Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.09.2025., 18:09   #1
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
DIY 5G internet sa vanjskom antenom

Dakle bakar mi ne radi mjesecima vec, ni tehnicara HT nisu poslalo, platili su svojih 450 eura. A1 5g je radio do jucer, al uvijek je to bilo na rubu jer je odasiljac cca 3km.

Ht odasiljac je 300m ali nemam direktnu opticku vidljivost. No sa balkona hvatam ma S23 sa bonbonom cca 400/100 mbsp.

Ht mi odbija prodati njihov 5g internet sa vanjskom antenom jer oni kazu da ne moze raditi na 5g i gotovo i da mi mogu ponuditi samo bakar(onaj isti koji ne radi i za koji su platili 450 eura)

Dakle koliko ja vidim jedina solucija mi je da sam nabavim vanjsku antenu i spojim je na svog mirkotika.

E sad cijene tih vanjsih poe powered 5g antena su za past na guzicu cca 500-1000 eura. Unutarnji modem nije opcija jer je losiji signal puno.

Dakle sto mi je raditi, kupit neki rabljeni mob i stavit ga u kesu na balkon? vanka mora bit, bude vruce ljeti, bude kise i svega.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2025., 18:21   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Koje brzine dobiješ na test poziciji ako ograničiš / forsiraš 4g ?
Koliko dođu 4g a koliko 5g routeri ?
DIY varijanta sa nekom pvc kutijom na balkonu .....
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.09.2025., 18:44   #3
deda.cro
Registered User

deda.cro's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Dakle sto mi je raditi, kupit neki rabljeni mob i stavit ga u kesu na balkon? vanka mora bit, bude vruce ljeti, bude kise i svega.

https://www.amazon.de/-/en/dp/B0DL5LGNRT
Trenutno je nedostupan na ovom linku, ali bio je na kaufland.de i na nekim drugim stranicama.
200€ je bio. Stoji mi u uredu iza zatvorenih vrata, jer mi se nije dalo montirati ga vani, pošto mi služi kao failover i radi ko sat.
Meni treba samo za sezonu i kad ga sljedeće sezone roknem vani, lovit će 3 puta veće brzine.
deda.cro je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2025., 19:05   #4
Neo-ST
Premium
Moj komp

Neo-ST's Avatar

U istoj sam situaciji i trenutno koristim unutarnji 5G modem koji je uboden u WAN port od routera.
Ovisno o prometu na repetitoru (koji je udaljen cca. 800m blago iza brda, također nemam optičku vidljivost sa njim), DL varira od 90-170Mbps.
U modemu je HT "turistička" SIM kartica, za koju su mi rekli da je na listi prioriteta - zadnja.

Mobitel na HT pretplati, upravo testirao, DL ~99 Mbps, a kao pretplatnici bi trebali biti prvi na listi prioriteta. Piše da je spojen na “5G”, ali u naprednim postavkama vidim da uopće nema aktivan 5G NR (n78), nego radi preko LTE Carrier Aggregation (B1+B3). To je zato šta operater u mom području koristi DSS i oglašava signal kao “5G”, iako su brzine gotovo iste kao na 4G.

Na cellmapper.net pogledam i n78 banda uopće nema na mom području, samo LTE, pa provjeri i sebi jel tako...
Ako imaš n78 band, onda budi sretan. Kupiš dobru direkcijsku antenu i okreći je lagano prema tornju dok istovremeno na laptopu pratiš RSRP, RSRQ i SINR.

Druga opcija ti je Elon Musk, no njemu se brzina prepolavlja kada je vani pljusak (+ košta €50/mj.)...
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2025., 19:23   #5
stifmeister
Premium

Datum registracije: Dec 2009
Najlakše je uzet vanjsku 5g jedinicu kao taj Zyxel gore. Izbaciš ga van i slim kabelom do unutarnjeg bilo kakvog routera (može tp link za 20€), nema bušenja niti ičeg.

Obični 5g router i antena su zeznutiji, trebaš 2 koax kabla za antenu, nosač i odgovarajući router koji podržava vanjske antene na svim frekvencijama (nema ih baš puno).
stifmeister je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2025., 20:18   #6
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Citiraj:
Autor stifmeister Pregled postova
Najlakše je uzet vanjsku 5g jedinicu kao taj Zyxel gore. Izbaciš ga van i slim kabelom do unutarnjeg bilo kakvog routera (može tp link za 20€), nema bušenja niti ičeg.

Obični 5g router i antena su zeznutiji, trebaš 2 koax kabla za antenu, nosač i odgovarajući router koji podržava vanjske antene na svim frekvencijama (nema ih baš puno).
Napaja se preko lan kabla?
buljaka je online   Reply With Quote
Staro 18.09.2025., 20:23   #7
stifmeister
Premium

Datum registracije: Dec 2009
stifmeister je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2025., 20:42   #8
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Koje brzine dobiješ na test poziciji ako ograničiš / forsiraš 4g ?
Koliko dođu 4g a koliko 5g routeri ?
DIY varijanta sa nekom pvc kutijom na balkonu .....
Oko 50tak mbps, okejish al kad je a1 200+ nebi bas sa konja na magarca

Citiraj:
Autor deda.cro Pregled postova
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0DL5LGNRT
Trenutno je nedostupan na ovom linku, ali bio je na kaufland.de i na nekim drugim stranicama.
200€ je bio. Stoji mi u uredu iza zatvorenih vrata, jer mi se nije dalo montirati ga vani, pošto mi služi kao failover i radi ko sat.
Meni treba samo za sezonu i kad ga sljedeće sezone roknem vani, lovit će 3 puta veće brzine.
E tocno tako nesto mi treba, sad ga samo treba nac kolike su ti brzine?
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
.
U modemu je HT "turistička" SIM kartica, za koju su mi rekli da je na listi prioriteta - zadnja.

Druga opcija ti je Elon Musk, no njemu se brzina prepolavlja kada je vani pljusak (+ košta €50/mj.)...
I ja bi tu simicu upiknio tu unutra, al elona nebi u kucu meni mob vata cak u kuci 400mbps ali na tom mjestu je unutrasnji zyxel hvatao samo 60tak.... nezz jel mobiteli imaju stvarno toliko dobre antene il sta.
Staro 18.09.2025., 21:22   #9
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Autor stifmeister Pregled postova
Idealna opcija samo je nema ni za lijeka

Edit: nasa preko rodjaka iz njem, pa cemo vidit kad dodje

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 18.09.2025. u 21:53.
Staro 18.09.2025., 23:14   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
https://www.idealo.de/preisvergleich...302-zyxel.html

Pošto već imaš Tik, jesi gledao ima li šta slično i prihvatljivo od njih ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 10:36   #11
deda.cro
Registered User

deda.cro's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
E tocno tako nesto mi treba, sad ga samo treba nac kolike su ti brzine?

Udaljen sam oko 2 kilometra od repetitora i kad je uređaj vani, kroz dosta borova lovi oko 400/60.
Vjerojatno će biti i više kad ga montiram na poziciju gdje ima bolju vidljivost.

Ovo što ti pišu da Starlink padne na pola brzine kad je pljusak, nije baš točno. Cijelo ljeto imam 2 antene spojene u load balancing i svako jutro mjerim brzine. Usluga je odlična i rekao bih da je prvi izbor za mjesta gdje je mobilni signal slab ili u turističkim mjestima u kojima je puno korisnika u srcu sezone.
Izuzetak su baš jaka nevremena, kad se dogode kratki prekidi ili malo veći ping, ali i tada usluga radi i većina kućnih korisnika će vrlo malo osjetiti degradaciju.
deda.cro je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:51   #12
Silthrax
Premium
Moj komp

Silthrax's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Kakav vam je ping na tim vanjskim 5G modemima? Brzina mi nije problem koliko ping koji mi random zna skociti, imam trenutacno unutarnji 5G modem od HT-a.
Silthrax je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 20:40   #13
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
https://www.idealo.de/preisvergleich...302-zyxel.html

Pošto već imaš Tik, jesi gledao ima li šta slično i prihvatljivo od njih ?
Dada tu sam i trazio al neda narucit u hrv, pa sam preko rodjaka nabavio pa ce mi poslat. Sa ebaya ovaj.

Iskreno nisam ni gleda tika, vidim da ima za 350 eura nesto, al, nezelim se boriti sa njim haha, svaka mu cast al je kompliciran.

Deda.cro Meni je odasiljac 300m, ali nema opticke vidljivosti.

Kupio sam i ht turisticki sim, dobio 2 sima, zanimljvo, to su odvojene usluge pretpostavljam, i realme u kuci blizu prozora hvata 350/15. Samo glupi realme gasi hotspot svakih sat vremena....
Staro Jučer, 22:03   #14
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
Ako koristiš mobitel najbolje neki Samsung ili noviji Žaomi na kojem limitiraš punjenje na 80% tako da ti baterija ne krepa za pola godine.
Na novijim samsungima također možeš uključiti opciju za wifi 6 i dual band wifi na 2.4 i 5 GHz. Npr. A52s može samo wifi 6 dok S23 može i dual band wifi.
Jedina mana dual band wifi na samsungima je ako na oba banda nije spojen neki uređaj mobitel sam ugasi taj band zbog uštede energije.
E i još jedna stvar svi samsungi su na 5 Ghz lockani na kanal 159 koji je zabranjen u EU tako da ovi lokalni kupljeni wifi stickovi neće vidjeti 5Ghz. Ovi na aliju namijenjeni za globalno tržište uglavnom rade.

Zadnje izmijenjeno od: BinaryJesus. Jučer u 22:53.
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:02   #15
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Gledam kako ga spojit na mirkotika, priko wifija 5ghz, priko usba je smijesnih 10mbit, kaze chatgpt da je to do porta na mikrotiku.... a i svejedno lokacija mikrotika nije idalana za signal.

Oicna ideja za punjenje mislim da i realme ima ogranicenje neko, ali svejedno je to samo privremeno dok ne dodje antenica, onda cu se igrati sa njom
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno