|
![]() |
#1 |
informatički suradnik
Datum registracije: Feb 2021
|
2 kompa međusobno
ima spojena 2 kompa patch kabelom direktno LAN to LAN, ponekad se szblesira konekcija pa mora disejbl enejbl mrežne kartice al radi, dali bi bilo bolje spojit 2 kompa preko routera (dal bi bila brža i stabilnija komunikacija ? ili ostavit ovako direct ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Spoji to prek routera i bok. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Može tu biti svašta: - da od zuba vremena ne znam kontakt negdje zeza - ako adrese nisu staticke, da windowsi ili OS napravi neki drek - da su same kartice problem Ali da, možeš probat switch/ruter. Ako se slučajno isto ponaša onda je nešto od ovog gore |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
informatički suradnik
|
statičke su adrese,subnet,getway, probat ću router nekako mi govori da je router i je za takve stvar jer i sam ima hrpu opcija, ali uvjek volim pitat za druga iskustva... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
ruter - osi L3 uređaj - čita ip adrese iz paketa - laički reći ću da se prvenstveno koristi za povezivanje 2 ili više mreža - internet i lan recimo.... switch - osi L2 uređaj - čita mac adrese iz paketa (+vlan ako je smart) - laički ću reći glup uređaj, gura pakete prema mac adresama U primjeru 2 spojena kompa s fiksnim adresama ne vidim prednost switcha ili rutera, ali probaj pa javi ![]() PS čemu gateway ako su kompovi spojeni direktno? Uz uvjet da je to jedina mreža, nemaju kud izaći iz te mreže, hence nema svrhe gateway ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako ne vidiš, stavi očale ![]() Prednost switch - a ili routera (na Lan strani) je: - jednostavnije za spojiti, pogotovo ako se klijenti mijenjaju - nekada za direktni PC <> PC spoj se moralo koristiti crossower Lan kabel, danas uglavnom ne treba jer većina mrežnih ima MDI/MDI-X automatiku pa preokrene spoj u crossower ako treba - šta se brzine tiče, ona je ista ako je isti standard (100 Mb vs 1 GB) - noviji winsi dosta pametuju i ako ne vide gateway tj. internet prave probleme - proradi nakon disable > enable mrežne isto ukazuje na bisere winsa |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
informatički suradnik
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
informatički suradnik
|
dobio na poklon router od kolege "zwer" router kao switch po defaultu radi sa postojećim postavkama mrežnih karticama i to mi je zasada dovoljno, međutim tvornički sam išao nekoliko puta tvornički restartat router i nikako nisam uspio da se ulogiram u router sa admin admin, je može biti da nešto krivo radim !? radi se o modelu https://www.router-reset.com/info/Technicolor/TC7200 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Radiš krivo ako je porijeklo tog TC7200 od A1 / Bnet - a, njima je ako se ne varam default: user=prazno pass=admin IP=192.168.0.1 EDIT: Ovisno kakav mu je konfig, možda je aktivan WiFi, ako je možeš i njega podesiti i koristiti. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 29.08.2021. u 14:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
informatički suradnik
|
|
![]() |
![]() |
|
|