|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
(riješeno) Računalo ne boota sa dvije nove pločice memorije
Prije svega pozdrav, slabo pratim u zadnje vrijeme i totalno sam ispao iz ovog svijeta nažalost. Nakon sigurno 4-5 godina, možda i više, odlučio sam malo obnovit komp za surfanje. Matična je Asrock B350-ITX, stara ali služi pošto je malo kučište u pitanju, Raijintek Metis. Na njoj sam koristio 2x4 Gb RAM Patriot Viper i procesor Ryzen 2200G Godinama je sve radilo savršeno i danas sam ubacio nove rame i novi proc. Proc je Ryzen 5600G i memorija je Kingston Fury 2x16 Gb 3200MHz Problem je što sa obadvije nove pločice memorije komp ne dolazi ni do biosa. Isprobana je svaka pločica memorije da bude sama, u oba slota na MBO isprobano i tad sve radi ok. Čim stavim obje pločice odmah ne radi i komp se pali i gasi svakih cca 10-15 sec Da li postoji nešto za podesiti? Koliko sam gledao u manualu od MBO trebala bi podržavati 32 Gb rama. Bio je zadnja verzija, P 7.40 Da li ima spasa i rješenja problemu? Hvala svima unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Logično bi bilo updejtati BIOS, ako nije. I napraviti jedan factory reset BIOS postavki, najbolje vađenjem baterije iz MBO dok je napajanje odspojeno, Da li si RAM nabavio u kitu?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Memorija je kupljena kao kit 2x16Gb. Bios je napravljen update prije par dana jer stara verzija ni ne podržava 5600G procesor. Sve komponente sam izvadio iz kučišta i sve na novo složio, jedino nisam vadio bateriju da resetiram bios. Mislio sam da nije Ram neispravan jedna pločica, međutim koju god pločicu stavim samu u bilo koji ram slot sve radi. Samo kad stavim obje pločice crni ekran i restart svako malo Postoje još dvije novije beta verzije biosa, ne znam dal da pokušavam s time, al pošto je beta rađe bi izbjegavao |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Svakako resetiraj BIOS, to je praktično neophodno nakon updejta. Možeš factory reset i kroz menu napraviti, ali meni se nekako najpouzdanije pokazalo izvaditi bateriju vanka i pritisnuti power on tipku na deset sekundi. Kada to odradiš i uđeš u BIOS sistemski sat se bude vratio natrag na tvorničko vrijeme i to ti indicira da si riješio. Moguće da RAM nije OK pa ne želi raditi kako spada u dual channel. Jedan od razloga zašto ja uvijek kupujem matične sa 4 slota ![]()
![]() |
#6 | |
Banned
Datum registracije: Feb 2021
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Probaj ponovo staviti proces u socket, znaci izvadi ga pazljivo i ponovo ga ubaci u socket a pritom pogledaj da nije nesto od pinova slucajno savijeno...
![]() |
#10 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Da je do procesora nebi radilo s jednim keksom, a kolega kaže da radi. U krajnjoj liniji probati s starim procesorom, ako su simptomi isti, izvrtiti memtest, moguće je da je jedna od pločica nevaljana. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Cudno, inace taj Kingston radi gdje god ga ubodes.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Sto se tice tvoje ideja da jedna plocia nevalja procitaj da je napisao da je testirao svaku mem plocicu zasebno i svaku u oba slota i da rade, tak da ostaje misterij ako obje plocie RAMa rade pojedinacno (u oba slota) zasto nerade zajedno. Meni je prije X godina na starom intelu bio slican slucaj tj. CPU nije prpoznavao vise od 32GB rama premda je bilo 64 GB ubodeno i bilo koja kombinaicja je radila pojedinacno ali uvijek samo 32 kad je sv eustekano. Onda sam pogledao u socket matince i bio je jeda pin savinut (i to prema gore naopako tj. tvornicki neispravno posto je nemoguce ga saviti za 180 stupnjeva prema gore ubacivanjem CPUa u socket) i ispostavilo se da bas taj utjece na memory kontorler ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Računalo ne boota sa dvije nove pločice memorije
Ako disable XMP i sličnih profila ne pomaže onda banana. Ja bi probao sa starim CPUom. Možda je novi defektan. Zadnje izmijenjeno od: medo. 05.10.2024. u 17:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Danas memorija isprobana u drugom kompu, intel procesor, do sad je normalno radila konfa sa dvije pločice ram. Dok su nove pločice rama pojedinačno sve radi odlično, kad ih stavim obje nema slike ni biosa, a kamoli dalje. Znači potpuno ista stvar kao i na prvoj konfi sa 5600g Na B350-ITX i 5600g sam stavio dvije pločice rama iz intel konfe i sve radi najnormalnije, tako da je izgleda problem u memoriji. Kontaktiram INSTAR u ponedjeljak pa da vidim šta će reći, tj najrađe bi mijenjao za neku drugu memoriju. Ili odnesem konfu pa nek probaju ak imaju volje jer ja dalje ne vidim izlaza pošto je na dvije konfe ista stvar |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Jel to ova ploča? Možda je problem zbog brzine kad su dvije pločice upiknute. Ako je ovaj proc u pitanju Ryzen Series CPUs (Raven Ridge): ![]() - Dual Channel DDR4 Memory Technology - 2 x DDR4 DIMM Slots - AMD Ryzen series CPUs (Matisse) support DDR4 3200 / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory* - AMD Ryzen series CPUs (Summit Ridge) support DDR4 3466+(OC) / 3200(OC) / 2933(OC) / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory* - AMD Ryzen series CPUs (Picasso) support DDR4 2933 / 2667 / 2400 / 2133 non-ECC, un-buffered memory* - AMD Ryzen series CPUs (Raven Ridge) support DDR4 3466+(OC) / 3200(OC) / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 non-ECC, un-buffered memory* - AMD 7th Gen A-Series APUs support DDR4 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory* - Max. capacity of system memory: 32GB** - 15μ Gold Contact in DIMM Slots *For Ryzen Series CPUs (Picasso and Raven Ridge), ECC is only supported with PRO CPUs. Please refer to below table for AMD non-XMP memory frequency support
![]() |
#18 |
Premium
|
Ploča je ta sa linka. Samo sa te dvije nove pločice rama ne želi raditi, kad stavim 2x4 gb koji su bili prije na ploči radi ok, i kad stavim 2x8Gb iz drugog kompa opet radi sve normalno A novi ram ne radi kad su obje pločice ni na drugoj konfi koja je Z270 Gaming K4 i Intel 7600K. Tak da mislim da ipak je u pitanju neki problem sa memorijom novom jer na dve konfe isti problem je malo čudno, a obje konfe sa starim pločicama rama rade najnormalnije |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
Probaj u svoju ploču staviit jedan ram pa smanjiti brzinu prema tablici, ugasi pa onda ubaci drugi ram. Ako sam dobro prvi puta pronašao proc je Raven Ridge i prema tablici ne podržava module od 16GB. Do Pinnacle Ridge podržao bi module od 16GB. https://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1...x.asp#MemoryRR A za ovu drugu ploču gdje je intel evo tablice (izaberi Vendora da selektiraš samo samo tog proizvođača, to vrijedi i za tvoju ploču) https://www.asrock.com/mb/Intel/Fata...g%20K4/#Memory
tomek@vz: ajd nemoj | Mali Čile SAD Češka Peru | Windows Free Zadnje izmijenjeno od: spiderhr. 06.10.2024. u 13:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
#erase startup-config
|
RAM je došao u kitu. Mora raditi u dual channelu. A ne radi na dvije ploče s dva potpuno različita proca. RMA |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() Inace te tablice kod nekih modela nemaju veze s vezom. Za primjer iz tablice: F4-4000C18Q-32GTZ Q = quad kit = 4 keksa 32 = ukupna količina, znači 4x8GB = 32GB Njegova mb ima samo 2 slota, koji naravno primaju 16gb kekse. F4-3600C17Q-64GTZ = 4x16gb, nema logike za njegovu mb. Taj njegov Kingston izgleda nije ok kad je u paru, to treba raditi, bilo AMD, bilo Intel mb, kako god, neka reklamira.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
|
Citiraj:
Ne znam. Za sada sam imao problem da ako je noviji proc nema slike nema ničega jer eto bio s ne podržava. Ovo još nisam imao s memorijom pa onda zato moja pretpostavka da vjerojatno u toj kombinaciji s tom brzinom ne radi.
![]() |
![]() |
#26 |
#erase startup-config
|
Intel je namjerno limitirao količinu RAMa koju može adresirati jer ako hoćeš imati puno RAMa onda izvoli kupiti serverski CPU. AMD to nije radio. Zato je bilo DDR2 i DDR3 modula za kupiti na kojima je pisalo FOR AMD ONLY! Ne znam kako je s novijim platformama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
128GB, 192GB i 256GB je sad bez problema podržano na aktualnim mainstream AMD i Intel platformama, dok HEDT na obje strane ide u terabajte.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
|
To ti pričam, ako je problem u tome što moduli nisu dobro upareni i ako ih na taj način "raspariš", onda bi taj drugi komp treba raditi normalno s oba modula. Takva je makar radna teorija. Imao sam jednom iskustvo gdje dva modula nisu radila upareni ali kada sam odvojio onda je bilo OK. Idealno bi bilo da za takvo što postoji opcija u biosu, ali tehnologija očito još nije dovoljno uznapredovala. A i proizvođači vjerojatno računaju da RAM ima za raditi kako spada.
![]() |
#30 |
Premium
|
I što je na kraju bilo s ovim problemom?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|