|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2003
|
promjena rezolucije na .avi fileu?
kako da vec postojecem .avi zapisu promjenim rezoluciju sa 720 x 544 na 720 x 576? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Zašto to radit? Izgubit ćeš, osim na veličini, i na kvaliteti slike. Možeš u VirtualDubModu, al moraš imat i DivX encoder. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2003
|
radim Authoring pomocu Adobe Encrorea pa mi ne zeli prihvatit rezoluciju koju imam vec me trazi da je promjenim. sto jos mogu napraviti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Možeš probat sa Avisynthom. Program omogućava manipulaciju video materijalom te "servira frejmove" odgovarajućoj aplikaciji bez potrebe za ponovnim encodiranjem ili privremenim fajlovima. Nakon što se instalira Avisynth, u Notepadu se napravi skript(ic)a sa odgovarajućim filterima i snimi kao .avs U tvom slučaju to bi izgleda krajnje jednostavno kao : Avisource("c:\nekifolder\imefilma.avi") BisubicResize(720,576,0,0.5) Takav avs file se otvori u odgovarajućoj aplikaciji, koja tvoj originalni video vidi kao nekomprimirani avi. Naravno, ako aplikacija uopće podržava avs skripte. S obzirom da u Encore kao i vjerovatno ni većina "DVD auhoring" programa ne šljive avisynth ni pol posto, zgodno je takav avs file prebaciti u mpeg-2 s nekim encoderom u koji je moguće učitati avs skriptu. Npr. CCE (puno novaca), TMPGenc (malo novaca) ili QEnc (ništa novaca). Na kraju to kaj dobiješ ubaciš u Encore i autoriraš. Uglavnom, pogledaj si na http://www.doom9.org/ i http://www.avisynth.org/ za iscrpnije informacije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pero_Snajper
|
ako ce prebacivat u mpeg-2 npr. tmpgenc-om, onda mu ni ne treba avisynth nego direkno ubaci avi, jer tmpgenc promijeni rezu na standardnu pri kodiranju, a moze i ubacit 16 crnih linija gore i 16 dole i tako dobit tih 720x576 bez diranja samog sadrzaja...
![]() |
#6 |
Premium
|
I originalni DVD je vjerovatno bio 4:3 pa nema smisla dodavat crne crte. Resize nije veliki pa se neće ni vidjet gubitak kvalitete. A avisynth bih preporučio čisto da se čovjek s njim upozna, radi eventualnih budućih, kompliciranijih obrada. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
lepi
Datum registracije: Nov 2005
|
kolku nauku ste napravili oko običnog resize-anja videa : baad : evo ođe je prog s kojim se bez beda mjenja rezolucija , mjenja bitrate bez kasnjenja zvuka , i ono sto je programu prva namjena , mjenja format jako dobar prog , koristim ga za konvertanje fajlova koje mi napravi TV kartica.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|