Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.07.2025., 12:26   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Post Cursor - AI code editor

Otvaram ovu temu za sve nas koji koristimo aplikaciju Cursor za ispomoć pri pisanju koda.
Ova tema nije nikakva promidžba istog, već sam jednostavno iz nekih svojih potreba krenuo u istraživanje AI softvera i naletio na Cursor koji mi se svidio i s kojim sam se zadržao do danas.

S obzirom da možda ima još ljudi koji ga koriste i koji se ne srame to priznati, ova tema je za vas (nas)

Da prvi post ne bi bio prazno lupetanje, odmah objavljujem guide (kojeg je AI sastavio, btw. ) koji kombinira i objašnjava upotrebu Geoffrey Huntley-jevog guidea i ovog repozitorija koji vam u praksi instalira potrebne templateove za početak.

O čemu se radi?

Premisa je da ekipa pogrešno koristi Cursor pričajući sa coding AI-em kao da je fizički Sheldon ispred njih (kriv sam).
Cursoru se mogu instalirati setovi pravila kojih se AI mora pridržavati tokom svoje intervencije, a koja vi definirate.

Umjesto da gubite vrijeme, živce i tokene (novac) na pogrešan način komunikacije sa coding AI-em unutar Cursora pričajući mu gluposti poput "sastavi mi full android aplikaciju za dejting feministkinja i nazovi je Tea, neka bude odlična", ovaj set pravila pomaže AI-u da bude fokusiran na ono šta je bitno kod kodiranja, tako da mu misli ne luduju jer vi niste sve definirali kako bi trebali.

Pravila se mogu pisati za bilo koji dio projekta, od toga kako želite da formatira dokumentaciju, kakav način pisanja da koristi, do ozbiljnih implementacijskih pravila kojih bi se trebao pridržavati.

Pravila mogu biti generalna ili specifična za trenutni projekt.

Neka od mojih generalnih pravila npr. su (njemu pišem na engleski naravno):
  1. Kada skeniraš source code, radi detaljnu, dubinsku analizu koda i svih fajlova u svim direktorijima i poddirektorijima
  2. Nakon pokretanja aplikacije, uvijek provjeri da li je aplikacija i pokrenuta te da li ima grešaka u outputu
  3. Nakon izvršavanja radnje koju sam tražio od tebe u svom promptu, stani i čekaj daljnja uputstva (iako zvuči smiješno, ovo će vam uštedjeti para jer vole poblesaviti nakon izvršavanja prompta, pa krenu u razne avanture koje niste tražili od njih i bezveze troše pare)
  4. Ako moj prompt nije definirao sve detalje implementacije, uvijek pitaj za još detalja prije egzekucije prompta (ovo bi ih trebalo spriječiti da improviziraju i unose promjene koje možda niste tražili)
  5. Uvijek provjeri pravopis i interpunkciju tokom pisanja dokumentacije
  6. Uvijek provjeri današnji datum na internetu prije korištenja istog u dokumentaciji ili kodu (vole pisati da je danas January 2024, valjda im je dio baze od tada)
  7. Nikada ne koristi "--wipe-data" flag kod pokretanja emulatora (sprečava ih da vam resetiraju android emulator, ne pitajte kako sam naučio)
  8. Kada koristiš Android emulator za testove, uvijek koristi AVD 'Pixel_9_Pro_API_36' koji se nalazi u /home/neo/Android/Sdk/emulator direktoriju (u protivnom brljaju bezglavo tražeći gdje je emulator instaliran i troše tokene)
  9. Sustav na kojem radimo je Arch/Cinnamon/Xorg (pomaže im da brže odaberu odgovarajuće terminal komande)
  10. Ako ti je potreban neki tool, pitaj za instalaciju istog (često im treba neki tool s kojim znaju raditi, a nije instaliran, pa im ovako skratite muke)
  11. Ako je projekt GPL3.0+, uvijek koristi DCO sign-off kada ga pushas na Github
  12. Github credentials su: username <email>
  13. Na vrhu readme.md fajla uvijek stavi notice da je projekt 100% napisao AI
  14. Kod svake promjene koda, provjeri da li treba istu zabilježiti u dokumentaciju (readme, changelog, itd.)
  15. Provjeri da u dokumentaciji nema osjetljivih i osobnih informacija koje nisu za javnost (passwordi, tokeni, i sl.)
  16. Kada radiš testove, nikada ne varaj na testovima samo da bi testovi prošli. Testovi zaista moraju testirati sve aspekte aplikacije, a ne samo proći (da da, varaju. Meni su znali jednostavno disable-at neki test jer im se nije dalo zajebavat sa popravljanjem tog testa, i onda ispadne da je cijeli test suite "prošao")
  17. itd.

Neka od projektno-specifičnih:
  1. Područje djelovanja ograniči isključivo na direktorij projekta: ~/build/projekt1 (meni su znali rm rf-ati home dir)
  2. Nikada ne kompromitiraj sigurnosne implementacije kada unosiš nove promjene u kod. Nove značajke moraju funkcionirati u sklopu postojećih sigurnosnih značajki.
  3. Lokalni git repozitorij se nalazi u: ~/builds/projekt1/github
  4. Projekt koristi responzivni dizajn. Nikada ne koristi hardcoded values.
  5. Projekt koristi Google-ov Material Design 3. Imaj to na umu kada radiš nove dialoge (vole biti "kreativni", a to nažalost uključuje totalno remećenje konzistencije dizajna).
  6. Projekt mora biti pisan 100% u Kotlinu
  7. itd.
Ovo je samo iz glave šta mi je trenutno palo na pamet, ali poanta je da će vam ova lista ubrzano rasti kako budete radili na projektu, jer ćete primjetiti da morate još jedno pravilo uvesti, pa još jedno, pa još jedno...na kraju ćete imati bazu sa tko zna koliko pravila.
Trebat će neko vrijeme dok je izgradite, ali onda ćete barem imati solidan set pravila koji će omogućiti vašem Sheldonu da bude fokusiran i optimiziran, a vama će biti lakše jer ćete manje vremena provoditi korigirajući ga stalno.

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 31.07.2025. u 12:37.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglas Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno