|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
MS Win-Mobile OS vs. Symbian OS
Prednosti i mane, iskustva, što se toplo preporucuje i mogucnosti. (naime dvoumim se izmedju MDA Vario i Nokie 70 - znam da su nebo i zemlja razlika ali zanima me software, mogucnosti multimedije, organizatora itd...) Hvala.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
symbian was built from a telephone that has pc type functions incorperated. Wm was originally built as a pda, now with telephone functions incorperated. If u predominately need mobile pc type access, then wm is for you, otherwise is phone function is important then symbian is the way. ovisi sto ti tocno treba...ako te zanima nesto konkretno vezano uz symbian, samo pitaj ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Pa s obzirom da sam PC freak, i tak to mislim da ce mi WM biti nekako prikladniji, s obzirom da mi pase i PDA. Htio sam samo znati razliku u broju software-a tj programa raznoraznih za mobitel, no mal sam svrljao po forumima i uvidio da ima HRPETINA programa i za Symbian i za WM. E sad naravno da funkcionalnost itd. ovisi prvenstveno o brzini i upotrebljivosti samog mobilnog aparata. Dakle mislim da cu kupiti Vario jer ima neke stvari koje mi uistinu trebaju sto na predavanjima, sto za ispite :-), sto za putovanja.
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Symbian je trenutno najrasprostranjenija mobile platforma i za nju ima stvarno hrpetina programa. WM je tu malo lošiji, ali ja bih svejedno uzeo Vario, ipak je to pocket PC. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2006
|
WM ima dosta nedoradjene funkcije mobitela, ima još prostora za poboljšanja. Symbian je tu vjerojatno bolji, nemam puno iskustva sa Symbianom pa ne znam. Banalna stvar kao što je imati različite melodije za različite pozivatelje na WM ne postoji. A to imaju danas već i low end mobiteli. Ok ... reći će netko da postoji dodatni software za to ... postoji, ali to se plaća. Ima puno softvera koji pokrivaju nedostatke onoga što se dobije s WM-om kao takvim, ali masa se toga dodatno plaća ... zašto plaćati ono što bi trebali imati po defaultu. Ne govorim o dodatnim naprednim funkcijama, već o onim osnovnim mobitel funkcijama. Stoga mislim da je bolje imati odvojeno mobitel od PDA, usprkos polakom izumiranju klasičnih PDA uređaja i trendovima ka integraciji mobitela i PDA. Bolje dobar mobitel i dobar PDA nego loš mobitel u osrednjem PDA-u. A i jeftinije je ... dobro sad je Vario na nekoj akciji, ali primjerice za skoro 5000kn koliko košta iPaq hw6915 može se kupiti solidan iPaq (npr. hx2190 košta oko 2,6k kuna) i dobar mobitel. A uz sve to ... mogu istovremeno telefonirati i pisati bilješke (ili igrati neku igru), ne moram se susprezati da ne potrošim bateriju na PDA pišući neki tekst ili slušajući glazbu, jer ako nestane baterije, bit ću nedostupan/neću moći zvati i slati poruke, itd. Jasno da ima argumenata i za integrirane GSM/PPC uređaje, i sam sam razmišljao o toj opciji, ali su prevagnuli argumenti za odvojene uređaje. Ali da se moram odlučiti ili-ili, a da nemam mogućnosti za kupiti odvojeni PDA, vjerojatno bih kupio Varia, jer su mi PDA mogućnosti važne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
za symbian postoji milijuni programa koji ce ti omoguciti skoro sve....you name it ![]() trebao bi nabrojati konkretno koje ti funkcije trebaju.....pisanje? treba ti puna tipkovnica? treba ti za multimediju? surfanje? btw. i symbian ti omogucava slusanje muzike, surfanje i pisanje poruke npr. pravi multitasking. al bolje je naravno kupiti mob i PDA. ako ces kupovati mob, kupi symbian ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Datum registracije: Jun 2006
|
Imam dosta iskustva sa symbianom sa kojeg sam presao na WM i sad proucavam WM ![]() Sto se tice one banalne stvari sto je Sciflash spomenio da nemozes stavit drugaciju melodiju zvona posebno za na svaki kontakt je stvar proslosti.. Na svom HTC TyTN-u mogu uredno stavit melodiju koju ocu posebno za svaki kontakt i ugradjeno je u OS, bez ikakvog dodatnog softwarea Sto se tice spoja PDA i GSM-a, to je odlicno rijeseno na titanu, ima skoro sve funkcije kao i symbian smartphone. Telefonija je odlicna isto kao i na smarphoneu, nisam bas vidio prevelike razlike u odnosu na 6680 sto sam imao prije ovog uredjaja. Neznam kakav je software na Variu i kako je na njemu rijesen taj spoj, vjerovatno nesto losije nego na titau.. Organizator i multimedija su bolji i jednostavniji za koristit na PDA-u nego na smartphoneu iz razloga jel ima veci ekran osjetljiv na dodir pa je puno lakse i brze koristiti mogucnosti OS-a, a i lakse je pisat na qwerty tipkovnici nego na mobitelu kao da pises SMS.. Kao sto je reboot rekao, ak ti je bitniji GSM od organizatora odi na smartphone, ak ti je bitniji organizator odi na PDA |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Shamanix, ne bi bilo loše kad bi smanjio malo taj sig...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Hejter
Datum registracije: Mar 2005
|
Symbian , meni vise lezi i ima stvarno svega . iako od ova dva bi isao na vario jer ima osjetno veci ekran sto kod pametnih mobitela je meni prvo . |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
(btw. jeste li vidjeli ovaj review: http://www.mobile-review.com/pda/art...ssbow-en.shtml ) ... i još jedna stvar koja mi na WM ide malo na živce je pozadinsko odvijanje procesa. Kad ubijem program, ne očekujem da se vrti u pozadini. Koliko da je multitasking dobar toliko mi zna ici na zivce. Primjerice na palmu s tim nikad nemam problema ... istina nema niti multitaskinga, ali rijetko je potreban. I jos jedan bug, mozda vecini nije vazan, ali copy/paste (npr. iz Pocket Worda) u sms ne radi. OT: kad smo vec kod Varia ... kako podesiti da kad (GPRS-om) skinem headere e-mailova i zelim skroz skinuti samo jedan e-mail, da zaista skine samo taj e-mail, a ne sve. Redovito skine sve e-mailove... To mi je ok radilo na Motoroli MPX220, ali na Variu nece (ili ne znam podesiti). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Datum registracije: Jun 2006
|
Da, vidio sam taj review, sto se tice novog OS-a bit ce jednako zahtjevan kao i WM5, tak da ce se moch upgrejdat postojeci uredjaji Ubijanje programa ce biti implementiranu u sam OS u buducim HTC-ovim uredjajima ( na titanu nisu stavili ![]() Evo probaj instalirat X-Button na varia, ja mislim da bi trebalo radit.. Kopiranje teksta iz Pocket Worda u SMS sam provjerio na svom titanu i uredno sve radi.. probaj flashat novu verziju ROM-a, mozda je popravljen taj bug, mozda na Variu nije popravljen.. stvarno neznam jel nisam imao Vario Ovo oko mailova nebi znao jel nisam jos podesavao nista oko mailova, primjetio sam samo da skida automatski sa MSN-a kad se spojis.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Registered User
|
Citiraj:
Kako koristim Outlook na poslu, onda mi je sinkronizacija s mobilnim uređajem više nego dobrodošla stvar ... tu su mi svi WM (bilo PPC, bilo Smartphonei) uvijek radili besprijekorno (osim notes-a, za sto sam trebao instalirati dodatni software) ... Kako se Symbiani s tim nose? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Pitanje: Hocu li ja moci upgrade napraviti sa WM5.0 na WM6.0 sam ili cu ga morati nositi u t-com? E sad sto se tice toga sto mi treba. Rekao sam u predhodnom postu da mi treba za predavanj, biljeske, ispite i uvelike za multimediju. Zanimam me kako se ponasa WM na Variu sto se tice glazbe, slika i filmova naravno. Multimedija me jako zanima, kao i uredski paket, te mogucnost citanja pdf fileova? Postoje li dodatni, bolji programi za to sve, tipa winamp, bsplayer itd (mada znam da moram odvojit PDA od racunala) A sto se tice toga koliko mi mobitel treba, dovoljno mi je primiti i odaslati poziv, napisati lagano sms, te provjeriti mail, a ostalo tipa mms, surfanje itd. me uopce ne zanima (trenutno)
![]() |
#17 |
Premium
|
E da i podsjetnici kako funkcioniraju, tipa za rodjendane, tablete i ostale gluposti :-)
![]() |
#19 | |
Registered User
|
Citiraj:
http://tcpmp.softonic.de/ie/34156 Ali ima još playera ... proguglaj malo. Za slike meni je sasvim ok ugrađeni preglednik iako imas cak i ACDSee za PPC-e, meni to nije nešto bitna stvar. Što se pdf-a tiče, imaš ili originalni Adobeov Acrobat reader za PPC-e ili neki alternativni npr. ClearVue-ov. Prikaz pdf-a oviso o samom dokumentu. Neki se prelamaju u redu, a neki ne (dosta ovisi o slikama i o tome kako je knjiga skenirana), no sve u svemu nije loše. I svakako bih preporučio korištenje Resco Explorera umjesto standardnog File Explorera ... pokriva dosta nedostataka koje ima ugrađeni Explorer http://www.resco.net/pocketpc/explorer/default.asp |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Hehe, dobri ste decki, nisam ga jos ni kupio a vec stizu potrebne informacije za buducnost (pod tim mislim na linkove). A boze dragi, pitao sam. Vario je narucen (j...ga nemam love za nesto skuplje i bolje mada sam cuo da je Vario 2 jos bolji), no sve u svemu bit ce veliki skok sa k700i na ovo :-). Tako da uskoro vario stize. Trebam li jos nesto znati? Znam da mu je proc malo slabija strana? Kako se rjesavaju shareware programi (crackovi, serijali? hehe znam da je smjesno pitanje)? Ili je prerano da pitam takva pitanja s obzirom da ga jos nemam u rukama i da ga nisam upoznao (jer kad pocnem cackat ili cu ga spoznat ili ce biti puno pitanja)? Naravno svaki savjet je dobar. A o tome koliko cu biti zadovoljan, ovisi o meni koliko budem od njega trazio i dobio. ( a s obzirom da sam tech pervert uskoro cu trazit nest skuplje, eh taj novac...) :-(
![]() |
#21 |
Premium
|
di si ga kupio i kolko si dao za njega? i ja sam mislio to kupit... kolki bi tek meni bio skok na to sa simensa S45i ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisam ga jos kupio ali sam ga narucio posto ga nemaju u mjestu gdje kupujem. Ovako jedina ponuda koja ima je u T-mobile-u. Cjena samoga aparata u trgovinama mislim da je preko 5000. U t-mobile ponudi za 1600kn ga mozes dobiti u tarifi flex150 na ugovor od 24 mjeseca, s tim da moras uzeti web n' walk, takodjer mozes uredjaj kupiti za 2600kn s tim da nemas pretplatnicku obvezu prema njima nego 4 mjeseca moras placati preplatu a onda kako hoces. Takodjer ako uzmes ga u tarifi 150, nakon 4 mjeseca mozes se odluciti zelis li tarifu povecati ili pak smanjiti na 60. Web n' walk mozes ja mislim iskljuciti nakon mjesec dana, ili odmah nakon aktivacije (tu me nemoj drzati za rijec jer u to nisam jos siguran). Sve u svemu samo ga T-mobile ima koji ga definira kao MDA T-mobile Vario (Compact 3, il tak nesto), no u biti to ti je uređaj Qtek 9100 ako se ne varam, pod tom oznakom ga mozes naci u trgovinama. Eto nadam se da sam pomogao. Vise o samom uredjaju na: http://www.gsmarena.com/qtek_9100-1257.php
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|