|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
3200+,3500+,3700+
osim razlike u cijeni,koji je najstabilniji,najisplativiji?iskustva? CPU AMD Athlon64 BOX 3200+, Sck939 CPU AMD Athlon64 BOX 3500+, 90nm, Sck939 CPU AMD Athlon64 BOX 3700+, 90nm, Sck939 ili je isplativije kupiti CPU AMD Opteron 144 BOX, 1.8GHz, 1MB, Sck 939 CPU AMD Opteron 146 BOX, 2.0GHz, 1MB, Sck.939? i kakva su iskustva sa opteronima? HVALA
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Selim na podforum AMD. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Po meni najbolje ti je uzeti u obzir samo 3200+, 3700+ i Opteron 146. Kojeg god od tih procesora kupil neš fulal. Makar Opteron 146 je malo jetiniji od 3700+ i dela na 2.0GHz, dok 3700+ dela na 2.2Ghz, ali to te ne bi trebalo zabrinjavati preveč.....oba procesora se clockaju i više nego dobro. Ako imaš para na raspolaganju zemi 3700+ ili Opterona 146, u suprotnom zemi 3200+ i nemaš brige. Imaš na AMD-ovom i Overclocking podforumu par tema o Opteronima, pa provjeri. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Opteron 144 sa dobrim steppingom je ovdje najisplativiji proc. Provjereno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
definitivno. ja sam sa 3000+ prešao na opterona 144 i preporodio se.
![]() |
![]() |
#6 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
što misliš pod tim, preporodio? pukni neke konkretne dokaze po čemu je bolji opteron od Venica? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
10sek brži super pi 1m, skoro duplo brže kodiranje videa... itd... najmanji rast performansi je u igrama, a to meni i onak nije preveć bitno. nisam doma sad, ali ti mogu puknut slike kad se vratim ako te zanima
![]() |
![]() |
#8 |
music freak
|
..e sa da je takva razlika ne bi bas rekao.a to sto super pi radi 10 sec brze to nije nikakvo mjerilo,ako vec treba raditi (bezpotrebni) upgrade onda prelazak sa venice-a jedino opravdava neki dvojezgreni proc sa 2mb-cachea po jezgri...
![]() |
#9 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Vjerujm mi osjetiš razliku između Venica i SanDiega! Ja sam prešao sa 3000+ na 3700+ i vjeruj mi sad se više nikad ne bi vratio na Venice!
![]() |
![]() |
#10 |
Lika u mom srcu
|
opet ću ja, u čemu konkretno vidite razliku? nemojte mi pričat SuperPi, jer smanjenje za 5-10sec u SuperPi, apsolutno ništa ne vrijedi, već samo za pokazivanje i igrama sigurno ne vidite razliku, jer ja nisam vidio sa prijelaza sa bartona na venica, a sumnjam da se onda vidi razlika između venica i san diega.. Roberto, onda imaš jako loši primjerak Venica. jako loš. meni moj bez razmišljanja ide na 2.6ghz na default V. a na 2.8ghz na 1.55V |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Jedan forumaš je preselio svoju staru 9800 PRO sa AN7- Barton (mobilac) na 754 i razlika u igrama je bilo itekako vidljiva. Dakle-ista grafa, hard, mema... Ali ako cijelo vrijeme imaš slabu grafu-u igrama onda ni nećeš osjetiti neki pomak. Taman da staviš i X2 na tri gige. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Po meni,da sada kupujem konfu išlo bi ovako: Opteron 170(x10 multi) ,a Roberto malo si ga preuveličao,imao sam i 3200+E3 i 146 CABGE koji su bili skoro identični po OC mogućnostima i razlika nije bila vidljiva osim u sintetičkim testovima,tih 512kb Cache-a ne donosi neku ossssjetnu prednost.... Uzmi si dual core procesor i onda pričaj o kodiranju videa.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
0 dB is my style.
Datum registracije: May 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
ali u igrama nikakvu. naravno zbog grafičke, ali drugi proc definitivno nije napravio pomak ni jedan frame.. a da ne govorim da nećeš osjetiti razliku u igrama između venice3500+, ili san diega ili opterona.. sigurno. jer je svaki od tih proceva i predovoljno jak za bilo koju igru. i rijetko koja grafa će bit toliko jaka i zahtjevna da je jedan takav proc ne može nahraniti... Ivan OS - dobraaa : roller : |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Moderator
|
Citiraj:
Evo ti samo razlika izmedu mog Winchestera na 1800 i na 2600 sa 6600GT i 1GB memorije podjeljena po kategorijama: 1. Pucacine-odnosno igre ovisne "vise o grafickoj" (tako cu se izraziti): U fearu, Call of dutyu i Quake4 -nije mi se povecao max frame rate ali se min dignuo za 2fps pa je i prosjek nesto veci ![]() 2.RPG-ovi i naslovi koji spadaju u "kategoriju nesto izmedu": KOTOR2, Dungeon siege 2 -povecanje za 5fps-a (no na relativno velikom broju fps-a tako da nije nesto dramaticno) 3.RTS-ovi i sl. - "igre gladne procesora": Rome:total war (3d bitka), Warhamer40000- povecanje oko 20 fps-a na relativno veliki broj u Rome-u te nekih 8 fpsa na (meni iznenadujuce mali broj fps-a). Dakle u Warhameru kod velikih bitki (tank rush ![]() Citiraj:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Evo, probao kompresirat video (ako se to tako moze nazvat): 2GB MPEG2 ->300MB .avi sa AutoGK-om Venice 3000+@1800Mhz (200x9), 1x1024MB DDR400 (2,5-3-3-7) - 1h 16min Venice 3000+@2400Mhz (267x9), 1x1024MB DDR436 (2,5-4-4-8) - 1h Znaci, 600Mhz, 16 minuta razlika...Nije lose, al covjek bi ocekivao vise...
![]() |
#18 |
Premium
|
Ok. ajmo ovako @Vučko, sad si napisao glupost. Prema ovo što kaažeš, napravio si 27% oc proca. rast u performansama ti je 21%!!! to je dobro, jer još nisam vidio da je porast performansi jednak clockanju. hoču reći, i da digneš proc 50%, nećeš dobiti 50% porasta performansi, nisam ih dobio ni ja, gore u teksu sam u žaru pisanja malo preuveličao. moj opteron je stabilan na 2.9ghz što je 60% oc, a pri tome je cca 40% bolji nego na defaultu. moj venice je bio loš ocer, išo je stabilno na 2.33ghz uz 1.5v opteron 144 mi ide do 2.8ghz uz 1.47v, 2.9ghz uz 1.52v stabilno. možda jesam malo preuveličao kaj se tiče rasta performansi, recimo da je to ovako: ovisno o aplikaciji od 20-40% boost. na nekom sam forumu, uostalom i postao rezultate. i ne pričam tu o super pi-u, ne koristim komp da bih ga testirao, nego ga testiram da vidim kolko mogu s njim radit. a s opteronom tu mogu puno više. u zadnje vrijeme puno koristim vso divx to dvd jer prebacujem hrpu home made videa iz avija na dvd. otkad sam ubacio optija u sistem, za kodiranje 1.5h videa treba mi skoro pol sata manje! a tu razliku su napravili upravo procesorovi megaherzi, točnije njih 600 više kod oc-anja nego što sam ih dobio kod venice-a... ako to nije puno, neznam kaj je... solidan je napredak i u drugim stavrima, jedino u igrama razliku skoro da i neprimjećujem jer se ne igram tak puno. i multitasking mi je dovoljno dobar uostalom, sistem mi sada radi mirnije, stabilnije, troši manje struje. u svakom slučaju, iako sam cicija, nije mi žao tih 750kn koliko me opteron u konačnici došao, kad sam prodao venice-a. kaj se dual core proceva tiče mislim da ih se još ne isplati kupovati. ja ću ga nabavit, ako budem financijski sposoban, kad vidim kaj će amd napravit s novim socketom i kad vidim koliko bude mogao conroe, kad se pojavi. odabrat ću bolju varijantu jer uvijek pokušavam kupiti najoptimalnije. a do tada će i mnogo više softwarea biti optimizirano za rad s višejezgrenim procesorima. do tada će me, daj Bog , opteron dobro služiti.
i9-10850K / asrock z490 taichi / 64gb DDR4/ 1gb ssd / 4 tb wd hdd / Gigabyte 6600xt / Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 02.04.2006. u 00:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
O vjeruj mi ima ih....npr 7800GTX ili X1900XT i 3000+ na def taktu kad imaš proc će ti bit usko grlo...
![]() |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
@roberto necemo se vrijeđat sad, to kaj sam napisao je moje subjektivno razmišljanje. A bome nije niti moj Venice predobar primjerak, 1.45V za 2400Mhz, al svejedno, 750kn za dodatnih 400Mhz, dobro bih razmislio dal mi se to isplati. Da se radi o Dual Core-u, ne bi razmisljal. Citiraj:
radi mirnije, stabilnije? Po cemu si ti to zakljucio? Tu se nemoj niti usudit spominjat OC ![]() trosi manje struje? i tu ide jedan : nono : Sad se mi mozemo svadjat kolko ocemo, neki imaju high-end proceve da se ku*če, neki da obaraju rekorde u benčevima, neki da iskoriste njihove mogucnosti (netko ko obradjuje video/fotografije ili tako nesto cijeli dan nece ni trunke razmisljat), a pak oni zadnji, jer su glupi i jer im je prodavac rekao da to moraju imati ako oce igrat pasijans na kompu... ![]() Opteroni svoju razliku u cijeni pokazuju jedino u OC mogucnostima, kod njih je veca sansa da ode do 2.8-3.0Ghz Na defoltu nemaju sanse sa drugim AMD64 procevima na istoj frekvi opravdat visu cijenu...
![]() |
![]() |
#22 |
Hejter
Datum registracije: Mar 2005
|
Covjek je pitao kaj je isplativije - dakle best buy , most bang for a buck - a opteron je vise proc za entuzijaste koj imamju dovoljno znanja i umijeca dici proc na visoke frekve i paziti na hladjenje , i 100 drugih stvari. 3700 ima ok cijenu , i 1mb L2 i mislim da bi bio dobar odabir . |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
@Vučko sad bi trrebao dobiti nekoliko jedinica jer pričaš potpuno krivo!!! 1. multitaskong je s opteronom u svakom slučaju bolji nego s 3000+ jer ima duplo više l2 cachea 2. ne radi se o 750kn za 4oomhz nego za puno bolji, kvalitettniji procesor. nadam se da ne moram objašnjavati zakaj je opt kvalitetniji 3. sistem radi mirnije i stabilnije, i to sam zaključio po testovima i temperaturama! 3000+ radio je na puno nižoj frekvi s 1.52v a opteron radi na višljoj s 1.47v. sam izračunaj nemoj me krivo shvatit, ne želim se svađat, ovo je moje iskustvo. možda je netko to doživio drugačije. slažem se da opteron ne opravdava u potpunosti višlju cijenu od a64 na istoj frekvi, ali tu ulogu igraju i drugi faktori: npr. opt 144 se više ne proizvodi i ovo u prodaji su zzadnji komadi. zadnja cijena za količine od 1000 proceva bila je i niža od 164 3000+. sad je opteron ipak skuplji jer se više ne proizvodi (teže ga je nabavit) a isto tako i amd i trgovci dobro znaju kakve su oc mogućnosti tog procesora, pa mui nabijaju cijenu. na 1k komada opteron 144 je prije dva mjeseca došao 111$, a 3200+ sada dođe 152$! pa ti reci zakaj u dućanima nije takav odnos... @Router, ja bih ipak prije preporučio opteron 144 negoli 3700+, čisto zato kaj je opteron jeftiniji.
i9-10850K / asrock z490 taichi / 64gb DDR4/ 1gb ssd / 4 tb wd hdd / Gigabyte 6600xt / Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 02.04.2006. u 12:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Hejter
Datum registracije: Mar 2005
|
ako covjek nece se baviti klokom i nema memoriju i napajanje , ali i plocu da prate opterona , mislim da se ne isplati , jos je po stocku i 400mhz slabiji . uostalom , opteronima nije ni mjesto u desktop masinama , ali to je vec druga prica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Lika u mom srcu
|
slažem se s tim, ako netko BAŠ kupuje novu nkonfiguraciju, onda neka uzme Opterona, ili san diega.. ali, mijenjati postojeći Venice (od kojih 90posto ide barem na 2.25 pa do 2.5ghz), za Opterona ili San diega, je po meni bezveze, znam ljude koji su to napravili, i uvjerili se da razlike NEMA. a pogotovo na default frekvencijama... da ne govorim o smiješnim tvrdnjama da Opteron se manje griju, ili troše manje struje... a ovo što tu pojedinci tvrde da su se preporodili... Pričajte nekom drugom. zapravo, što se čudim; neće nitko priznati tko je to napravio da razlike nema, ili je ona toliko mala da se ne isplati mijenjati... pa će naravno govoriti da je ČUDO promjena. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Lika u mom srcu
|
nastavak: sistem radi mirnije i stabilnije? kako je prije radio? tresao se stol, bio je živčan, bio na tabletama? razlika u 2c temperaure, ili 0.05V po meni ne predstavlja bolji, stabilniji, ili po ne znam čemu bolji proc? |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium
|
Citiraj:
a evo ti za primjer rezultat iz 3dmark05 cpu testa: 3000+@1.8ghz = 3985 bodova 3000+@2.3ghz = 5122 bodova opt144@1.8ghz = 4095 bodova opt144@2.8ghz = 5943 bodova nemoj mi sad pričat kak testovi nisu realni, znam da nisu najboji ali znaju pokazasti razlike kad kažem da mi sistem radi mirnije i stabilnije, govorim o tome da mi napajanje, procesor i memorija, više ne rade na izmaku snaga, na maksimumu kao što su radili prije, nego pokazuju bolje rezultate s puno manje napora (trošenja samih komponenti). to bi ti trebalo biti jasno, a ne da se praviš lud... NHF
![]() |
![]() |
#28 |
Lika u mom srcu
|
joj, sad me tjeraš da idem vrtit 3dmark na tim postavkama, da vidim koliko bi dobio.. :joj: po meni 3dmark, ništa ne vrijedi, samo je dokazao da ulogu igra frekva proca... aj probat ću pa napišem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
|
@roberto e moj profesore, pitanje je ko bi trebal dobit jedinicu...multitasking na jednojezgrenim amd procevima nije ni blizu intelu sa HT-om ili amd i intelovim dvojezgrenim procevima. Makar on imao duplo vise keša... Komponente vise ne rade na izmaku snaga? Jel ti sebe slusas? ![]() Winnija si grzao na 2,3Ghz a ovoga na 2,8Ghz!! Vjerojatno i proc vise trosi (makar je Vcore nizi), maticna dela na visem HTT-u, mema brze radi (ovo pretpostavljam)...I sad najedanput ti je sistem stabilniji...oprostite profesore,al usporedba vam je u banani ![]() I opet kazem, covjek je pitao koji mu se vise isplati, a ti si rekao da je tebi uletila prilika dadobijes opterona jeftinije? Pa nije njemu isto uletila prilika, valjda... Cijene izvana necemo gledat, to nikada nije bilo mjerilo za best buy, a naši trgovci su posebna sorta ljudi... A sa 3Dmarkom si si iskopal sam sebi grobek, to spominjat u svrhu nekog dokazivanja, jednostavno, khm, : nono : I jedno pitanje, mene zanima za kaj koristis komp? za kaj ti je potrebno svih 2.8Ghz? A po profesiji si profesor... ![]() Ajmo se slozit, da ako se covjeku pruzi prilika da kupi jedan dobar proc, kojeg ce on iskoristit, da je onda to u redu i nek ugrabi priliku. Netko tko nece OC-at (a to je danas rijetko), tak mu je svejedno dal uzme opterona na 1.8 ili venica na 1.8!
![]() |
#30 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|