|
![]() |
#1 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Osnove značajke hardwarea - pomoć!
Budući da sam totalno stran sa hardwareom u računalu, molio bih Vas za malu pomoć - objašnjenje. Ja ću neke komponente navoditi i postavljati pitanja, pa ako vam se da odgovoriti... MBO ASUS, s. 939, A8N-SLI Deluxe, nForce 4 SLI, BUS 2000 MHz, serial ATA RAID, 7.1 zvuk, DDR 400, 1Gbps, FireWire, Firewall, ATX 2 1. Što znači SLI? 2. nForce je zvučna kartica, jesam li u pravu? 3. Što je BUS? 4. Kakva je razlika između S-ATA i ATA, i što je ustvari oboje? 5. Što je DDR i što znači brojka 400? 6. Što je ATX? AMD Athlon 64 3200+, 2000 MHz, 512 kb c., socket 939, BUS 2000 MHz, BOX (Venice core) 7. Kakva je to sada 64 bitna tehnologija? 8. Zašto ovaj procesor ima slabiji radni takt (2000 MHz), nego moj athlon XP, 2070MHz? 9. Cache je? 10. Što znači BOX? 11. Što je Venice? RAM, 512 MB, DDR, PC-3500, 433 MHz, KINGMAX 12. Što je DDR? 13. Što znači ovo PC-3500? 14. Što znači 433MHz? VGA PCI-E SAPPHIRE ATI Radeon X1600 XT, 256 MB, tv-out, DVI 15. Ovo je PCI-E kartica, a vidio sam da postoje i AGP grafičke kartice? Što je PCI-E, a što AGP? 16. Što znači DVI? HDD MAXTOR 200 GB, serial ATA, 7200 o/min., 8 MB cache 17. Opet, kakva je razlika između ATA i S-ATA? I možete tu navesti pojedinosti o kompatibilnosti S-ATA sa softverom i ostalim hardverom? Općenita pitanja 18. Ima li kakav dobar članak o sastavljanju i rastavljanju računala? 19. Ja u svom računalu nemam pojma kakav hladnjak imam, ali mi se nije nikad pregrijao... temperatura uvijek oko 45-55C. Šta se samo zagrijava kad je overclockan? 20. Na što se sve može postaviti hladnjak, a na što se nužno postavlja? 21. Moraju li se skidati novi driveri za grafičke? Imam igricu Mafia, i kad ubacim neki modelirani auto sa puno poligona, igrica mi počne štekati pomalo. Drivere imam jakooo stare, nisam ih skidao od kad sam dobio računalo (prije jedno godinu i pol). Možda budem imao još pitanja. Ovo bi se moglo staviti i kao sticky, jer su tu neka sasvim osnovna pitanja za početnike. Unaprijed zahvaljujem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Whatever :)
Datum registracije: Nov 2002
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Drago mi je vidjet ovakva pitanja, jer je inače ljude početnike sram pitati banalne i osnovne stvari. Definitivno sticky za newbie
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Jako lijepi upitnik. Sviđa mi se. Nadam se da češ nači odgovore na sva pitanja uz nas. Tak bi se trebali ponašati svi koji nisu previše angažirani za PCe. Svaka čast ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Sve je Tor odgovorio. Pogledati malo bolje. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Stavi te kao sticky i ja do prije pol godine nisam znal neke od ovih stvari. To sam sve naučio na ovom forumu
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
U skladu s ovom temom, evo i jedan dobar link: http://links.hr/modules/leksikon/leksikon.php *link objavljujem u dobroj namjeri i nadam se da se neće netko ljutiti Naime, ovo je leksikon mnoštva pojmova iz svijeta računalstva i informatike. Svaki pojam ima detaljno objašnjenje i nadam se da će koristiti svima, kao i upitnik. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Brutalno! : hitthewa : giljotin AGP Advanced Graphics Port naziv je mjesta na matiènoj ploèi u koje se utièe grafièka kartica. Prednost AGP porta pred standardnim PCI portom je u tom što postoji direktna veza na relaciji procesor AGP utor što omoguæuje bržu komunikaciju u odnosu prema PCI utoru. ATA Ova kartica ima naziv ATA (AT bus Attachment) i vrlo èesto se rabi naziv AT kontroler ili AT-bus kontroler mada ona u suštini nije kontroler. Na nju je moguæe prikljuèiti dva disketna i dva diskovna ureðaja, s fizièkim imenima A: i B: za disketni ureðaj te C: i D: za tvrde diskove. DDR2-Ram Prenosi istu kolièinu podataka u jednom radnom ciklusu kao i obièni DDR. Prednost DDR2 rama je što podržava radni takt do 1Ghz. Ova karakteristika poskupljuje njegovu proizvodnju pa ga za sada možemo naæi samo na HIGH-END grafièkim karticama. File Server Server koji služi za pohranu WEB stranica... (ovaj je za antologiju, op.a) IDE IDE (Intelligent Drive Electronics)... SCSI Small Computer System Interface je standard spajanja diskova (optièkih ureðaja i nekih drugih) na osobno raèunalo. SCSI prikljuèak se izvodi putem kontrolera koji je utaknut u PCI Slot matiène ploèe. Razvoj SCSI-a datira od 1986. godine od kada je uvedeno više noviteta vezanih uz brzinu, broja ureðaja koje je moguæe prikljuèiti te sigurnost prijenosa podataka. Smart-HDD Self monitoring, analysis and reporting technology oznaèava disk koji sam nadgleda sve važne parametre vezane uz nesmetan rad diska. Telnet Telnet je internet usluga... UNIX Universal Internet eXchange je operativni sistem za radne stanice,a svoju široku namjenu nalazi u «mreži svih mreža». Isukrsta ti, kada sam vidio "UNIX", znao sam da ima jos toga, a ovo je samo mali dio, bez cepanja dlake...
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Iskreno se nadam da postoji nekakvo dobrano objasnjenj za ovo, te da je onaj tko je ovo pisao davno dobio otkaz...
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
CD-Rom Compact Disk – Read only Memory je oznaka CD medija koji na sebi sadržava do 800 MB digitaliziranih podataka. Podatke nakon snimanja nije moguće mijenjati. Čitanje podataka sa Cd-Rom-a vrši se uz pomoć različitih optičkih uređaja. (Cd-Rom, DVD) :confused: ![]() Jesam ja lud ili ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Adresa Pod pojmom adresa kao informatièkom pojmu podrazumijevamo IP-adresu koju posjeduje svako raèunalo u mreži te svaka WEB stranica EMS Enhanced Messaging Service je nadogradnja u nas ustaljenog SMS slanja poruka ... ali pravi veliki iskorak uslijedit æe tek pojavom MMS-a. Sudeci po ovome, nitko ovaj "leksikon" nije taknuo dobrih 3-4 godina, a kada ga je "ticao" napravio je to toliko aljkavo, lose i netocno da je teoretski svaki pojam tamo pogresan barem u jednom dijelu... Sramota! ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
žišku |
|
![]() |
![]() |