|
![]() |
#1 |
AMD Team
Datum registracije: Jun 2006
|
Konfiguracija RAID 0
Ovako, imam jedan SATA300 HDD WD 120GB (WD1200JS). Sutra planiram da kupim jos jedan, posto mi svakako treba dodani prostor na disku. E kupit cu identican HDD, i planiram da ih uparim da rade u RAID 0 polju. E sad, posto to nisam nikad radio, moze li mi neko dati par informacija, sta i kako... Prvo cu ubacit jos jedan HDD, formatirati ga, malo provjeriti jel radi, mozda dan-dva, onda napraviti back-up sa C: i spojiti ih da rade kao jedan. Time pretpostavljam da gubim sve podatke, i sve valja nanovo instalirati. E kako spojiti? Nasao sam u BIOS-u ove opcije: ![]() Da ukljucim ovako, kada ustekam dva diska u SATA 1 i SATA 2 (od ukupno 4) porta? I sta dalje? Gdje definisem da hocu RAID 0, a ne recimo RAID 1? I onda? Treba li sta formatirati, ili nesto? Onda znaci OS prepoznaje ta dva diska kao jedan od 240GB? Eto ako moze par informacija, bilo bi super. Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Tebi treba RAID 1, a ne RAID 0. Pogledaj RAID osnove
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
AMD Team
|
ne, upravo suprotno. meni trena RAID 0, dakle dva diska, duplo veci kapacitet, teoretski duplo veca brzina. a raid 1 je je dva diska, kapacitet jednog (manjeg, ako su razlici) i u slucaju da jedan crkne, ostaju podaci... a to mi ne treba. nemoj me ucit molim te, ako znas odgovori na pitanje ako ne, suti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
The Geek Wants Out
Datum registracije: Feb 2005
|
Nakon što uključiš RAID podršku za sata portove na kojima su ti diskovi pri slijedećem bootanju dobit ćeš konfiguracijski dialog za kreiranje RAID polja i tu kreriraš RAID polje (određuješ koje ćeš diskove koristiti i koji tip polja želiš). Ako namjeravaš instalirati sistem na RAID polje stavi da ti je polje bootabilno i prethodno pripremi RAID driver floppy disk koji će ti trebati za instalaciju windowsa... ili nabavi privremeno treći disk na njega instaliraj windowse i samo prebaci sistem na RAID polje nakon toga (sa nekim programom tipa Ghost ili Acronis). U tom slučaju ti ne trebaju dodatni driveri...
![]() |
#5 |
AMD Team
|
hvala, driveri nisu problem, i onako svaki put ubacim tu disketu pri instalaciji WIN-a. ako bude problema kakvih pitat cu, no generalno sam skuzio. hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Eustace, koja ploca je u pitanju? ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
AMD Team
|
abit an8-ultra. (nf4 ultra chipset) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
AMD Team
|
e jos jedno pitanje. da li je moguce da sa prvobitnog diska napravim sa Acroins True image 9 back-up na dvds, zatim spojim u raid dva diska, instaliram samo WIN (zbog raid drivera) i onda vratim image i sve kako je bilo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
The Geek Wants Out
Datum registracije: Feb 2005
|
Ja imam tri diska tako da sam sebi prebacivao postojeću instalaciju s diska na RAID ali mislim da bi i to trebalo raditi.
![]() |
#10 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
AMD Team
|
slazem se. e sad jos jedno pitanje. pretpostavimo da ih spojim u RAID 0, i nakon toga isntaliram sve... onda odlucim iz nekog razloga da vratim na pojedinacne diskove? sta trebam uradit? iskljuciti RAID u biosu, i samo udarit WIN isntall, da formatira prvi disk, a drugi nek ostane da ga ja rucno formatiram iz Win-a? ili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Da, možeš i tako ili opet preko imagea. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |