam upoznat sa time, išah progooglat, pročitao na wikipediji malo i dobio neke osnovne informacije. Sljedeće je bilo potražiti programček kojim bi ja to mogao iskorištavat.
Malo surfao i skinuo neki GreatNews. Nemojte mi se smijati, nemam pojma koji je dobar, a ovaj je freeware i rulja ga je pohvalila. Valjda onda vrijedi nekaj
Ako ima neki drugi, predložite ga.

Sljedeće kaj sam napravil sam se subscribe-ao na PCE forum, da vidim kako to ide. Ali sad ne kužim dal ja nekaj krivog delam ili ovaj samo hiće nove teme? Sam ja nekaj fulao ili ? : stoopid

Također, dal je moguće dobivati u tom RSS-u odgovore na teme ? Ili sam osuđen na samo nove threadove, i onda ako oću vidjeti koji klikam na link i otvara mi ga u FF-u ?

Zapravo mi se čini da ja oću ono kaj gumbek "novi postovi" radi , a za to imam FF.
Al bolje da pitam neg da skitam...

Ili RSS nije primarno za forume napravljen (brijem da sam ovo pogodio) nego za ostale site-ove tipa za review-e ili blogove ili newse iz svih područja?

Ajde tko se malo više zabavio sa time nek pokuša pomoć.

Pozdrav
Staro 23.02.2007., 03:50   #2
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Pogodio si, RSS feedovi su puno korsniji za vijesti, blog postove, torrente itd itd (iako je to grubo rečeno - RSS feedovi su izvrsna i moćna tehnologija koja je iznimno unaprijedila internet, brzinu dolaska do novih informacija, te korisničko iskustvo), no mogu biti korisni i za praćenje foruma. Što se tiče RSS readera, imaš i nekoliko pluginova za Firefox, no ja već neko vrijeme najviše koristim NetVibes (www.netvibes.com). To je odličan web 2.0 site (bla) koji customiziraš prema vlastitim potrebama - možeš napraviti tab s news feedovima vezanim uz tehnologiju, jedan vezanim uz glazbu, sljedeći tab s feedima raznih Flickr grupa, pa staviš modul za vremensku prognozu, pratiš torrente sa željenih trackera, pa staviš modil s "to do" listom, pa popmail modul itd itd. Uglavnom - predobro. Pomoću netvibes napraviš vlstiti homepage na kojemu u trenu možeš doći do najnovijih vijesti (RSS modulima možeš odrediti broj izlistanih vijesti, opcije tipa otvaranja u novom FF tabu i sl.). Možeš i importirati OPML liste, ili pak importirati kolekcije news feedova drugih korisnika itd. Probaj se poigrati jedno veče s tom stranicom / web aplikacijom (užasno je jednostavno, samo drag / dropaš module i pod "edit" odrediš opcije), vjerujem da će ti se svidjeti.
gorluk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2007., 11:49   #3
Ladybug
Premium
Moj komp

Ladybug's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Yep, fora je to, ribica, još jedna od mnogih zaraznih stvari na netu..
Imaš i tu neš pametnog od Gorluka, horze i bugice
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49471
Ladybug je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2007., 12:26   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Op, op, ima se štiva za čitanje. Thx Bug i gorluk
Staro 23.02.2007., 13:27   #5
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Evo kako to izgleda kod mene:

Prvi Netvibes tab s raznim modulima:

Tab s Digg feedovima:

Tab s Flickr grupama:

Čitanje feedova u Netvibes:

Feedove možete na brzinu pregledati i pomoću Firefox Bookmarks toolbara. Možete imati feed izvan foldera, ili ako imate više tematski povezanih feedova možete ih sortirati u foldere. Evo kako to izgleda kod mene:

Izvan foldera:

U folderu:

Evo, tek toliko da se dobije neki osnovni dojam kako to može izgledati. Praćenje vijesti / news feedova na takav način neusporedivo je brže i preglednije od "uobičajenog" surfanja, a Netvibes ima još nekoliko ful korisnih modula tipa Flickr search, Google / Yahoo Images search, Popmail itd itd. Jednostavno postavite Netvibes kao homepage i imate centralu pomoću koje brzo možete pratiti feedove, provjeriti mail, uploadati slikice na Imageshack, imati mali podsjetnik / to do listu itd itd. RSS feedovi su iznimno moćna stvar i IMHO suludo je ne koristiti ih.

BTw. možete pogledati i Yahoo Pipes, interaktivni agregator feedova, pomoću kojeg možete raditi mix up raznih feedova i sl. Yahoo pipes koriste module / blokove koje spajate pomoću linija, tzv. "patching" (na tom principu funkcionira npr. Max / MSP, pa patching u Reaktoru itd.).
gorluk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno