|
![]() |
#1 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
SATA I i II, hot swap, ladica, itd...
Planiram uzet Baru 7200.10 od 320 GB... ona je SATA II... ja imam SATA I kontroler... pitanje... mogu li kupiti hot-swap internu ladicu za taj disk i tu plocu? u biti i nije bitno jel bas u pravom smislu rijeci hot swap, bitno mi je samo da ladicu mogu iskljuciti (dakle ugasiti disk) dok je komp u pogonu da mi se ne vrti bezveze, jer ce sluzit ko storage/backup za filmove i MP3-ce koje cu realno koristit 10-ak sati tjedno... vezano za to, jel mi mozete preporucit neku takvu ladicu, po mogucnosti crne boje i ne preskupu te dobavljivu u RH (ne treba bit display, vent, kljuc, itd, samo da je SATA (II) i da ima ON/OFF prekidac i ledice na sebi za prikaz stanja diska, dakle jel upaljen i jel roshta kaj)... eto pa fala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
Hmmm...koliko ja znam s-ata 1 ne podrzava hot-swap...nek me netko ispravi ako grijesim... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#4 |
Guest
|
Ali, opet je u pitanju chipset, jer nemaju svi podrsku za hot swap.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Chipset nema nikave veze s tim, SATA sucelje je totalno nevezani dio. Ono sto je potrebno za hot-swap je isto sto je potrebno i za ostale hot-swap uredjaje: standard koji omogucuje hot-swap (SATA u svojoj osnovi jest zamisljena za to), ladice i SW koji ce takvo sto, po potrebi, omoguciti (flash cache memorije ukoliko se koristi write cache i priprema OS-a na gubitak aktivnog diska) ili pripremiti ukoliko postoji prijeka potreba (SW koji ce neispravan disk u SATA RAID polju logicki pripremiti za vadjenje i recovery RAID-a stavljanjem novog diska). Jedan od osnovnih elemenata uvodjenja SATA standarda u odnosu na ATA i jest taj dodatni command set koji omogucava bolji CRC i hot-plug.
![]() |
#6 |
Guest
|
Na prosloj maticnoj sam imao SATA 1 (Asus K8V SE Deluxe, VIA K8T800) i eskplicitno je pisalo u manualu da ploca NE podrzava hot-swap....sad zasto, nemam pojma...slazem se s tobom u potpunosti, ali ovo mi nikako nije jasno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Vrlo jednostavno, nesto u tom lancu koji sam naveo nedostaje. Da li je to pravi SW support, da li fali (a obicno fali) kontrola napajanja i slicno... Isto kao i kad slazes SCSI u obicnoj masini, noje hot-pluggable jer fali brdo toga, iako SCSI po standardu jest.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|