Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.12.2024., 13:46   #1
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Kamere oko kuće

Ne znam jel dobra tema, novi sam u tome, ali trebam pomoć.

Kupio kuću, nova je, velika je, atraktivna je, imam pipremu za 4 kamere već napravljenu i kamere sam dobio s kućom, koje trebam montirati.

Kakve su restrikcije s time?

Da li kamera može biti okrenuta bilo gdje? Koga smijem snimati, koga ne?

Npr. kamera će biti okrenuta prema garaži, koja će, kada snima, snimati i garažu i susjedovu kuću, takav je kut. Jel je to dozvoljeno?
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 13:51   #2
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Ne smiješ snimati van svog zemljišta, i moraš na svim ulazima u svoj posjed imati oznaku da je prostor pod nadzorom (naljepnica za kamere)
Oglas

Oglas
Staro 23.12.2024., 13:55   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Već je bila negdje tema sa dosta toga odgovoreno.
U principu ne smiješ snimati tuđi prostor,
okreni / fokusiraj tako da je u kadru samo ta garaža / prostor ispred nje a da nema susjedove kuće.
Ako imaš normalan odnos sa susjedom onda neće biti problema.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 14:15   #4
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
a jel mogu snimat svoje zemljište i u kadru uhvatit javnu cestu?
Staro 23.12.2024., 14:20   #5
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Javnu površinu da, privatnu ne.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 14:39   #6
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Mislim da sve novije (zadnjih 5g) kamere imaju mogučnost zamučivanja/zacrnjivanja dijela koji se ne snima.
Pa možeš normalno postaviti kameru, a u softwareu odabereš dio koji ne želiš da snima i zamutiš/zacrniš.

Barem je tak bilo prije 5g dok sam bio u tome
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 14:51   #7
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Uh, moram osposobiti te kamere prvo da vidim kakve su im softverske mogućnosti, došle s kućom, ne djeluju nešto nove, pošto sam uzeo Aquara zvono, mislio sam uzeti i njihove kamere, ali hub + 4 kamere, moram potrošiti 1000+EUR.

Kuća i nadstrešnica su jako blizu, to će mi biti teško maknuti.

Znači, županijske ceste smijem sminati bez brige?

Hvala puno na pomoći.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 15:26   #8
BSA<AK-47>
Napokon dočekao DNF :)
Moj komp

BSA<AK-47>'s Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Javnu površinu da, privatnu ne.
privatnom kamerom se ne bi smjela snimati javna površina i/ili druge površine koje nisu u njegovom vlasništvu.

ili podesiti kut kamere da snima dvorište, ili ako kamera ima mogućnost, zamutiti/zacrniti javnu i/ili tudju površinu.

iako je apsurd da u slučaju nekakvog događaja policija pokuca na vrata ako primjete da objekat ima kameru, čisto da vide jel događaj snimljen i što se dogodilo (a znaju da javno ne bi smjelo biti snimljeno ),
znaju i uzet snimak kao dokaz, ali se tada takav dokaz koji puta ne može koristiti u pravnom postupku.

realno, snimanje javne površine radiš na svoj rizik.

Zadnje izmijenjeno od: BSA<AK-47>. 23.12.2024. u 15:34.
BSA<AK-47> je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 17:20   #9
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Citiraj:
Autor BSA Pregled postova
privatnom kamerom se ne bi smjela snimati javna površina i/ili druge površine koje nisu u njegovom vlasništvu

realno, snimanje javne površine radiš na svoj rizik.
ja imam svoju privatnu akcijsku kameru i snimam po javnoj površini - kršim zakon iii ne

Thule nosač
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 17:37   #10
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
i moraš na svim ulazima u svoj posjed imati oznaku da je prostor pod nadzorom (naljepnica za kamere)
Netocno, apsolutno nikakava oznaka kao obavezna nije propisana ni jednim zakonom u RH u slucaju snimanja iskljucivo privatnog prostora.

U sudskoj praksi je zabiljezen slucaj u zagorju gdje se provalnik zalio da je prema gdpr povrijedjeno njegovo pravo na privatnost jer ga je snimila kamera na staji/supi dok je preskocio vanjsku ogradu a kako kamera nije gledala/snimila nista van gornjeg ruba ograde, sutkinja je odbacila tuzbu sa argumentom da je svejedno dali gleda/snima mobitelom covjek tj. ukucanin, pas laje ili samostalna kamera i da je vlasnikovo pravo kako ce zastititi svoje vlasnistvo i da nije duzan o tome davati nekakave posebne upozorbe/obavijesti bilo tkome ako je u slucaju samo kamera.

Slicno ljudi brkaju sa psom u dvoristu i oznaka "opasnog psa" na ulazu u dvoriste, nekim posebnim zakonom ( osim eventualno komunalnim redom lokalnog grada, mjesta ) oznaka nije propisana ali vlasnik je obvezan imati zakljucanu kapiju/ulaz u dvoriste, imat zvono ili drugi sustav javljanja da netko zeli uci na njegovo vlasnistvo te obavijest na ogradi da je ulaz u njegovo dvorište rizik na vlastitu odgovornost.

Kako god, iako oznaka da je kuca pod videonadzorom ili oznaka opasan pas nije striktno propisana dobro ju je staviti jer u 99% slucajeva bude odbilo potencijalnog lopova/provalnika.

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
ja imam svoju privatnu akcijsku kameru i snimam po javnoj površini - kršim zakon iii ne
Ovisi, ako snimke ne cuvas ili ih ne stavljas bilo gdje na internet dostupne javnosti onda ne jer gledao ti ocima ili kamerom dokle god te informacije ne dijelis nisi u prekrsaju.
Vozas se biciklom i imas kameru na kacigi te svjedocis nekoj prometnoj nesreci, tuci na ulici, ubojstvu itd... tvoje svjedocenje sta si ocima vidio ili snimka tog dogadjaja je jedno te isto u postupku da si svjedok ali objavljivanje te iste snimke negdje dostupno sirjoj javnosti je prekrsaj ako nisi stranka u postupku jer si povrijedio pravo okrivljenika da se brani na nacin kako on tj. njegov odvjetnik najbolje mogu. Konkretno: iz bilo kojeg razloga ne zelis svjedocit ili nisi "nista vidio" ali pustio si snimak na vidjelo i time si sabotirao okrivljenikovu odbranu jer ako nema svjedoka pitanje je dali bi isti bio osudjen.

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 23.12.2024. u 17:52.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.12.2024., 18:42   #11
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Autor BSA Pregled postova
privatnom kamerom se ne bi smjela snimati javna površina i/ili druge površine koje nisu u njegovom vlasništvu.
Javna smije, privatne ne smiju. Veli inspektorica u policijskoj stanici.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
Staro 23.12.2024., 19:18   #12
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Netocno, apsolutno nikakava oznaka kao obavezna nije propisana ni jednim zakonom u RH u slucaju snimanja iskljucivo privatnog prostora.
Moja greška, prenosim krive informacije očito. A što je sa svim ljudima koji ulaze u tvoje dvorište, da li si ih dužan obavijestiti da ih snimaš?
Staro 23.12.2024., 19:21   #13
BSA<AK-47>
Moj komp

BSA<AK-47>'s Avatar

Citiraj:
eto, jesam već 4-5 godina van branše, ali ako laže ZPOUZP i AZOP, lažem i ja , pa neka si inspektorica pofriška zakonik:

Videonadzor javnih površina
Članak 32.
(1) Praćenje javnih površina putem videonadzora dozvoljeno je samo tijelima javne vlasti, pravnim osobama s javnim ovlastima i pravnim osobama koje obavljaju javnu službu, samo ako je propisano zakonom, ako je nužno za izvršenje poslova i zadaća tijela javne vlasti ili radi zaštite života i zdravlja ljudi te imovine.

u praksi, osim ako te netko ne prijavi, ne bi trebao imati problema pogotovo ako su inspektori fleksibilni po tom pitanju, zato velim da ide na svoj rizik ukoliko snima javnu površinu.
Staro 23.12.2024., 19:25   #14
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Jel to znači da ova pametna zvona, tipa Ring, Blink, Arlo, Nest i sl., u HR ne smiješ imati jer bi snimile susjedovu kuću preko puta??

Kakve su to nebuloze? Kad se desi nekakva pizdarija, ovdje policija prvo po kvartu traži tko ima ta pametna zvona i pročešljaju te snimke.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 19:34   #15
BSA<AK-47>
Moj komp

BSA<AK-47>'s Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Jel to znači da ova pametna zvona, tipa Ring, Blink, Arlo, Nest i sl., u HR ne smiješ imati jer bi snimile susjedovu kuću preko puta??

Kakve su to nebuloze? Kad se desi nekakva pizdarija, ovdje policija prvo po kvartu traži tko ima ta pametna zvona i pročešljaju te snimke.
gle, naravno da imaju koristi, barem se može vidjet događaj, ali pravno može biti veselo...
mislim da pametna zvona sa kamericama spadaju u kategoriju kao kamerice na vozilima, tj. uređjaji koji (kakti) ne snimaju stalno i ne drže snimak dugo vremena, ali ne drži me za riječ.

nit ne znam broja koliko puta su mi izuzeli snimak javne površine blizu objekta bez ikakvog problema, ali u par slučajeva je bil "inspektor/policajac-po-peesu" koji je napomenuo da bi trebalo malo podesiti kut snimanja kamere (naravno, evo danas zovemo radnu grupu da dođe podesiti), ali se svejedno zahvalio na ustupljenoj snimci.

Zadnje izmijenjeno od: BSA<AK-47>. 23.12.2024. u 19:40.
BSA<AK-47> je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 19:49   #16
BSA<AK-47>
Moj komp

BSA<AK-47>'s Avatar

Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Moja greška, prenosim krive informacije očito. A što je sa svim ljudima koji ulaze u tvoje dvorište, da li si ih dužan obavijestiti da ih snimaš?
Izuzeće kućanstva, ništa nisi dužan;
Kod montaže kamere na privatnom prostoru ili korištenja unutar privatne kuće ona načelno nije obuhvaćena područjem primjene Uredbe (čl. 2. st. 2. t (c)), ali tu odredbu tzv. izuzeća kućanstva potrebno je usko tumačiti u kontekstu videonadzora i to tako da se odnosi isključivo na aktivnosti u okviru privatnog ili obiteljskog života pojedinaca.
U slučaju da želite snimati svoj privatni vrt, ulaz u svoju kuću, vikendicu ili montirati kameru u vašem domu, nije vam potrebna obavijest ili naljepnica.

Edit: naravno, možeš staviti, čisto da usmjeri potencijalno usputne lopove od tvog dvorišta.
Staro 23.12.2024., 20:34   #17
pdx
Premium
Moj komp

pdx's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Vecina kamera ima wide lens i uvijek ce uhvatiti dio susjednog zida ili međe. Ima opcija zacrnjivanja koja je odlicna.
pdx je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2024., 22:33   #18
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor pdx Pregled postova
Ima opcija zacrnjivanja koja je odlicna.
Ovisi o kameri i kako je opcija definirana. Imas kamere koje "zacrne" dio prostora da ga ne snimaju tj. da nema detekcije pokreta u tom zacrnjenom prostoru pa tako nema ni snimka bilo cega iz tog prostora ali Live View vidi taj prostor tj. "gleda ga".

Druga opcija je da kamera u fizicki Live View-u ima zacrnjen taj prostor tj. ti ne vidis taj prostor u samom videonadzoru.

Prva opcija je problematicna jer ako se detekcija pokreta dogodi van tog prostora koji je izuzet od detekcije, kamera ce snimiti i taj prostor iako u njemu nije bilo detekcije i time se krsi gdpr tudjeg prostora/susjeda itd....

Isto tako valja razlikovati javnu povrsinu u vlasnistvu grada ili RH ali javnu povrsinu u opcem dobru svima na koristenje. Ceste, pjesacke ili biciklisticke staze, parkove, travnjak ispred kuce itd... i povrsinu u vlasnistvu grada ili RH koja nije opce dobro svima na koristenje. Oranica ili pasnjak/livada koji se nalazi do vase cestice.

U prvom slucaju osoba koja sece ili prolazi javnom povrsinom koja sluzi kao opce dobro svima za koristenje i vidi kameru i predpostavi da ga je snimilla ima pravo podnjet policiji prijavu da je snimljen no u drugom slucaju osoba koja se nasla u nekom prostoru koje nije opce dobro svima za koristenje i snimljena je nema pravo podnjet prijavu jer se nedozvoljeno nalazila fizicki u tudjem vlasnistvu tj. vlasnistvu grada ili RH tj. policija ce odbaciti takvu prijavu i uputiti ga prema gradu ili instituciji RH koja je vlasnik tog prostora s time da 99.9% "ostecenik" nece ici tjerati vraga sta je radio tamo gdje ne smije biti.
( Dovezao smece prikolicom na pasnjak i slicno ).

Ja sam imao takav slucaj. Dovezao lik sutu traktorom na pasnik ~100m iza moje basce i u povratku skuzio kameru. Doso kod mene na kapiju i pita dali sam ga snimio, reko jesam. Prijavit cu te policiji da si me neovlasteno snimio, nema problema - mozemo odmah. Mrs u mp3 i ode... sutradan gledam na kameri kako utovaruje nazad sutu na prikolicu, ni kamencic nije ostao. Ocito je preko noci bio savjetovan ili mu netko rekao kako stvari stoje.

Drugi slucaj, iz grada geometri dosli mjerit nesto po pasniku a ja taman bio vani na basci i tako kako su setali i mjerili sa njima je bio i komunalac i vidi kameru. Komunalac: moze telefon i dali bi nam dao snimku ako slucajno zabiljezis kada netko istovari smece/sutu? Nema problema, ako se snimi - imat cete.
Staro 24.12.2024., 08:26   #19
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Citiraj:
Ovisi o kameri i kako je opcija definirana. Imas kamere koje "zacrne" dio prostora da ga ne snimaju tj. da nema detekcije pokreta u tom zacrnjenom prostoru pa tako nema ni snimka bilo cega iz tog prostora ali Live View vidi taj prostor tj. "gleda ga".

Druga opcija je da kamera u fizicki Live View-u ima zacrnjen taj prostor tj. ti ne vidis taj prostor u samom videonadzoru.

Prva opcija je problematicna jer ako se detekcija pokreta dogodi van tog prostora koji je izuzet od detekcije, kamera ce snimiti i taj prostor iako u njemu nije bilo detekcije i time se krsi gdpr tudjeg prostora/susjeda itd....

Isto tako valja razlikovati javnu povrsinu u vlasnistvu grada ili RH ali javnu povrsinu u opcem dobru svima na koristenje. Ceste, pjesacke ili biciklisticke staze, parkove, travnjak ispred kuce itd... i povrsinu u vlasnistvu grada ili RH koja nije opce dobro svima na koristenje. Oranica ili pasnjak/livada koji se nalazi do vase cestice.

U prvom slucaju osoba koja sece ili prolazi javnom povrsinom koja sluzi kao opce dobro svima za koristenje i vidi kameru i predpostavi da ga je snimilla ima pravo podnjet policiji prijavu da je snimljen no u drugom slucaju osoba koja se nasla u nekom prostoru koje nije opce dobro svima za koristenje i snimljena je nema pravo podnjet prijavu jer se nedozvoljeno nalazila fizicki u tudjem vlasnistvu tj. vlasnistvu grada ili RH tj. policija ce odbaciti takvu prijavu i uputiti ga prema gradu ili instituciji RH koja je vlasnik tog prostora s time da 99.9% "ostecenik" nece ici tjerati vraga sta je radio tamo gdje ne smije biti.
( Dovezao smece prikolicom na pasnjak i slicno ).

Ja sam imao takav slucaj. Dovezao lik sutu traktorom na pasnik ~100m iza moje basce i u povratku skuzio kameru. Doso kod mene na kapiju i pita dali sam ga snimio, reko jesam. Prijavit cu te policiji da si me neovlasteno snimio, nema problema - mozemo odmah. Mrs u mp3 i ode... sutradan gledam na kameri kako utovaruje nazad sutu na prikolicu, ni kamencic nije ostao. Ocito je preko noci bio savjetovan ili mu netko rekao kako stvari stoje.

Drugi slucaj, iz grada geometri dosli mjerit nesto po pasniku a ja taman bio vani na basci i tako kako su setali i mjerili sa njima je bio i komunalac i vidi kameru. Komunalac: moze telefon i dali bi nam dao snimku ako slucajno zabiljezis kada netko istovari smece/sutu? Nema problema, ako se snimi - imat cete.

vidim da vlast tumači zakon kako njima paše

a s druge strane imate hrtpu kamera prek važnijim institucijama po grtadu koje "vide" i pločnik i cestu i niko od ljudi se ne buni

Thule nosač
Staro 24.12.2024., 13:01   #20
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
a s druge strane imate hrtpu kamera prek važnijim institucijama po grtadu koje "vide" i pločnik i cestu i niko od ljudi se ne buni
E to je drugo, institucije, firme itd... imaju voditelje obrade podataka i za njih je naljepnica obvezna i kao prolaznik si upozoren i obavijesten! Dakle u slucaju da si isao kod ..urve i snimilo te na mjestu kada si trebao biti doma ili na poslu, imas pravo javiti se tom voditelju obrade podataka i traziti brisanje ako im snimka nije potreba radi posla a ako je potrebna sto voditelj mora dokazati onda imas pravo na "blurring" tamo gdje si ti na snimci.

Imas jos tu raznih tumacenja ali za sada zakon samo poznaje neovlasteno zvucno snimanje i prisluskivanje i neovlasteno slikovno snimanje. U nekoj teoriji ako imate kameru na kuci koja nadzire ulaz pa samim time "vidi" plocnik ( javna povrsina ) gdje pjesaci prolaze ali ista ne snima i nema mogucnost "cuti" zvuk ( kamera bez mikrofona ) - zakon nije prekrsen. Dakle takva kamera moze dati obavijest/upozorenje da vam je netko na ulazu i imate realni pogled u vremenu tko stoji ispred kapije ali kako nema snimke slike i zvuka, tako se ni "ostecenik" nema na sta pozvati ( slucajni prolaznik ) da mu je ugrozeno pravo na privatnost ili da je neovlasteno snimljen jer i nije.

Proucit kazneni zakon clanak 143 i 144. Ako kamera ima mogucnost snimanja zvuka i slike to ne znaci automatski da je zakon prekrsen jer kamera moze biti podesena da ne cuje ton i da ne snima no da salje obavijest u slucau detekcije vaseg prostora i onda uzivo mozes gledati sta je pa usputno vidis i nesto susjedovo no ako ti fizicki stanes u svoje dvoriste a susjed nema ogradu tj. njegov prostor nije posebno zasticen od pogleda, zakon ne pozna niti kaznjava samo gledanje te je onda u sudskom postupku teret dokazivanja na susjedu da je eventualno snimljen i ako policija u zapljeni kamere/racunala te ne nadje ni jednu snimku - niste prkrsili zakon.

Sakrijes se iza zida bilo kako da te susjed ne vidi i prisluskujes ga - zakon nije prekrsen.
Sakrijes mikrofon iza zida ili ga ugradis u zid i prisluskujes ga - zakon je prekrsen.

Preneses iz prve i druge opcije nekom trecem sta si cuo - zakon je prekrsen.
Staro 24.12.2024., 15:01   #21
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Citiraj:
Kmet se tebi prijeti, a šutu okolo istovaruje, majko mila koliko smo mi beskrupulozan i pokvaren narod, to nisu istine. Fakat s nekima/mnogima samo čizma djeluje.

Imao sam relativno sličnu situaciju prije par godina, ispred kuće na neurednu parcelu s ruševnom kućom, dva klošara, otac i sin očito, mislim da su sa susjednog kvarta, fino šutu istovaruju. Valjda su negdje u blizini nešto izvodili, ja odem do njih i kažem: nemojte to radit, a klinac bahati meni "jel to tvoje?", stari je srećom bio racionalniji. Reko pizda ti mat.... retardirana, odi sebi u svojoj ulici to istovaruj, zvao murju koja je stigla za 3,4 minute no ovi zgiljali, neobavljena posla. I da, naravno, vozili motor neregistrirani s prikolicom.

Isto prije par mjeseci, gradi se zgrada i vani na paleti nekakvo popločno kamenje, lik fino s autom si došao i utovaruje si to u gepek - a nije da je neki klošar i cigan, normalan auto i normalan lik, ne sad neki lombrozoid. Nevjerojatno što sve ljudi tu rade kad misle da ih nitko ne vidi, baš nacija kokošara, bijedno.

---
Vele za kamere, ispada da stoji ovo za privatno, no javne institucije i tijela vlasti i slično smiju snimati javne površine. Quod licet iovi, non licet bovi :-))

Zadnje izmijenjeno od: Miki9. 24.12.2024. u 15:07.
Miki9 je offline   Reply With Quote
Staro 24.12.2024., 22:04   #22
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Baš dobro da sam naletio na temu. Imam kameru doma koja mi porkiva ulaz u dvorištei u kuću, a ulica je takva da nema šanse da ja nju tak okrenem da ne snima javnu površinu i ulaz od susjeda, jednostavno ne ide. Opciju zamagljivanja nema.

I sad sam ja znači u prekršaju...
Sad mene zanim u kojem slučaju meni policija može doći s nalogom tražit snimku?
Jer ako nemaju nalog ja im mrtav hladan mogu reći da se ne snima/ne radi, briše se na dnevnoj bazi.

Mislim, susjedi svi znaju i vide kameru, i neki drugi susjedi ju imaju, tako da ne vidim neki problem osim s nekim nadobudnim prolaznikom po javnoj površini. Samo čisto komentiram sjebani gdpr.

@miki, ovo za jupitera i vola, pa da, to je tako vazda bilo i bit će, zato i je poslovica nastala odavno
Staro 24.12.2024., 22:14   #23
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Policiju bez naloga slobodno mozete odbiti.
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 24.12.2024., 22:24   #24
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:

Kog briga kaj veli "inspektorica", ko da je njezino bitno. Bitno je što piše u zakonu, a piše suprotno.
markecSMB je offline   Reply With Quote
Staro 24.12.2024., 22:51   #25
nepalac
Registered User

Datum registracije: Feb 2022
Baš, kao da to što netko radi u policiji automatski znači da zna zakon, često je zapravo baš suprotno.
Svatko danas može izguglat članke zakona koji ga zanimaju, a ne slušat što netko kaže.
Staro 24.12.2024., 23:20   #26
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Baš dobro da sam naletio na temu. Imam kameru doma koja mi porkiva ulaz u dvorištei u kuću, a ulica je takva da nema šanse da ja nju tak okrenem da ne snima javnu površinu i ulaz od susjeda, jednostavno ne ide.
Kako ne ide? Daj sastavi neku hardcore sliku polozaja tvoje kuce, dvorista, ulice i mjesto ulaza od susjeda pa da vidimo... Sve je stvar pozicioniranja kamere kao i odabir odgovarajuce kamere sa recimo manjim kutom gledanja.
Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
I sad sam ja znači u prekršaju...
Sad mene zanim u kojem slučaju meni policija može doći s nalogom tražit snimku?
Po prijavi nekog susjeda ili prolaznika. Prvo ce te upozoriti, nece odmah doci sa nalogom ali ako podnositelj prijave i dalje bude inzistirao da ti snimas, policija ce uredno dobit nalog on nadleznog sudca, ulaze u kucu i pljene sljedece:

Kameru
Sustav koji snima sa kamere ( snimac ili PC ) te budu trazili i telefone svih ukucana da vide dali postoji aplikacija na njemu za tu kameru, ako postoji onda i telefone pljene.
Staro 25.12.2024., 07:48   #27
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Mislim, vjerojatno bi mogao okrenut kameru da ne snima dio susjedovog dvorišta, ali teško da ne snima dio ceste, budući da mi je kuća blizu ceste (uska je ulica).

Sve je to meni jasno, ja se više pitam onako retorički kakve su to idiotarije da te policija traži snimku ako je netko, šta ja znam susjedu provalio i onda te istovremeno upozoravaju da to ne smiješ snimat

A istovremeno ustanove i firme smiju snimat jer imaju voditelja obrade podataka. Pa mogu i ja sam sebi biti voditelj obrade podataka

Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 25.12.2024. u 08:39.
Roberto je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2024., 09:03   #28
pdx
Premium
Moj komp

pdx's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Nema te kamere koja ne snima cestu u ulici ako je ulaz do ceste. Pogotovo u malim mjestima i uskim ulicama.
pdx je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2024., 09:33   #29
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Citiraj:
Kako ne ide? Daj sastavi neku hardcore sliku polozaja tvoje kuce, dvorista, ulice i mjesto ulaza od susjeda pa da vidimo... Sve je stvar pozicioniranja kamere kao i odabir odgovarajuce kamere sa recimo manjim kutom gledanja.

Po prijavi nekog susjeda ili prolaznika. Prvo ce te upozoriti, nece odmah doci sa nalogom ali ako podnositelj prijave i dalje bude inzistirao da ti snimas, policija ce uredno dobit nalog on nadleznog sudca, ulaze u kucu i pljene sljedece:

Kameru
Sustav koji snima sa kamere ( snimac ili PC ) te budu trazili i telefone svih ukucana da vide dali postoji aplikacija na njemu za tu kameru, ako postoji onda i telefone pljene.
je, al kak on (susjed il neko) može znat da kamera hvata tuđi dio?

eto vidi u mom potpisu snimke da kamerom kad idem po cesti i snimam i kamera uhvati i privatni posjed (jer drugačije i nemre) i bude na. YT i niko se ne buni, a svako može vidjet snimku jer je javna

i svi znaju da ta. snimka nije zadiranje u nečju privatnost nego kadar za taj trenutak.

ok možda fixna nadzorne imaju druga tumačenja nego pokretne kamere

Thule nosač
Staro 25.12.2024., 10:05   #30
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova

Kog briga kaj veli "inspektorica", ko da je njezino bitno. Bitno je što piše u zakonu, a piše suprotno.
Jel može onda link na taj zakon?

žmnpp
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge