|
![]() |
#1 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Zamjena hladnjaka/ventilatora na laptopu HP Zbook 17 G6
Pozdrav ekipa, Nadam se da nije krivo mejsto za pitanje. Hardverski problem jest u pitanju, iako ga nije potrebno dijagnosticirati. Znam što je. Klasična boljka HP mobilnih radnih stanica. U mojem slučaju varijanta sa i7 9850h i RTX 4000 MaxQ. Prozujao je desni CPU ventilator. Prvo je nekoliko tjedana vent često vrtio na maksimumu. Temperature su se dizale do maksimuma, i laptop je throttle-ao, ali je ostao stabilan jer ga vent na maksimumu uspije koliko toliko rashladiti. Moja je pretpostavka da se pasta sasušila i da je zbog čestog rada na 100%, kuglični ležaj ventilatora otišao. Svakako treba zamijeniti pastu i u najmanju ruku desni ventilator. E sad, tu imam par pitanja: 1. Naišao sam na oprečne informacije. Jel može netko reći koji je Part Nr. za desni ventilator. Desni; kad je laptop u radnom položaju. Mislim da je L31243-001, ali nisam siguran. Nerado bih rastavljao laptop prije montaže da provjerim. 2. Postoji li zamjenski vent prihvatljive kvalitete, ili treba ići na original dugoročno? 2. Koristi li taj hladnjak samo termalnu pastu ili treba i termalne padove? 3. Ako treba termalne padove, jel zna tko kojih dimenzija i koliko? 4. Je li moguće riješiti termalne padove sa bakrenim pločicama i termalnom pastom? Na taj način sam obično rješavao probleme s hladnjacima na mobilnim radnim stanicama i imam doma spremno. 5. Postoji li nešto drugo na što treba paziti? ![]() Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 16.04.2025. u 13:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Ne znam kolika je tlaka rastaviti uređaj da bi se detektiralo sve navedeno. Najbolje je da ga rastaviš, poslikaš vent na kojem pišu detalji, promijeniš odmah termalnu pastu za prvu ruku, ispiriš prašinu iz hladnjaka, a onda termalne padove dalje pogledaš koji su i naručiš. Kada ti dijelovi stignu ponoviš postupak do kraja. A ventilator osobno ne znam ima li kakve razlike između oem ili onog sa ebaya. Uvijek naručim vent sa ebaya i nikad problema. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Žvake neću stavljati sigurno. Imam veliki set bakrenih pločica i to se pokazalo kao puno bolje i trajnije rješenje od žvaka. Svaki laptop na kojem sam to napravio je bio znatno hladniji nakon toga, i traje godinama. Jedino što je malo riskantno zbog provodljivosti, ako recimo koja sklizne i ispadne. Ne može na svaki laptop. Tako da ili ostavljam stare žvake (preporuka HP-a, kažu da su doživotne !?) ili ide bakar ako može. Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 19.04.2025. u 12:13. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2017
|
Part number nađeš u official Maintenance and service guide, najbolje pretraži po SN laptopa. Zamjenski ventovi postoje, ali prvo se uvjeri da je to što tražiš, najbolje otvorit laptop. OEM part je bolesno skup. Po manualu se čini da ima i padove, a njih lako zamijeniš novima ili ovom kombinacijom s bakrenim pločicama. Napravio sam to na nebrojeno grafičkih, "zalijepi" ih pastom, a možeš koristiti i thermal putty umjesto padova ili bakra. Pazi na debljinu pločice da ne podrobiš čipove. Nijedna mi pločica još nije skliznula, ipak ih drži hladnjak. Ako te brine kratki spoj, okolne površine možeš izolirati ESD trakom za izolaciju ili pak izolirkom. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|