|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
SMS prevare
U nedjelju mi stigne ovakva SMS phishing poruka da moj paket podliježe carinskim pristojbama sa nekog 092 broja (drukčiji neg u članku) I ne budi lijen, zovem ja SZK od bonbon-a da im prijavim broj no kaže meni lik kako to baš i nema neke svrhe i da trebam prijavti broj na policiju. Naravno, policija isto ne može tu ništa jer eto, nije počinjeno kazneno djelo ako nisam oštećen. E sad, obzirom da se novi telefonski broj već neko vrijeme ne može uzeti bez davanja osobne i podataka, zanima me kako to nema svrhe prijavljivati to u SZK? Što A1/bonbon štiti kriminalce čije podatke ima na način da ignorira jasne prijave o zloupotrebi svojih usluga? WTF? Također u Pošti se brane da je to kao čista slučajnost da takvi SMS-ovi stižu baš kada se očekuju paketi iz inozemstva, što mi nikako nema logike već sve smrdi na to da im je sustav kompromitiran i da netko ima pristup sustavu pošiljki i vidi tko prima pošiljke. Dakle dupli WTF? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Slobodno nazovi taj 092 broj i javit ce ti se osoba koja nema pojma sto se dogadja. To je legit broj, registriran na Peru Perica koji nema veze sa tim SMS-om niti zna sto se zbiva. Caller ID spoofing i, u ovom slucaju, sender ID spoofing je "novi" oblik prevare gdje scameri koriste prave brojeve telefona kada te zovu i salju SMS tako da te spam filteri ne mogu zastititi. Do brojeva se dodje lako kroz leakane baze, a ne treba ni neka nauka da spoofas taj podatak kod prevara jer basi operateri tu nista ne poduzimaju. Ukratko, ignoriraj i bok. Ni operater ni policija ni posta tu jis ne mogu. Mozda eventualno prijaviti hakomu, ali onak, long shot... I moj broj se koristio za fejk postanske dostave ili pozive. Pa me ljudi zovu "kakav to paket saljem" ili "imao sam propusten poziv s vaseg broja"... Ignore i idemo dalje.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Baš i nije istina, prije pola godine uzeo A1 i T mobile broj na kiosku, nitko ništa nije pitao. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Prije par mjeseci sam s jedne njemacke legit stranice nesto narucio, dostava je bila dhl, i nakon 2,3 dana je dosla fake poruka mi na mob, s nekim linkom kao posiljka je dospjela, ovdje provjerite itd., znači da scammerska ekipa ima drito na stranici toj instalirano/hakirano da krade kontakt brojeve i pokušava te jeb..t edit. ne pošiljka je dospjela, nego neuspješan pokušaj dostave, odite na kobajagi link i potvrdite svoju adresu. Zadnje izmijenjeno od: Miki9. 22.10.2024. u 21:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Citiraj:
Vjerujem da je to samo slučajnost.
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Mislim da bi to moglo imat vise veze sa "egzistencijama" i svacim zivim sta ljudi poklikaju i poinstaliravaju na mobitele i kompove nego da je scammerska ekipa instalirala nesto na site, pogotovo ako je nešto ozbiljnije, ako nije hack se moze desit. Al najvjerojatnije je lucky guess neki |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
U četvrtak 17.10 naručeno s eu.store.ui.com a u nedelju sms poruka od pošte da moj paket podliježe carinskim pristojbama i da treba platiti 1.99€. Sad je li sučajnost ili nije neznam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Nažalost nema šanse, jer mi nikad prije ni poslije nije takva poruka došla, jer inače ništa ne naručujem mimo ebaya, niti igdje ostavljam često broj mobitela, a na toj stranici sam ostavio, i par dana kasnije eto, plus dostava sa stranice je bila baš dhl a to se vidi vraga u poruci isto referiralo s nekim fejk linkom. Broj je bio hrvatski 092 i poruka na hrvatskom, prijavio sam to nekoj dhl službi sa screenshotom al nikad mi nije stigao ikakav povratni mail, moguće da imaju poplavu takvih slučajeva pa im se neda ni bavit uopce s time. Uzmite sad nekog tko je tipa stariji od 50, kako bi ga to uzročno-posljedično savršeno lako prevarilo. Zadnje izmijenjeno od: Miki9. 22.10.2024. u 21:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Nije ni meni pa mi je prije koji dan došla poruka. Normalno da je slučajnost, većina ljudi u svakom trenutku očekuje neke pošiljke, poruke se šalju na stotine brojeva, normalno da će se kod nekog potrefit da to izgleda legit. A tvoj broj mobitela se nalazi u 500 raznih baza i može procuriti bilo gdje. Sve je slučajnost i random bulk slanje sms-ova pa ko se upeca.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Možda su to njihove fore da ti registriraju broj i da završiš, između ostalog, u imeniku. Ja sam dugo godina odbijao isto da bi me na kraju, ne znam kada i kako je to bilo, ipak ubacili u imenik. Vjerojatno prvom prilikom kada sam broj mobitela dao nekom od operatera i povezao sa obiom.
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 23.10.2024. u 19:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Amazon sigurno nema takve security leakove, i nesigurne pakete instalirane, jer moraju prolazit sakakve security compliance i 3rd party checkove, ali sto seler radi sa podacima kad ih dobije, tu se svasta moze desit i moze bit svasta instalirano ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Tu imaš više mogućnosti, ako je fullfiled by Amazon, seller vjerojatno samo vidi uplatu novca i broj transakcije i siguran si. Al ako prodavač sam šalje, to je već druga priča. ![]() Mislim da ovi roboti/automati šalju smsove nasumično čitavom imeniku hrvatske, pa se ovo što se desilo telefunkenu jednostavno desilo neovisno o narudžbi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
Mene isto scimalo, čekam paket sa bike24 koji sada stoji od 17.10. u pošti i ne mrda. I ja dobivam SMS da je paket "stavljen na čekanje jer na paketu nedostaje kućni broj". I onda scam link bla bla. Da skratim priču, ne bih rekao da je slučajnost, jebo me pas da ima neki insajder iz pošte koji source-a ove informacije ![]() To je uhodan scam biznis izgleda... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
SMS prevare
Ista stvar je s whatsapppm. Ja ga nemam, i par puta kad sam morao komunicirati preko whatsappa aktivirao bih ga i poslao poruku osobi koja ima whatsapp. U roku par minuta bih dobio neki scam sms. Nakon toga bih deaktivirao whatsapp i nema više smsova. Svaki put isti slučaj. Slucajnost, ne znam. Moze biti i da je do sugovornika. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 24.10.2024. u 14:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Ja sam ima jednu jedinu tavu poruku, 6.1. Imao sam narudzbu sa amazona - echo dot 3.1, Dakle direrektno od amazona, direktno na mailboxde, od onda sam imao 3 stranice narudžbi što na mailbox što direktno, niti jedne poruke.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
U zadnjih nekoliko dana najavljeno mi 3 paketa sa amazona i jedan preko dhl-a kojeg na kraju dostavlja posta. Da se razumijemo, amazon koristim valjda svaki mjesec za nesto. Javim ako ikad dobijem taj sumnjivi sms, ali nekako sumnjam da ima veze s leakom iz poste.
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Meni za vikend počeli dolaziti neki SMS-ovi s aktivacijskim kodovima. Jedan s "ByBit" nekog broja, i sa još dva HR broja mobitela. Ali nema linkova, samo kao aktivacijski kodovi... Ništa mi nije jasno, ali očito sam u neku bazu dospio. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|