|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2006
|
BEŽIČNI PRIJAM SATELITA NA DRUGOM TELEVIZORU ILI KOMPJUTORU ???
HELP! Imam običan analogni satelitski prijam i analogni reciever (Quadro) koji mi se nalazi u dnevnoj sobi, a ja bih htio gledati analogni satelit u mojoj sobi na drugom televizoru (ili barem kompu ako je nemoguće na tv-u). Je li moguće to postići bežičnim putem, dakle kupiti neki uređaj koji bi bežično slao signal ili slično budući da mi je nemoguće provući kablove do moje sobe Ako ovo navedeno nije moguće, bio bih zahvalan na vašim prijedlozima Ako nije moguće analogni satelit, da li je moguće digitalni? Ako ova gore kombinacija ne prolazi, da li mi se isplati onda kupiti neku tv karticu za komp, pa nekako dobivati signal preko antene vani bežičnim putem? tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Nema bežično! Jedina solucija ti je tv kartica za komp. i neka sobna antena. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Tek sad sam skužil da se radi o satelitskoj, tak da ovo gore otpada, nemre niš ići bežičnim putem. Trebaš provuć kabel do tanjura od satelitske i na LNB stavit razdjelnik iz 1 u 2 komada te potegnut kablove. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Djembe playa
Datum registracije: Feb 2006
|
Čisto sumnjam da je to izvedivo bežićno, bar ja ne znam za takvu kombinaciju. Najbolje bi ti bilo kupiti još jedan reciver za neku siću, spliter koji će ti podijeliti signal iz antene na dva, tako da jedan pošalješ na stari reciver, a jedan na novi. Kombinacija koja je također moguća ali je lošija je da signal iz trenutnog recivera podijeliš sa spliterom pa ga preusmjeravaš na dva televizora. Ova kombinacija je lošija jer bi na oba televizora imao istu sliku, odnosno ako stari gleda Eurosport i ti gledaš Eurosport, a ne recimo MTV. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Što ti treba: komplet se sastoji od prijemnika i predajnika i omogućava isključivo jednosmjernu komunikaciju tj. prijenos slike-zvuka sa TV ili SAT prijemnika, video-rekordera, DVD playera, VHS kamere i svega ostalog na drugi TV ili neki drugi uređaj za reprodukciju slike odnosno zvuka. U osnovnoj varijanti koriste se standardni cinch priključci (kompozitni video i stereo audio). Dakle osim što prijenos slike nije moguć i u drugom smjeru, isto tako nije moguće npr. na prijemniku u sobi gledati prijenos utakmice, ili što već, dok starci u drugoj gledaju prijenos s Dore (stvar jelte komplicira postojanje samo jednog tuner-a kod izvornog uređaja, naravno da postoje i uređaji sa dvostrukim tunerom ali kod njih dodatna cijena najčešće ne opravdava postojanje drugog tunera). Naravno opcija je i kupovina jeftinog dodatnog receivera koji možeš spojiti na onaj prvi i bez splitera budući da analogni receiveri često imaju tzv. pass-through dodatni SAT konektor. Svi noviji uređaji osim prijenosa video i zvuka omogućavaju korištenje i original/univerzalnog iR daljinskog pa stoga nije naodmet kod kupovine pitati upravo za to. Komplet standardno radi na 2.4GHz za audio-video odnosno dodatno 433MHz za iR signal i omogućava prijenos 20-30 metara u zatvorenom i do 100 metara na otvorenom. Ukoliko na izvornom uređaju ne postoje cinch priključci (a što nebi postojali?) signal se može izvući sa SCART-a pomoću SCART adaptera. Malo spretniji s aparatom za zavarivanje : stoopid signal mogu bez imalo problema izvući i direktno sa SCART-a. Sa strane kompjutora za prijem ti treba nekakva VIVO graf. kartica ili TV kartica budući da kod njih osim standardnog antenskog 75-ohmskog priključka redovito možeš naći A/V ulaze. Sama slika bi trebala biti sasvim u redu. Kada smo već kod TV kartica najčešći problem sa slikom sa kućne antene ili loše izvedene instalacije je to što sve te kartice zahtjevaju dosta jak signal pa tako programe što možeš vidjeti standardno na običnom TV ne moraš nužno vidjeti i na kartici. To se odnosi samo na analogni antenski priključak. S digitalnim DVB-T signalom i karticama stvari bi načelno trebale biti sasvim drugačije. Na kraju što se tiče cijene... vani sam vidio relativno kvalitetne uređaje za nekih 50-tak eura, kod nas cijene stvarno neznam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Registered User
|
Citiraj:
A ova kombinacija sa spliterom isto ne vrijedi, budući da bih opet morao provući kablove a ja to ne mogu, ne! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
ali više mi se sviđa ova druga opcija, ako je izvediva, o kupnji još jednog recievera (budući da nisu skupi) pa možeš li malo detaljnije o tome kako bi to izgledalo? Prvi i drugi reciever se mogu spojiti bežično pa mogu imati ovaj novi reciever u svojoj sobi i mijenjati programe neovisno o ovom prvom recieveru i televizoru, ili oni moraju biti spojeni žicom jedan do drugoga, pa tek onda ovog dodatnog recievera bežično spojiti na moj tv u sobi pa mijenjati programe u dnevnoj sobi, ali opet nemam veze sa recieverom i televizorom u dnevnoj sobi? i ova druga varijanta ako je tako mi je ok! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Što se tiče analogne televizije treba ti biti upaljeno nešto što ima integrirani tuner (bilo da je to nekakav TV ili "samo" tuner integriran u video-rekorder), za gledanje satelitskog programa treba ti biti upaljen "samo" receiver budući da ti je to izvor signala. Kao što si i pretpostavio nećeš naći niti jedan bežični set koji omogućava i prijenos punog SAT signala direktno na drugi SAT receiver. Iako je pitanje vezano uz analogni satelitski prijam ja bih ti u svakom slučaju preporučio digitalni satelitski FTA (Free-to-Air) ili eventualno uređaj sa integriranim Card-Reader-om budući da je izbor programa daleko veći. Ukoliko posjeduješ univerzalni LNB (low-noise block converter) jedina stvar što trebaš napraviti je povezati pass-through izlaz s analognog SAT prijemnika kratkim koaksijalnim kabelom (10cm) na ulaz digitalnog prijemnika (dva analogna prijemnika mogu raditi ali ne istovremeno zbog preklapanja signala tj. promjenom kanala na bilo kojem prijemniku prebacuje se na isti kanal na drugom prijemniku) i to je ukratko to. Da bi drugi receiver radio ne treba biti upaljen i onaj prvi receiver ili TV. Isto tako ukoliko se komp nalazi u sobi otpada i mogućnost da bi eventualno kupnjom neke DVB-S PCI kartice imao satelitski prijem direktno na kompjutoru (inače uzimaš Technisat SkyStar-2 budući da kartica osim standardnog FTA prijema može raditi još neke stvari usput : goood : ). Zadnje izmijenjeno od: leonardo. 18.03.2006. u 14:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prigorec po defaultu
Datum registracije: Mar 2003
|
da raditi....... sky is a limit!!!!!!! btw, ima i ta kombinacija bezicno,al ti igra kosta 2500$, pa ak ti odgovara javi se na PM i sve ti budemo bezicno prebacili, i pesa setali bezicno... sala,zaboravi to ,jednostavnije ti je da si upregnes svoj tanjur sa 2 lnba+ss2 kartica za PC..cca 1200-1500 kn i da se ne ponavljam,nebo je granica..imat ces cca 1200 sat programa i to svih fela i vrsti, mogucnost captura onog kaj te pere, mogucnost offline downloada, i jos puuuno toga.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
SkyStar-2 ukratko: Moguć je prijem svih FTA programa i radija, te dijela kodiranih kanala uz softversko dekodiranje. Imaš potpunu podršku za HDTV u punoj rezoluciji (1920*1080) i Dolby Digital / DTS zvuk. Kartica ima sve PVR (Personal Video Recorder) funkcije tako da programe/zvuk možeš direktno snimati na disk te u nekom drugom programu kasnije obrađivati, montirati i snimiti na medij po svom izboru. Ograničenje je samo tvoja kreativnost, kartica će ti u svakom slučaju biti najmanji problem. Istraživanje svih mogućnosti kartice je vremenski dosta zahtjevno. Gledajući po raznim forumima na internetu na kraju svega ostaneš bez posla, žene, djece, prijatelja, higijenskih navika. Nađeš se u situaciji da ti pas ne odgovara kada ga pozoveš. Na kraju ti je svejedno kada ti na vrata zakuca BSA zbog par terabajta nelegalnog softvera kojeg nitko u selu ne koristi a kojeg si skinuo sa satelita, policija zbog nekih sličica ili širenja rasne netrpeljivosti i sl. Ovo zadnje je samo teoretski budući da BSA odnosno policija bez gatare ne može znati što imaš na svom kompjuteru. Na kraju pogledaj malo "Sticky: Službena Pravila Ponašanja na PCE Forumu" i koristi Google. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
To jedan tip prodavao dok još nije bilo ništa slično kod nas, Kako se on ne kuzi ništa u kompjutore, ja sam mu to štimao. S tim nikako nije bio zadovoljan, stalno ga nešto mučilo, pogotovo ono neprestano skidanje liste programa, koliko se sjećam. A i ja sam pošizio lagano s tim traženjem i skeniranjem, ne znam ni ja što već ne. Sjećam se da niti ja nisam bio impresioniran, budući da su to bili većinom nekakvi poljski i turski programi, tako nešto, i ništa extra. Npr. ja bih htio neke sportske programe, tipa premier sport, skysport i sl. No, može li se negdje vidjeti popis tih programa, itd.. jer za mene postoji mogućnost da probijem rupu tu blizu kompa u zidu prema van pa do antene. A ako se odlučim, možda ga uspijem nagovorit da mi proda za neku sitnu lovu, koliko inače košta to čudo? I moram raditi neke preinake vani na anteni ako se ne varam, tako je on, dvije glave ima čini mi se... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Ja sam tu karticu nabavio negdje u ljeto 2003 godine, pa recimo da znam što sve kartica može. Tada kod nas karticu si mogao naći u samo jednom dućanu u Zagrebu i nigdje više. Što se tiče skidanja liste programa to je potpuno nepotrebno budući postoji funkcija koja automatski skenira satelit. Gledaj, 2004 moglo se otvoriti daleko više kanala (čitaj sve sisteme kodiranja prve generacije uključujući kompletan Premiere paket). Nove SkyStar-2 kartice su "Made in Germany" (ako ti to išta znači) i koštaju nekih 460kn, odnosno 500kn s daljinskim i s obzirom na to što nudi sigurno nećeš naći alternativu. Jedno vrijeme su kartice išle i u kompletu s 78cm TRIAX antenom sa digitalnim LNB-om, svim priključcima i 10-tak metara kabela za 750kn. Uglavnom malo prošaraj po internetu. Kartica normalno radi samo s jednim konvertorom, drugi ti služi samo ukoliko želiš istovremeno bez pomicanja antene primati signale s dva satelita (najčešće su to Astra na 19.2E i HotBird na 13.0E). Nikakvih preinaka na anteni nemaš. Dodaš DiSEqC sklopku, nosač sa drugi LNB, nešto kabela i imaš sistem s dva satelita. Usput baš jučer gledam Dreambox DM-7025 za 600€. To je daleko elegantnije rješenje, 10x više košta ali i ne garantira ti da ćeš dobiti više nego što možeš s SkyStar-2 karticom. O programima koji su ti potrebni ne pitaj ovdje na forumu, koristi Google! |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Registered User
|
Citiraj:
Nego zanima me da li puno usporava komp ta kartica dok radi? Planiram nabaviti još jedan monitor pa bi bilo zgodno da na jednom vrti neki program, ili negu radio stanicu dok sam ja za kompom. Dosta mi je važno da ne usporava budući da puno radim za kompjutorom. I, kada bih to instalirao, da li normalno može na isti tanjur biti priključen ovaj analogni satelit i ovaj? To bi značilo da bih trebao dvije glave na tanjuru, ne? jednu ovu staru analognu i novu digitalnu, ili mi i ova stara vrijedi? Početnik sam, pa postavljam početnička pitanja, šta mogu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prigorec po defaultu
Datum registracije: Mar 2003
|
mrmlj...zaboravi analogno,ss2 je DVB..znaci samo digital signal, sve drugo je koljacina,a sto se tice podesavanja i teh. pitanja,potrazi na Googlu specijalizirane forume,a ima ih, ili na PM... kuis???jel smo rekli da nebumo puno reklamirali komercijalne stvari...,OK? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Kartica za normalan rad zahtjeva 1.0GHz procesor mada može radit i nešto slabije. Radio zahtjevi su manji. Procesori koji su izašli na tržište u zadnje 3-4 godine će raditi bez problema (dual/quad-core neće ni osjetit karticu ![]() Ukoliko preskočimo Quatro koji zahtjeva kupovinu dodatne skretnice i Twin LNB koji se više ne proizvodi trenutno što možeš nabaviti je Single Universal odnosno Twin / Quad / Oct (svi universal sa već ugrađenom matricom). Universal LNB "bez koljačine" radi isto sa analognim ili digitalnim prijemnikom odnosno kombinacijom istih budući tehnički gledano nema preklapanja signala. Sateliti istovremeno emitiraju analogni i digitalni signal (ili samo digitalni). Pretpostavljam da na anteni imaš Single Universal LNB. Na njega možeš priključiti analogni ili digitalni prijemnik svejedno. U svakom slučaji s tim jednim LNB-om nećeš nužno dobiti neovisnu sliku na oba prijemnika. Ono što možeš napraviti:
Veličina antene koja ti je potrebna je najmanje 78cm (hmhmm ajmo reć da radi i s 60cm) za jedan satelit odnosno najmanje 78-90cm za istovremeno praćenje dva satelita. Preporuka je da maksimalna dužina pojedinog kabela bez pojačanja nebi trebala prelaziti 30m. Zadnje izmijenjeno od: leonardo. 18.03.2006. u 18:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisam vidio DVB-S2 specifikacije no kako trenutno SS2 podržava HDTV specifikaciju i ukoliko se ne promjeni bandwith streama SkyStar će normalno raditi i ubuduće. Ukoliko se promjeni bandwith niti jedan postojeći receiver nebi radio (dvije negacije u istoj rečenici ali mislim da si shvatio), te nijedan satelit nebi s postojećom opremom mogao prenositi novi HDTV signal. Nešto sumnjam da će sad ići rušiti sve postojeće satelite. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|