Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.01.2003., 00:13   #1
miki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2003
Question ATi ili nVidia

Imam Athlona na 650MHz i 256 RAM-a. Kupio bih grafičku (imam TNT2 Vanta 16MB - vjerujem da slutite koliko sam očajan)Dvoumim se.
Kandidati su:
1) Inno3D Radeon 8500LE 64MBDDR, DVI + TV-out
2) Inno 3D GeForce 3 Ti200, 64DDR + TV-out
Razlika u cijeni je zanemariva (Microline).
Ima li tko kakvu pametnu?

P.S. Možda su obje prejake za moj proc?:confused:
miki je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2003., 00:54   #2
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Jesu prejake su ali zakaj ne kupit kvalitetnu karticu možda poslije uzmeš jači proc pa ćeš opet imat finu kombinaciju. Uz ovaj proc bolje ti je uzet 7500 ili GF 2.
pinsla je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2003., 01:10   #3
miki
Premium
Moj komp

Razlika u cijeni izmađu 7500 ili GF2 i 8500 ili Ti200 mi je premala da bih cjepidlačio. Ne bih je htio mijenjati sa sljedećim mjenjanjem proca. Osobno nemam iskustva s Ati-em a ni s GeForce-om. Čitam, slušam, ali svejedno nemogu doći do nekog zaključka. Čini mi se da se sve svodi to da neko voli Nvidiu a neko Ati-a . A nemam živaca čekati da skupim i za proc. U ovom slučaju vrijedi "tko čeka samo se pati i nikad ne dočeka".
A sad pitanje: 8500LE ili Ti200?
Jel ima Inno3D ili Ti200 frku s pink screen-om?
miki je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2003., 09:26   #4
widowmaker
m e m b e r
Moj komp

widowmaker's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
re

grafička nemre biti prejaka,ati ima ljepšu sliku a ge force bolju podršku
Staro 28.01.2003., 12:16   #5
marac
Premium

marac's Avatar

GF3 Ti200 je super dobra kartica pogotovo sto se igri tice
ali mi je malo proizvodjac cudan.Bolje uzmi GAINWARD GF3 Ti200 koji se moze OC da bude ko Ti500 a to ce ti kad promjenis proc biti od velike koristi

Btw_cijena joj je u HGsrotu 725kn za gotovinu
marac je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2003., 12:52   #6
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Re: re

Citiraj:
Originally posted by widowmaker
grafička nemre biti prejaka,ati ima ljepšu sliku a ge force bolju podršku
kako nebi mogla biti prejaka?
za taj proc je i koju got od navedenih da kupi nece raditi punom snagom jer trazi jacu podrsku proca.....
ali i procevi (polovni) su sad ultra jeftini pa je bolje da uzeme najace sto moze jer ce vjerovatno uskoro uzeti i jaci proc
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2003., 13:48   #7
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
radeon ima ljepsu sliku, a i malo je brzi, ali ako ti nije problem, uzmes Gainward Ti450, ali za te novce vec mozes dobiti Radeona 9000, koja iako je sporija, ipak ju preferiram prije nVidie cisto zbog slike, a driveri se uvijek daju popravit
Elven je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2003., 13:57   #8
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Kao niste znali ...

... šta ću ja napisati, moj savjet tri slova ATi
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2003., 18:40   #9
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Moj glas ide GF3 Ti200. nVidia refernce design je malo teze zasrat, a i kartica ima kvalitetnije drivere. U krajnju liniju imas test kartica doticne klase kod nas na siteu.
Staro 28.01.2003., 18:58   #10
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kao što reče crni zamjček, tri slova...
ATI
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2003., 18:59   #11
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Originally posted by tor
Kao što reče crni zamjček, tri slova...
ATI
zmajček, zmajček-sory
tor je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2003., 01:41   #12
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Beren
Moj glas ide GF3 Ti200. nVidia refernce design je malo teze zasrat, a i kartica ima kvalitetnije drivere. U krajnju liniju imas test kartica doticne klase kod nas na siteu.
Test tzv, dotične klase je vrlo loše napravljen i ne može nikako bit referenca čovjeku kod kupnje grafičke.
Staro 29.01.2003., 08:45   #13
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
Originally posted by pinsla
Test tzv, dotične klase je vrlo loše napravljen i ne može nikako bit referenca čovjeku kod kupnje grafičke.
nije da kritiziram, vi ste meni super , al slazem se s covjekom
Staro 29.01.2003., 10:44   #14
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

A zbog cega??

Meni na pamet padaju jedino driveri.
Staro 29.01.2003., 10:53   #15
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Otisao sam malo pogledati clanak i promjenio sam misljenje. Rekao bih da se ATI dosad sa driverima pokrpao pa ti miki lijepo uzmi r8500.

Ali i dalje mi nije jasno zasto je test los...
Staro 29.01.2003., 11:28   #16
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Nego

Eto još jedan, ATi 8500 može sve, DX 8.1 za razliku od GForcea3, ima sve i svašta i lijepo radi, manje se grije, ima lijepšu kutiju, lijepše i otmjenije zvuči, ATi ...

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Staro 29.01.2003., 20:43   #17
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

ja sam za ATi. Radeon 8500LE je sasvim ok kartica, vidio sam ju na djelu u p3 na 600MHz-a, slika je bozanstvena, a i gaming je ok.
naravno, upregni uz nju nove Catalyste i miran si.
sNNooPY je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2003., 11:42   #18
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
Otisao sam malo pogledati clanak i promjenio sam misljenje. Rekao bih da se ATI dosad sa driverima pokrpao pa ti miki lijepo uzmi r8500.

meni osobno zbog izbora kartica, ali to nije vasa greska, jednostavno su vam samo te bile dostupne i tocka.
Staro 30.01.2003., 16:03   #19
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

A i grafovi su toliko nečitljivi i nerazumljivi da sam izgubio volju gleati ih , samo pročitam zaključak.
Staro 31.01.2003., 00:58   #20
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:

Pa već smo nadugačko i široko raspravljali o tom testu!
Moje je mišljenje da je test loš zato kaj nije jasno koja se to donja klasa ili low end testira i koje tu kartice spadaju. Kartice su skupljene zbrda zdola, rezolucije na kojima je testirano i sam način testiranja je vrlo čudan, te su dobiveni rezultati koji po meni ne odražavaju prave mogućnosti nekih kartica.
Al sad ću ja malo iznenadit čovjeka!
Uzmi GF 3 ti 200!! Pogotovo ak će ti služit ponajviše za igre. Uostalom GF 3 je posljednji dobar čip iz nvidije.
Staro 31.01.2003., 01:17   #21
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Hmm, a sta fali GF4??

Druga stvar, mislim da je klasa kartica u testu bila uvjetovana prvenstveno njihovom cijenom, a ne mogucnostima. Cilj je i bio pokazati da se za malo love moze dobit prilicno ok kartica.

Po cemu su ti rezolucije cudne??
Staro 31.01.2003., 01:42   #22
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Exclamation Pazi sad

Moj sat pokazuje 01:40 i idem baš sada pročitati taj članak od 13.12.2002. Test low-end grafičkih kartica (valjda je to taj, i bolje Vam je da je taj). To ima 8 stranica (za neke ispite sam čitao i manje) i bolje ti je da braniš dobar članak inaće ću završiti (ako već i nisam ) na listi za bananje

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Staro 31.01.2003., 02:02   #23
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Re: Pazi sad

Citiraj:
Originally posted by Black Dragon
Moj sat pokazuje 01:40 i idem baš sada pročitati taj članak od 13.12.2002.
I evo nama Zmajčeka u 4:50 sav iscrpljen od čitanja članka piše utiske o njemu.

Nema se smisla raspravljati s pinslom. Taj će se pobuniti i na sadržaj testa o WC papiru. Nikada niti jedan test nije prošao bez njegovog negativnog komentara.

Test je zanimljiv. Ponajprije daje zanimljive rezultate nad kojima se treba zamisliti i zaključiti da s ene isplati uzeti grafičku (ili bilo što drugo) sa "polovnim" verzijama chipa. Rak je školu prošao sa odličnim i uzeo GF2 GTS (davno). To je bio dobar chip što GF4 MX neće nikada biti isto kao i Celeron i Duron.

Dakle da se kupi nešto što nije okrljašteno. ATI 8500 ili GF3 Ti 500 ili nešto u tom stilu.

I da ne zaboravim. Nije sve u 3D Markovima. Što će mi zvijer koja pere duplo moju karticu a u igri trza ko ZET-ov autobus.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2003., 02:17   #24
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Post Sada je 02:17

ATi RadeON 7500LE DX 7
(zamjerka:"U današnjim igrama kartica će poslužiti samo ako se igrate u rezolucijama do 1024x768x32" pa čuj kaj to nije standardna reza za 17" monitor koji većina ima?)
MS Industrial Radeon 9000 DX 8.1
zamjerka kao i gore
PowerColor Radeon 8500PRO Evil Master II
Nebi imao primjedbi
Exair Color GeForce2 MX400
Popljuvali i izvrijeđali kao i doliči i smjestili je tamo gdje joj je i danas mjesto, a to je ured.
Gainward GeForce4 MX420 Pro/450TV
Gainward GeForce4 MX440 Pro/600TV
Gainward GeForce4 MX460 Pro/650TV
Gainward GeForce3 Ti200 128MB
Istina, posljednje iole vrijedno spomena govance koje je izašlo iz nVidie
Gainward Xabre 400

Gle kao budući profesor ti mogu reći da grafovi služe da se ljudima nešto pojednostavni i objasni, a ne da ih se zbuni. One grafove da čovjek prouči i nešto iz njih zaključi mora proučavati barem sat vremena i tek mu onda niš ne bu jasno. A vidim niti slaganje boja ti baš ne ide.

Postotne ocjene: ajde da imaš od 1 - 5 pa mali raspon pa ovo dva ono tri ali ti imaš čovječe bodovnu skalu od 100! I na kraju su ti sve razlike unutar iole usporedivih kartica 15% (izbacim G2 i 7500, oni su iz neke druge priće) ili ona G3Ti200 je 10% bolja od 8500 radi više frameova na 4xAA u 1024x768!? Daj molim te, end juzer sa par kuna u đepu si oče mrak 2D sliku, mrak DVD reprodukciju, da igra sve i svašta u 1024x768, a AA zna u startu da nebu koristio, već defoltno ima šit monitor koji može spasiti samo ATiev ramdac, a nVidin mu još dati mogučnost da se još više usere. Znam da sa ATi fan i nVidia mrzilac ali ruku na srce ... i onaj jadni Xabre je mogao dobi bar 2 -5% više ak je jedan GF4 MX440 dobio 65%.
Dakle, -3 jer smo danas dobre volje.

Staro 31.01.2003., 11:05   #25
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

A ti si Zmajče stvarno školjka bisernica, što će reći da nisi samo biser nego i izvor drugih bisera (inspiriraš ih).

Prvo što si izvukao stvari iz konteksta, tekst za radeon 7500 glasi:

"U današnjim igrama kartica će poslužiti samo ako se igrate u rezolucijama do 1024x768x32 i bez uključenog FSAA, ali zato će biti odličan izbor onima kojima je bitan 2D prikaz slike jer tu ATI prednjači nad NVidiom."

A to možda nije istina??

Nadalje radeon 9000: "Kartica se pokazala vrlo dobrom za igranje pri rezoluciji 1024x768x32 s uključenim Anisotropic filterom (16x) i s 2xAA, a sve iznad toga drastično ruši performanse u svim provedenim testovima."

I ovo je istina, pa ti reci što hoćeš.

Kao budući profesor je poželjno da imaš malo veći IQ jer ako one grafove ne možeš shvatit u roku od 2 min onda ne znam što tražiš na fakultetu.

Prijeđimo na tvoje komentare ocjena, mi smo uduvijek koristili metodu sa postotnom ocjenom, ak ti se ne sviđa ne moraš je uopće gledat.

Sad razmotrimo onu razliku od 10% između R8500 i GF3 Ti200:

R8500 Pro by Powercolor

Pozitivno + :
Podrčka za DX8, dobre performanse u 3D igrama, izvrsna 2D slika, odličan Anisotropic filtering.

Negativno - :
Loš Anti-Aliasing, cijena, mali dobitak kod overclockinga, spora memorija.

Ocjena : 75%

GF3 Ti200 by Gainward :

Pozitivno + Odlične performanse, dobar Anti-Aliasing, dobar overclocking, podržava DX8.
Negativno - Visoka cijena.

Ocjena : 85%

Što je ovdje nejasno??

Ja vas pojedince fakat ne kužim, da su barem neke konstruktivne primjedbe, ali ovo...
Staro 31.01.2003., 11:56   #26
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
ak smijem znati ti si se nasao uvrijeden a clanak uopce nije tvoj nego Kresin....zasto?

Beren...tesko je reci sto je na nekome clanku tocno lose odnosno tocno pokayati sto bi ga napravilo boljim..nema tu neki recept...

moj komentar je da sam vec par puta preletio pogledom preko clanka i jedna stvar koja mi se nije svidjela su grafovi koji su presitni i ne citljivi....mislio sam da je zbog 1280x1024 na monitoru pa sam spustio na 800x600 i na 1024x768 i dobio jednako los rezultat..

procitaj mi imena kartica sa strane koje pisu na ut2k3 testu na 6 stranici...meni su necitljive

ja tekst nisam citao a druge stvari necu komentrirati...ako neko smatra da clanak nije tehnicki dobro napravljen neka obrazlozi a ako se nekome ne svidja pisanje neka to kaze i fajrunt ... nekome se mozda vise svidja pisanje u haiku a nekome ozbiljno piskaranje kakvo se moze naci na nekim stranim sajtovima,a nekima Jozha i njegovo rostiljanje...i to je pravo na umjetnicku slobodu...to ne znaci da je clanak los nego da nije po ukusu osobe koja ga cita...

odkad ne moram procitao sam jedva dva-tri clanak cijela posto svi kompliciraju...pisu memoare pa ja odem na benchmark i na conclusion i to je to...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2003., 12:59   #27
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Talking Biseronosha

Nekima se mora i crtati:
"U današnjim igrama kartica će poslužiti samo ako se igrate u rezolucijama do 1024x768x32 i bez uključenog FSAA, ali zato će biti odličan izbor onima kojima je bitan 2D prikaz slike jer tu ATI prednjači nad NVidiom." Eto sve je tu, pa čovječe 17" ima radnu rezoluciju od 1024x768 i onaj koji ganja jeftilen VGAu nema para za veći monitor. Taj monitor mu je shit i samo ga ATi može donekle popraviti i to ATiu nosi barem 10% u odnosu na nVidiu, isto vrijedi i za 9000. Glede grafova, ja čim sam ih vidio sam shvatio da su za q, da sam na metodici nastave ili na hospitaciji nacrtao takve grafove izletio bi sa ispita / oglednih predavanja iste sekunde. Gle kada nešto pišeš ne pišeš to samo za genijalce, već i za one kojima je uspravni hod najveći intelektualni domet, a usmjeravanje prometa kroz jednosmjernu ulicu nepremostiva prepreka, a estetika ti je i dalje totalni q. Ak tam ima mislim Ozrenova seka za lektora, pa žensko je neka Vam i malo raspoređuje i bojice.
10% R8500 - GF3 Ti200 = u testovima brzine G3 dobija samo u onima sa sa 4xAA koje user kome ide ta kartica nikada neće niti ukopćati niti u Wordu (karikiram), a kamoli u igrama. Overclock, ajde mada većina tih nema para i nebu on niš OCo da ne ostane bez toga što je jedva kupio. Za to G3 dobije 10% ali zato radi onog negativno - visoka cijena ode 15% jer POANTA ovog je testa šta dobiješ najbolje za najmanje para. Jednostavna matematika (oba konkurenta počela sa 60%)
R8500 Pro by PowercolorPozitivno + :
Podrčka za DX8 (+10%), dobre performanse u 3D igrama (+10%), izvrsna 2D slika (+10%), odličan Anisotropic filtering (+10%).
Negativno - :
Loš Anti-Aliasing (-7%), cijena (-10%), mali dobitak kod overclockinga (-5%), spora memorija (-5%). = 83%
GF3 Ti200 by Gainward :
Pozitivno + Odlične performanse (14%), dobar Anti-Aliasing (7%), dobar overclocking (5%), podržava DX8(0% izravni) konkurent je 8.x.
Negativno - Visoka cijena (-10%) = 76%

100% bi bilo Dobar 4xAA, mrak 2D, dobar OC, kvalitetna popratna literatura, kablovi, CDi, MALA CJENA. Reda radi recimo da je bio Ti 4600 na testu sa ovom NITI VODILJOM bilo bi 90% i onda cjena bi bila -40% i dobio bi 60% kao konačnu ocjenu, dakle tamo negdje sa Xaberom. Jer tema ovog testa je bila NAJVIŠE ZA NAJMANJE. I dalje dobiješ -3.

Staro 31.01.2003., 13:36   #28
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

1. Ne pisemo za ljude kojima je intelektualni domet uspravno hodanje jer bi onda trebali pisati enciklopediju, a ne clanak. Ovo nije site za generalnu populaciju nego za ljude koji se opcenito kuze o cemu se tu pise. Da smo se htjeli napraviti news portal sa dnevnim tracevima onda bi pazili na takve stvari, ovako ne vidim smisla. S druge strane mislim da su clanci poprilicno lagano pisani, ako netko nesto ne razumije uvijek postoji topic na forumu koji se bavi bas tim clankom.

2. U clanku su navedene prednosti i nedostatci kartica, mislim da je to dovoljno da bi neko odlucio koju karticu izabrati. Kao i uvijek tu je autorovo misljenje, koje nije uvijek tocno (zato sto je to njegovo misljenje, a ne misljenje nekog tamo konzorcija o pojedinom komadu hardvera).

3. Ivona je Ozrenova supruga.

4. Ivona ne radi grafove nego lektorira. Sve ostalo rade autori sami. Ovo je nekomercijalni projekt i autori imaju svoje poslove, faksove i slicno kao primarnu zivotnu zanimaciju. S ti na umu ja osobno ne nalazim slobodno vrijeme koje je potrebno da bi se nacinio graf koji bi tebi, veselom perfekcionstu "grafologije", odgovarao. Rezultati su excelu i excel je tu da stavi boje, tocka.

5. Ja nisam pisao doticni test.

6. Zadnji argumenti kod ocjene ti stoje, jedino bih nadodao da je gf3 ti200 jeftini za jedno 200 kunicha od r8500. A u tom slucaju cijena vise ne nosi fiksnih 10%,zar ne?? Jedino sto me zbunjuje oni 0% posto na + ocjenu kod gf3 zbog DX8. Mozda ti znas neke ozbiljne razlike iznedju DX8 i DX8.1??
Staro 31.01.2003., 15:14   #29
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Talking Mi ochito imamo vremena

1. Možda i prelagano pa zato se zbivaju ovakve stvari
2. Jedan napiše dvojica pročitaju i izvrijeđaju ga i onda to public članak
3. Bravo za njih
4. Da, da, nema se vremena ... ak nabacam i popikam odokativno bojice 10 minuta posla, a ako si dam malo truda 15 minuta posla, ne drži vodu to s neimanjem vremena. Nisam ja perfekcionista ali bolje nikakav graf nego ovakav opet nikakav graf.
5. Znam, ali ga braniš kao da je tvoj
6. Q31: What is the difference between DirectX® 8.0 and DirectX® 8.1? A31: The principle difference between DirectX® 8.0 and DirectX® 8.1 is in the pixel shader and vertex shader specifications. DirectX® 8.1 pixel shaders provides more texture inputs, larger maximum program length, and unlimited texture addressing modes. Certain bugs found in DirectX® 8.0 have been fixed in DirectX® 8.1.
Izvor, a di bi ATi-evac tražio utočište nego kod ATia http://www.ati.com/products/pc/radeo...28/faq.html#31 ,a ovdje http://www.pcstats.com/articleview.c...id=1024&page=2 češ naći lijepu tablicu koja pokazuje neke osnovne razlike koje puno znače. Da postoji razlika nije revolucionarna ali je evolucijska.

Staro 31.01.2003., 18:47   #30
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

1. Sto ce reci da nasi clanci nisu dovoljno strucni ili...??

2. Vise ovako, jedan napise, glavni urednik (Ozren) pogleda jel to lici na nesto i onda ga Ivona izlektorira.

3. No comment

4. Mozda ti to mozes za 15 min, ili si brijes da mozes, ja osobno ne mogu posto se u Excel ne razumijem previse.

5. Branim svoje misljenje

6. Ja znam u cemu je razlika. U biti me zanimalo zasto r8500 dobiva 10% gore, a ti200 0% zbog prakticki istog featurea. Lijepo je to sve na papiru, ali ko koristi sve te djidje i gdje se to moze vidjeti.

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na