Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.06.2006., 20:04   #1
Brown Acid
..dno
Moj komp

Brown Acid's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Koji Linux?

Malo gcitam po netu, svi hvale, pa me zainteresirao Linux..
Interesira me koji da skinem i otkuda? Točnije koji je najbolji?
Staro 11.06.2006., 20:06   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Ubuntu, ne moraš skidat, regaš se i pošalju ti doma besplatno.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.06.2006., 20:08   #3
Tomo
Re-Registered User
Moj komp

Tomo's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Probaj novi ububtu 6.06 [CD 700MB] (prvo ga bootaj pa vidi kako ti lezi ima sve sto ti treba office (kompatibilan sa MSovim) CD/DVD przionu, igre, VoIP, Firefox, E-mail, gAIM,....) ja ga ponekad koristim jako mi je dobar! malto gotovo insta netreba pitat u terminalu/konzoli sucelje je jednostavno!

EDIT: pomo me preteko za 2 min
Tomo je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2006., 20:19   #4
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Bogami ja se natipkao u terminalu, ali je još uvijek najbolja distra koju sam vidio.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Staro 11.06.2006., 20:25   #5
Tomo
Re-Registered User
Moj komp

Tomo's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo
Bogami ja se natipkao u terminalu, ali je još uvijek najbolja distra koju sam vidio.
sve kaj sam radio je bilo klik klik doduse samo sam boot-o CD pa mi je bilo glupo nekaj si podesavat... ali par komandi u terminalu samo da mogu pristupiti HDD u da sluzam muziku! skines si sa sympatica mp3 codec i uzivas... full jednostavno!
Staro 11.06.2006., 20:35   #6
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Pa, probaj dignut najnoviji nvidia driver, ili pokrenut wpa enkripciju na wifi mreži, pa ćeš vidit tipkanja. Ali sad bar brže tipkam, možda se zaposlim kao daktilografkinja ili tajnica : wtf :
Staro 11.06.2006., 20:55   #7
Brown Acid
..dno
Moj komp

Brown Acid's Avatar

Skinut ću ubuntu..imao sam danas priliku probat ubuntu za A64, no kako se namještaju postavke za adsl..nek mi netko napiše kako da mogu isprintat i isprobat poslije instalacije..
Staro 11.06.2006., 21:00   #8
Tomo
Re-Registered User
Moj komp

Tomo's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo
Pa, probaj dignut najnoviji nvidia driver, ili pokrenut wpa enkripciju na wifi mreži, pa ćeš vidit tipkanja. Ali sad bar brže tipkam, možda se zaposlim kao daktilografkinja ili tajnica : wtf :

he he : goood :.. nisam ja lunux power user.... meni je linux samo za***************ancija.... nista vise........
Staro 11.06.2006., 21:02   #9
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Meni je u planu prelaz sa windbloza na ubuntu, pa se učim, koliko mi se da. Prelazim čim upogonim sve što mi treba...
@Brown Acid: Pogledaj ovdje: http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_dapper#Networking
Ako ne radi potraži savjet na www.ubuntuforums.org
Staro 11.06.2006., 21:08   #10
Mr. M
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
a sto mislite o SuSe distribuciji linuxa? vidio sam kod frenda i izgleda mi ok...nije prekomplicirano sucelje i dosta toga se samo podesi po defaultu relativno dobro (dok mi je rekao da kod nekih distribucija treba mijenjati neke postavke, npr. kad se mounta hdd, da ga stavi u mnt jer ga stavlja negdje drugdje). trebao bi mi sljedeci tjedan donesti na cd-ima, pa cu vidjeti kako to radi.

Mr. M je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.06.2006., 22:14   #11
No123
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2004
Imam ja SuSe 10.1 64-bit i sve super radi, sve je odmah prepoznato jedino mi nisu bočne tipke na mišu odmah radile ali to sam lako liješio
No123 je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2006., 22:18   #12
G0RKI
Premium

G0RKI's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Pomo
Ubuntu, ne moraš skidat, regaš se i pošalju ti doma besplatno.
Jel imas pri ruci odma link da mi posaljes di se mogu prijavit da mi posalju na adresu... Hvala!

No123 jesi proba cedegu u 64 bitnom suse-u? Jer za nju je potrebno 32 bitno okruzje pa me zanima jeli to komplicirano za napravit...i bi li igre moga dignit bez problema?
G0RKI je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2006., 22:42   #13
No123
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor G0RKI

No123 jesi proba cedegu u 64 bitnom suse-u? Jer za nju je potrebno 32 bitno okruzje pa me zanima jeli to komplicirano za napravit...i bi li igre moga dignit bez problema?
Nisam probao pa možeš ti i 32 bitne aplikacije instalirati i vrtit bez problema evo ja npr imam 32-bit Firefox

Zadnje izmijenjeno od: No123. 11.06.2006. u 22:52.
Staro 11.06.2006., 22:51   #14
G0RKI
Premium

G0RKI's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Znam ali za nisan siguran konkretno za taj cedega emulator..zato i pitam...ima neka kvaka...
G0RKI je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2006., 22:54   #15
No123
Premium
Moj komp

E to ti nemam pojma
Staro 11.06.2006., 23:59   #16
Mr. M
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor No123
Imam ja SuSe 10.1 64-bit i sve super radi, sve je odmah prepoznato jedino mi nisu bočne tipke na mišu odmah radile ali to sam lako liješio
tnx. samo se nadam da ce se sutra sjetiti donest cd-e

Mr. M je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2006., 01:43   #17
Ipsens
Premium

Ipsens's Avatar

Datum registracije: May 2005
Eh da, ja bih se isto htio ubacit kao potencijalni linuksas, kojeg uostalom nikad nisam probao.
Koji da nabavim. S tim da ga ja jedino zelim ucit jer zelim hostat na serverima.
Imam na WinXP Apache 2.2.2 , PHP 5.4.1 i MySQL 5.0.22. Sve sam podesio!
Fora je u tome da bih htio colocated uslugu u kojoj ti osiguraju server i instaliran linux na njemu, a za instalaciju servera i svega ostalog se moras pobrinut sam. Sto meni nije problem i pase mi jer ustedim mnogo love na "dodatnim uslugama"
tipa firewall , antivirus itd... (a sav softwer imam sam ).
Dakle koji linux?
Zasto svi ti serveri imaju instaliran RedHat Linux? : stoopid Barem koliko ja primjecujem,a vidio sam ih dosta...

Ipsens
Staro 12.06.2006., 06:46   #18
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Citiraj:
Autor G0RKI
Jel imas pri ruci odma link da mi posaljes di se mogu prijavit da mi posalju na adresu... Hvala!
http://www.ubuntu.com/
Staro 12.06.2006., 07:54   #19
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Pomo

A kolika je ta narudba sigurna da mi ne bi dosli iz MUP-a pokupit sve sto imam?
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2006., 08:02   #20
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

WTF???
Pa to je BESPLATAN i LEGALAN software. Kakva te murija spopala?
Staro 14.06.2006., 08:13   #21
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Citiraj:
Autor Ipsens
Eh da, ja bih se isto htio ubacit kao potencijalni linuksas, kojeg uostalom nikad nisam probao.
Koji da nabavim. S tim da ga ja jedino zelim ucit jer zelim hostat na serverima.
Fora je u tome da bih htio colocated uslugu u kojoj ti osiguraju server i instaliran linux na njemu, a za instalaciju servera i svega ostalog se moras pobrinut sam. Sto meni nije problem i pase mi jer ustedim mnogo love na "dodatnim uslugama"
tipa firewall , antivirus itd... (a sav softwer imam sam ).
Dakle koji linux?
Ipsens
http://www.ubuntu.com/server
stef je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2006., 10:08   #22
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Ipsens
Fora je u tome da bih htio colocated uslugu u kojoj ti osiguraju server i instaliran linux na njemu, a za instalaciju servera i svega ostalog se moras pobrinut sam. Sto meni nije problem i pase mi jer ustedim mnogo love na "dodatnim uslugama" tipa firewall , antivirus itd... (a sav softwer imam sam ).
Dakle koji linux?
Niti jedan. www.freebsd.org

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2006., 17:40   #23
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba
Niti jedan. www.freebsd.org

Moram reći da se slažem...no dalo bi se i sa Debianom ili Slackware-om nekaj iskemijat
tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 15.06.2006., 17:52   #24
Ipsens
Premium

Ipsens's Avatar

Hm, iako mi ubuntu server djeluje vise user-friendly i jednostavnije...
Ipak mi se cini da je FreeBSD 6.1 "way to go". A u ostalom citajuci njegove karakteristike moram reci da sam se zalju bio u njega.
Dakle FreeBSD 6.1 je UNIX je li?
Uzmite u obzir da nikada nisam ni takao LINUX ili UNIX.
Ali prilikom skriptanja, prilagodavam njima kod, a ne windowsima, npr. / umjesto \ za dir. sustav, itd....
Koja knjiga je ultimate za njega. Moze i PM!
Staro 15.06.2006., 17:59   #25
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz
Moram reći da se slažem...no dalo bi se i sa Debianom ili Slackware-om nekaj iskemijat
Dalo bi se i sa DOS-om, ali nije to point...

Programer
Staro 15.06.2006., 18:03   #26
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Ipsens
Ipak mi se cini da je FreeBSD 6.1 "way to go". A u ostalom citajuci njegove karakteristike moram reci da sam se zaljubio u njega.
Nisi prvi niti zadnji...

Dakle FreeBSD 6.1 je UNIX je li?[/QUOTE]

FreeBSD je BSD, derivat Unixa.

Citiraj:
Uzmite u obzir da nikada nisam ni takao LINUX ili UNIX.
Nista zato. Uz BSD dokumentaciju, nije ti potrebno mnogo vremena da savladas sve sto trebas...

BTW, niti Unix niti Linux nisu skracenice pa ih nije potrebno pisati velikim slovima. Samo FYI...

Citiraj:
Ali prilikom skriptanja, prilagodavam njima kod, a ne windowsima, npr. / umjesto \ za dir. sustav, itd....
Well, ako mislis da ti je to najveci problem, onda mozda bolje da odmah odustanes...

Citiraj:
Koja knjiga je ultimate za njega.
FreeBSD Handbook.

Programer
Staro 15.06.2006., 18:24   #27
Ipsens
Premium

Ipsens's Avatar

Citiraj:
Well, ako mislis da ti je to najveci problem, onda mozda bolje da odmah odustanes...
To nije nkakav problem i sto se mene tice spada u elementarne stavri kao sto su poznavanje varijabli i stringa...itd.
Win-u je svejedno dali je/ ili \ dok linuxu i unixu nije. Sitnica.

Nego znam da FreeBSD potjece od 4.4BSD koji je stvoren na stanfordskom sveucilistu, ali kakav je onda njegov statu. Mislim na ime. Jeli to onda hibrid?
Isto me frustriraju zbunjujuci nazivi tipa Unixoidni Linux. Ili je unix ili je linux...ili sta vec.. UF!
Staro 15.06.2006., 18:36   #28
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Ipsens
To nije nkakav problem i sto se mene tice spada u elementarne stavri kao sto su poznavanje varijabli i stringa...itd.
Win-u je svejedno dali je/ ili \ dok linuxu i unixu nije. Sitnica.
Windowsima je svejedno je si li ti "Ipsen" ili "iPsEn". Unixu, recimo, nije. No dobro, sitnice, kao sto kazes, jer jednom kad ih naucis, ima puno vise OS-eva koji prihvacaju "ls" prije nego "dir"...

Citiraj:
Nego znam da FreeBSD potjece od 4.4BSD koji je stvoren na stanfordskom sveucilistu, ali kakav je onda njegov statu.
Da, FreeBSD je kombinacija 4.4BDS-a i JOLIX-a. Njegov status pokriven je BSD licencnom (en general, ima ih par vrsta pa prouci ako ti je bitno).

Citiraj:
Isto me frustriraju zbunjujuci nazivi tipa Unixoidni Linux. Ili je unix ili je linux...ili sta vec.. UF!
Kakakv sad pak Unixoidni Linux?

Programer
Staro 15.06.2006., 19:31   #29
Ipsens
Premium

Ipsens's Avatar

Citiraj:
Windowsima je svejedno je si li ti "Ipsen" ili "iPsEn". Unixu, recimo, nije. No dobro, sitnice, kao sto kazes, jer jednom kad ih naucis, ima puno vise OS-eva koji prihvacaju "ls" prije nego "dir"...
Je, tako je.

Citiraj:
Da, FreeBSD je kombinacija 4.4BDS-a i JOLIX-a. Njegov status pokriven je BSD licencnom (en general, ima ih par vrsta pa prouci ako ti je bitno).
Da ali, mogu li ga zvat Unix?

Citiraj:
Kakakv sad pak Unixoidni Linux?
Prije...Trazeci linux koji bi mi odgovarao, iskljucivo na official stranicama linuxa, dajem odrezat ruku da sam vise nego jedanput naletio na pojam Unixoidni Linux.
Majke mi!
Da se sijecam puko bih sad per linkova.
Staro 15.06.2006., 22:45   #30
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Citiraj:
Autor Ipsens
Nego znam da FreeBSD potjece od 4.4BSD koji je stvoren na stanfordskom sveucilistu, ali kakav je onda njegov statu. Mislim na ime. Jeli to onda hibrid?
Nije li BSD vezan uz Berkeley svučilište? Berkeley Software Distribution/ Berkeley Software Design.
Obično prevladava naziv unixoidi koji pokriva Linux, BSD porodicu, vjerojatno i Solaris isl. UNIX je ako se ne varam registrirani trade mark, tako da svi uglavnom pričaju o "unix like" sustavima. BSD-ovi su dobri, dapače odlični samo za njih treba ipak više voditi računa o hardveru. Obično bude najbolji generaciju ili dvije stariji hardver što bi sada bio npr. čipset iz vremena Intel s478 i Amd s754. Vidio sam da na netu postoje kompatibility liste sa matičnim pločama ... što kod koje radi, a što ne pa se dobro informirati prije instalacije. S druge strane, podrška za noviji harver u linux kernel dolazi puno prije.

Kad smo već kod BSD-ova, treba reći da je FreeBSD najpopularniji i ima veliku bazu softvera no uglavnom je okrenut prema IA32 arhitekturi. AMD64 port još uvijek malo "šepa".

Nitko nije spomenuo OpenBSD, također baziran na 4.4 BSD-u, "out of the box" najsigurniji sustav sa samo jednim sigurnosnim propustom kod defoltne instalacije u zadnjih 8 godina. Također su portovi na druge arhitekture kvalitetni.

Netko je napravio zanimljivi maturalni rad na temu razvoja i povijesti UNIX-a s naglaskom na BSD pa se može pogledat:
http://php.inter.co.yu/freebsd/
stef je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno