|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Max duljina kabela od surround zvučnika
Laik sam i trebam pomoć: Imam pojačalo Pioneer HTP-072 Surround zvučnici su 6ohm spojeni sa 22awg kabelom koji je došao u kompletu. Zadnji zvučnik će trebati 20m kabela da ga spojim u surround. Da li da samo kupim 20m 22awg kabela i to će raditi ok ili trebam neki drugi awg i ako da, koji? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
22 awg = 0.34 mm² Dakle, prilično tanko (čitaj: tvornička štednja) c Uzmi 2x0.75 mm² > https://www.chipoteka.hr/kabel-goobay-zvucnik-2-x-075-crveno-crni-100m-kolut-1m-9150044703?search=2x0.5%2C%20crveno-crni ili barem 2x0.5 mm² > https://www.chipoteka.hr/kabel-gooba...%20crveno-crni dužine koliko ti treba (vjerojatno za 2, da se ne zezneš). Spojiš po boji, crvena na crvenu i crna na crnu. Jeli kabel na zadnjim satelitima fiksno ubačen ili je kao na reciveru na "štipalica priključak" ? Ako je bez "štipalica" tj. kabel izlazi iz zvučnika onda bi na cca 5 cm iza cvikao i ubacio ovaj deblji. Svakako pazi pri produživanju da "pogodiš boje" inače će zvučnik biti u protu fazi. U oba slučaja ja bih stavio ovaj deblji kabel u cjelini, odnosno origigi max. izbacio. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Štipalice su i na zvučnicima Deblji je i jeftiniji po metru pa ću uzeti njega. Koliko kužim, prodaje se po 100m kolut, cijena 0.6€/m? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Pitaj, nekad hoće na cijeli kolut a nekad na metre. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Prema spec, pojačalo daje max 100W po grupi zvučnika (front, center, rear), dakle 50W po zvučniku. Surround rear zvučnici su mali box i ne frljim ih ni na pol snage niti ću ikad. Također bi da je kabel što tanji da ga lakše sakrijem Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 22.02.2025. u 14:48. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
U Chipoteci sam kupovao na metre.
![]() |
#9 |
Moderator
|
Mislim da ne treba pretjerivati, generalno vrijedi Cuky - jeva "šta deblji presjek to bolje" ali ovdje se ne radi o glavnim (Front L/R) nego stražnjim (Rear L/R) koji nisu toliko (krivo rečeno: u upotrebi). Gore preporučeni 2x0.5 mm2 će biti sasvim ok, a i to je skoro duplog presjeka u odnosu kakav je origigi isporučen. Na kraju, tanji će lakše provući, sakriti iza kakve lajsne .... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|