|
![]() |
#1 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Struja - čudan osjećaj pod prstima
Evo da pitam, Tu smo na vikendici na ljetovanju i ove godine osjećam nešto čudno. Stavio sam laptop na punjenje, aluminijsko kućište. Kad lagano prelazim prstom po njemu imam osjećaj ko da je nešto hrapavo, a klizavo u isto vrijeme. Kad skinem laptop sa punjača taj osjećaj nestane. E sad, nisam iša nešto za tim, ali danas je žena tipkala po mobitelu koji se punio. kad sam je dirao po koži, ima sam isti taj osjećaj pod prstima. Kada sam joj maknija mobitel iz ruke, taj osjećaj je nestao. E sad, nešto nije u redu. ![]() šta nije u redu? ima li netko iskustva / znanja oko ovoga?
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
uzemlji se gurni ga u rupu ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#8 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Svako switching napajanje bi trebalo imati ulazni filter napona. Postoji regulativa koliko kompleksan taj filter treba biti ovisno o snazi napajanja. Obično je to neka varijacija Pi filtera. Ako je filter takav da filtrira diferencijalni šum na mreži on mora imati dobro uzemljenje budući da filtrira sa dva ista Y kondenzatora koji odvode visoke frekvencije na uzemljenje. Ako uzemljenje nije spojeno ili ima prevelik otpor onda filter neće raditi i to će proći kroz ispravljač do uređaja. Osjetit ćeš vjerojatno pa desetaka ili stotina hertza pod prstima najčešće na kućištu uređaja ![]() Otkud deseci i stotine kHz na gradskoj mreži? Pa od hrpe loše i jeftine elektroničke robe sa najgorim switching napajanjima priključenim u struju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
A jeftinjara kinezi niti ne koriste X/Y kondenzatore, nego najjeftinije, obicne 1kV pa je to potencijalno i fire hazzard ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 Zadnje izmijenjeno od: ^SuperUnknown^. Danas u 01:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
A je vas digao na foru... Pa falio se da je dirao ženu po koži... ![]()
![]() |
#16 |
#erase startup-config
|
Mda ali power brick od Macbooka nema uzemljenje by design… Probaj okrenuti ciglu na drugu stranu u utičnici. Ako osjećaj nestane onda imaš smeće na nuli. Ali mislim da je to jednostavno tako. Ako je alu tipkovnica i kućište onda ti se induciraju naponi od raznih EM polja s njegove elektronike koji nemaju gdje otići jer laptopi nisu uzemljeni pa se ovaj konkretno želi uzemljiti preko tebe ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
evo bas sam izvukao laptop iz ormara i upalio ga i nista ne trese ![]() e sad u meduvremenu sam "popravljao" strujni kabel jer je gubio kontakt i nije punio kak treba. mozda je do njega bio problem. A mozda je bas losa struja bila u kuci i na tom lan partyu gdje sam to probavao. ko ce ga znat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Ja sam imal problem s nekim adapterom a alija koji je isto drmao na izlazu. Problem sam riješio tako da sam ga rastavio i potrgao onaj metal oxide varistor (MOV) koji spaja primar i sekundar na napajanju koji bi inače bili električni izolirani ali je taj MOV valjda bio loš pa je curilo kroz njega. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
#erase startup-config
|
MOV je između faze/uzemljenja/mase za odvodnju prenapona. Nije mi poznato da se stavlja između primara i sekundara. Tamo je jedino optocoupler za povratnu vezu radi regulacije napona. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Prečupavi mod
|
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Prečupavi mod
|
Pazi da te ne drmne ovaj veliki, crni ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
#erase startup-config
|
Pa kad izgledaju skoro isto. I ja sam se zeznuo hrpu puta tako :D |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |