|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
GrapheneOS - iskustva i komentari?
Gledam već nekoliko mjeseci da li povući okidač, kupiti Pixel 9 ili 9 Pro i isprobati GrapheneOS na njemu. Od kada je Androida, bio sam na HTC, i nakon njega na Samsungu. Zadovoljan sam Samsungom, ali oduvijek čim kupim novi, instaliram sva ažuriranja, resetiram na tvorničke, i onda napravim debloating mobitela. Tek tada kreće instalacija aplikacija i korištenje. Sve mi više smeta što svaka aplikacija MORA imati pristup internetu bez obzira za čega služila. Iz istog razloga sam prije nekoliko mjeseci instalirao NetGuard, da blokiram pristup netu aplikacijama koje nemaju nikakvu potrebu za istim (tipa SMS parking), i da vidim koje se sve aplikacije pokušavaju spojiti na internet. Na more iznenađenje, praktično svakih nekoliko sekundi neka aplikacija "treba" nešto na internetu. ![]() Uglavnom, slučajno saznao za ovaj projekt, a i onoga što sam pročitao čini mi se da je poprilično stabilan i da su na umu imali normalno korištenje mobitela uz istovremenu dodatnu zaštitu mobitela. Ima li tko da redovno koristi GrapheneOS? Kakva su iskustva u korištenju? Da li podržava bankarske aplikacije? Da li imate neka ograničenja u svakodnevnom korištenju? Nemam neka posebna pitanja, više u smjeru što vam se sviđa, a što vam smeta? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
GrapheneOS zvuci zanimljivo. Ja sam isto od 2010te poceo sa GW620 i prvim androidima. I koristio milion custom OSova radi vece kontrole. Proslo mi je kroz ruke svega i definitivno je Samsung najgori sa bloatwareom. Ali ta konstantna kontrola aplikacija postane opsesija. Tako da ne pamtim kada sma zadnji put instalirao custom rom. Takozvani nekada "kuhani" ROM. Ono sto mene nervira skoro 20 godina kod smart telefona je sto aplikacije nemaju close opcije. Quit, gasenje, na neki X klinac da mi ne radi u pozadini. Spotify osim sto mi trosi bateriju, kada odem u postavke aplikacije, moram dva puta pritisnuti Force stop. WTF To mi najvise fali sa Xiaomi telefona. Uvijek su imali fukciju da kada cuvas duze back button, odradi Force to close da je ne znam ti koja aplikacija. All an all, ne znam cemu ti sluzi telefon i koji nivo privatnosti trebas, ali kako sam rekao, meni je jednom postala opsesija, pritisak sa kontrolom i na kraju jednostavno odustanem. Gasim tracking aplikacija, digital wellbeing i to je to. Im tired boss.. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Davno mi je to prestala biti opsesija. Sada samo želim hodati po rubu. ![]() Davati im što manje podataka, a opet imati relativno veliki komfort korištenja telefona. Možda ne kao kada se prebacim "boli me k***c" mode, ali dovoljno blizu. ![]() Čini mi se da je to moguće postići s GrapheneOS, ali možda se varam. U regular digital životu sam to djelomično postigao kada sam se makao s gmail i sličnih free usluga na privatni mail, i nekako diverzificirao digitalni život da nije sve u jednoj "korporativnoj" košari. Načelno koristim više pay ili donation software-a i nisam vezan u jedan eko sistem. Google račun mi koristi praktično samo za prijavu Android telefona na Google usluge, a i to je puno jer sa sobom vuče Youtube i Maps. EDIT: Sada sam vidio ovu sliku što si prikačio. Otprilike zato bi i htio GrapheneOS. Kalkulator koji traži pristup kontaktima, lokaciji, pozivima i ovo zadnje i nemam pojma što je. S opcijom blokiranja interneta svakoj aplikaciji, odobriš im sve to, ali nema neta pa nema ni slanja nigdje i nema brige. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Već koristim NetGuard koji samo glumi VPN i omogućuje blokiranje svega i svačega. Citiraj:
Ima li netko da koristi GrapheneOS? :) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ja bih ga koristio da imam guglov telefon ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|