Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.12.2006., 17:21   #1
dove_g
Banned

dove_g's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Trebam "tiše" komponente

Pozdrav,

mijenjam stari PC sa novim tišim i treba mi za početak samo 3 komponente:

- CPU
- MB
- memorija

1. CPU - dosad sam imao AMD 1000 Athlon
E sad što se tiče CPU-a vidio sam na stranicama www.amdcompare.com ova dva CPUa:

ADA3500IAA4CN ADA3500CNBOX AMD Athlon™ 64 3500+ 2200Mhz Socket AM2 62W
ADD3500IAA4CN ADD3500CNBOX AMD Athlon™ 64 3500+ 2200Mhz Socket AM2 35W

Kompletno i gotovo isti osim zadnjeg slova u šifri CN nasuprot CW, a CN ima disipaciju od 35W i čak ga imaju u Melcompu po 1600 Kn, jeftiniji sa 62W deklariranih je oko 800Kn. Zanima me iskustvo ako ko zna o čemu je riječ. Pretpostavljam da manje grijanje CPUa znači i manje buke ventilatora.

2. Matična ploča, što odabrati, a dosad sam imao Abit KT7A Raid
Trebam stabilnu i dobru ploču, a naravno da nema nijedan ventilator na sebi, ne trebam za overclockiranje niti ništa specijalno. (da je onboard zvučna za male zvučnike + mic, eth i to je to).
Problem je što imam Matrox G550 AGP karticu koja mi je zadovoljavajuća, jer ne igram igre i ima dosta kvalitetan TV izlaz, a uz to trebam i DVI. Kupnjom nove kartice ne bi ništa dobio što mi sepcijalno treba, a neznam koliko je pametan izbor da ne pređem na nove slotove za gfx i dali uopće postoji kaj slično u odabiru grafickih kartica.
MB ploča treba jos jedan slot za zvučnu karticu (Waveterminal Egosys 2496 je u pitanju).

3. Ram ću uzeti neki uparen 1GB

Za sada bi to bilo sve sto mi treba od opreme, dakle CPU, MB (mozda graficka) i RAM.

Hvala na preporukama i volji za pomoć.
dove_g je offline   Reply With Quote
Staro 21.12.2006., 17:57   #2
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ne znam, moja preporuka bi bio Intel Core 2 Duo ako već daješ preko 1000kn za procesor.

Čuj, komponente koje si naveo ionako nisu presudne za "tiši" komp (ne znam koju bih ti "tihu" memoriju preporučio" ). Za tišinu su važniji napajanje, kućište, hardovi, grafička (npr. silent verzija, ili neka s aftermarket coolerom), zatim ventovi, hladnjak za proc (stock hladnjaci koje dobiješ s procesorom uglavnom se ne mogu pohvaliti nekakvom bajnom tišinom) itd.

Ako namjeravaš staviti novi CPU, matičnu i meoriju u kućište s napajanjem i hard diskovima koje trenutno imaš, i koji ti nisu dovoljno tihi, nećeš osjetiti apsolutno nikakvu promjenu - te komponente nisu proizvođači buke u računalu.

Pitanje je za što ti računalo treba, namjeravaš li overclockati ili ne (koliko vidim ne), te koliki ti je budget.
gorluk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.12.2006., 18:03   #3
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
1. Treće slovo u steppingu:
npr. ADA3500IAA4CN ADA3500CNBOX AMD Athlon™ 64 3500+ 2200Mhz Socket AM2 62W ti govori o potrošnji procesora.

* “A” stands for “regular” heat dissipation and power consumption;
* “O” stands for Energy Efficient processors with the maximum heat dissipation of 65W;
* “D” stands for Energy Efficient processors with the maximum heat dissipation of 35W.

Izvor:X-bit labs

Manje grijanje, potrebno slabije hlađenje -> tiše hlađenje

2. Kakvu matičnu na kraju trebaš? Sa AGP-om ili PCI-E ?
Asrock Dual-VSTA ?

No dobro ti gorluk veli, oko procesora se moraš najmanje brinuti. I AMD64 i C2D su hladni procesori. Ostatak komp, poglavito napajanje i HDD će ti raditi najviše brige.
Napajanja tiha, a dobra ima već za ~250kn (chieftec Delta 350W), HDD Samsung ili Hitachi (s time da Hitachi jako vibrira, pa ti može biti da će ti cijelo kučište "bučiti")
Staro 25.12.2006., 16:33   #4
dove_g
Banned

dove_g's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Hvala na odgovorima,

imam za sada neko napajanje neznam tocno Super Silent Pro 350W i za sada sam zadovoljan, kao i sa diskom Seagate 160GB.

Hvala na preporukama.
dove_g je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno