Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 05:54   #1
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Thumbs up MoDT / Matične / Procesori & Ostali Hybrid

Sigurno ste naletjeli u bespucima neta na "cudne" ploce i jos cudnije procesore tj. mobilce zalemite direktno na mbo ili na neki pcb koji ide u standardnu plocu. Kinezi su u "recikliranju" svih mogucih procesora valjda svjetski prvaci.
Minis Forum sada isto izbacuje takve ploce, Erying vec posluje debelo s time da oni imaju i normalne ploce. Prije par mjeseci naletio sam na 10729 12th MoDT mATX projekt tj. ploce.

Vrag mi nije dao mira + znatizelja valjda dolazi sa godinama pa sam piknuo jednu takvu plocu.
Ideja je da u ovom topicu se "trpaju" sve takve ploce ili mobilni procesori preuredjeni za stavit u plocu te iskustva sa njima a kako ih ima sto od Intela a sto od AMD-a i vecinom dolazi
komplet procesor sa plocom a ponegdje je i memorija zalemita to bi bila neka polu-konfa pa ne vidim gdje bi takav topic smjestio osim u konfiguracije. Ako mod nadje neko bolje mjesto neka premjesti.

Pa idemo, za pocetak piknuo sam plocu sa Aliexpress-a:
https://vi.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2vnm

Sada trenutno nije raspoloziva kod tog prodavaca no ima kod drugih mada ne vidim vise QXZS verziju nego samo QXZT. Razlika je u procesoru.
Jedna dolazi sa i7-1280p ES a druga je i7-1260p ES. Oba procesora imaju nesto nize taktove naspram regularnih te Intel® Iris® Xe Graphics eligible grafika
u oba radi na 1.2 GHz umjesto 1.4 GHz i 1.45 GHz. EU jedinice su full 96 komaada i obje dolaze sa Multi-Format Codec Engines 2 komada sto je odlicno
jer svaka jedinica moze radit decode/encode tipa jedna za jedan video a druga za drugi usporedni, znaci u slucaju 2 videa nema dijeljenja resursa encodera ili decodera.
Konkretno ako imam 4K stream sa kamere sto sam isprobao i pustim na youtube 4K video svaki stream se encodira posebno sto se vidi u Task Manageru pod video encode i video encode1. Zgodno.

Testiram jedno 2 dana, hladnjak sam jedva neki iskopao da ide na ovo cudo, Snowman kojeg sam platio valjda 13€ i sluzio jedno vrlo kratko vrijeme za neki 4/8 Xeon. Kao TDP 130W no mos mislit, max je dobar za do 90W.
NVMe SSD je jos na putu iz Ronisa i prije ce mi stici PTM 7950 iz Kine neg on iz Ronisa tak da za test sam iskopo neki SSD Kingston 256GB koji je na 60% zdravlja Ideja je da PTM ide na procesor prije te plocice na koji ide hladnjak.

Za razliku od regularnog i7-1280p ovo djubre moze povuc 120W bez beda, mozda i vise ali kada sam vidio kuda ide - zurik! Znaci TDP je otkljucan i neogranicen. Realno za najvece perfomanse cpu-a i gpu-a kada rade
simultano oboje pod najvecim opterecenjem dovoljan je TDP u biosu stavit na 88W. U slucaju da se grafika ne koristi onda proc ne treba vise od 72,6W. Sve vise od toga samo se vise grije i ponekad
spusta P i E core na nize od fixnih 3.5 GHz za P core i 2.8 GHz za E core kada je pod full opterecenjem. Dok se surfa, gleda youtube itd... P core jezgre variraju od 4.0 GHz do 4.5 GHz a E core vise manje stoje na 3.0 GHz.

E kada sam za zauzdao po pitanju TDP-a onda malo testovi, realno za cpu nisam ocekivao ovako solidne rezultate. SC li-la ali MC je odlican, na razini Ryzena 7 5700X ili tu negdje. U corona testu je brzi od stock Ryzena.

Cpu Mark score u PassMarku je cak bolji od stock i7-1280p no samo u MC a u SC gubi sto je naravno posljedica 300 MHz nizje frekvencije P core ovog "null" procesora. Sve u svemu, za sada sam vrlo zadovoljan.
To cudo trosi 5-20W dok surfam ili gledam YT. To sad strpat u neko mini kuciste a vjerujem da bi se dalo i igrati sa njime da se pikne neka grafa srednjeg ranga. Platio 141€, pa ne znam bas sta bi jace u kombinaciji cpu-a + mbo mogo uzet za te pare.
Naravno, da je i grafika u tih 141€ jer iako se ne igram, mora gpu biti sposoban vrtiti 4K 60Hz u vise instanci a da ne umire na 80% zauzeca dok to radi.

Inace gore ide bez beda W10 ili W11, TPM 2.0 radi. Drivere W sam pokupi ili se lako nadju, jedina zamjerka je da RAM ne ide brze od 3200 MHz sto je normalno jer taj proc samo sa LPDDR4 bi isao preko 4000 MHz.

Oglas
Oglas Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno