Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Optički uređaji
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 11.01.2007., 20:49   #1
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Post Testiranje kvalitete zapisa na CD/DVD medijima

Testiranje kvalitete zapisa na CD/DVD medije

Evo mog nastojanja da ukratko objasnim kako/zašto/čime testirati kvalitetu DVD medija i kako ju interpretirati. Napominjem odmah da se ovdje ne govori o profesionalnom testiranju kvalitete jer ono iziskuje posebne strojeve vrijedne puno para (reda veličine desetak tisuća US$), ali za ogromnu većinu korisnika ovo je dovoljno.


1) Testiranje kvalitete

a) Zašto testirati kvalitetu snimljenih CD/DVD medija?
b) Troše li se CD/DVD mediji s vremenom?
c) Mogu li svi optički pogoni testirati kvalitetu DVD medija?
d) Kako testirati kvalitetu CD/DVD medija?
e) Kako interpretirati "Disc Quality Scan"?


2) Mediji

a) Kako mogu znati kupujem li dobre medije?
b) Koji mediji najbolje odgovaraju mom snimaču?
c) Kako znati tko je proizveo određeni medij?
d) Što je to MID i zašto je važan?
e) Kojom brzinom snimati medije?
f) Niža brzina snimanja znači kvalitetniji snimak. Istina?


---------------------------------------------------------------
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici


Zadnje izmijenjeno od: igorba. 11.01.2007. u 21:46.
igorba je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2007., 20:50   #2
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
1) Testiranje kvalitete

a) Zašto testirati kvalitetu snimljenih CD/DVD medija?

- Na tržištu se nalazi velik broj CD/DVD snimača različitih proizvođača i karakteristika, o različitim tipovima medija da ne govorimo. Također, korisnici koriste različit software za snimanje. Ovo obilje različitih kombinacija tih triju čimbenika rezultira ogromnim razlikama i nedosljednostima u kvaliteti snimljenih medija. Zato je dobro pronaći kombinaciju snimača i medija koja daje što je moguće bolje rezultate. Međutim, i ovdje ne možemo biti posve sigurni jer neki "proizvođači" medija stalno mijenjaju svoje dobavljače tj. prave proizvođače medija. Nadalje, čak i isti tip medija, proizveden od strane istog proizvođača, može s vremena na vrijeme (ili od medija do medija) varirati u kvaliteti. Konačno, i vaš CD/DVD snimač s vremenom može izgubiti na kvaliteti, može poboljšati/pogoršati kvalitetu snimanja s drugim firmware-om i slično. Pored svega ovoga, kao što s vremena na vrijeme treba pregledati hard disk na bad sektore, optički diskovi također mogu degradirati s vremenom/korištenjem.

b) "Troše" li se CD/DVD mediji s vremenom?

- Ukratko: Da. Detaljnije: Kao što vjerojatno svi računalni korisnici znaju, mediji su podložni grebanju, utjecaju svjetla, topline, masnih ruku od ćevapa i drugim nepovoljnim vanjskim utjecajima. Koji vrlo lako mogu dovesti do toga da disk postane nečitljiv. No, osim toga, CD/DVD mediji imaju svoj određeni životni vijek, koji proizvođači reklamiraju najčešće negdje između 20 i 100 godina (ako je riječ o write-once medijima, za re-writable medije reklamira se mogućnost tisuću i više zapiši-izbriši ciklusa). Istina je malo drugačija. Iako "nasnimljivi" CD/DVD mediji ne postoje dovoljno dugo da bismo mogli provjeriti tvrdnje nekih proizvođača, činjenica je da mediji s vremenom gube na kvaliteti (i to "sami od sebe", bez utjecaja vanjskih čimbenika). Dokazano je u velikom broju slučajeva da mediji koji su slabije kvalitet odnosno slabije su snimljeni, gube na kvaliteti brže od onih koji su kvalitetno snimljeni, u ekstremnim slučajevima čak i za mjesec-dva postanu nečitljivi. Razlog za sve ovo je kemijska struktura medija na koju utječu temperatura, vlaga, UV zrake i drugi čimbenici koje ne možemo (uvijek) kontrolirati. DVD mediji su posebno osjetljivi u odnosu na CD medije, a najdelikatnija situacija je s "re-writable" i dvoslojnim medijima.

c) Mogu li svi optički pogoni testirati kvalitetu DVD medija?

- Ne. Kvalitetu DVD medija mogu testirati svi LiteOn DVD snimači, većina BenQ DVD snimača, Plextor DVD snimači, noviji Samsung DVD snimači, neki modeli NEC i Pioneer snimača te naravno svi modeli drugih proizvođača koji su preimenovani gore navedeni modeli (npr. Sony čiji su snimači većinom preimenovani LiteOn snimači s drukčijom maskom). Osim navedenih, tu su još i neki rijetki DVD čitači (LiteOn, AOpen...), međutim nije ih preporučljivo koristiti jer daju nepouzdane rezultate. CD medije možemo testirati većinom optičkih pogona.

Napomena: Optički pogoni nekih proizvođača "po defaultu" su blokirani u programu DiscSpeed (recimo Samsung, Plextor...). Ukoliko imate npr. novijeg Samsunga i želite njime obaviti testiranje kvalitete medija, potrebno je ukloniti naziv tog branda u Registry Editoru, točnije u slijedećoj vrijednosti - HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Nero\Nero8\Nero Toolkit\DiscSpeed\CD Quality\Blocked - potrebno je ukloniti nazive TSST i Samsung. Moguće je manje odstupanje u adresi ove vrijednosti, ovisno o tome koju verziju Nere ili samog DiscSpeeda koristite (ako koristite Nero CD-DVD Speed posljednje verzije, adresa u registry-ju trebala bi biti HKEY_CURRENT_USER\Software\Ahead\Nero Toolkit\CD Speed\CD Quality\Blocked).

d) Kako testirati kvalitetu CD/DVD medija?

- Isključimo li profesionalno testiranje kvalitete, potreban nam je optički pogon koji to podržava, odgovarajući software, te naravno snimljeni medij kojeg mislimo testirati. Software koji se najčešće koristi u ove svrhe je Nero DiscSpeed/CD-DVD Speed koji dolazi u paketu s programom za snimanje Nero, a moguće ga je i skinuti ovdje. Osim njega, koriste se joši programi KProbe (samo za LiteOn optičke pogone), PlexTools (samo za vlasnike Plextor snimača), DVD Info i drugi. Ovdje ćemo pokazati kako testirati programom Nero CD-DVD Speed 4.7.0.0 (novijim verzijama naziv je DiscSpeed, to je praktički isti program).

---1. Pokrenuti program, odabrati optički pogon kojim ćemo testirati i u kojem se nalazi medij.---2. Primjetiti da u glavnom dijelu prozora imamo 5 kartica (tabova): Benchmark (za kompletno testiranje pogona/medija koje uključuje vrijeme učitavanja, seek times, iskorištenost CPU-a, najnižu/prosječnu/najvišu brzinu čitanja medija i dr.), Create Disc (služi za snimanje medija - može se snimiti disk s testnim podacima, ili image diska tako da ne potrošimo uludo medij), Disc Info (daje osnovne informacije o mediju - praznom ili punom), Disc Quality (ono što nas najviše zanima ovdje - testiranje kvalitete medija), te ScanDisc (skeniranje čitljivosti diska po sektorima/datotekama).
---3. Otvoriti karticu Disc Quality, odabrati brzinu skeniranja (LiteOn - 4x ili 8x, BenQ - 8x, NEC - 5x...), isključiti Quick scan opciju ako je uključena, i kliknuti na Start.---4. Sačekati da skeniranje završi (traje otprilike 5-10 minuta, ovisno o odabranoj brzini). Na kraju se dobije slika koja izgleda otprilike ovako:Ako je snimljeni medij formata DVD-R, bit će napisano kojim je snimačem disk snimljen, a ako je snimljen u programu Nero DiscSpeed, i bez izbacivanja medija testiran, pokazat će se naziv snimača i krivulja snimanja na grafu (bilo koji format). To izgleda otprilike ovako.Osim skeniranja kvalitete diska, uvijek je korisno provjeriti čitljivost diska i Transfer Rate testom. TRT se pokreće odabirom optičkog pogona kojim ćemo testirati i pritiskom na tipku F2. Poželjno je TRT raditi različitim optičkim pogonom od onog kojim smo radili Disc Quality Scan (npr. skeniramo li s BenQ snimačem koji ima odličnu korekciju grešaka, možemo misliti da je disk bolji nego što zaista jest, pa zato napravimo TRT nekim drugim pogonom koji možda ima slabiju korekciju grešaka). Kako interpretirati TRT? Jednostavno - što pravilnija krivulja, bez usporavanja brzine, to bolje.e) Kako interpretirati "Disc Quality Scan"?

- Za CD medije, postoje dvije vrste grešaka, C1 i C2. C1 greške uvijek su prisutne, bitno je samo da ih ima što manje. Općenito, ako je prosjek C1 grešaka po sektoru manji od 2, radi se o odličnom/odlično snimljenom disku, ako je veći od 2, a manji od 10 radi se o solidnom/solidno snimljeno disku, a ako je veći od 10 radi se o lošem/loše snimljenom mediju. C2 grešaka ne bi smjelo biti, a ako postoje, medij je loš (iako ne nužno nečitljiv).
- Kod DVD medija, koji su u fokusu ovog teksta, imamo PIE, PIF, POF greške, te jitter. PIE (Parity Inner Errors) greške slične su kao C1, odnosno uvijek su prisutne i prilikom čitanja uređaji s njima obično nemaju problema. PIF (Parity Inner Failure) su nešto ozbiljnije greške, no njih mehanizmi za ispravljanje kod čitanja također rješavaju bez većih problema. POF (Parity Outer Failure) su greške koje obično dovode do nečitljivosti medija, te su po tome slične kao C2 greške kod CD medija. Jitter je jedna vrsta distorzije signala izražena u postotcima. Očitavanje kvalitete otežano je zbog toga što različiti snimači koriste različite metode skeniranja. LiteOn snimači (kao i drugi snimači s MediaTek čipsetom, te Plextor) koriste metodu PI(E)/PIF ECC sum 8/1 (PI(E) greške se skeniraju u 8 uzastopnih ECC blokova podataka, a PIF u 1 ECC bloku podataka). BenQ (kao i Philips, Pioneer, NEC...) koristi metodu PIE/PIF ECC sum 8/8 (i PIE i PIF greške se skeniraju u 8 uzastopnih ECC blokova). Pojednostavljeno, disk ne bi smio imati:

*više od 280 grešaka na većim dijelovima diska (pojedinačni "špicevi" koji prelaze 280 nisu velik razlog za brigu, iako je bolje da ih nema).
*više od 4 greške na većim dijelovima diska (pojedinačni "špicevi" nisu razlog za brigu), odnosno kod BenQ snimača i drugih koji koriste metodu PIE8/PIF8 više od 32 greške.
*POF grešaka uopće.
*jitter čija prosječna vrijednost prelazi 12%.


U svim slučajevima, što manji prosjek sa što manjim amplitudama - to bolje!

PRIMJER 1:

Na ovoj slici vidimo disk koji ima u prosjeku 2.89 PIE grešaka (u 8 blokova), s maksimumom od 8, prosječno 0.03 PIF grešaka (u 8 blokova, jer je skenirano BenQ snimačem), s maksimumom od 6, nema POF grešaka, te ima prosječan jitter od 8.35%. Program je disku dao ocjenu kvalitete 97 od mogućih 100. PIE greške označene su svijetlo-plavom bojom, PIF greške zelenom, jitter ružičastom, brzina čitanja (kod skeniranja) zelenom linijom, a brzina snimanja bijelom linijom.PRIMJER 2:

Na ovoj slici vidimo disk malo slabije, ali solidne kvalitete, skeniran LiteOn snimačem (zato je ocjena lošija usprkos manjem PIF maksimumu (6 PIF grešaka prema ECC1 mjerenju je lošije nego 8 PIF grešaka prema ECC8 mjerenju). LiteOn snimači ne mogu svi čitati jitter, pa zato ovdje nije prisutan. Noviji LiteOn snimači, u kombinaciji s najnovijim Nero DiscSpeed programom, mogu izvještavati jitter.

__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici


Zadnje izmijenjeno od: igorba. 07.04.2008. u 21:48.
igorba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 11.01.2007., 20:51   #3
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
2) Mediji

a) Kako mogu znati kupujem li dobre medije?

- 100% sigurno nikako. Čak se i najboljim proizvođačima može "zalomiti" neispravan ili nekvalitetan medij. No, najsigurnija metoda je kupovina provjereno dobrih brandova. Kupujete li manje poznat/neisproban brand medija, bolje je kupiti manju količinu (neki web shopovi u inozemstvu prodaju test pakete medija u kojima se nalazi po 1 primjerak svih ili većine medija koje prodaju, šteta što toga nema kod nas) i isprobati s konkretnim snimačem (i firmware-om). U pravilu, svi snimači dobro ili odlično snimaju Taiyo Yuden i Verbatim (MCC) medije, a većina snimača dobro snima Ricoh, Sony, Maxell i još neke medije (NAPOMENA: neki od navedenih prodaju više vrsta diskova od kojih su neki proizvedeni od strane drugih tvornica i upakirani kao npr. TDK). Originalni mediji ovih proizvođača u načelu bi trebali imati natpis Made in Japan (osim Verbatim-a).

b) Koji mediji najbolje odgovaraju mom snimaču?

- Neki (rijetki) mediji manje-više odgovaraju svim snimačima, neki ne odgovaraju nijednom, a velika većina je jedno šaroliko društvo u kojem vrijedi pravilo isprobavanja i testiranja kvalitete. Naravno, za osnovne smjernice dobro će poslužiti nekakav review na Internetu, ili iskustva drugih korisnika s istim snimačem. Naravno, postoje određene "legende" o tome kako tom i tom snimaču "paše / ne paše" taj i taj medij. Novi mediji izbacuju se takvom brzinom da se stvari mijenjaju vrlo brzo. Npr. relativno stariji modeli NEC/Pioneer snimača više su voljeli DVD-R medije, a stariji modeli LiteOn snimača DVD+R medije. S novijim modelima toga više nema. LG snimači poznati su kako ne vole Ritek medije. Da, ali ne vole jedan jedini, i to RitekG05 (8x DVD-R), s kojim su rezultati redovito bili loši (to je inače loš medij čija kvaliteta dosta varira i ne bih ga preporučio nikome, osim eventualno ako imate NEC/Pioneer snimač). Noviji Ritek 16x mediji daju solidne rezultate s LG snimačima. Zaključak: osnovne smjernice što kupiti potražiti online, a dalje isprobavati sami dok ne nađete dobru kombinaciju.

c) Kako znati tko je proizveo određeni medij?

- Na svijetu postoji puno više brandova DVD medija nego stvarnih proizvođača. Tako neki brandovi koriste usluge više različitih tvornica pa krajnji korisnik ponekad ne može zapravo znati što kupuje. Inače, za identifikaciju medija koristi jedna vrsta koda koja je tvornički zapisana na svaki prazni medij, a zove se Media ID (MID). Tako neki brandovi mogu imati različite MID kodove što znači da su proizvedeni u različitim tvornicama, i često su velike razlike u kvaliteti. Zato je dobro prije kupnje veće količine medija provjeriti MID i informirati se o njemu. Svaki MID bi trebao otkrivati u kojoj tvornici je proizveden medij. Kažem trebao, jer postoje dva problema:
1. Neki brandovi koriste ugovorne proizvođače za proizvodnju medija (doduše, uz njihovu kontrolu kvalitete), pa tako Verbatim MCC može biti proizveden u nekoliko različitih tvornica (i država), no sva se proizvodnja odvija pod kontrolom tvrtke Verbatim (Mitsubishi). Ricoh mediji mogu biti proizvedeni u Japanu u Ricoh tvornici, ali i u Taiwanu u Ritek tvornici (s Ricoh MID-om).
2. Postoje na tržištu određeni mediji s tzv. lažnim MID-ovima. Radi se redovito o medijima niže kvalitete i niske cijene koji imaju MID-ove poznatih proizvođača (uglavnom Taiyo Yudena), pa snimač misli da barata vrhunskim medijima, dok su oni ustvari šrot (primjer: sjećam se osobno Hyundai 8x medija s lažnim TY kodom, katastrofa).

d) Što je to MID i zašto je važan?

- Kao što je već objašnjeno, MID je Media ID odnosno tvornički snimljena oznaka medija koja odaje proizvođača (ili brand), tip medija (+R, -R, +RW, -RW...), i deklariranu brzinu. MID-ovi služe za to da snimač prije snimanja odredi strategiju snimanja (brzinu i neke druge stvari) koja je prilagođena baš tom mediju. Kriva strategija obično znači loš(iji) snimak. Neki od poznatijih MID-ova prisutnih na našem tržištu su:
MCC004 -> Verbatim (Mitsubishi) DVD+R 16x
MCC03RG20 -> Verbatim (Mitsubishi) DVD-R 16x
YUDEN000T03 -> Taiyo Yuden DVD+R 16x
TYG03 -> Taiyo Yuden DVD-R 16x
RITEK G05 -> Ritek DVD-R 8x
RITEK R04 -> Ritek DVD+R 16x
RICOHJPNR03 -> Ricoh DVD+R 16x
SONY16D1 -> Sony DVD-R 16x
CMC MAG M01 -> CMC Magnetics DVD+R 16x
CMC MAG AM3 -> CMC Magnetics DVD-R 16x
PRODISC S05 -> Prodisc DVD+R 16x
PRODISC R04 -> Prodisc DVD-R 16x
...

Sam MID kod u većini slučajeva nema previše veze s proizvođačem, pa tako recimo (ne)čuveni Ritek G05 možemo naći pod brandovima kao što su Traxdata, Arita, RiData, Memorex, BestMedia, Datasafe...

e) Kojom brzinom snimati medije?

- Prema MID-u medija snimač prije snimanja programu dojavi raspoložive brzine. Ako je neki medij deklariran na recimo 16x, to ne znači da ga vaš snimač može snimiti na toj brzini. U slučaju lošijih medija često je podržana niža brzina od deklarirane, a u slučaju novijih medija koji su se pojavili nakon izlaska firmware-a za vaš snimač, njih ćete moći snimiti samo na 4x koristeći općenitu strategiju za nepoznate medije. Nasuprot tome, neki bolji 8x mediji su podržani od nekih snimača na 12x ili čak 16x (tzv. overspeed). Skeniranjem kvalitete DVD-a možete utvrditi koji medij odgovara vašem snimaču, ali i na kojoj brzini. Čest je slučaj da 16x mediji najbolju kvalitetu daju na 12x ili 8x brzini, ali to nije pravilo. Snimite neki medij na 8x, na 12x, pa i na 16x, i skenirajte kvalitetu te utvrdite koja brzina daje najbolje rezultate.

f) Niža brzina snimanja znači kvalitetniji snimak. Istina?

- Ne. Noviji mediji (čitaj: 16x) optimizirani su za više brzine snimanja i često će dati bolje rezultate na recimo 16x, nego na 4x. Bolje je za početak odabrati neku srednju brzinu pa provjeriti kvalitetu.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2007., 21:27   #4
BrunoZG
Junior Member
 
BrunoZG's Avatar
 
Datum registracije: May 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,205
Super si to napiso igoreba, jedino ti mozda naslov nije pravi, ovo ja ne bi nazvao testiranjem kvalitete medija nego testiranjem kvalitete zapisa na neki medij.

Odličan "burn"npr na nec-u ili benq-u na CMC, ne morra biti isti takav i na lite-on.u.
Al vidis, sve si to skuzio i jos uspio i dobro i logično'o tu sročit: goood :
__________________
AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

Zadnje izmijenjeno od: BrunoZG. 12.01.2007. u 16:11.
BrunoZG je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2007., 21:46   #5
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Je, o naslovu bi se dalo raspravljati s obzirom da je kvaliteta zapisa kombinacija kvalitete medija, kvalitete snimača i optimiziranosti firmware-a... Možda i promijenim naslov. Thanks.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 08:50   #6
tor
Administrator
Moj komp
 
tor's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Sesvete
Postovi: 15,954
Svaka čast na trudu.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 08:57   #7
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,469
Jedno praktično pitanje. Kao što vidiš u sigu, imam 2 pionira u konfi. S čime testirati kvalitetu obzirom da to ne mogu učiniti Nerom?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2007., 12:49   #8
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Pa, koliko znam 111D može raditi skeniranje (iako nije pouzdano kao s LiteOn-ima ili BenQ-ovima), i to samo s Nero CD-DVD Speed-om, s novijim verzijama. Skini si najnoviju verziju 4.7.0.0 ovdje
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2007., 00:32   #9
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Izišla je nova verzija programa Nero CD-DVD Speed - v.4.7.5.0 (dosad je posljednja bila 4.7.0.2). Preporučam svima da zamijene staru novom verzijom (samo prekopirati u mapu gdje je instaliran Nero, podmapa Nero Toolkit ili kopirati bilo gdje na disk i pokretati s tog mjesta, ako želite). Najnoviju verziju možete skinuti ovdje.

Izmjene:

* Dodan TA jitter test za novije LiteOn pogone
* Dodana podrška za (nadolazeće) formate DVD-RW DL i DVD+RW DL
* Disc Quality Test
o Poboljšano očitavanje jittera za LiteOn pogone
o Dodani podaci o snimaču u prozoru sa statistikom
o Izmijenjen način izračunavanja PI/PIF prosjeka
* Dodana podrška za hibridne diskove
* Može se mijenjati veličina dijalozima
* Manja poboljšanja i popravci bugova

U skladu s nekim novim mogućnostima, malo ću ispraviti prvi post.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2007., 22:14   #10
denied
Premium
Moj komp
 
denied's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,184
Mislim da nije potrebno otvarat temu kad imamo ovu

Malo sam testiro na Pioneeru 212 (SATA), pa me zanima samo mišljenje jel ovaj DVD9 medij dobro spržen (Verbatim DVD+R 2,4x)....jer mi je nero jako dugo radi verifining medija (al mislim da je to stvar pržilice a ne loše sprženog medija)...OT:Jel ima još neka stranica za upload slika za forum?
denied je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.08.2007., 00:28   #11
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Rekao bih, vrlo dobro do odlično, naročito je dobar prvi layer (layer 0). Na kojoj brzini si pržio?
Glede teme, može ovdje, iako bi mislim bila bolja sticky tema u medijima... možda premjestim tamo. Ova tema više objašnjava načine provjere kvalitete, a tamo idu dobiveni rezultati...

OT: Ima ih pun klinac, ja osobno koristim www.picoodle.com, ali imaš ih ko blata...
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2007., 22:26   #12
denied
Premium
Moj komp
 
denied's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,184
Mislim da je ovaj bio na 4x....sa pioneerom, mada slično sprži liteon...
denied je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2008., 17:17   #13
Sioux69
Bik Koji Sjedi
Moj komp
 
Sioux69's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 27
Što reći na ovo?LiteOn na 8x, DVD-R Verbatim
Sioux69 je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2008., 20:56   #14
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
A što, vrlo dobar rezultat. Iako imam blago nepovjerenje prema testiranju medija u istom uređaju u kojem je spržen, ipak ne vjerujem da je "realna kvaliteta" puno slabija od ove koja se može iščitati iz grafa.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2008., 21:43   #15
Sioux69
Bik Koji Sjedi
Moj komp
 
Sioux69's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 27
ajd super, ja se vec uplasio zbog onih maximalnih PI errora, al ocito nisam dobro skuzio tvoj topic, morat cu jos jednom procitati!
Hvala! pozz
Sioux69 je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2008., 22:00   #16
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
PIE je malo viši (i prosjek, a i maksimum na 64), ali je debelo ispod dopuštene granice (280), a i PIF je dosta nizak i ujednačen.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2008., 15:56   #17
Buger
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 4,347
malo glupavo pitanje, ali koliko se gubi na kvaliteti snimljenog medija ako je na mediju ostala koja sitna dlačica ili prašina? Može li se dogoditi da je medij nečitljiv na tom dijelu?
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2008., 16:43   #18
Ubleha
Premium
Moj komp
 
Ubleha's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2006
Lokacija: BiH
Postovi: 1,485
Tesko da to moze smetati jer korekcija greske na snimacima (citacima) to koriguje bez problema, naravno manja ostecenja.
__________________
Nisam pijan sve dok mogu da ležim na podu i da se nizašta nedržim.
Ubleha je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2008., 23:36   #19
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,460
Citiraj:
Autor Bugger Pregled postova
malo glupavo pitanje, ali koliko se gubi na kvaliteti snimljenog medija ako je na mediju ostala koja sitna dlačica ili prašina? Može li se dogoditi da je medij nečitljiv na tom dijelu?
Ukoliko je medij prljav prije snimanja, moglo bi biti problema, a ako je snimljen čist pa kasnije zaprljan, to se lako ispravi kod čitanja/kopiranja.
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.
Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12
OS: Windows 11 Pro

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2008., 23:58   #20
morph
*
 
morph's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: zg
Postovi: 1,530
Citiraj:
Autor Bugger Pregled postova
malo glupavo pitanje, ali koliko se gubi na kvaliteti snimljenog medija ako je na mediju ostala koja sitna dlačica ili prašina? Može li se dogoditi da je medij nečitljiv na tom dijelu?
Nije glupo pitanje, i odgovor je da, moze. Laser predje preko te mrvice ili dlake i otisak ostane "zapecen" tj. ako se pazljivo pogleda vidi se da je na tom mjestu povrsina dvd-a tamnija nego drugdje. Tako da je pozeljno da medij prije snimanja bude skroz cist. Problem je u tome sto je nezgodno odstraniti takvu prljavstinu jer vrlo cesto se nanese dodatna prljavstina, otisci prstiju itd...
morph je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2008., 14:24   #21
jollyb
4K FTW
Moj komp
 
jollyb's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Minken
Postovi: 1,046
koji dvd snimač podržava / je najbolji za skeniranje kvalitete snimljenih medija, a da se može kupiti u trenutnoj ponudi u linksu? (ili u ve-milu)
liteon DH-20A1S-18C možda?
može pata i sata rw, samsung s203n će ionako biti primarni snimač
jollyb je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2008., 15:04   #22
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
U biti, bilo koji LiteOn, ali i drugi snimači s MediaTek čipsetom (donekle im je mana što pokazuju "predobre" rezultate, stari BenQ snimači s Nexperia čipsetom su po meni još uvijek najbolji za to, ali njih odavno nema za kupiti).
Ako imaš Samsunga, skeniraj s njim (MediaTek čipset), zašto bi kupovao LiteOn-a samo zbog toga. Usporedivi su po pouzdanosti skeniranja.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2008., 23:25   #23
Daddy
The Kwisatz Moderach
Moj komp
 
Daddy's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 917
Iz kojeg razloga je kod mene onda medij (Verbatim DVD-R (MCC 03RG20)) skeniran na BenQ-u ima sve skupa mozda 800 i kusur PIF-ova i dobiva skor 95, dok isti citan u LiteOn-i vec na 900MB prelazi 600PIF-ova i skor se spusta na 93.Prekinu sam sken jer mi jasno bilo gdje vodi.

Medij je snimljen na LiteOn-u.Jel moguce da je LiteOn bolji "skener" nego je snimac?
Koliko sam imao priliku citati nije bilo za mjerodavno uzeti konkretno kod LiteOn-a skenove medija koje je isti taj uređaj snimao.
Daddy je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2008., 14:07   #24
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Skenovi na LiteOn-u i BenQ-u nisu međusobno usporedivi jer je Litey PIF SUM-1 skener a BenQ PIF SUM-8 (u prijevodu: BenQ skenira PIF greške u 8 uzastopnih blokova, a LiteOn u jednom, zato je dozvoljeni maksimum za LiteOn 4 PIF greške po sektoru, a za BenQ 32). Taj skor, ocjena ili kako već je prilično loš pokazatelj stanja medija jer uzima u obzir samo jednu vrijednost - maksimalan broj PIF grešaka (ne gleda se ukupan broj, (ne)ravnomjerna raspoređenost, PIE greške, jitter...).
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2008., 19:12   #25
Daddy
The Kwisatz Moderach
Moj komp
 
Daddy's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 917
Kada tako velis, stvari zvuce jasnije.

10X
Daddy je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2008., 01:34   #26
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,887
skinuo s neta nero cd/dvd speed i ne izbaciva mi graf? pokrenem bench, on zarsi i izbaci ubaci dvd i ništa... ?
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2008., 01:48   #27
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Koja prža, kakav medij, koji bench si pokrenuo...? Malo više detalja da vidimo u čemu je problem.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2008., 12:08   #28
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,887
samsung 203n, pokrenuto po tvojim uputama, skinuo s neta nero cd/dvd speed 4.7.7.15... verbatim dvd-r

ja zbunjen...
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2008., 21:33   #29
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Jesi pobrisao u registry-ju sve što treba? Evo ubacio sam gore ovo, napisao sam to par puta na forumu, ali ne ovdje, pa...
Napomena: Optički pogoni nekih proizvođača "po defaultu" su blokirani u programu DiscSpeed (recimo Samsung, Plextor...). Ukoliko imate npr. novijeg Samsunga i želite njime obaviti testiranje kvalitete medija, potrebno je ukloniti naziv tog branda u Registry Editoru, točnije u slijedećoj vrijednosti - HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Nero\Nero8\Nero Toolkit\DiscSpeed\CD Quality\Blocked - potrebno je ukloniti nazive TSST i Samsung. Moguće je manje odstupanje u adresi ove vrijednosti, ovisno o tome koju verziju Nere ili samog DiscSpeeda koristite (ako koristite Nero CD-DVD Speed posljednje verzije, adresa u registry-ju trebala bi biti HKEY_CURRENT_USER\Software\Ahead\Nero Toolkit\CD Speed\CD Quality\Blocked).

EDIT: Evo i linkova za skinuti najnovije verzije programa Nero CD-DVD Speed odnosno Nero DiscSpeed (DiscSpeed će zamijeniti CD-DVD Speed, a u načelu su to isti programi, samo DiscSpeed ima podršku za nove BR/HD DVD medije).

Nero CD-DVD Speed 4.7.7.15: http://www.cdspeed2000.com
Nero DiscSpeed 4.11.1.0: http://rapidshare.com/files/10567081...d_4.11.1.0.rar
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici


Zadnje izmijenjeno od: igorba. 07.04.2008. u 22:14.
igorba je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2008., 00:01   #30
Fleks
JDM
 
Fleks's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 6,137
ok... ovo kod mene ne funguje ili su fakat verbatimi na samsungu tak lose sprzeni ili ja neznam citat grafove? Inace morao sam testirat u samsung przi jer mi sa LG dvd citacem nece nikako...

Evo SS pa nek neko procjeni:

Fleks je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na