|
![]() |
#1 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Slaganje računala - howto
Nisam znao gdje bih smjestio ovu temu, pa sam je tu bacio. Uglavnom, trebaju mi detaljne upute što se tiče slaganja računala, znači, postupak, na što sve treba paziti, što se može zafrknuti i sl. (ovo zadnje proizlazi iz čitanja one pustolovine s mat-om ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
najbolje ti je da ak neznas da ti komp slože tam di ga kupish ili ak ti neki frend slaže komp sam da ga gledas pa naučiš lagano..
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
M.U.P.
Datum registracije: Sep 2004
|
Uzmi manual od ploče u ruke pročitaj i svaki korak polako. Svi misle da je slaganje kompa kvantna fizika.
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
Nemoj se s takvim stvarima zezat, mozda covjek stvarno nazove i veli im da mu sloze komp... ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Djembe playa
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() Moj savjet ti je da više puta provijeriš da li si sve piknuo kako spada, nemoj se žuriti i kada si siguran da je sve na mjestu ukopčaj napajanje u matičnu, zatim kabel napajanja, stisneš power gumb i ako se ništa ne zdimi trebalo bi biti sve u redu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Disturbed
|
Samo malkoc vise obrati paznju kako spojiti jumpere za napajanje na maticnu, da ti svi ledovi rade ( power i hdd ) i da reset tipka funkcionira.. ostalo sve ide kako treba, i jos stavi sva 4 sarafa na hdd da smanjis vibracije. Jos jedino pripazis kako se spajaju dvd romovi, koji je master i koji je slave i to bi otrpilike bilo to... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
I ne zaboravi stavit distancere pod ploču. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
-nVidiot-
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
: roller : : roller : : roller : : roller : : roller : : roller : : roller : |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
prcknedl
|
je sad vam je tema lockana pa se sprdate na drugom mjestima : nono : pazi kak stavljas pastu i malo paste (neki ovdje koriste zrno rize) i pazi da je ravnomjerno rasporedena. ako ides na klasichnu metodu onda razmazuj kreditnom karticom... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Moja je preporuka da se ne zezaš s time. Nađi nekog tko zna i diši mu za leđa i upijaj što radi. Ako nisi to u mogućnosti odnesi u servis da ti oni slože. Lijepo plati koliko traže i miran si. Sigurno je jeftinije. Moraš pažljivo birati gdje odnesti svoju kantu. Po ovom forumu ćeš vidjeti gdje nositi kantu a gdje nije preporučljivo. Ima u stickyu nekakav thread koji će ti u tome pomoći. Malo je poduži ali dosta toga kaže i kaže što su radili na pojedinim mjestima. Postojale su ideje da pišem jedan takav how-to ali me nešto spriječilo u tom trenutku pa sam odustao. Sada je problem to napisati zbog raznih socketa, memorija, slotova i ostaloga. Svega ima po dvije vrste. Ili bi od teksta biila salata ili bi trebao napisati više manuala pa kopirati dijelove koji su isti. Slaganje računala nije kvantna fizika, ali nije niti slaganje lego kockica. Ovdje te pogreška može koštati par 1000 kn.
![]() |
#14 | |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
1)Moras znati sve djelove racunala , njihove nazive i upotrebu 2) Bilo bi pozeljno da si ipak o tome barem citao i interesirao se teoretski prije montaze. 3) kad sve dodje doma lijepo polako pogledas , upoznas se sa djelovima, vidis gdje se sta spaja, koristis se maksimalno uputama . 4) Kad ti nesta zapne dodjes na forum i pitas . Odma ignoriras one sta upucuju na raznorazne postove , stickije i Biblije. Tu sad moze bit potrebno i malo psihologije da shvatis ko blebece bez veze a tko govori ono sto zna. 5) Uzivas u racunalu Evo jedna kratka "Sastavi sam " Biblija. Citiraj:
__________________ |
![]() |
#15 | |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#16 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Jer su stikiji štetni za zdravlje i uglavnom su tu radi spamanja ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Evo ti link: http://www.tomshardware.com/2002/09/..._pc/index.html 'njoy ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Dr. Gonzo
|
@RAK: fora je u tome što JA želim naučiti sastavljati računalo. Nije ga problem odnijeti u servis i platiti, ali to ne želim. BTW, nisam kupio komponente pa ih sada želim sklopiti... imam računalo koje je već sastavljeno i radi (čitaj: informiram se malo) @BrunoZG 1) potvrdno (ako samo trebam znati za šta služe i kako se zovu) 2) potvrdno 3) kao što sam rekao, ništa nije došlo doma, nemam obvezu sklapati nešto sada, već se informiram pa ću vjerojatno rastaviti svoj komp, malo ga očistit i onda sastavit 4) to sam se već naučio ![]() @mat Ja ću ipak staviti jedno 30-ak A4 kolaž papira, da budem siguran. ![]() @MRKONJA Znam da slaganje računala nije kvantna fizika, ali se ipak želim informirati, da ne bi bilo sranja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
pa to je zbog toga sto to nekad traje dulje od google-a a obicno daje slabije rezultate. Npr.. kad ti nesta treba pitas, i ak bude srece dobis odgovor ili link. Ili 2 sata citas sticky i postove pa ne nadjes kaj ti treba.A sigurno to postoji, jedino sta ne znas na kojem forumu , na kojem jeziku i kojem topic-u. Dakle , ja vidim svrhu foruma da kad mi nesta treba pitam. jel kad mi nesto treba JUCER a ne znam kako ne da mi se citat cijele enciklopedije. To volim citat kad nema potrebe za konkretnim i brzim rijesenjima da ne moram pitat kad mi nesta zatreba ![]() Npr.. Slazes komp i vidis na hardu 2 rupe za napajanje. POstavlja se pitanje.. ubodem u veliku, malu ili obje. 1) Log on na pCE 2) Post topic 3) Dobijes odgovor Al pod 3 mogu bit A, B i C..Sad treba psihologhije da odaberes najvjerojatnije rjesenje i kratko provjeris na google.com. I to je to. Citiraj:
__________________ Zadnje izmijenjeno od: BrunoZG. 06.04.2006. u 23:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
daj pošalji svoj mail, pa ću ti poslati doc |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Citiraj:
![]()
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
ou jea! Toms hardvr vil nevr let ju daun! ![]() ![]() i pretpostavljam da je to ona iz vrecice poznata po svojoj postojanosti kao i margo margarin na tostu uz istu temperturnu provodljivost. * Motherboard jumper configuration: are the settings for the processor correct? * Drive jumper settings: master/ slave correct? * Are the processor, RAM modules and plug-in cards firmly seated in their sockets? * Did you plug all the cables in? Do they all fit snugly? * Have you tightened all the screws on the plug-in cards or fitted the clips? * Are the drives secure? * Have you connected the power cables to all drives? hm a di je Check ATX power connector?? To je onak nepotrebna stvar.. sad me zanima instalacija OS-a
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Guest
|
ajde ne jebite, taj sajt zna imat veoma dobrih testova. Upao mi je u oci roundup procova prije neznam koliko vremena kad su strpali procove u zadnjih 10 godina! |
![]() |
![]() |
#25 | |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Dr. Gonzo
|
Evo, presložio ja računalo, sve fino radi, temperatura koja 2-3°C manja, ja zadovoljan. Sad ne znam kako sam one konektore za front panel (power, hdd i ostale diode) namjestio, valjda rade. Bilo tonu prašine unutra, fino to počistio sve, a u napajanju je bila najgora prašina... to su bili slojevi na ventilatoru. Jebeno sam se namučio s ištekavanjem ATX kontektora za napajanje na matičnoj... jebote, pa jel nisu mogli to malo slabije napravit, prsti mi otišli. I potrošio sam pola sata dok sam skužio mehanizam za skidanje/stavljanje hladnjaka za procesor. Provjerio sam pastu malo prstom jel suha... nije pa je nisam ni mijenjao. Fino je nanešena - skroz tanki sloj. Sad ne znam jel to bila ta neka "žvaka" ili je prava pasta. No, uglavnom, sad sve fino šljaka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Dr. Gonzo
|
Za slučaj sam stavio kolaž papir... i to 50 komada, jedva stala matična u kućište... aj nećemo se više sprdat, bilo pa prošlo. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|