Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.04.2006., 09:19   #1
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Super kuna

Vijest sa iskona:
http://www.iskon.hr/novac/page/2006/04/25/0371006.html

Do kraja godine euro bi mogli mijenjati za okruglo sedam kuna, a do prihvaćanja zajedničke europske valute tečaj bi se mogao spustiti i do pet kuna odnosno 1€ = 5kn.

Sta to znaci? To znaci da ce svima nama drasticno porasti vrijednost place jer ce cijene svih prozivoda iz uvoza pasti jer je jaca kuna pa u pretvaranju ce kostati manje kuna sto u konacnici znaci bolji standard. Nista odmah idem potraziti neki dobar mercedes da ga kupim na kredit. Slobodno napisite koji cete vi auto kupiti.
Staro 26.04.2006., 09:24   #2
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
prije svega chestitam na prvoj dretvi.

duga stvar. bezecirao sam si jednog Audija 3.0TD,
smatram da che mu cijena pasti na prihvatljivih 200k kuna,
a svu lovu sa banke koja je u eurima,
naravno dignuti chu u kunama dok josh nije kasno.
atha je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.04.2006., 09:30   #3
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Vrlo pametno ja sve mijenjam u kune, sve, nemam vise ni tolara ni kanadskih dolara. Ako ima netko eure neka mi posalje, prosim lijepo, treba mi sto vise kuna. Razmisljam sam da sve prodam, auto, oba racunala, Tv, bicikl i sve u eurima i promijenim u kune dok nije kasno.
Staro 26.04.2006., 09:31   #4
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
to znaci da ce banke opet krsiti zakone i okretati klauzule kak ima pase , jer njima ovak nesto ne pase , posebice sa kolicinom kredita sa deviznim klauzalama.inace prije nekoliko mjeseci sam poceo stediti i pitam starog da kupujem evre ili kune , i kaze moj stari ( inace elektricar) - ostani na kunama , euro je mrvu precijenjen i nece to jos dugo . morati ce ga rusiti . ja blenuo u njega o cem ti stari jer sam taman ucio monetarno-kreditnu politiku , i sad cim sam vidio clanak na iskonu sam ga zvao da cuje , a on ce Kaj sam ti rekao? koji lik.
ja necu kupovati auteka , zasad je i Baotian 9 dosta, a juce sam bas gledao na webu tvornice novi Baotian 12 , koja ljepota ,kad ce do nas doci najbolji kineski skuter .
Router je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2006., 09:39   #5
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Imao sam ja jednog Baotiana ali bio je roze boje. Dobio ga na nagradnoj igri neke od kladionica. Iako je bio prelijep morao sam ga prodati jer mi je bilo neugodno voziti se na ruzicastom motoru.
Staro 26.04.2006., 09:44   #6
Router
Hejter

haha , moj je ipak crni . crna mamba . leteca crna mamba posebice mi je drag sad kak je benga poskupila a ovo cudo ide na super 95 i jos trosi ful malo .
ja u ziovtu nisam dobio nista na nagradnoj igri , i sad mislim otvoriti topic o tome .
Staro 26.04.2006., 09:58   #7
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

svaki puta kada pogledam u tvoj avatar Andeo,
sjetim se svoga zeca. zashto?
Staro 26.04.2006., 10:46   #8
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Efo prodajem 100k ojra za 100k kuna, ebiga blzo mu je opala vrijednost. Neš ti teorije da će rvati bit prvi koji će izbjeć poskupljenja prelaskom na ojre. Ko će drugi nego najpametnija nacija na svijetu : goood :
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2006., 11:27   #9
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo
Efo prodajem 100k ojra za 100k kuna, ebiga blzo mu je opala vrijednost. Neš ti teorije da će rvati bit prvi koji će izbjeć poskupljenja prelaskom na ojre. Ko će drugi nego najpametnija nacija na svijetu : goood :
Ne radi se tu o poskupljnjima prelaskom na eure nego o tecaju valute slijedecih nekoliko godina, predvida se da kuna jaca a euro je ionako nerealno jak. Znaci devalvacija eura naspram kuni.

Citiraj:
Autor atha
prije svega chestitam na prvoj dretvi.
Znas kako se kaze, probio sam himena.

Citiraj:
Autor atha
svaki puta kada pogledam u tvoj avatar Andeo,
sjetim se svoga zeca. zashto?
Nemam pojma, zato jer si bolestan? To nije tvoj zeko, majke mi, nebi ga ja samo tako kurvao, barem ne po forumu.
Staro 26.04.2006., 11:38   #10
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

A nego o čemu se onda radi? Po toj teoriji mi bi stvarno bili prva nacija koja bi bila u plusu prelaskom na eure. A šanse za to su nikakve. A što se tiče tečajne liste, ja bi prije rekao da je kuna nerealno jaka, jer iza jake valute bi trebalo stajati zdravo gospodarstvo koje nekog vraga i proizvodi i koje ima pozitivan odnos uvoz/izvoz, naravno u korist izvoza. Tako da su po meni predviđanja o tzv. argentinskoj krizi u hrvata ipak malo realnija od ove patke na iskonovom portalu, proizvedene od strane večernjaka, koji nije ništa nego propagandni list za trenutno vladajuće.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.04.2006., 11:51   #11
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo
A nego o čemu se onda radi? Po toj teoriji mi bi stvarno bili prva nacija koja bi bila u plusu prelaskom na eure. A šanse za to su nikakve.
Opet se ne kuzimo to nema veze sa prelaskom na eure nego samo sa tecajem, nitko ne zna kada bi Hrvatska uopce mogla poceti proces prelaska na eure. Znaci da ce kuna slijedecih godina rasti i onda svi proizvodi koje uvozimo a tih ima jaaaaako puno ce kostati manje kuna, zasto? Jer je u pretvaranju iz eura u kunu tecaj takav da nesto sto je dosada vani kostalo 10000€ kod nas kosta 76000kn(uzmimo sad bez marza poreza i ostalih pizdarija, samo za primjer). Znaci sa jacanjem kune naspram euru taj proizvod ce kostati i dalje 10000€ prilikom uvoza ali mi koji placamo u kunama tada cemo ga platiti 50000kn a ne 70000kn jer je tecaj 1€=5kn.

Citiraj:
Autor Pomo
A što se tiče tečajne liste, ja bi prije rekao da je kuna nerealno jaka, jer iza jake valute bi trebalo stajati zdravo gospodarstvo koje nekog vraga i proizvodi i koje ima pozitivan odnos uvoz/izvoz, naravno u korist izvoza. Tako da su po meni predviđanja o tzv. argentinskoj krizi u hrvata ipak malo realnija od ove patke na iskonovom portalu, proizvedene od strane večernjaka, koji nije ništa nego propagandni list za trenutno vladajuće.
Vrijednost valute se tako ne odreduje, zasto je funta jedna od najacih valuta na svijetu? Sta je Britansko gospodarstvo najace? Po tome bi Jen bio 10 puta jaci. Tako da to ne ovisi iskljucivo o gospodarskoj moci, zar je Slovenija slabija od Hrvatske pa je tolar toliko slabiji? Ova procijena se ne bazira na vecernjakovim i vladinim projektima ili zeljama nego na realnim procjenama nezavisnih strucnjaka. Hrvatska ima ogromni priljev eura istovremeno potraznja za kunama je velika, raste ino dug i on sam doprinosi jacanju kune kao valute. Vise o tome svemu procitaj na stranicama Hrvatske narodne banke koja je nezavisna institucija. A tecaj kune je jedan od najstabilnijih u svijetu a to je zbog izrazito dobre monetarne politike iako ona ne poguduje nekim granam poput izvoza, barem u teoriji a o tome traje i rasprava vec godinama imedu najacih nasih strucnjaka i ako se oni ne mogu sloziti sumnjam da cemo mi nesto pametnije zakljuciti
Staro 26.04.2006., 11:55   #12
MisterM
1oo1 NooB

MisterM's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Router
to znaci da ce banke opet krsiti zakone i okretati klauzule kak ima pase , jer njima ovak nesto ne pase , posebice sa kolicinom kredita sa deviznim klauzalama.
Par riječi o tome od Grand Mastera kreditnog zaduživanja (ultra crni gtx pojas 48180-ti dan) :

Niš od toga - ako pažljivo zagledaš u ugovore o kreditu - na dan realizacije kredita ( kad si dobio lovu ) 1 juro je bio = .... Sad ako je juro raso, rasla je i rata kredita,ako juro padne ispod granice koja je bila na taj dan uzima se kao najniži tečaj onaj koji je bio baš taj dan i ni centa manje!

Znači recimo da je jura bio taj dan 7 čuna. Sad padne tečaj na 1 jurek = 5 čuna, ti i dalje plačaš 1 jurek = 7 čuna - azo daklem valutna klauzula radi u oba smjera - na tvoju, moju i žalost ostalih... : suicide

Ali jednog dana svanut će nova zora.....:clap:
Good judgment comes from bad experience and a lot of that comes from bad judgment.
MisterM je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2006., 11:57   #13
Router
Hejter

pa to ti ocu reci - banke su zasticene ko vukovi . jedu ovce a ne mozes im nista .
Staro 26.04.2006., 11:58   #14
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Citiraj:
Autor Andeo
Hrvatske narodne banke koja je nezavisna institucija
Slažem se, ali za ovo zaslužuješ jedan LOL...
Staro 26.04.2006., 12:04   #15
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Da, vecina banaka je osigurana na taj nacin, medutim jedna druga stvar mene brine, padom vrijednosti eura bi mogle stvari kostati vise eura jer ce proizvodati dignuti cijene, to je drugi par rukava o kome ovaj clanak ne vodi racuna medutim to dolazi u obzir samo ako slabi euro jer postoje dva pogleda na situaciju posve suprotna.
Pojednostavljeno bi izgledalo ovako nekako:
Jedan je rast kune u odnosu na euro izravno zbog njegova slabljena(to znaci rast i svih ostalih valuta naspram euru a istu cijenu kune prema ostalima), on ce povuci vise cijene u eurima i necemo nista dobiti. Drugi je rast kune u odnosu na euro zbog jacanja same kune(to znaci da ostale valute ostaju na istoj razini s eurom samo kuna raste zbog situacije na trzistu a to znaci i slabljenje ostalih valuta naspram kuni), to je promijena na nasem trzistu i nece rasti cijene u eurima i na taj nacin nama raste standard. Mislim da se clanak bazirao na ovome drugome.

Citiraj:
Autor Pomo
Na to mogu samo reci da praksa i teorija nisu uvijek uskladene ako me razumijes.
Staro 26.04.2006., 12:06   #16
MisterM
1oo1 NooB

MisterM's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo
Dobro - Rohatinski ne hebe živu silu - i da nema njega več bi mi bili novi hit - a ne oni amateri argentinci.: sweating
Good judgment comes from bad experience and a lot of that comes from bad judgment.
Staro 26.04.2006., 12:18   #17
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

@Andeo: ista priča kao i sa zadnjim topikom gdje se nismo složili. Ne želim popit bananka zbog političarenja (a i vidim da mi fali poznavanja ekonomije :clap: ), pa bi na ovome želio prekinuti ovu raspravu.
Staro 26.04.2006., 12:23   #18
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Ali barem uvijek na kraju usuglasimo misljenje da se u nicemu ne slazemo . Salim se dakako, htio sam reci samo da je u teoriji HNB nezavisna institucija a u praksi funkcionira onako kako to kod nas funkcionira. I u ovome topicu smo se cak i slozili oko necega
Staro 26.04.2006., 12:35   #19
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Ma kakav pad cijena. To je namjestaljka. Smanje euro, dignu kunu, nama ostaju iste cijene tako da vise para ide u dzep onima sta prodaju. Za narod nikoga nije briga tako da se ne treba nadat da ce nam Athloni, Radeoni, GeForsice pojeftiniti
Staro 26.04.2006., 12:51   #20
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

nadam se da ste time i zavrshili razgovor. politiku ostavite za kavanu,
jer se uz sok od djumbira ili cikle, najbolje raspravlja o politici.
Staro 26.04.2006., 15:19   #21
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Odlicno : sweating Mi uvozimo masu robe mjesecno iz Italije i Spanjolske : sweating
Staro 26.04.2006., 22:30   #22
Crais
Guest

Crais's Avatar

Datum registracije: May 2005
Kako god okreneš ja hoću ovaj auto:
THE car
Crais je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2006., 22:44   #23
Sky
Guest

@ MisterM : Krediti odobreni u kunama vezani valutnom klauzulom mogu biti odobreni uz jednosmjernu ili dvosmjernu valutnu klauzulu. Banke pretežito koriste dvosmjernu valutnu klauzulu kojom se kod korištenja i povrata kredita sva plaćanja i povrat kredita u kunama utvrđuju na osnovi izabranog tečaja po tečajnoj listi banke, na dan pojedine transakcije. Jednosmjerna valutna klauzula koja se rijeđe primjenjuje utvrđuje obvezu korisnika kredita na način da se tečaj u korištenju ponderira i određuje njegova visina na određenoj razini te u povratu korisnik kredita vraća iznos u kunama pomnožen sa ponderiranim tečajem valute ukoliko je on viši od tečaja na tečajnoj listi banke, a u protivnom iznos u kunama pomnožen sa tečajem na tečajnoj listi banke.
Dakle, ti govoriš o rjeđe korištenoj jednosmjernoj ili tzv. pozitivnoj valutnoj klauzuli, dok se u većini slučajeva krediti odobravaju uz punu ili dvosmjernu valutnu klauzulu. Oni koji imaju punu valutnu klauzulu će plaćati manje iznose u kunama ako padne tečaj eura. YAY!
Toliko od Grand Nagusa.
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2006., 22:57   #24
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Crais
Kako god okreneš ja hoću ovaj auto:
THE car
Mogu ti biti frend?
Staro 27.04.2006., 00:05   #25
Hrvoje xyz
lepi

ma kaki 5 kuna az euro. .. nebu do tog doslo . prie cemo uc u EU . ja se nadam .

ovim tempom rasta do 5kuna za euro bi doslo za negdje 5 - 7 godina onak odokativno.
Hrvoje xyz je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2006., 10:09   #26
Bran
nemam kaj napisati

Bran's Avatar

Datum registracije: May 2003
Baotiana imaš za kupiti kod nas. I ako se spotereš na njemu maska ti košta niti 500 kn sa prednjim svijetlom. Samo trebaš čekati pola godine da dođe iz Kine. I prebojati je jer obično dolaze u jednoj boji.

Bran je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2006., 10:24   #27
MisterM
1oo1 NooB

MisterM's Avatar

Citiraj:
Autor Sky
@ MisterM : Krediti odobreni u kunama vezani valutnom klauzulom mogu biti odobreni uz jednosmjernu ili dvosmjernu valutnu klauzulu. Banke pretežito koriste dvosmjernu valutnu klauzulu kojom se kod korištenja i povrata kredita sva plaćanja i povrat kredita u kunama utvrđuju na osnovi izabranog tečaja po tečajnoj listi banke, na dan pojedine transakcije. Jednosmjerna valutna klauzula koja se rijeđe primjenjuje utvrđuje obvezu korisnika kredita na način da se tečaj u korištenju ponderira i određuje njegova visina na određenoj razini te u povratu korisnik kredita vraća iznos u kunama pomnožen sa ponderiranim tečajem valute ukoliko je on viši od tečaja na tečajnoj listi banke, a u protivnom iznos u kunama pomnožen sa tečajem na tečajnoj listi banke.
Dakle, ti govoriš o rjeđe korištenoj jednosmjernoj ili tzv. pozitivnoj valutnoj klauzuli, dok se u većini slučajeva krediti odobravaju uz punu ili dvosmjernu valutnu klauzulu. Oni koji imaju punu valutnu klauzulu će plaćati manje iznose u kunama ako padne tečaj eura. YAY!
Toliko od Grand Nagusa.
Od svih mojih kredita samo jedan - auto - je ovaj povoljniji. Svi ostali su iz vremena kad se očekivalo da će kuna ruknuti dolje pa zato valjda imam ovo nepovoljnije.
Citiraj:
(ultra crni gtx pojas 48180-ti dan)
: sweating
Staro 27.04.2006., 10:59   #28
Sky
Guest

Pitaj ih da naprave dodatak ugovoru kojim se mijenja valutna klauzula u dvosmjernu ili, ako ti ne odobre, odi u drugu banku da ti naprave ponudu za otkup kredita od tvoje banke gdje bi ti otplaćivao kredit sa dvosmjernom VK, pa ako je ta ponuda povoljnija, maši malo s njom ili je prihvati.
Ima sredstava da se takve lihvarske metode srežu, konkurencija je prekrasna stvar.
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2006., 11:10   #29
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Problem je sto se kod nas ljudi boje banaka i sretni su ako im daju kredit. Cekaju odobrenje i po 10dana i plate svaki komad papira 5kn a da ne kazem stavku koja je meni izvanredna a to je: Troskovi vodenja kredita u iznosu od 3% ukupnog kredita!?! Ako imam kredit od 100 000kn onda im je trosak vodenja velik kao moj cijeli kredit recimo od 3000kn? Di je tu pamet? Nego kada shvatimo da bi banke trebale biti nama na usluzi a ne mi njima tada nijednoj od njih nece pasti da nas na ovakve nacine pljacka.
Ja imam stednju u banci i moram platiti ne znam sad napamet ali mislim 3% ugovorene stednje da bih mogao poceti steditit?!? Znaci ja njima povjerim svoj novac da bih nest zaradio i ja i oni a oni mi naplate onoliko koliko ja od kamata ne zaradim u godinu dana. Gdje je tu logika? Da nama DPS-a(državno poticajnih sredstava) stednja se ne bi nikako isplatila.
Staro 28.04.2006., 01:03   #30
zippo
herr Flick
Moj komp

zippo's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Pljusne li kula od karata nece biti 1E = 5 kn nego 1E = 50 kn. Ne daj Boze...

nema vise zippacha ......

zippo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno